Cilt: 4 Sayı: 4, 30.12.2022

Yıl: 2022

Türkiye ve dünyadaki arşivcilik tarihi ve gelişimi, arşivcilik hizmetlerinin tanıtımı, kamuda belge ve arşiv yönetimi konuları ve arşiv belgelerine dayalı olarak ortaya çıkarılan alanında özgün bilimsel çalışmalar ile birlikte derleme, yayım değerlendirmesi, tahlil, tanıtım ve çeviri yazıları yayımlanarak ülkemiz ve dünya sosyal bilimlerin bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Sosyal ve beşeri alanlarda arşiv belgelerine dayalı olarak yapılan bilimsel araştırmalar, Türkiye'de ve dünyada çeşitli isim ve idari yapı altında bulunan arşiv malzemesinin tanıtımı, Arşivcilik Tarihi ve Gelişimi, Arşiv Sistemleri, Belge Restorasyonu, Dijitalleştirme Yöntemleri, Kamuda Belge ve Arşiv Yönetimi, e-Arşiv Sistemleri, Elektronik Belge Yönetim ve Arşivcilik hizmetlerinin tanıtımı vb. konularına ilişkin yeni gelişmelerin takip edilmesi, sorunların incelenmesi ve çözüm önerisi sunan Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel nitelikte özgün makale, derleme makale, yayım değerlendirmesi, tahlil, tanıtım ve çeviri yazılarının değerlendirilmesini kapsamaktadır.

YAYIN İLKELERİ

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının ulusal hakemli bir dergisidir. Yılda bir kez hem  elektronik hem de basılı yayımlanan bir dergidir. Yılda bir kez olmak üzere özel sayı çıkarılabilir.

* Derginin amacı: Sosyal ve beşeri alanlarda arşiv belgelerine dayalı olarak yapılan bilimsel araştırmalar, Türkiye'de ve dünyada çeşitli isim ve idari yapı altında bulunan arşiv malzemesinin tanıtımı, Arşivcilik Tarihi ve Gelişimi, Arşiv Sistemleri, Belge Restorasyonu, Dijitalleştirme Yöntemleri, Kamuda Belge ve Arşiv Yönetimi, e-Arşiv Sistemleri, Elektronik Belge Yönetim ve Arşivcilik hizmetlerinin tanıtımı vb. konuları kapsamaktadır.

* Dergide Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel nitelikte özgün makale, değerlendirme, tahlil, tanıtım ve çeviri yazıları, konferans/seminer metinleri yer alır.

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanacak makalelere editöryal süreçten sonra Yayın Kurulu ve hakem süreci sonrasında karar verilir. Makalelerin daha önce başka yerde yayınlanmamış olması veya başka bir yere söz verilmemesi şartı aranır. Sempozyum bildirileri bildirilmesi makale formatı ve içeriğine dönüştürülmek şartıyla dergide yayınlanabilir.

Bilimsel makaleler, yayın ilkelerine göre incelendikten sonra değerlendirme için uygun bulunanlar yazar adı gizli tutularak ''Kör Hakemlik" sistemi gereği en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz olduğu takdirde yazı üçüncü bir hakeme gönderilir ya da yayınlanmasına Yayın Kurulu karar verir. Hakem değerlendirme raporları beş yıl süreyle saklanır. Yazar(lar),  hakem, Yayın Kurulu veya editörün eleştiri, öneri ve değerlendirmelerini dikkate alırlar. Yazarların, kendilerinden istenen düzeltmelere titizlikle ve ivedilikle uymaları ve yazının son şeklini 15 gün içinde göndermeleri beklenir. Yazar(lar)ın, katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler. Bu durumda nihaî karar, Yayın Kuruluna aittir.

"Yazım Kuralları" ve "Yayın İlkeleri "ne uygun olan "Kitap Değerlendirme", "Çeviri", "Konferans/Seminer Metinleri" ve "Haber" türündeki eserlerin yayımlanıp yayımlanmayacağına Yayın Kurulu değerlendirmesine - en az iki üyenin olumlu raporuna- bağlıdır.

 Yazar(lar) yayınlamak üzere dergiye gönderilen eserlerin telif haklarını devrettiğini onaylar ve yazıların yayın hakkını Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi'ne (kurumsal kişiliğine) devredilmiş olduğunu kabul ederler. Yazar(lar)a telif hakkı ödenmez. Reddedilen makalelerin telif hakları yazarlarına geri iade edilmiş sayılır ve makaleler başka bir yerde paylaşılmamak kaydıyla arşivlenmek üzere saklanır.

Yazılar kaynak gösterilmeden kısmen veya tamamen iktibas edilmez ve başka bir yerde yayımlanamaz.

