Güncel Sayı

Cilt: 26 Sayı: 3, 24.12.2024

Yıl: 2024

Özgün Araştırma

Derleme

Olgu Sunumu

Editöre Mektup

KÜTFD’nin amacı, sağlık alanında yapılan klinik ve deneysel araştırma ve derleme yazıları, olgu sunumları ile editöre mektuplar yayınlayarak bilim alanındaki son gelişmeleri ve yeni bilgileri aktarmak, bilim insanlarıyla bir tartışma platformu sağlayarak bilimsel iletişimi ve bilgi birikimini artırmak ve bilime katkı sağlamaktır.

KÜTFD’nin kapsamı, sağlık alanında (Tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri, vs.) özgün araştırmalar, derlemeler (davet üzerine), olgu sunumları ve editöre mektuplar şeklinde makaleleri yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos, Aralık) halinde yayınlayan ULAKBİM TR DİZİNİ'nde yer alan “hakemli ve süreli” bir elektronik dergidir. Makaleler Türkçe veya İngilizce olarak kabul edilmektedir.


KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ
(Kırıkkale Üni Tıp Derg)
KIRIKKALE UNIVERSITY MEDICAL JOURNAL
(Kırıkkale Uni Med J)

YAZARLARA BİLGİ (indirmek için tıklayınız)

KAPSAM VE TEMEL İŞLEYİŞ
1. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesinin yayınıdır.
2. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 1999 yılından itibaren açık erişim politikası izlemektedir.
3. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Türkçe yazılarda Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğü ve Yazım Kılavuzu temel alınmalıdır (https://www.tdk.gov.tr/).
4. Dergi; Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yayımlanır ve üç sayıda bir cilt tamamlanır.
5. Bu dergide sağlık alanındaki klinik ve deneysel araştırma yazıları, olgu sunumları, derleme yazıları (davet üzerine yayımlanmaktadır, gönderilmek istenirse editör onayı alınmalıdır) ve editöre mektuplar (dergide daha önce yayımlanmış yazılara eleştiri/katkı sağlamak amaçlı veya orijinal bir çalışma olarak hazırlanmamış/hazırlanamayacak bilgilerin iletilmesi amacıyla) yayımlanır.
6. Yazılar ve formlar, http://dergipark.gov.tr/kutfd adresindeki DergiPark sistemi üzerinden gönderilmelidir.
7. Yayımlanan yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir. Yazılardaki düşünce ve öneriler ile kaynakların doğruluğu tümüyle yazarların sorumluluğundadır. Yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların her türlü yayın hakkı Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisine aittir.
8. Dergi Editör Kurulu gönderilen bilimsel makaleleri kabul etme, düzeltme ve yayımlamama hakkına sahiptir ve tüm yazarlar, editörün temel anlamı değiştirmeden yapacağı düzeltmeleri kabul eder.
9. Yazıların hemen işleme konulabilmesi için belirtilen yazım kurallarına tam olarak uygun olması gereklidir. Editör, sekreter ve yayın yürütme kurulu yayın koşullarına uymayan yazıları; düzeltmek üzere yazarına geri gönderme, biçimce düzenleme veya reddetme yetkisine sahiptir.
10. Gönderilen yazılar önce editör, yönetici editörler ve editörler kurulundan ilgili kişi tarafından değerlendirilir. Editörler kurulunun onayını alan yazılar, isimleri gizli tutulan konuyla ilgili en az iki hakem görüşü alındığında (kabul ve ret eşit çıkarsa üçüncü hakem veya editör görüşü ile) gerektiğinde revizyon(lar) dikkate alınarak en sonunda yayımlanmaya hak kazanır ya da reddedilir. Hakem belirleme yetkisi tamamen editörler kuruluna aittir. Hakemler yazının konusuna göre yurt içinden veya yurt dışından belirlenebilir. Hakem olarak destek verenlerin listesi derginin o yıla ait son sayısında yayımlanır.
11. Yazıların geliş tarihleri ve kabul ediliş tarihleri makalenin yayımlandığı sayıda belirtilir.


YAYIN HAKKI VE YAZARLIK
12. Dergide yayımlanmaya kabul edilen yazıların telif hakkı dergiye aittir ve iade edilmez. Makul olmayan geri çekme talepleri yayın aşamasına gelmiş makale için kabul edilmez.
13. Telif hakkı devir formu yazının tüm yerel ve uluslararası yayın haklarını devretmek üzere tüm yazarlar tarafından ıslak imza ile veya taranmış formatı elektronik olarak dergimize gönderilmelidir.
14. Yayımlanması için gönderilen ve dergide yayımlanan makalelerden ücret talep edilmemekte, yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.
15. Bir yazının dergide yer alabilmesi için daha önce başka bir dergide yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Kongrelerde sunulmuş yazılar, bu durumun beyan edilmesi halinde kabul edilebilir.
16. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisinde yayımlanan yazılara, dergi web sitesinden ücretsiz olarak ulaşılabilir (www.kutfd.kku.edu.tr). Ancak yazılar, resim, şekil, grafik ve tablolar Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisinin yazılı izni olmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, belli bir sistemde arşivlenemez, reklam ya da tanıtım amaçlı materyallerde kullanılamaz. Bilimsel makalelerde kaynak gösterilmek şartı ile alıntı yapılabilir.
17. Makale dergiye gönderildikten sonra, yazar ismi ekleme veya çıkarma ya da yazar sırasını değiştirme kabul edilebilir bir neden yoksa yapılmayacaktır.    

