Cilt: 3 Sayı: 1, 30.06.2022

Yıl: 2022
Mühendislik, Fotogrametri, Uzaktan Algılama
Kültürel ve Doğal Miras, Kültürel Miras Turizmi, Ziyaretçi ve İzleyici Çalışmaları, Sürdürülebilir Turizm, Turizmde Çevre Yönetimi
Geomatik/Harita Mühendisliği , Fotogrametri, Planlamada Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Uzaktan Algılama
Arş. Gör. Abdurahman Yasin YİĞİT MERSİN ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 0000-0002-9407-8022
Dokümantasyon, Fotogrametri, Planlamada Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Kültürel ve Doğal Miras, Afet ve Acil Durum Yönetimi, Uzaktan Algılama, Jeodezi

Temel amaç, Kültürel Mirasa konu olabilecek durumunun titiz ve bilimsel temelli incelenmesi için yararlı olan mevcut kaynaklara genel bir bakış sağlamak ve bu alandaki son teknoloji ürünü yeni araştırmaları sunmaktır. Dergi, inceleme makaleleri, araştırma makaleleri ve ayrıntılı vaka çalışmaları yayınlayacaktır. Disiplinlerarası katkılar çok takdir edilecektir.

Kültürel Miras Araştırmaları ile ilgili kuramsal ve uygulamalı araştırma, tarama-inceleme, bildiri, vaka çalışması, kısa rapor ve editöre mektup niteliklerinden birine uygun eserler hakem değerlendirmesinden yayınlanabilir olduğuna dair karar verildikten sonra yayımlanır. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanan eser, dergi editörlüğünce değerlendirme için hakemlere gönderilir.

KÜLTÜREL MİRAS ARAŞTIRMALARI Dergisinde KÖR HAKEMLİK uygulaması mevcuttur. Yayımlanmasına, hakemlerin görüşü doğrultusunda Dergi Editör ve Yayın Kurulu karar verir. Gönderilen makaleler yayınlansın veya yayınlanmasın iade edilmez. Dergimizde yayınlanan yazıların her türlü sorumluluğu (bilimsel, mesleki, hukuki, etik v.b.) yazarlara aittir. Yayınlanan yazıların telif hakkı dergiye aittir ve referans gösterilmeden aktarılamaz. Araştırmacılar arasındaki bilimsel iletişimi oluşturmak amacıyla aşağıda nitelikleri açıklanan, başka bir yerde yayımlanmamış makaleler Türkçe olarak kabul edilmekte ancak özetinin İngilizce de basılması zorunluluğu vardır.

Tarihi ve geleneksel yapı teknikleri

Ölçüm teknikleri

Tahribatsız muayene, inceleme ve izleme

Deneysel sonuçlar ve laboratuvar testleri

Analitik ve sayısal yaklaşımlar

Onarım ve restorasyon için yenilikçi ve geleneksel malzemeler

Onarım ve restorasyon için yenilikçi stratejiler ve teknikler

Genel iyileştirici önlemler

Yapıların onarımı ve güçlendirilmesi

Sismik davranış ve güçlendirme

Gerçekten yeni gelişmeler de dâhil olmak üzere ayrıntılı ve son teknoloji örnek olay incelemeleri

Kültürel Miras ve Turizm

Kültürel miras için yersel fotogrametri uygulamaları,

Kültürel miras için lazer tarama uygulamaları,

Kültürel miras için 3 boyutlu modelleme uygulamaları,

Kültürel miras için İHA fotogrametri uygulamaları

Kültürel miras için su altı fotogrametri uygulamaları

Kültürel miras için Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik uygulamaları

Kültürel miras için Uzaktan Algılama uygulamaları

Arkeolojik çalışmalar

Mimarlık ve İnşaat çalışmaları

Sanat Tarihi çalışmaları

Kültürel mirasın anlaşılmasına yardımcı olabilecek yeni teknolojilerin tanımı.

