Cilt: 6 Sayı: 3, 25.10.2023

Yıl: 2023

Original Article

Derleme

Uluslararası Engelliler Spor ve Sağlık Bilimleri Dergisi (IJDSHS), uluslararası kabul görmüş multidisipliner bir bilimsel dergidir. Dünyanın dört bir yanından spor bilimleri alanında geniş bir yelpazedeki bilimsel yayınları sergilemeyi, araştırma sonuçlarına açık bir bakış açısı sağlamayı ve engelliler için spor ve sağlık bilimleri alanındaki bilgileri derinleştirme fırsatı sunmayı amaçlamaktadır. Editör sizi bu dergide spor, özel gereksinimli bireyler ve sağlık bilimleri alanlarında teori, araştırma ve pratiğin tüm yönleriyle ilgili makaleler yayınlamaya davet ediyor.

• Uluslararası Engelliler Spor ve Sağlık Bilimleri Dergisi (IJDSHS), üç ayda bir elektronik formatta yayınlanan uluslararası bilimsel hakemli bir dergidir.
• Bu dergideki makaleler yalnızca İngilizce olarak AÇIK ERİŞİM (OA) olarak yayınlanmaktadır.
• Makalenin hazırlanmasına ilişkin ayrıntılı bilgi Yazarlar İçin Talimat'ta açıklanmıştır.
• IJDSHS 2023 yılından itibaren 3 sayı (Şubat, Haziran ve Ekim) olarak yayınlanacaktır.
• Araştırmada Etik Kurul Onayı: Tüm disiplinler için "ETİK KURUL ONAYI" alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelenmelidir.
• Makale gönderimi için "iThenticate" belgesi zorunludur (Maksimum %15).
• Uluslararası Engelliler Spor ve Sağlık Bilimleri Dergisi Ocak 2022 itibarıyla SCOPUS'ta indekslenmektedir.

Baş Editör: Doç. Dr. Nevzat DEMİRCİ
https://dergipark.org.tr/en/pub/ijdshs


IJDSHS açık erişim'e sahiptir ve aşağıdaki alanlarda araştırma ve makaleleri yayımlayacaktır:

* Halk Sağlığı                                             

* Yaşlanma ve Sağlık                               

* Spor ve Sağlık Bilimleri                         

* Spor ve Sağlık                                         

* Engellilerde Spor Eğitimi                     

* Engellilerde Beden Eğitimi Ve Spor 

* Özel Eğitime Gereksimi Olan Bireyler

* Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon

* Fiziksel Aktivite

* Sağlık ve Fitnıs

* Engelli ve Sağlık 

* Fizik Tedavi

* Egzersiz Fizyolojisi

* Herkes için spor



Dr. Nevzat DEMİRCİ

            Editör

Dergi İletişim: ijdshs@gmail.com

Yazım Kuralları

Makalenizi bize göndermeyi seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bu talimatlar, makalenizin akran incelemesi, üretim ve yayın aşamalarında sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için gereken her şeye sahip olmamızı sağlayacaktır. Lütfen bunları okumak ve mümkün olduğunca yakından takip etmek için zaman ayırın, çünkü bunu yapmak makalenizin derginin gereksinimlerine uymasını sağlayacaktır.

Bu dergideki araştırma makalelerinin tümü, baş editör taramasından geçerek en az iki uzman hakem tarafından çift kör hakemliğe dayanan titiz bir hakemlik incelemesine tabi tutulacaktır. Nihai yayın kararı, baş editörlerin sorumluluğundadır. Akran değerlendirmesi sırasında nelerin olacağını öğrenmek ve yayın etik kurallarımızı okuyun.

Yazarlar "Telif Hakkı Formu"nu ıslak imzalı olarak göndermek zorundadır.

Yazarlar " Etik Kurul" Belgesini sisteme yüklemek zorundadır.

Yazarların makale gönderimi için "iThenticate ve Turnitin" belgesi zorunludur (Maksimum %15).

Makale Hazırlarken bu şablonu kullanabilirsiniz. Lütfen bu word belgesini sisteme yükleyin.

Uluslararası Engelliler Spor ve Sağlık Bilimleri Dergisi Yazım Kuralları ve örnek makale şablonuna erişmek için buraya tıklayın.



Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır. https://publicationethics.org/

Yayın Etiği Bildirgesi
Dergi, Yayın Etikleri Komitesi’nin (COPE) rehberliğindeki iyi yayın uygulamaları ilkelerine sıkı bir şekilde bağlıdır (http:// publicationethics.org/resources/quidelines) Makale başvurusunda bulunan yazar(lar);çalışmaların etik, hukuki ve bilimsel kurallara uygun olduğunu, daha önce yayımlanmamış ve başvuru sırasında başka bir yerde yayımlanmak için değerlendirme aşamasında olmadığını kabul ederler. Daha önce yayımlanmış tablo, şekil ve yazı makalede açıkça belirtilmeli ve yayın haklarını elinde tutanlardan izi alınmalıdır. Dergi, uygun etik kurul başvurularınının yapılmış olmasını, bilgilendirilmiş onamlarının alınmasını ve bunların makalede bildirilmesini zorunlu tutar. İnsan öğesini içeren tıbbi çalışmalarda, Helsinki Deklarasyonu ilkelerine sıkıca bağlıdır (http://www.wma.net/e/policy/pdf/17c.pdf). Yazarlar, laboratuar hayvanlarının kullanımında ve bakımında kurumsal ya da ulusal rehberlere uygun davrandıklarını bildirmek zorundadır.

Yazarların Sorumlulukları
Yazar sunulan makalesi ile ilgili verilerin ve bilgilerin doğruluğu ile ilgili sorumlu tutulması beklenmektedir. Yazarların araştırmalarının asıl orijinal çıktısını sunması ve veriyi temsil ederken ve tartışmayı belgeleyerek uygun ve alakalı bir atıf yapılması düşünülmelidir. Bir yazar, dergide birincil bir yayın için orijinal bir el yazması yaparken kendinden veya başkasından önceki herhangi bir araştırma verilerini tekrarlamamalıdır. Bildirilen çalışma kapsamı, etkileyen diğer yayınların uygun atıflarına dayanmalıdır. Herhangi bir makaleyi göndermeden önce, yazarlar derginin kapsamını kontrol etmeli ve herhangi bir sorgu olması durumunda, Editörlük ofisine başvurmalıdır.
Yazarlar, yazarlık kriterlerine kesinlikle uymalıdır. Listelenen tüm yazarlar, el yazmasında sunulan araştırmaya önemli katkılarda bulunmuş ve tüm iddialarını onaylamış olmalılar. Özgün bir araştırma makalesinin yazarı olarak düşünülmesi gereken herhangi bir kişi aşağıdaki yöntemlerden herhangi birine katkıda bulunması gerekir: araştırmanın tasarlanması, çalışmanın yürütülmesi ya da deneylerin gerçekleştirilmesi, verilerin analizinde yer alması. Araştırma çalışmalarının tamamlanmasına önemli katkı yapan herkesi dahil etmek zorunludur. Makaledeki bulguları veya araştırmaları yöneten mali veya kişisel menfaatlerin yanı sıra mali destek detayları ve kaynakları da açıkça ifade edilmelidir

Değerlendiricilerin Sorumlulukları
Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.
Gizlilik İlkesi: Gözden geçirenler, atanan bir el yazması ile ilgili herhangi bir bilgiyi Editör'den izin almaksızın yabancılarla paylaşmamalı veya veriyi elden çıkarmamalıdır.
Yetkinlik İlkesi: Değerlendirmeyi alanında uzman bir kişi ile tamamlamanız gerekir. Yetkisiz yetkinliğe sahip atanmış gözlemci sorumlu hissetmelidir ve değerlendirme yapan kişinin ilgili alanda bir uzman olacağı varsayıldığı için incelemeyi reddedebilir.
Yapıcı Değerlendirme: İnceleyen kişi yorumların, çalışmaların olumlu yönlerini değerlendirmesi, olumsuz yönlerini yapıcı bir şekilde tanımlaması ve gerekli donanımı belirtmesi gerekir. Değerlendirme yapan bir kişi (Gözden Geçiren), editörlerin ve yazarların yorumlarının anlaşılması için yargısını açıkça ve yeterince açıklayıp desteklemelidir. İnceleyen kişi, daha önce bildirilen bir gözlem ya da argümanla alakalı bir atıf eşlik etmesini sağlamalı ve yinelenen yayının farkında olduğunda derhal editöre bilgi vermelidir. Gözden geçiren kişi, bir makaleye yorum yaparken her tür küfürlü dili kullanmamalıdır. Her bir makalenin değerlendirilmesi, atanan gözden geçiren tarafından önyargısız ve kişisel ilgi duymadan yapılmalıdır.
Çıkar Çatışmasının Açıklanması: Gözlemci mümkün olduğu ölçüde çıkar çatışmasını en aza indirmelidir. Böyle bir durumda, gözden geçiren, çıkar çatışmasını açıklayan editörü bilgilendirmelidir. Gözden geçirenler, inceleme yorumlarını belirtilen süre içinde ahlaki olarak sunmak ve varsa editör tarafından sorulan soruları yanıtlamak için yeterince aktif olmalılar.