ETİK KURALLAR

18. Yazıların bilimsel ve etik sorumluluğu yazarlara aittir.
19. Yazarlar ulusal ve uluslararası geçerli etik kurallara uymalıdır. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi Helsinki Deklarasyonu etik standartlarına (https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration- of-helsinki-ethical-principles-for-medical-research-involving-human-subjects/) uymayı prensip olarak kabul eder. Bu nedenle deneysel, klinik ve ilaç araştırmaları için yazının “Gereç ve Yöntem” kısmında ve metnin sonunda etik kurul onayı alındığı belirtilmelidir. Çalışmanın yapıldığı hasta veya gönüllüler bilgilendirilerek onayları alınmalı ve bu durum makalenin “Gereç ve Yöntem” kısmında ve metnin sonunda yazılmalıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, yazının “Gereç ve Yöntem” kısmında çalışmanın “Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu” (https://grants.nih.gov/grants/olaw/guide-for-the-care-and-use-of-laboratory-animals.pdf) ve “Hayvanlar ile yapılan Biyotıp Araştırmalarında Uluslararası Rehber İlkeler” (http://iclas.org/wp- content/uploads/2013/03/CIOMS-ICLAS-Principles-Final.pdf) prensipleri doğrultusunda yapıldığı ve ilgili kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmelidir. Etik kurul onayının bir örneği, makale sisteme yüklenirken eklenmelidir.
20. Olgu sunumları için fotoğraflar, hastane kayıt numarası ve tarihler gibi hasta kimliğini tanımlayıcı bilgiler gizlenmeli ve hasta veya vasi yakınından “Bilgilendirilmiş Onam” alınmalı ve sisteme yüklenmelidir.
21. Dergiye gönderilecek bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors, Uluslararası Tıp Dergi Editörleri Komitesi, http://www.icmje.org/recommendations) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics, Yayın Etik Kurulu, http://publicationethics.org/international-standards-editors-and-authors) kriterleri ve Dünya Tıbbi Editörler Birliği (WAME) kriterlerine uyulmalıdır. Dergi, bu kriterlere göre davranmaktadır.
22. Gönderilen tüm yazılar Dergi Park üzerinden intihal tespit etme programı ile değerlendirilmektedir. Benzerlik oranı %20’nin altında olmalıdır.

YAZININ HAZIRLANMASI
23. 23. Yazı ve Başlık Sayfası standart A4 boyutu WORD formatında, çift satır aralıklı olarak, kenarlarda en az 2 cm boşluk kalacak şekilde 12 punto boyutunda ve Times New Roman yazı karakteri ile yazılmalıdır. İlk sayfadan itibaren sağ alt köşede sayfa numarası eklenmelidir.

24. Yazının bölümleri aşağıdaki sıraya uymalıdır: Türkçe ve İngilizce olarak; başlıklar, özetler ve anahtar kelimeler; ana metin, beyanlar (çatışma beyanı, araştırmacıların katkı oranı beyanı, destek / teşekkür beyanı, etik kurul / bilgilendirilmiş onay beyanı), kaynaklar, tablo ve başlıkları, resim / grafik / şekil altyazıları.
Yayın dilindeki başlık koyu ve tümü büyük harflerle yazılmalı, ikinci dildeki başlık koyu, italik ve kelimelerin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır.


Araştırma makalesi
Derleme makalesi 
Olgu sunumu 
 Editöre mektup
Bölümler
Başlık
Öz
Anahtar Kelimeler
Giriş
Gereç ve Yöntem
Bulgular
Tartışma
Beyanlar
Kaynaklar
Başlık
Öz
Anahtar Kelimeler
Giriş
Ana metin
Beyanlar
Kaynaklar
Başlık
Öz
Anahtar Kelimeler
Giriş
Olgu sunumu
Tartışma
Beyanlar
Kaynaklar
Başlık
Ana metin
Kaynaklar
Kelime sayısı

   Ana metin* 
300040001000500
   Öz
150-300100-200100-200-
   Anahtar kelime
3-53-53-5-
   Kısa başlık
≤6
≤6
≤6
-
Kaynak sayısı
≤40
≤60
≤20
≤15
*Ana metin, başlık, öz (Türkçe ve İngilizce), anahtar sözcükler, kaynaklar, tablolar, şekiller hariç


Başlık Sayfası: Başlık sayfası formatı derginin internet sayfasında mevcut:yazarların bu formatı kullanması gerekmektedir.