Kültürel açıdan önemli nesnelerin daha iyi anlaşılması için veri analizi için istatistiksel yöntemlerin ve algoritmaların geliştirilmesi ve uygulanması.

Kültürel miras alanında bilgisayar bilimleri


Yazarlar için
(MAKALE ŞABLONU )

Dergiye gönderilen makaleler aşağıdaki özellikleri taşıyan çalışmalar olmalıdır 

Özgün bilimsel bulgular içeren araştırma çalışmaları,

Uygulama örneklerini bilimsel bir yaklaşımla aktaran çalışmalar
Belirli bir konuda, önemli gelişmeleri kapsamlı olarak değerlendiren derleme çalışmaları

Makaleler elektronik olarak Bağlantıya tıklanarak sisteme yüklenmelidir

Bu makaleler, başka hiçbir yerde yayınlanamaz ve yayın kurulunun izni olmaksızın bildiri olarak sunulamaz. Makalenin tümü ya da bir bölümü kaynak gösterilmeden hiçbir yerde kullanılamaz. Makaledeki yazarlar isim sırası konusunda ortak görüş bildirmek zorundadırlar.

Makale ile Birlikte Gönderilmesi Beklenen Dosyalar

1) İntihal Raporu (Makaleler, alınan karar gereği 2017 itibari ile intihal (IThenticate, Turnitin, vb) raporu ile birlikte değerlendirilmeye alınmaktadır.) Intihal raporu eklenmediği takdirde editör kurulu IThenticate yazılımında intihal olup olmadığını kontrol ederek makaleyi direk red edme hakkına sahiptir.

2) Telif hakkı formu (doc)

Makalelerin telif hakkı devri, dergi internet sayfasında sunulan form doldurulup imzalanmak suretiyle alınır. İmzalı Telif Hakkı Devir Formu’nu buradan indirerek, imzalandıktan sonra tarayıcıdan geçirilerek sisteme PDF olarak yüklenmelidir. Bu formu göndermeyen yazarların yayınları basılamaz.

3 ) ORCID ID Form (doc)

Makalelenin yazar/yazarları ORCID ID Form'unu doldurması gerekmektedir. Dergi internet sayfasında sunulan ORCID ID Form'u doldurulara makale gönderim aşamasında sisteme yükleyiniz.

İLETİŞİM İÇİN

Dr. Öğr. Üyesi ALİ ULVİ

Telefon: +90-5325739676 (Editör)

e-mail: kulmira@mersin.edu.tr / aliulvi@mersin.edu.tr

Yazım Kuralları

Başlık 12 Punto Cambria Sola Yaslı ve Kalın (Başlığın Her Kelimesinin İlk Harfi Büyük Diğer Harfler Küçük [KISALTMALARIN tüm harfleri büyük, edatların hepsi küçük harf])

İsim Soyisim*1 , İsim Soyisim 2 , İsim Soyisim 3

1Üniversite, Fakülte, Bölüm, Şehir, Ülke
2Üniversite, Fakülte, Bölüm, Şehir, Ülke
3Üniversite, Fakülte, Bölüm, Şehir, Ülke

ÖZET (Türkçe)

Cambria, 9 punto olan Öz’ün uzunluğu en çok 200 kelime olmalıdır. En az 3 en fazla 5 kelimeden oluşacak anahtar kelimeler sol tarafa yazılmalıdır. Matematiksel ifadeler öz’e dâhil edilmemelidir. 

Title 12 font size cambria left aligned and bold (The First Letter of each word is Capital other letters small [ABBREVIATION are capital, prepositions are small])

ABSTRACT (İngilizce)

Restoration Cambria, 9 point Abstract should be at most 200 words. Key words that will consist of at least 3 and maximum 5 words should be written on the left side. Mathematical expressions should not be included in essence. 

