BibTex RIS Kaynak Göster

Researches on Azık as a Germinated Wheat Product (Turkish with English Abstract)

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 4, - , 01.08.2003

Öz

In this study, it was researched the production of Azık for food stuf and some yield, nutritional and organoleptical properties of it. In the direction of this aim two varieties of wheat (Tr. aestivum L; Gerek-79 and Bezostoya-1) were germinated (0,5 and 1,5 cm root length) and the malt was wet milled in to starch milk than cooked at different three temperatures (120, 150 and 180°C). The yield of malt, starch milk and Azık, the soluble matter of starch milk and Azık and the ash content of the products were investigated. The results were evaluated statistically according to the factorial design. Germination caused the lost in the yield at 20-30 %1,5 cm root length decreased the yield but increased the soluble dry matter and as content also enhanced the organoleptic properties. Azık made of the soft wheat Gerek-79 was the better in textural and sensory properties than that of hard wheat Bezostaya-1.  

Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 4, - , 01.08.2003

Öz

Bu çalışmada, geleneksel bir ürün olarak buğdayın çimlendirilmesi ile elde edilen Azık'ın gıda maddesi olarak üretiminin standardizasyonu ile, bazı teknolojik ve duyusal özellikleri araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda iki buğday (Tr. aestivum L) çeşidi (Gerek-79 ve Bezostaya-1), çimlendirme işlemine tabi tutulup (0,5 ve 1,5 cm kök uzunluğu); farklı sıcaklıklarda (120, 150 ve 180°C) pişirilerek elde edilen Azık'ın bazı verim özellikleri ile kuru madde, ham kül, suda çözünür kuru madde miktarı iki tekerrürlü olarak araştırılmıştır. Sonuç olarak, çimlendirme işleminin %20-30 kuru madde kaybına sebep olduğu, çimlendirmede 1,5 cm kök boyunun verimi azaltırken eriyebilir kuru madde ve kül miktarını artırdığı, görünüş tad ve aromaya olumlu etkide bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yumuşak Gerek-79 buğdayı tekstür ve organoleptik özellikleri açısından Bezostaya-1 çeşidine göre daha çok beğenilmiştir.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdülkadir Dilber Bu kişi benim

Selman Türker Bu kişi benim

Adem Elgün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 28 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Dilber, A., Türker, S., & Elgün, A. (2003). Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar. Gıda, 28(4).
AMA Dilber A, Türker S, Elgün A. Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar. GIDA. Ağustos 2003;28(4).
Chicago Dilber, Abdülkadir, Selman Türker, ve Adem Elgün. “Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar”. Gıda 28, sy. 4 (Ağustos 2003).
EndNote Dilber A, Türker S, Elgün A (01 Ağustos 2003) Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar. Gıda 28 4
IEEE A. Dilber, S. Türker, ve A. Elgün, “Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar”, GIDA, c. 28, sy. 4, 2003.
ISNAD Dilber, Abdülkadir vd. “Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar”. Gıda 28/4 (Ağustos2003).
JAMA Dilber A, Türker S, Elgün A. Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar. GIDA. 2003;28.
MLA Dilber, Abdülkadir vd. “Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar”. Gıda, c. 28, sy. 4, 2003.
Vancouver Dilber A, Türker S, Elgün A. Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar. GIDA. 2003;28(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/