Etik İlkeler ve Yayın Politikası

DERGİ YAYIN POLİTİKASI GENEL BİLGİ
JSTER, temel bilimler, teknoloji ve mühendislik araştırmaları alanlarında yapılan çalışmaları dergi yayın politikası çerçevesinde yayımlayarak mühendislik alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlamayı amaç edinmiştir. Türkçe ve İngilizce makaleleri ve derlemeleri yayınlamaktadır. Dergi yılda iki sayı olarak Haziran ve Aralık aylarında yayımlanır.

Yayın Etiği Beyanı:

Yayınlama sürecinde yer alan tüm taraflar (yazarlar, Editör Kurulu ve hakemler) için beklenen etik davranış standartları konusunda mutabakata varılması gerekmektedir.

ETİK KURUL ONAYI

Sunduğunuz makalelerinizi lütfen aşağıdaki maddelere göre düzenleyerek gönderiniz.
Yazarlarımızın etik kurul onayı gerektiren çalışmalarında ilgili belgeleri temin etmesi ve çalışmalarıyla beraber sisteme yüklemesi gerekmektedir.
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
2. Makalelerde etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.
3. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmaları için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
4. Çalışma insan veya hayvan deneklerin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklarasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.
5. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
6. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
Kurul adı, tarih ve sayı numarası makalenin yöntem bölümünde ve makalenin son sayfasında etik kurul onayı kısmında belirtilecektir. Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir.


TARAFLARIN ETİK SORUMLULUKLARI
JSTER Dergisi, bilimsel çalışmaların ilerletilebilmesi için bilgiye kolay ulaşılabilir olması gerektiğinin bilincinde bir dergi olarak, Budapeşte Açık Erişim Bildirgesinde yer alan, hakemli dergi literatürünün açık erişimli olması girişimini destekler ve yayınlanan tüm yazıları herkesin okuyabileceği ve indirebileceği bir ortamda ücretsiz olarak sunar.
Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanmasını, yansızlığı sağlayan çalışmalardır. Hakemli bir dergide bir makalenin yayınlanması, tutarlı ve saygın bir bilgi ağının geliştirilmesinde önemli bir yapı taşıdır. Yazarın ve onları destekleyen kurumların çalışma kalitesinin doğrudan bir yansımasıdır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin; yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların etik ilkelere uymaları gerekir.
Yayınlamada dikkat edilmesi gereken etik konular:

Makale Yazarlarının Etik Sorumlulukları:
• Makalenin yazarı: Yazarlık, rapor edilen çalışmanın tasarımına, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Yazarların katkıları hakkındaki şeffaflık, Telif Hakkı ve Yazar Sözleşmesi ile belgelenir.
• Özgünlük ve intihal: Yazarlar tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve yazarlar başkalarının eserlerini ve / veya kelimelerini kullandıklarında, bunun uygun şekilde alıntılandığını veya alıntılandığından emin olmalıdır.
• Yazarlardan editör incelemesi için bir makaleyle bağlantılı ham verileri sağlamaları istenebilir ve bu tür verilere erişimi sağlamaya hazır olmaları gerekir.
• Birden fazla veya eşzamanlı yayın: Bir yazar genel olarak aynı araştırmayı birden fazla dergi veya birincil yayında tanımlayan yazılar yayınlamamalıdır.
• Açıklama ve çıkar çatışmaları: Tüm başvurular, potansiyel bir çıkar çatışması olarak görülebilecek tüm ilişkilerin açıklanmasını içermelidir.
• Yayınlanan eserlerde temel hatalar: Bir yazar kendi yayınladığı eserde önemli bir hata veya yanlışlık bulduğu zaman dergi editörüne veya yayıncısına derhal bildirimde bulunmak ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için editörle iletişimde bulunma yükümlülüğüne sahiptir.
• İnsan veya hayvan hakları: İnsan veya hayvan denek içeren tüm çalışmalar için ulusal ve uluslararası yasalara ve yönergelere uygun olmasını sağlamak,  gerekli onayların alındığını onaylamak, denek mahremiyete saygı göstermek.

•  Yazarlar, veri toplama, analiz etme ve raporlama sırasında katılımcıların gizliliğini ve anonimliğini sağlamalıdır. Yazarlar, çalışmalarındaki tüm katılımcıların yayın için bilgilendirilmiş onam verdiğinden emin olmalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

• Editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için makaleyi objektif olarak zamanında incelemek ve sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmek.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmak.
• Yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmak ve çalışmayı titizlikle incelemek. Yorumlarını yapıcı ve nazik bir dille yazara iletmek.
• Editör ve yazar tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğini korumak, gizlilik ilkesi gereği incelediği çalışmayı değerlendirme sürecinden sonra yok etmek, kör hakemliğe aykırı bir durum varsa editöre bildirmek ve çalışmayı değerlendirmemek.
Editörlerin Etik Sorumlulukları
• Cinsiyet, dini veya politik inançlar, yazarların etnik veya coğrafi kökenleri üzerine ayrım yapılmaksızın görevlerini yerine getirirken dengeli, objektif ve adil bir şekilde hareket etmek.
• Dergiye gönderilen çalışmaları içeriğine göre değerlendirmek, hiçbir yazara ayrıcalık göstermemek.
• Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almak ve varsa mevcut beyanları değerlendirmek.
• Etik ihlali niteliğinde bir şikayet olması durumunda, derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak. Yazarlara, gelen şikayete cevap vermek için bir fırsat vermek, çalışma kime ait olursa olsun gerekli yaptırımları uygulamaktan kaçmamak.
• Derginin amaç ve kapsamına uygun olmaması durumunda gelen çalışmayı reddetmek.


Son Güncelleme Zamanı: 28.10.2024 22:03:34
Dergide yayınlanan çalışmalar
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
by-nc-nd.png

Free counters!