 Yazarlar, basılı ya da elektronik formatta yer alan resimler, tablolar ya da diğer her türlü içerik dâhil daha önce yayınlanmış içeriği kullanırken telif hakkı sahibinden izin almalılardır. Bu konudaki yasal, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir.

Yayınlanacak makalelerde araştırma ve yayın etiğine uyulması zorunludur.

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi, "Açık Erişim" olarak yayımlanan bir dergidir. Bu husus aynı zamanda eser sahiplerinin "Tübitak DergiPark" tarafından belirlenen "Açık Dergi Sistemleri" kurallarını kabul ettiğini de gösterir.


Dergide yayımlanan eserlerin yasal sorumluluğu tümüyle yazar(lar)a aittir ve eserlerde savunulan fikirler Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının görüşünü yansıtmaz.

YAZIM KURALLARI

Makale Başlığı:

Başlık 12 kelimeden fazla olmamak kaydıyla bold, normal karakterde, büyük harflerle ve Times New Roman 12 punto olacak şekilde ortalanarak yazılmalıdır. Yazar(lar)ın ismi olmalı ve dipnotta (*) işaretiyle yazar(lar)ın görev yaptığı kurum ve e-posta adresleri ve ORCID ID yer almalıdır.

Öz/Abstract:

Özgün araştırma makalelerin başında ve makale başlığı altında Türkçe ve İngilizce öz bulunmalıdır. Özde, konu kısa ve öz bir ifade ile 100-250 kelime arasında tek paragraftan oluşmalıdır. Anahtar kelimeler/Keywords sayısı en fazla 5 kelime olmalı ve öz, Türkçe ve İngilizce ayrı ayrı yazılmalıdır. Yazı tipi Times New Roman ve MS Word programında yazılmalıdır. 

Geniş Özet/Extended Abstract:

Makalede ''Kaynakça" kısmından önce 750-1000 sözcükten oluşan bir özet bulunmalıdır. Makalenin dili Türkçe ise geniş özet İngilizce, İngilizce ise Türkçe olmalıdır. Geniş özet 11 punto büyüklüğünde ve "Times New Roman" yazı karakteri kullanılarak yazılmış olmalı ve  metin alt başlıklar ve alıntı içermeden hazırlanmalıdır.

Ana Metin

Makale bilgisayarda A4 boyutuna 1.15 satır aralığında ve Times New Roman yazı karakteri ile 12 puntoda yazılmalıdır. Makaleler 3000-7000 kelime (20 sayfayı geçmemelidir), kitap değerlendirmeleri 2500 ve kitap tanıtımları ise 1500 kelime civarında olmalıdır. Sayfa kenarlarında 2.5 cm. boşluk bırakılmalı ve her sayfa numaralandırılmalıdır. Makalelerde Türk Dil Kurumunun (TDK) güncel yazım kılavuzu ve yazım kuralları esas alınmalıdır. Transkripsiyonlu metinlerde farklı fontlar kullanılabilir.

Bölüm Başlıkları

Makalenin yapısını belirlemek ve metinde düzenli bilgi aktarımını oluşturmak üzere metinde ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir. Ana başlıklar büyük harflerle; ara ve alt başlıklar ise ilk harfleri büyük olmak üzere küçük harflerle ve koyu yazılmalıdır. Paragraf aralıkları alt ve üst 6 nk olmalıdır.

Tablo, Şekil ve Resimler

Belge görüntüleri belge, tablo içermeyen bütün görüntüler (fotoğraf, plan, harita ve çizim) şekil olarak adlandırılmalıdır. Tablolar ve şekillerin başlığı ve numarası bulunmalı ve şekil, numara ve adları şeklin hemen altına ve ortalı gelecek şekilde konumlandırılmalıdır. Başlıkları Times New Roman yazı karakteri ile 11 puntoda tablo içi yazım karakteri ise Times New Roman 10 punto olmalıdır. Bütün tablo, şekil ve resim görüntüleri dijital ortamda metin ile beraber baskı tekniğine uygun çözünürlükte (300 dpi) TIFF ya da JPEG formatında olmalıdır.

Alıntılar

Alıntılar tırnak içinde verilmelidir. Beş satırı geçen alıntılar metnin sağından ve solundan 1 cm. içeride blok halinde ve 11 punto ile yazılmalıdır.

KAYNAKÇA VE DİPNOT GÖSTERME

Dipnotlar ve kaynakça için "The Chicago Manual of Style" Dipnot ve Kaynakça Sistemi” esas alınmalıdır.

 

Makalede kullanılan kaynaklar "Kaynakça" başlığı altında alfabetik soyadı sırasına göre Times New Roman yazı tipi ve 11 punto dipnot ise 9 punto olmalıdır. Dipnotlarda sadece atıfta bulunulan kaynakların bilgileri verilmelidir.

a-Kitap

Kaynakçada;

Soyad, Ad: Eserin Adı (italik ve bold),(varsa) tercüme (terc.), çeviren (çev.), hazırlayan (haz.) veya editörün (ed.) adı soyadı, eserin basıldığı yer/şehir: yayın evi, basım yılı.