Editör Kurulunun Sorumlulukları
International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences editör ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:

Editörler, gerekirse yayınlanan makalenin bütünlüğünü korumakla, olabildiğince çabuk bir şekilde düzeltmeleri veya düzeltmeleri yayınlamakla yükümlüdür. Editör, yayıncı tarafından sağlanan politika kılavuzlarına uymalı ve bütünlük içinde verdiği sorumlulukları yerine getirmelidir. İnceleme süreci: Editörler, hakemlik inceleme sürecinin adalet, zamanlama, titizlik ve nezaketini izleme ve sağlama sorumluluğunu taşır. Makalede yer alan içerik veya yazar bilgilerinin okunaklı olmasını sağlamak. Bütün elyazmalarını derginin kapsamına girmeyecek şekilde değerlendirmek. Düzeltmeleri önermek, geri çekilme ile uğraşmak, ek veri vb. Konularla dergilerin iç bütünlüğünü korumak. Okuyucuların ilgisini çekecek en iyi makale ve araştırmaları yayınlamaya çalışmak.
Karar Verme: Karar verme işlemini, gözden geçiren veya editör kurulu üyeleri ile istişarede bulunma hakkına sahiptir.
Tarafsızlık: Editör ve editor kurulu el yazmalarını, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da yazarların siyasi felsefelerine karşı herhangi bir önyargı koymadan entelektüel içeriği açısından değerlendirmelidir.
Gizlilik: Editör veya herhangi bir Editör kurul personeli, gönderilen bir el yazması ile ilgili herhangi bir bilgiyi, ilgili yazar, gözden geçirenler, diğer editoryal danışmanlar ve yayıncının dışındaki kişilere bilgi aktarmamalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Tüm çalışmaların "Körleme Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
• Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
• Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
• Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
• Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

Açık Erişim Telif Hakkı Politikası
Açık erişim (AE) dergileri, "internetin kendisine erişim sağlamanın ayrılmaz bir parçası olanların dışında mali, yasal veya teknik engeller olmadan" çevrimiçi olarak erişilebilen bilimsel dergilerdir. Açık Erişim (AE), araştırma yayınlarına ücretsiz olarak sınırsız erişim ve yeniden kullanılabilirlik sağlar.Bu nedenle, açık erişim mümkün olan en geniş kitleye ulaşmak, tüm makaleleri paylaşmak ve bunların üzerine inşa etmek için bir ağ oluşturur.
International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences (IJDSHS), Budapeşte Açık Erişim Girişimi'ni imzaladı ve "açıklığını" standart bir formda açıkça gösteriyor.
IJDSHS, halka araştırma çalışmalarına ücretsiz erişim sunmanın daha iyi bir küresel bilgi alışverişine yardımcı olduğu ilkesine dayanarak içeriğine açık erişim sağlar. Yayınlanmak üzere kabul edilen her makale Creative Commons lisansı altında yayınlanacak ve sürekli olarak çevrimiçi olarak barındırılacaktır.
You can find information about CC-BY-SA please click https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık

Gönderilen makalelerin tüm telif hakları, makale gönderim sürecinde İJDSHS'ye devredilmelidir. Bu nedenle tüm yazarlar tarafından imzalanmış Telif Hakkı Sözleşmesi Formu makale ile birlikte gönderilmelidir. Telif Hakkı Sözleşmesi Formu için lütfen tıklayınız. Yazarlık Formu için lütfen tıklayınız.

Arşivleme Politikası (LOCKSS)