GİRİŞ (CAMBRIA, BÜYÜK HARF, KALIN 10 PUNTO)

İçerik 2 sütun halinde Cambria olarak 10 punto halinde yazılmalıdır. Her paragrafın ilk satırı 0.7 cm içeriden başlamalıdır.
Makale, bilimsel bir dille, farklı disiplinlerdeki ispata dayalı bilgiler ve mantıksal tartışmaların birleştirilmesi ile oluşan fikirleri içeren ve makalenin temel amaç ve yaklaşımlarını ifade eden bir giriş bölümü ile başlamalıdır. Bu bölüm tüm okuyucular dikkate alınarak yazılmalıdır. Teknik terimler, semboller ve kısaltmalar makalede ilk kullanıldıklarında tanımlanmalıdır.
Makalenin ana bölüm başlıkları Giriş, Yöntem, Bulgular ve Sonuçlar olmak üzere numaralandırılmış şekilde, iki yana yaslı, 10 punto, kalın ve büyük harflerle yazılmalıdır.
Bu şablon, “başlıklar, öz, metinler, paragraflar, tablo vb. yapıların” nasıl olması gerektiğini gösteren stilleri içermektedir (Şablonun en sonunda stil tablosunda hangi bölümde hangi biçime uygun stilin uygulanacağı belirtilmiştir). Yazar(lar)ın bu şablon dosyayı kullanmaları durumunda, yazı tipi ve boyutu, satır aralıkları, paragraflar öncesi boşluklar, girintiler vb gibi ayarlar stillerde yapıldığı için herhangi bir ayar değişikliğinin yapılması gerekmeyecektir. Eğer metinleri kopyala yapıştır yaparken sorun yaşamamak ya da yazı biçimiyle ilgili bir sorun yaşamamanız için şablonun tamamından ve en son bölümde yer alan “Makeleye Stillerin Uygulanması” kısmından faydalanabilirsiniz.

YÖNTEM (CAMBRIA, BÜYÜK HARF, KALIN 10 PUNTO)

İçerik 2 sütun halinde Cambria olarak 10 punto halinde yazılmalıdır.
“Giriş” bölümünü sırasıyla “Yöntem”, “Bulgular”, “Sonuçlar ve Tartışma” bölümleri izlemelidir.
Makale MS Office Word programında uzantısı .doc ya da docx olacak şekilde kaydedilmelidir. Metin, A4 boyutuna üst, alt, boşluk 2 cm, sağ ve sol boşluk 2 cm. bırakılarak tek satır aralıklı yazılmalıdır. Cambria yazı karakteri kullanılmalı ve çift sütun olmalıdır. Sayfa numarası verilmemelidir. Paragraf başı yapılmamalıdır.
Belirtilen yazım esaslarına uygun olarak hazırlanan ve inceleme kurulu tarafından onaylanan makaleler yayımlanır.

Alt Başlıklar (Cambria, Kelime ilk Harfi Büyük, Kalın 10 Punto)

İçerik 2 sütun halinde Cambria olarak 10 punto halinde yazılmalıdır.
İkinci düzey başlıklar numaralandırılmış ve sola dayalı, 10 punto, ilk harfleri büyük, kalın olarak yazılmalıdır. Kendinden önceki paragraftan bir satır boşluk ile ayrılmalıdır. Biçimlendirmeyi bozmadan bu kısmı silip makale metnini yazabilirsiniz.
Metin içerisinde paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır.

Alt Başlıklar (Cambria, Kelime ilk Harfi Büyük, Kalın 10 Punto)

İkinci düzey başlıklar numaralandırılmış ve sola dayalı, 10 punto, ilk harfleri büyük, kalın olarak yazılmalıdır. Kendinden önceki paragraftan bir satır boşluk ile ayrılmalıdır. Biçimlendirmeyi bozmadan bu kısmı silip makale metnini yazabilirsiniz.

Şekil 1. Şekil isimleri, şeklin altında Cambria 10 punto (2 sütuna sığmaması halinde şekil ya da tablolar tek sütun yapılabilir).

