BibTex RIS Kaynak Göster

The Moulds Spoilage Agent on Fresh Strawberries (Turkish with English Abstract)

Yıl 1994, Cilt: 19 Sayı: 6, - , 01.12.1994

Öz

Strawberry in consumed with pleasure by most people, but it is a fruit wit les endurance. Even on branch it starts to be spoilt microbiologically and if not paid attention during marketing in a short time it becomes inconsumable. In this spoilage the most important microorganism is mould, but this kind of research couldn’t be met in our country. In aim determine the moulds which are the spoilage on fresh strawberry: 11 specimens directly or after harvest from the fields of Bursa at which are strawberry cultivated, 5 specimens from Bursa markets and 3 specimens from Ankara markets (totally 19 specimens) were taken; and from the specimens 39 mould strain were isolated and defined. In reasons among spoilage agent moulds on strawberry first line was taken by Penicillium with 19 strains (48.6% of total) and followed by Moncuscus (6 strain, 15.5%), Alternaria (4 strains, 10.3%), Fusarium and Byssoclamys (3 of each, 7.7%). Rhizopus (2 strains, 5.1%), Aspergillus and Cladosporium (1 of each, 2.6%). According to this reasons the mould flora of strawberry has shown a very different picture from the literature.  

Taze Çileklerde Bozulma Etkeni Küfler

Yıl 1994, Cilt: 19 Sayı: 6, - , 01.12.1994

Öz

Çilek çoğu kişilerce sevilerek tüketilen, ancak dayanıklılığı az olan bir meyvedir. Daha dalında mikrobiyolojik bozulmaya uğrar ve pazarlama sırasında özen gösterilmezse kısa sürede tüketilemeyecek duruma gelir. Bu bozulmada en etken mikroorganizma küflerdir. Bunlar yabancı kaynaklarda gri küfler olarak belirtilmişse de ülkemizde bu yönde bir araştırmaya rastlanamamıştır. Taze çileklerdeki bozulma etkeni küfleri belirlemek amacıyla, 11’i Bursa’da çilek yetiştiriciliği yapılan tarlalarda ya doğrudan veya hasadı takiben, beşi Bursa ve üçü Ankara pazarlarından olmak üzere toplam 19 örnek temin edilerek; bunlardan toplam 39 küf suşu izole edilmiş ve tanıları yapılmıştır. Sonuçta çileklerde bozulma etkeni küfler arasında 19 suş ve %48.6’lık oranla Penicillium’un ilk sarıya aldığı ve bunu Monascus (6 suş, %15.4), Alternaria (4 suş, %10.3), Fusarium ve Byssoclamys (3’er suş, %7.7), Rhizopus (2 suş, %5.1), Aspergillus ve Cladosporium’un (1’er suş ve %2.6) izlediği saptanmıştır. Böylece taze çileklerin küf florası, literatürlerde belirtilenlerden çok daha farklı bir tablo ortaya koymuştur.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmet Şahin Bu kişi benim

Mihriban Korukluoğlu Bu kişi benim

Vildan Uylaşer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1994
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 19 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Şahin, İ. ., Korukluoğlu, M. ., & Uylaşer, V. . (1994). Taze Çileklerde Bozulma Etkeni Küfler. Gıda, 19(6).
AMA Şahin İ, Korukluoğlu M, Uylaşer V. Taze Çileklerde Bozulma Etkeni Küfler. GIDA. Aralık 1994;19(6).
Chicago Şahin, İsmet, Mihriban Korukluoğlu, ve Vildan Uylaşer. “Taze Çileklerde Bozulma Etkeni Küfler”. Gıda 19, sy. 6 (Aralık 1994).
EndNote Şahin İ, Korukluoğlu M, Uylaşer V (01 Aralık 1994) Taze Çileklerde Bozulma Etkeni Küfler. Gıda 19 6
IEEE İ. . Şahin, M. . Korukluoğlu, ve V. . Uylaşer, “Taze Çileklerde Bozulma Etkeni Küfler”, GIDA, c. 19, sy. 6, 1994.
ISNAD Şahin, İsmet vd. “Taze Çileklerde Bozulma Etkeni Küfler”. Gıda 19/6 (Aralık 1994).
JAMA Şahin İ, Korukluoğlu M, Uylaşer V. Taze Çileklerde Bozulma Etkeni Küfler. GIDA. 1994;19.
MLA Şahin, İsmet vd. “Taze Çileklerde Bozulma Etkeni Küfler”. Gıda, c. 19, sy. 6, 1994.
Vancouver Şahin İ, Korukluoğlu M, Uylaşer V. Taze Çileklerde Bozulma Etkeni Küfler. GIDA. 1994;19(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/