LOCKSS sistemi, bu Arşiv Birimi'ni toplama, koruma ve hizmet etme iznine sahiptir.
International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences (IJDSHS), LOCKKS arşivleme sistemini kullanıyor.
Stanford Üniversitesi Kütüphanelerinde kullanılan programa dayanan LOCKSS Programı, kalıcı ve yetkili dijital içeriği korumak ve bunlara erişim sağlamak için kütüphanelere ve yayıncılara ödüllü, düşük maliyetli, açık kaynaklı dijital koruma araçları sağlar.
LOCKSS Programı (https://www.lockss.org/), "çok sayıda kopyanın her şeyi güvende tutması" ilkesine dayanan açık kaynaklı, kütüphane tarafından yönetilen bir dijital koruma sistemidir. LOCKSS Programı, açık kaynaklı bir eşler arası dijital koruma yazılımı kullanarak kitaplıkları geliştirir ve destekler.
LOCKSS sistemi, kütüphanecilerin abone oldukları e-içeriğe erişmelerine izin vererek kütüphanecilerin aşina olduğu basılı satın alma modelini geri yükler.
Global LOCKSS Ağı, yarının okuyucuları için bugünün e-dergilerini ve e-kitaplarını korur. Global LOCKSS Ağı, hem kütüphaneleri hem de yayıncıları benzersiz şekilde güçlendiren kanıtlanmış bir koruma yaklaşımıdır. Esasen dijital bir kitaplık olan yerel olarak kurulmuş bir "LOCKSS kutusu" aracılığıyla kütüphane koleksiyonlarını geri yükleyerek bir kütüphanenin değerini artırır. Global LOCKSS Ağı, markalama, tarihsel bağlam ve temel dosyalar dahil olmak üzere orijinal yayınlanan yapıyı koruyarak yayıncının değerini artırır. Tüm okuyucu trafiğini web sitelerine çekerek yayıncının ilgisini korur. Global LOCKSS Ağı, Stanford Üniversitesi Kütüphaneleri LOCKSS Programı tarafından yönetilir ve yönetilir. Ek bilgi için LOCKSS Programı web sitesine bakın, http://www.lockss.org/lockss/Home.
LOCKSS yazılımını neyin farklı kıldığına ve LOCKSS ağında korumanın nasıl çalıştığına (örneğin teknik altyapı, güvenlik) ilişkin ayrıntılı bir açıklama aşağıdaki bağlantıda bulunabilir: https://www.lockss.org/about/how-it-works /

İntihal Politikası
Dergilerimize gönderilen tüm el yazmaları artık bir intihal tespit yazılımı tarafından taranmaktadır.Bir makale, makalenin % 15'undan fazlasında intihal veya kendi kendine intihal içeriyorsa, uygun alıntı ve düzeltme için yazara iade edilecektir.
İntihalden kaçınmak için yazarlar şunları doğruluyor:
1. Ben / İntihal meslek etiğine aykırı olduğunu anlıyoruz;
2. Yazılarda izinsiz telif hakkı bulunan herhangi bir materyal kullanılmamıştır;
3. Makale intihalden muaftır ve daha önce yayınlanmamıştır;
4. Ben / Yazıda dile getirilen fikirlerin sorumluluğunu üstlenecek ve telif hakkıyla korunan herhangi bir materyali uygun izne tabi olmaksızın kullanmamızdan kaynaklanan tüm uyuşmazlıkları gidermek için sorumlu olacağız.
Yazarın, yayınlardan sonra bile herhangi bir evrede intihal şüphesi bulunması halinde, bir hafta içinde yazarın el yazması hakkında açıklığa kavuşması gerekecek. Makul ve zamanında bir açıklama yapılmaksızın, makale otomatik olarak reddedilecek ve sistemden kaldırılacaktır. Aynı yazar tarafından gönderilen el yazmaları kabul edilmeyecektir.

Yayıncının Sorumluluğu
International Journal of Disabilities Sports & Health Sciences (IJDSHS) yayıncı tarafından yeni ve yeni bilimsel bilgileri en kısa sürede titiz bir akran değerlendirme süreci izlenerek yayınlamaktır. Bir yayıncı olarak, aşağıdaki politikalar göz önüne alınmaktadır: Değerli girdiler ve sorumlu gözden geçirenlerle adil ve zamanında akran değerlendirmesi sürecinin desteklenmesi. Genel süreci iyileştirmek için yapıcı tavsiyelerde bulunmak ve daha iyi üretim desteği ve dergilerde yayınlanan bilgilerin yaygınlaştırılmasıını sağlamak. Dergi ve makaleler için web geliştirme, web yönetimi, sosyal medya yönetiminin personelin yardımıyla sorunsuz çalışmasını sağlar. International Journal of Disabilities Sports & Health Sciences (IJDSHS) bilimsel açıdan değerli araştırılmış bilgi "Açık Erişim" vizyonuyla, yenilikçi yollar tasarlamaya ve başlatmaya çalışmaktadır.