Şekiller sola dayalı olmalı ve rakamlarla numaralandırılmalıdır. Şekil başlığı numarası ile birlikte, 10 punto, şeklin altında, ilk kelimenin baş harfi büyük sola ve sağa dayalı yazılmalıdır. Kalın veya eğik yazı şeklinde olmamalıdır. Şekil numarasından sonra nokta işareti konup şekil adı yazılmalıdır. Şekil adı yazıldıktan sonra nokta konulmamalıdır.
Şekil içindeki yazılar ise 9 punto olmalıdır. Şekil ile şekil başlığı arasında boşluk, bırakılmamalıdır. Şeklin başlığı, şeklin altında yer almalıdır. Kaynak kullanılmış ise parantez içinde şekil altına yazılmalıdır. Şekillere, metin içinde mutlaka atıfta bulunulmalıdır. Şekilden önce ve sonra metin ile şekil arasındaki boşluk 1 satır olmalıdır.

Alt başlıklar (Cambria, sadece ilk harf büyük, kalın 10 punto)

Sola dayalı, 10 punto, sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olacak biçimde yazılmalıdır. Kendinden önceki paragraftan bir satır boşluk ile ayrılmalıdır.

BULGULAR (CAMBRIA, BÜYÜK HARF, KALIN 10 PUNTO)

Kullanılacak referanslar, tablolar, şekiller APA 6’ya uygun şekilde hazırlanmalıdır. Yazım kuralları ve APA’ya uygun olmayan makaleler ilk aşamada editör tarafından yapılan değerlendirmede elenir. Referanslarınızı gözden geçirmeniz ve APA 6'ya uygunluğunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Tablolara, tablo numarasıyla birlikte metin içinde mutlaka atıfta bulunulmalıdır.

Tablo 1. Tablo isimleri şeklin üstünde Cambria 10 punto (2 sütuna sığmaması halinde şekil ya da tablolar tek sütun yapılabilir).

Tablolar, rakamla numaralandırılmalı ve Tablo başlığı tablonun üstünde ilk kelimenin baş harfi büyük diğerleri küçük, sola ve sağa dayalı 10 punto ile yazılmalıdır. Tablo başlığı kalın veya eğik yazı şeklinde olmamalıdır. Tablo numarasından sonra nokta işareti konup tablo adı yazılmalıdır. Tablo adı yazıldıktan sonra nokta konulmamalıdır. Tablo içi değerler/yazılar ise 9 punto olmalıdır.
Tabloda ilk satır sütunların açıklaması ise alt ve üst kenarlık olmalı, değil ise ilk satırda sadece üst kenarlık olmalıdır. Tablonun son satırında alt kenarlık olmalıdır. Tablonun ilk satırı ve en alt satır hariç tablolara kenarlık eklenmemelidir. Tablo başlığı ile tablo arasında boşluk bırakılmamalıdır. Tablolar metin içinde tablo sayısı verilerek belirtilmelidir. Tablolar, metin içinde kullanıldıkları veya izleyen sayfada yer almalıdır. İlgili not ve kaynaklar, tablonun altında, “Not:” veya “Kaynak:” ifadelerinden sonra, belirtilmelidir. Tablodan önce ve sonra metin ile tablo arasındaki boşluk 1 satır olmalıdır.

SONUÇLAR (CAMBRIA, BÜYÜK HARF, KALIN 10 PUNTO)

İçerik 2 sütun halinde Cambria olarak 10 punto halinde yazılmalıdır.

METİN İÇİ ATIF

Metin içerisinde Şekil ve Tablo gösterme şekilleri aşağıdaki gibi yapılmalıdır;
……..Şekil 1’de gösterildiği üzere/verilmiştir.
……...Tablo 3’te gösterildiği üzere/verilmiştir.
“Metin içerisinde Şekil ve Tablo yazılarının baş harfleri büyük olmalıdır”.
Metin içerisinde kaynak gösterme şekilleri aşağıdaki gibi yapılmalıdır;

Tek Yazar
... (Ulvi, 2011)
İki Yazar
... (Ulvi & Yiğit, 2016)
Üç ve Üçten Fazla Yazar
... (Ulvi vd., 2014)
İki Kaynaktan Yararlanma
... (Ulvi vd., 2016; Yiğit, 2019)
İnternet Kaynakları
… (Harrington, 2019)

