BibTex RIS Kaynak Göster

Functional Foods: Importance and Production Techniques (Turkish with English Abstract)

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 5, - , 01.10.2004

Öz

Recent developments in the food and nutrition sciences suggest that diet has a significant role in the modulation of various body functions. Diet or its constituents may contribute to an improvement in health, a reduction in the risks of some diseases, and an improvement in the quality of life. This situation has resulted in the introduction of a new group of health-promoting foods, named “functional foods”. This concern about health has created new opportunities for designing specific diets from various food raw materials. These products provide certain consumer groups with physiological benefits. The functionality of these products is based on bioactive components, which may be found naturally in the product but need formulation by suitable technologies to optimize the desired beneficial effects. Examples of the techniques most frequently used in the production of functional foods are membrane separation, high pressure and supercritical fluid extraction. Minimal processing of foods is another alternative for this purpose.

Fonksiyonel Gıdalar: Önemi ve Üretiminde Kullanılan Teknikler

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 5, - , 01.10.2004

Öz

Gıda ve beslenme bilimlerindeki son gelişmeler, diyetin çeşitli vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir. Diyet veya diyetin bileşenleri; sağlığın iyileştirilmesi, bazı hastalıklara ilişkin risklerin azaltılması ve yaşam kalitesinin arttırılmasına katkıda bulunabilmektedir. Bu durum, “fonksiyonel gıdalar” olarak adlandırılan sağlığı iyileştirici bir gıda grubunun doğmasına neden olmuştur. Sağlık üzerine yoğunlaşan bu ilgi, çeşitli gıda hammaddelerinden özel diyetlerin hazırlanması için yeni fırsatlar yaratmıştır. Bu ürünler belirli tüketici gruplarına fizyolojik yararlar sağlamaktadır. Bu ürünlerin fonksiyonelliği, üründe doğal olarak bulunabilen ancak arzu edilen yararlı etkilerinin optimize edilmesi amacıyla ürünün uygun teknolojilerle formüle edilmesini gerektiren biyoaktif bileşiklere dayanmaktadır. Fonksiyonel gıda üretiminde en sık kullanılan tekniklere örnek olarak membran filtrasyon, yüksek basınç uygulaması ve süperkritik sıvı ekstraksiyonu verilebilir. Gıdaların minimum düzeyde işlenmesi, bu amaçla kullanılan diğer bir seçenektir.    

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cesur Mehenktaş Bu kişi benim

Mehmet Bayaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 29 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Mehenktaş, C. ., & Bayaz, M. . (2004). Fonksiyonel Gıdalar: Önemi ve Üretiminde Kullanılan Teknikler. Gıda, 29(5).
AMA Mehenktaş C, Bayaz M. Fonksiyonel Gıdalar: Önemi ve Üretiminde Kullanılan Teknikler. GIDA. Ekim 2004;29(5).
Chicago Mehenktaş, Cesur, ve Mehmet Bayaz. “Fonksiyonel Gıdalar: Önemi Ve Üretiminde Kullanılan Teknikler”. Gıda 29, sy. 5 (Ekim 2004).
EndNote Mehenktaş C, Bayaz M (01 Ekim 2004) Fonksiyonel Gıdalar: Önemi ve Üretiminde Kullanılan Teknikler. Gıda 29 5
IEEE C. . Mehenktaş ve M. . Bayaz, “Fonksiyonel Gıdalar: Önemi ve Üretiminde Kullanılan Teknikler”, GIDA, c. 29, sy. 5, 2004.
ISNAD Mehenktaş, Cesur - Bayaz, Mehmet. “Fonksiyonel Gıdalar: Önemi Ve Üretiminde Kullanılan Teknikler”. Gıda 29/5 (Ekim 2004).
JAMA Mehenktaş C, Bayaz M. Fonksiyonel Gıdalar: Önemi ve Üretiminde Kullanılan Teknikler. GIDA. 2004;29.
MLA Mehenktaş, Cesur ve Mehmet Bayaz. “Fonksiyonel Gıdalar: Önemi Ve Üretiminde Kullanılan Teknikler”. Gıda, c. 29, sy. 5, 2004.
Vancouver Mehenktaş C, Bayaz M. Fonksiyonel Gıdalar: Önemi ve Üretiminde Kullanılan Teknikler. GIDA. 2004;29(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/