Makaleleri Geri Çekme İçin Yönergeler
International Journal of Disabilities Sports & Health Sciences (IJDSHS) tüm kullanıcıların içeriğinin bilimsel kaydının bütünlüğünü sağlamak konusunda titiz davranmaktadır. Editör bir makalenin belirli bir zaman içerisinde yayınlanıp yayınlanmayacağına karar vermesinden bağımsız olarak sorumludur. Bu kararı verirken, Editör'e, derginin yayın kurulunun politikaları rehberlik eder ve telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yürürlükte olan yasal gerekliliklerle sınırlandırılır. Yayınlanan makaleler mümkün olduğunca güncel, kesin ve değiştirilmemiş olarak kalacaktır. Bununla birlikte, yayınlanmasından sonra makale geri çekilmeyi veya belirli bir dergiden çıkartmayı gerektiren bazen kaçınılmaz koşullar ortaya çıkabilir.
Makalenin çekilmesi: Bu sadece kabul edilen makalelerin ilk sürümlerini temsil eden "Basım'daki Makale" için kullanılır. Basım aşamasında herhangi bir makale, birden fazla beyan, sahte belge, intihal veya verilerin sahte kullanımı veya benzeri olaylar gibi mesleki etik kodların ihlali anlamına geldiği takdirde, editörün takdirine bağlı olarak makale geri çekilebilir.

Makalenin geri çekilmesi: Birden fazla gönderim, sahte yazarlık iddiaları, intihal, hileli veri kullanımı ve benzeri iddialar gibi mesleki etik kodların ihlali bir makalenin geri çekilmesine neden olacaktır. Bazen, gönderme veya yayın sırasında hataları düzeltmek için bir geri çekme düşünülmüş olabilir.

Depo Politikası
Dergimiz Published version (Version of Record) ambargo olmaksızın kurumsal veya yazarın tercih ettiği başka bir veri havuzunda depolanmasına izin vermektedir.
Verimlilik Dergisi, DergiPark tarafından sunulan LOCKSS sistemini kullanmaktadır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesi ziyaret edilebilir. Verimlilik Dergisi’nin yayıncı arşiv politikası aşağıdaki gibidir:

Yayıncı, yazarlara, bir makalenin kendi kendine arşivleme (yazarın kişisel web sitesi) ve/veya yayınlandıktan sonra kurumsal bir havuzda arşivleme için bir makalenin (yayıncı pdf) nihai yayınlanmış sürümünün kullanılmasına izin verir.
Yazarlar, makalelerini halka açık ve/veya ticari konu tabanlı arşivlerde kendi kendilerine arşivleyebilirler. Ambargo süresi yoktur ancak yayınlanan kaynak belirtilmeli ve dergi ana sayfasına veya makalelerin DOI'sine bir bağlantı ayarlanmalıdır.
Yazarlar makalenin çıktısını PDF belgesi olarak indirebilirler. Yazarlar makalenin kopyalarını meslektaşlarına herhnagi bir ambargo olmaksızın gönderebilir.
Yayıncı, makalelerin tüm sürümlerine izin verir (Gönderilen sürüm, kabul edilmiş versiyon, yayınlanmış versiyon) ambargo olmaksızın yazarın tercih ettiği bir kurumsal veya başka bir arşivde saklanacaktır.

IJDSHS ÜCRET POLİTİKASI

International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences (IJDSHS) yazarlardan makale başvuru sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- makale başvuru ücreti 200 EURO almaktadır. (Ücret makalenin sisteme yüklenmesi ile birlikte eş zamanlı olarak mevcut kur satış üzerinden TL bazında hesaplanarak yatırılacaktır). Sorumlu yazar, gönderim sırasında ödemeyi düzenleyeceğini onaylamalıdır. Ücretin ödenmesi makalenin kabul edileceği anlamına gelmez. Hakem değerlendirme sonuçları olumlu olan makaleler etik kurallara uygun olarak kabul edilecektir. Diğer bir deyişle kabul kararı, makaleyi değerlendiren hakemlerin kararına bağlıdır.

Yazarların makale gönderme aşamasında talep edilen hizmet bedelini ilgili hesaba yatırması ve dekontu makale ve yazar bilgileri ile birlikte ijdshs.editor@gmail.com adresine göndermesi gerekmektedir.

Dergimiz 2018 Ocak ile 2023 Ekim arası ücretsiz olarak makale yayımlamıştır.
01.11.2023 tarihi itibariyle yüklenen tüm makaleler için makale işlem ücreti 200 Euro or 250 USD dır.
NDP-Akademik Yayıncılık


Flag Counter