Tüzel yazarlı çalışmalara atıf yaparken: Yazar olarak bir grup/tüzel kişi (dernekler, şirketler, devlet kurumları ve diğer çalışma grupları gibi) ifade ediliyorsa bu gruba ilişkin ad bilgisi metin içindeki göndermede oldukça açık ve anlaşılır biçimde verilmelidir. Grup adı bazı durumlarda kısaltılabilir. Eğer grup adı uzunsa, kısaltma herkesçe anlaşılır oluyorsa veya ada yönelik zaten bilinen bir kısaltma var ise ilk kullanımda hem açık hali hem kısaltma hali kullanılıp, sonraki kullanımlarda ise sadece kısaltma kullanılabilir. Eğer grup adı kısa ise veya kısaltması herkesçe anlaşılır olmuyorsa tüm göndermelerde adın açık hali yazılır.

İlk gönderme

(Mersin Üniversitesi [MEÜ] 2013)
İkinci ve sonraki göndermeler

(MEÜ 2013)

Gönderme cümle içerisinde yapılıyorsa

İlk gönderme

Mersin Üniversitesi (MEÜ 2013)

İkinci ve sonraki göndermeler

MEÜ (2013)

Kaynakça, APA 6 Publication Manual yayın ilkelerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Daha fazla bilgi için; URL-3’e bakınız. Kaynaklar başlık dahil 10 punto ile tek satır aralığında hiç boşluk bırakmadan alfabetik sıralı yazılmalıdır. Paragraf girintisi sağdan asılı 0.7 cm’dir.
Her kaynakçanın bu metinde gösterildiği şekilde ikinci ve daha sonraki satırlar içe 0.7 cm girintili olacak şekilde hazırlanmalıdır. Kaynaklar arası bir boşluk bırakılacaktır.

Bilgilendirme/Teşekkür

Makaleye ait verilmesi gereken bilgilerin (destek, teşekkür vb.) okuyucu ile paylaşılacağı bölüm.

Yazarların Katkısı

Yazarların makaleye olan katkıları belirtilmelidir.

Çıkar Çatışması Beyanı

Yazarlar arasında herhangi bir çıkar çatışması bulunmamaktadır.

Araştırma ve Yayın Etiği Beyanı

Yapılan çalışmada araştırma ve yayın etiğine uyulmuştur.

Örnek Kaynak Gösterimi

Kitap

Yakar M, Karabacak A & Fidan Ş. (2019). Arazi Ölçmeleri 1. Atlas Akademi, 1, ISBN: 9786057839398, 188s.

Makale

Ulvi A, Yakar M, Yiğit A Y & Kaya Y (2019). The Use of Photogrammetric Techniques in Documenting Cultural Heritage. The Example of Aksaray Selime Sultan Tomb. Universal Journal of Engineering Science, 7(3), 64-73

Ulvi A & Yiğit A (2019). Kültürel Mirasın Dijital Dokümantasyonu: Taşkent Sultan Çeşmesinin Fotogrametrik Teknikler Kullanarak 3B Modelinin Yapılması. Türkiye Fotogrametri Dergisi, 1(1), 1-6.

Yakar M (2018). GIS and Three Dimensional Modeling for Cultural Heritages. International Journal of Engineering and Geosciences, 3, 50–56.

Konferans

Ulvi A, Varol F & Yiğit A Y (2019). 3D modeling of cultural heritage: the example of Muyi Mubarek Mosque in Uzbekistan (Hz. Osman’s Mushafi). International Congress on Cultural Heritage and Tourism (ICCHT), Bishkek, Kyrgzstan, 115-123.

Yiğit A Y & Uysal M (2019). İnsansız hava araçları ile elde edilen verilerin değerlendirilmesi. Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği Teknik Sempozyumu (TUFUAB), Aksaray, Türkiye, 315-318.