1-Emecen, Feridun M.: Yavuz Sultan Selim, İstanbul: Kapı Yayınları, 2016.

2-Ahmedî: İskender-Nâme (İnceleme-Tıpkı Basım), çev. Süheyl Ünver, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 1983.

3-Karaca, Yılmaz, v.dğr.: Arşiv Belgelerine Göre Osmanlı'da Spor, İstanbul: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Yayınları, 2019.

Dipnotta;

Ad Soyad, eserin adı (italik), (eserin basıldığı yer/şehir: yayın evi, basım yılı), sayfa numarası. Makalenin ikinci geçtiği yerde yazarların soyadları, eserin adı veya kısaltılmış adı ve sayfa numarası.

1-Feridun M. Emecen, Yavuz Sultan Selim, (İstanbul: Kapı Yayınları, 2016), s. 85.

2-Emecen, Yavuz Sultan Selim, s. 86.

3- Yılmaz Karaca, v.dğr., Arşiv Belgelerine Göre Osmanlı'da Spor, (İstanbul: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Yayınları, 2019), s. 73.

4-Karaca v.dğr., Osmanlı'da Spor, s. 73.

b-Makale

Yazar(lar)ın adı soyadı, "tırnak" içinde makalenin tam adı, derginin adı (italik), cilt numarası (romen rakamı ile), sayı numarası, basım yılı ve sayfa numarası. Makalenin ikinci geçtiği yerde yazar(lar)ın soyadı, makalenin kısaltılmış adı ve sayfa numarası.

Kaynakçada;

1- Kütükoğlu, Mübahat S. "Sicill-i Ahval Defterleri'ni Tamamlayan Arşiv Kayıtları", Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Dergisi,12 (1998), 141-157.

Dipnotta;

2-İshak Keskin "Türkiye İçin Bir Arşiv Kanunu Yazmak: Bir Model Önerisi," Arşiv Dünyası, 13( 2012), s. 5.

3-Keskin, "Türkiye İçin Bir Arşiv Kanunu Yazmak", s. 5.

 

Ansiklopedi Makalesi

1-Halil İnalcık, "Mehmed II", Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (DİA),2003, XXVIII, 395.

2-İnalcık, "Mehmed II", s. 395.

Arşiv Belgelerinin Kullanımı

1-Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi (BOA), Hariciye Nezareti, Siyasi (HR. SYS), 907/21.

BOA, HR. SYS, 907/21 

BOA, A. DVNS. MHM. d, nr. 3, hüküm 16. (3/16)

2- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA), 30-18-1-1/1-14-6.

BCA, 30-18-1-1/1-14-6.

3-Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Arşivi (CA.), 01003692-2(01003692-1)

CA, 01003692-2(01003692-1)

Tez

1-Salih Değirmenci, 1828-1829 Osmanlı-Rus savaşı Öncesi Çıldır Eyaleti'nin İdari, Siyasi, Askeri, Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapısı (1 numaralı Ahısha Şer'iyye siciline göre 1233-1241), (Yüksek Lisans Tezi), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010.

Online Kaynaklar

1- http://www.devletarsivleri.gov.tr/varliklar/ dosyalar/mevzuat/arsivhizmetleri.pdf [Erişim tarihi: 25.12.2019]

2- https://www.ica.org/en/mission-aim-and-objectives [Erişim tarihi: 22.11.2019]

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI

Yayın Etiği

Aşağıda yer alan etik kurallar ve sorumluluklar "Committee on Publication Ethics (COPE)"tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar doğrultusunda hazırlanmıştır.

Yazarların Etik Sorumlulukları

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi’ne yazı gönderen yazar(lar)ın belirtilen etik sorumlulukları:

Yazarların gönderdikleri çalışmaların özgün olması ve daha önce başka yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir.

Gönderilen çalışmaların çıkar çatışması oluşturacak durum ve ilişkileri varsa belirtilmelidir.

Çalışmaya katkı vermeyen kişilerin isimleri makaleye yazar olarak eklenmemelidir.

Yazar(lar) çalışmanın yazımı esnasında faydalandığı kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru bir şekilde atıf yapmalıdır.

Değerlendirme sürecinde bulunan çalışma ile ilgili ham veri ve bilgilerin talep edildiğinde sunulmalıdır.

Yazar(lar) makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunu belirtmelidir.

Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasında yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editör kurulu ile iletişime geçmelidir.

Editör Kurulunun Etik Görev ve Sorumlulukları

Yazar(lar)ın cinsiyet, etnik, din, inanç ve coğrafi kökenleri üzerine ayrım yapılmaksızın görevlerini yerine getirirken objektif, dengeli ve adil bir şekilde hareket etmeli.

Makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel alanyazına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen göstermeli.

Derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygulamak ve her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlamalı.

Değerlendirilen makalelerdeki kişisel veriler, yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumalı.

Derginin amaç ve kapsamına uygun olan makaleleri kabul edip olmayanları reddetmeli.

Makalelere uygun hakemler belirlemek, değerlendirmenin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklemeli.

Değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamaya özen göstermeli.

Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.

Hakem Sorumlulukları ve Değerlendirme Süreci

Uzmanlık alanlarına giren çalışmaların değerlendirmesini kabul etmeli.

Değerlendirmelerin nesnel bir şekilde yapılması, uyruk, cinsiyet, din ve ticari kaygıları gözetmeden değerlendirmeli.

Değerlendirmeyi kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmeli, değerlendirme formlarını eksiksiz doldurmalı ve makale hakkında kesin kanaat bildirmeli.

Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmeli.

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi, değerlendirme sürecinde Kör Hakemlik ilkesini uygular. Bu ilke doğrultusunda hakemler yazar(lar) ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve makale metni üzerindeki değişiklikler ve notlar editörlerce yazar(lar)a iletilir.

Editörler tarafından yapılan ön inceleme neticesinde “Yazım Kuralları” ve “Yayın İlkeleri”ne uymayan çalışmalar, yazara iade edilir veya düzeltme istenir.

Bilimsel makaleler, yayın ilkelerine göre incelendikten sonra "Kör Hakemlik" sistemi gereği en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz olduğu takdirde yazı üçüncü bir hakeme gönderilir ya da yayımlanmasına Yayın Kurulu karar verir.

Yayın Politikası

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi; arşivlere dayalı olarak yazılan bilimsel makaleler, Arşivcilik, Tarih, Tarihi Arşivler, Belge Yönetimi, Elektronik Bilgi ve Belge Yönetimi, Kültür Tarihi, Diplomatika vb. alanlarda gerçekleştirilen bilimsel çalışmaları kabul etmektedir.

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi, hakemli ulusal bir dergi olup yılda bir kez yayımlanmaktadır. Kör Hakemlik ilkesi doğrultusunda iki hakem tarafından değerlendirilen ve yayımlanmasına onay verilen makaleler yayımlanmaktadır.

Hakemli makaleler dışında, inceleme yazıları, kitap tanıtımı ve incelemesi gibi yayınlar da kabul edilmektedir.

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi, Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde yapılmış çalışmaları kabul etmektedir. Dergiye gönderilen makaleler; tüm içerik (ana metin, tablo, şekil, kaynakça notlar vb.) dahil 20 sayfayı geçmemelidir.

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen makaleler başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır; makale gönderiminde yazarlar bu durumu taahhüt etmiş kabul edilir.

Yayın ilkelerine uygun olmayan makaleler hakem değerlendirme sürecine alınmamaktadır.

Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir.

Yazar(lar), Yayın Kurulu veya editörün eleştiri, öneri ve değerlendirmelerini dikkate alırlar. Yazarların, kendilerinden istenen düzeltmelere titizlikle ve ivedilikle uymaları ve yazının son şeklini 15 gün içinde göndermeleri beklenir. Yazar(lar)ın, katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler.

Yayımlanan makalelerde benimsenen görüşler derginin görüşü değildir, her çalışma yazarının sorumluluğundadır.

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmaların “Etik Kurul Kararı” gerektiren araştırma sonuçlarının yer alması durumunda, “Etik Kurul Onay Formu”nun bir kopyasının başvuru sırasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Çalışmanın Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi’ne gönderilmesi, çalışmanın yayımlanması için başvuru olarak kabul edilir.

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi, açık erişim yaklaşımını benimsemektedir.
Dergide yayımlanan makale ve diğer çalışmaların editör, hakem ve yayım süreçlerinde makale yazarlarından ücret talep edilmemektedir.

Dergi editör ve hakem değerlendirme süreçlerinden geçtikten sonra son kez gözden geçirilmesi amacıyla ''Erken Görünüm'' seçeneği ile kullanıma açılır. Tespit edilen eksiklik ve hatalar düzeltildikten sonra derginin yeni sayısı yayımlanır.

Açık Erişim Bildirimi

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi, açık erişim prensibi bağlamında yayın hayatını sürdürmektedir. Dergimiz, 2002 yılında oluşturulan "Budapeşte Açık Erişim Girişimini, Açık Erişim Politikası olarak benimsemektedir.

Bu açık erişim politikalarına http://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-translations/turkish-translation adresinden ulaşılabilir.

Hazine-i Evrak Arşiv ve Tarih Araştırmaları Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen dergi.hazineievrak@devletarsivleri.gov.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.

Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlem ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.