BibTex RIS Kaynak Göster

Detection of Irradiated Foods (in Turkish)

Yıl 1992, Cilt: 17 Sayı: 2, - , 01.04.1992

Öz

Son yıllarda, gıda teknolojisinin bazı alanlarında iyonize radyasyonun kullanımına izin veren ülkelerin sayısında önemli artışlar olmuştur. Işınlanmış gıdaların identifikasyonu amacıyla geliştirilen metotlar ışınlama yöntemlerinin yaygın olarak kullanımının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırıcılar, ışınlanmış gıdaların kontrolünün önemli olduğunu, bunun için de ışınlama ile meydana gelen ürün veya ürünlerin identifikasyonunun gerekliliğini savunmaktadır. İdentifikasyon yöntemlerinin kullanımı ise ışınlanmış gıdaların regülasyonunun devamını sağlamakta yardımcı olacaktır. Genel olarak, üç nedene bağlı olarak ışınlanmış gıdaların identifikasyonu amaçlanmaktadır (Bölgl ve ark. 1988, Anon 1991). 1- Spesifik gıdaların ışınlanması üzerine ulusal regülasyonları kuvvetlendirmek, 2- Işınlanmış gıdaların işaretlenmesini sağlamak, 3- Işınlama prosesinin yasalarla belirlenen limitler içinde uygulanıp uygulanmadığının kontrolü esas alınarak ışınlanmış gıdalarda identifikasyon gerekli görülmektedir. Ayrıca, ışınlanmış gıdaların tekrar ışınlanması yasak olduğundan identifikasyon zorunlu olmaktadır.  

Işınlanmış Gıdaların Teşhisi

Yıl 1992, Cilt: 17 Sayı: 2, - , 01.04.1992

Öz

Son yıllarda, gıda teknolojisinin bazı alanlarında iyonize radyasyonun kullanımına izin veren ülkelerin sayısında önemli artışlar olmuştur. Işınlanmış gıdaların identifikasyonu amacıyla geliştirilen metotlar ışınlama yöntemlerinin yaygın olarak kullanımının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırıcılar, ışınlanmış gıdaların kontrolünün önemli olduğunu, bunun için de ışınlama ile meydana gelen ürün veya ürünlerin identifikasyonunun gerekliliğini savunmaktadır. İdentifikasyon yöntemlerinin kullanımı ise ışınlanmış gıdaların regülasyonunun devamını sağlamakta yardımcı olacaktır. Genel olarak, üç nedene bağlı olarak ışınlanmış gıdaların identifikasyonu amaçlanmaktadır (Bölgl ve ark. 1988, Anon 1991). 1- Spesifik gıdaların ışınlanması üzerine ulusal regülasyonları kuvvetlendirmek, 2- Işınlanmış gıdaların işaretlenmesini sağlamak, 3- Işınlama prosesinin yasalarla belirlenen limitler içinde uygulanıp uygulanmadığının kontrolü esas alınarak ışınlanmış gıdalarda identifikasyon gerekli görülmektedir. Ayrıca, ışınlanmış gıdaların tekrar ışınlanması yasak olduğundan identifikasyon zorunlu olmaktadır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hatice Ayhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1992
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ayhan, H. . (1992). Işınlanmış Gıdaların Teşhisi. Gıda, 17(2).
AMA Ayhan H. Işınlanmış Gıdaların Teşhisi. GIDA. Nisan 1992;17(2).
Chicago Ayhan, Hatice. “Işınlanmış Gıdaların Teşhisi”. Gıda 17, sy. 2 (Nisan 1992).
EndNote Ayhan H (01 Nisan 1992) Işınlanmış Gıdaların Teşhisi. Gıda 17 2
IEEE H. . Ayhan, “Işınlanmış Gıdaların Teşhisi”, GIDA, c. 17, sy. 2, 1992.
ISNAD Ayhan, Hatice. “Işınlanmış Gıdaların Teşhisi”. Gıda 17/2 (Nisan 1992).
JAMA Ayhan H. Işınlanmış Gıdaların Teşhisi. GIDA. 1992;17.
MLA Ayhan, Hatice. “Işınlanmış Gıdaların Teşhisi”. Gıda, c. 17, sy. 2, 1992.
Vancouver Ayhan H. Işınlanmış Gıdaların Teşhisi. GIDA. 1992;17(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/