Tez

Ulvi A (2015). Metrik olmayan dijital kameraların hava fotogrametrisinde yakın resim çalışmalarda (yere yakın yüksekliklerde) kullanılabilirliği üzerine bir çalışma. Doktora tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 188s.

Orhan O (2014). Konya Kapalı Havzası'nda uzaktan algılama ve CBS teknolojileri ile iklim değişikliği ve kuraklık analizi. Yüksek lisans Tezi, Aksaray Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Aksaray, 110s.

İnternet Kaynakları

Harrington J (2019). In Hurricane Barry's wake, here are the worst floods in American history. https://www.usatoday.com/story/news/weather/2019/07/17/worst-floods-in-american-history/39692839/, Accessed 02.07.2020.

KAYNAKÇA

Harrington J (2019). In Hurricane Barry's wake, here are the worst floods in American history. https://www.usatoday.com/story/news/weather/2019/07/17/worst-floods-in-american-history/39692839/, Accessed 02.07.2020.

Orhan O (2014). Konya Kapalı Havzası'nda uzaktan algılama ve CBS teknolojileri ile iklim değişikliği ve kuraklık analizi. Yüksek lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 110s.

Ulvi A & Yiğit A (2019). Kültürel Mirasın Dijital Dokümantasyonu: Taşkent Sultan Çeşmesinin Fotogrametrik Teknikler Kullanarak 3B Modelinin Yapılması. Türkiye Fotogrametri Dergisi, 1(1), 1-6.

Ulvi A (2015). Metrik olmayan dijital kameraların hava fotogrametrisinde yakın resim çalışmalarda (yere yakın yüksekliklerde) kullanılabilirliği üzerine bir çalışma. Doktora tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 188s.

Ulvi A, Varol F & Yiğit A Y (2019). 3D modeling of cultural heritage: the example of Muyi Mubarek Mosque in Uzbekistan (Hz. Osman’s Mushafi). International Congress on Cultural Heritage and Tourism (ICCHT), Bishkek, Kyrgzstan, 115-123.

Ulvi A, Yakar M, Yiğit A Y & Kaya Y (2019). The Use of Photogrammetric Techniques in Documenting Cultural Heritage. The Example of Aksaray Selime Sultan Tomb. Universal Journal of Engineering Science, 7(3), 64-73.

Yakar M (2018). GIS and Three Dimensional Modeling for Cultural Heritages. International Journal of Engineering and Geosciences, 3, 50–56.

Yakar M, Karabacak A & Fidan Ş (2019). Arazi Ölçmeleri 1. Atlas Akademi, 1, ISBN: 9786057839398, 188s.

Yiğit A Y & Uysal M (2019). İnsansız hava araçları ile elde edilen verilerin değerlendirilmesi. Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği Teknik Sempozyumu (TUFUAB), Aksaray, Türkiye, 315-318.

Kültürel Miras Araştırmaları, daha önce yayımlanmadan önce, sunulan tüm makaleler için intihal durumunu kontrol edecektir. Eğer intihal içeriği editörler tarafından tespit edilirse, yazarı yeniden yazmak için bilgilendirilecektir.Tüm makale iThenticate® tarafından taranarak intihal önlenecektir. Her halükarda, gönderilen orijinal yazı% 25 den fazlası intihal ise, o zaman makale reddedilecek ve aynı zamanda yazara bildirilecektir. Yayınlamak üzere Kültürel Miras Araştırmaları na göndermeden önce içeriğinizi kontrol etmenizi ve intihal raporunu makalenize yüklemem esnasında eklemenizi önemle öneririz. İntihal, tamamen güvenilir olmasa da bazı ücretsiz intihal programları kullanılması önerilir.

Kültürel Miras Araştırmaları ‘nda uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Kültürel Miras Araştırmaları yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.

Yayın Etiği Beyanı: Yayınlama sürecine dâhil olan tüm tarafların (yazarlar, yayın kurulu ve hakemler) etik davranış standartlarına uygun karar vermesi gerekir. Yüksek etik standartları garanti altına almak için Kültürel Miras Araştırmaları, tüm taraflar için uluslararası standartlar geliştirmiştir. Kültürel Miras Araştırmaları, tüm tarafların bu standartlara uymalarını beklemektedir. En iyi yayın etiği standartları desteklenir ve yayın yanlış uygulamalarına (publication malpractices) karşı mümkün olan tüm önlemler alınır. Kültürel Miras Araştırmaları yayıncı olarak, yayıncılığın tüm aşamalarında vesayet görevini son derece ciddiye alır, etik ve diğer sorumluluklarını kabul eder.

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Geomatik Dergisi editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:


Yazarlar için Uluslararası Standartlar

Kültürel Miras Araştırmaları, bir makalenin tüm yazarlarından imzalı bir başvuru mektubu istemez ve yazarlara emir verici uygulamalarda bulunmaz. Kültürel Miras Araştırmalar'na başvuran tüm yazarların uluslararası standartlara (Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) belirlediği etik ilkeler. https://publicationethics.org/) gönüllü olarak uyması beklenir.

Yazarlar, yazılarının orijinal eserleri olduğunu onaylamalıdır. İntihal, uydurmacılık, sahtecilik, yinelenen yayın, veri üretimi… yasaktır.
Yazarlar araştırmaya katılanlara fiziksel ve yasal zarar vermemelidirler ve psikolojik istismarda bulunmamalıdırlar. Ayrıca yazarlar araştırmalarına katılanlara özel yaşama gizlilik ve anonimlik garantisi vermelidirler.
Yazarlar araştırmayı destekleyen kişileri ya da kurumları (sponsor) tanımlanmalıdır.
Yazarlar, makalenin daha önce yayınlanmadığını ve şu anda başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini onaylamalıdır.
Yazarlar, yazılarının oluşturulmasında kullanılan tüm kaynakları kaynak listesine eklediğinden emin olmalıdır.
Bir yazar yayınlanmış eserinde önemli bir hata veya yanlışlık olduğunu keşfettiğinde, derhal Dergi editörünü veya yayıncısını haberdar etmek ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için editörle iş birliği yapmak zorundadır.
Yazarlar, herhangi bir çıkar çatışmasıyla ilgili durumu Kültürel Miras Araştırmaları’na bildirmelidir.
Yayın Kurulu için Uluslararası Standartlar

Editörlerin ve Yayın Kurulunun üyelerinin Yayın Kurulu uluslararası standartlarına uyması gerekmektedir. Kültürel Miras Araştırmaları'nın editörünün ve yayın kurulu üyelerinin uluslararası standartlara (Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) belirlediği etik ilkeler. https://publicationethics.org/) gönüllü olarak uyması beklenir.

Yayın Kurulu, gönderilen tüm yazılara ilişkin bilgileri gizli tutmalıdır.
Yayın kurulu, gönderilen yazılar için yayın kararları almaktan sorumludur.
Yayın Kurulu, okuyucuların ve yazarların ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf etmelidir.
Yayın Kurulu, Kültürel Miras Araştırmaları’nın kalitesini yükseltmek için çaba sarf etmelidir.
Yayın Kurulu bilimsel kaliteye ve orijinalliğe en üst düzeyde önem vermelidir.
Yayın Kurulu gerektiğinde düzeltmeler, açıklamalar, geri çekilmeler ve özürler yayınlamaya her zaman hazır olmalıdır.
Hakemler için Uluslararası Standartlar

Hakemlerin hakemlik davetini kabul ettikten sonra Hakemlik uluslararası standartlarına uyması gerekmektedir. Kültürel Miras Araştırmaları' nın hakemlerinin uluslararası standartlara (Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) belirlediği etik ilkeler. https://publicationethics.org/) gönüllü olarak uyması beklenir.

Hakemler yazıya ilişkin bilgileri gizli tutmalıdır.
Hakemler, makalenin yayınlanmasını reddetmek için sebep olabilecek tüm bilgileri Editör Kurulu'nun dikkatine sunmalıdır.
Hakemler, makaleleri bilimsellik açısından değerlendirmelidir.
Hakemler, yazıları yalnızca özgünlüklerine, önemlerine ve derginin alanlarına uygunluğuna göre objektif olarak değerlendirmelidirler.
Hakemler, herhangi bir çıkar çatışması hakkında Uluslararası Türk Edebiyat Kültürü Eğitimi Dergisi'ne bildirimde bulunmalıdır.
Tüm yazılar Kültürel Miras Araştırmaları tarafından iThenticate aracı kullanılarak intihal kontrolü altında tutulmaktadır. Yazarlar, öz-intihal dâhil, intihaldan kesinlikle kaçınmalıdır. Benzerlik raporunun %25’i geçen sonuçlarının bulunduğu yazılar Kültürel Miras Araştırmaları tarafından yayımlanmayacaktır. Kültürel Miras Araştırmaları' na gönderilen makaleler orijinal olmalı ve basılmamalı veya başka bir yerde yayınlanmaya sunulmamalıdır.

Editör, makalelerin yayınlanmasını belirlemek ve kötü niyetli davranışları (misconduct) önlemek için gönderilen makaleleri iyice kontrol eder. Bir araştırma kötü niyetli olarak tanımlanırsa, editörün ve hakemlerin geri bildirimlerine göre, yazının geri çekilmesinden veya düzeltilmesinden ilgili yazar sorumludur.

Kültürel Miras Araştırmaları, editörlerin gönderilen yazıların orijinalliğini doğrulamasına yardımcı olan bir girişim olan CrossCheck'in bir üyesidir.



Onay Politikası

Yazar veya yazarlar etik ve yasal standartlara uymalıdır ve araştırmaya katılanlara aşağıdaki koşullar bildirilmelidir:

Araştırmanıza katılanlar onlar hakkında bir araştırma yapılacağı konusunda bilgilendirilmelidir.

Araştırmanıza katılanlar, katılımın gönüllü olduğu, katılmayı reddetmenin bir cezası olmadığı ve katılımcıların herhangi bir zamanda ceza almadan çekilebilecekleri konusunda bilgilendirilmelidir.

Araştırmanıza katılanlar, araştırmanızın amacı ve araştırmada izleyeceğiniz prosedür hakkında bilgilendirilmelidir.

Araştırmanıza katılanlar, araştırma ile ilgili soruların yanıtları için size ulaşabilecekleri iletişim bilgileri konusunda bilgilendirilmelidir.

Araştırmanıza katılanlar, işbirliği yapmayı kabul etmeleri durumunda onları etkileyebilecek herhangi bir risk ve rahatsızlık varsa katılımcılara bildirilmesi gerekir.

Araştırmanıza katılanlar, katılımın olası doğrudan yararlarının (örneğin makalenin veya bölümün bir kopyasının alınması) olduğu konusunda bilgilendirilmelidir.


Araştırmanıza katılanlar, gizliliğinin nasıl korunacağı konusunda bilgilendirilmelidir.



Editörler Etik Sorumluluklar



1. Tüm yayınlar, yazarın cinsiyet, ırk, etnisite, din, vatandaşlık ve siyasi değerlerinden bağımsız olarak entelektüel içeriğine dayanılarak adalette değerlendirilir

2. Makalelerle ilgili bu bilgiler gizli tutulur.

3. Makaleye ilişkin gözlemlenen çıkar çatışmasının açıklanması gerekir.

4. Editör Kurulu, makalenin değerlendirmesini, dergi editör kurulu politikalarını ve intihal, hakaret ve telif hakkı ihlaline karşı yasal olarak yasaklanan maddeleri temel alarak, gönderilen makaleler için yayın kararları alma sorumluluğunu üstlenir.

Kültürel Miras Araştırmaları (KÜLMİRA) Dergisi Ücretsizdir.

CC-BY-SA_icon.svg Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License tarafından lisanslanmıştır.