Mutlaka derginin başlık sayfası formatına uygun olarak hazırlanmalıdır, örnek başlık safyası, https://dergipark.org.tr/tr/pub/kutfd adresinde,sayfanın altındaki “Gerekli Formlar” sekmesinde mevcuttur.

a) Metnin özlü ve açıklayıcı bir başlığı (Türkçe ve İngilizce, ≤150 harf),
b) Kısa başlık, en fazla 6 kelime (Türkçe ve İngilizce, ≤50 harf),
c) Tüm yazarların makaledeki sırasına göre tam adları ve kurumsal adresleri (yayın dilinde),
d) Tüm yazarların ORCID numaraları,
e) Sorumlu yazarın yazışma adresi, cep telefonu numarası ve e- posta adresi verilmelidir.

Öz: Türkçe ve İngilizce olarak yazılacak özetlerde makale tipine göre kelime sayılarına uyulmalıdır. Araştırma makaleleri için özde; amaç, gereç (hastalar) ve yöntemler, bulgular ve sonuç bölümleri olarak bildirilmelidir; olgu ve derleme makaleleri için başlıklar kullanılmadan her bölüm ayrı paragraflar şeklinde yazılmalıdır. İngilizce özde “Abstract: Objective, Material and Methods, Results, Conclusion“ şeklinde yazılmalıdır. Özet içinde mümkün olduğunca kısaltma kullanılmamalı ve kaynak gösterilmemeli, tablo ve şekillere atıf yapılmamalıdır. Elektronik yayıncılıkta kullanılacağından özete özen gösterilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Bilimsel yazının özünü ve ana başlıklarını yansıtacak şekilde yazılacak Türkçe anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimlerine (https://www.bilimterimleri.com/) uygun olarak, İngilizce anahtar kelimeler ise, Index Medicus Medical Subject Headings (MeSH) (www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) uygun olacak şekilde seçilmelidir. İngilizce ve Türkçe öz içinde anahtar kelimeler verilmemelidir. İngilizce anahtar kelimeler “Keywords” şeklinde başlıklandırılmalıdır. Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler örtüşmeli ve aynı sırada verilmelidir. İlk anahtar kelime büyük harfle başlamalı, araya virgül konduktan sonra diğer anahtar kelimeler küçük harfle başlayacak şekilde devam edilmelidir.
Ana metin: Yazının metni giriş, gereç (hastalar) ve yöntem, bulgular ve tartışma başlıklarından oluşmalıdır. Kelime sınırları tabloda yer almaktadır.
Giriş bölümünde çalışmanın amacı ve gereği vurgulanmalı, sadece gerekli kaynaklar kullanılmalı ve tüm literatür gözden geçirilmemelidir.
Gereç (hastalar) ve yöntem bölümünde deneysel veya klinik örneklem seçimi tanımlanmalı, istatistiksel yöntemler de dâhil olmak üzere yöntemlerin kaynakları belirtilmelidir. Deneysel çalışmalarla insan veya hayvanlar üzerindeki araştırmalarda standart etik kurallara uyum içinde çalışıldığı belirtilmeli, etik kurul adı, tarih ve sayı numarası verilmelidir. Olgu sunumlarında bilgilendirilmiş onay formu alındığı bilgisine yer verilmelidir. İstatistiksel yöntem detaylı açıklanmalı, randomizasyon ve yazılım ayrıntıları verilmelidir.
Bulgular bölümünde çalışmanın önemli bulguları metin, tablo ve şekillerle açıklanmalı, veriler metinde ve tablolarda tekrarlanmamalıdır.
Tartışma bölümünde çalışmanın önemli tarafları ve bulguları vurgulanmalı ve benzeri çalışmalarla karşılaştırılmalıdır. Tartışmanın son paragraf(lar)ı makalenin sonucunu özetleyecek şekilde olmalıdır.
Olgu sunumları, giriş, olgu sunumu ve tartışma başlıklarından oluşmalıdır. Derleme yazıları ise giriş, konuyla ilgili alt başlıklar ve sonuç bölümünden oluşmalıdır. Editöre mektupta özet olmamalıdır.
Makalede kullanılan kısaltmalar (uluslararası kabul edilebilir), ilk kullanıldıkları yerde açık olarak yazılmalı ve parantez içinde kısaltılmış şekli gösterilmeli ve tüm metin boyunca kısaltılmış şekil kullanılmalıdır.
Beyanlar: Yazı diline uygun olarak ana metin sonunda beyanlar kısmında mutlaka aşağıdaki en az 4 başlık, verilen sırada olmalı; Çatışma beyanları (çıkar çatışması olsa da olmasa da), yazar katkı oranları (bilimsel katkı ve sorumluluk) ve destek (her türlü finansal destek) / teşekkür (teknik yardım, yazma ve düzeltme yardımı, veri toplama, analiz vb. gibi konularda yazılara katkısı olan, ancak yazarlık kriterlerini tam karşılamayanlar için) ve etik kurul onamı ya da bilgilendirilmiş onam bilgileri belirtilmelidir. Vaka sunumlarında onam formu da eklenmelidir.

Türkçe örnek

Çıkar Çatışması Beyanı: Yazarlar arasında herhangi bir çıkar çatışması bulunmamaktadır.

Katkı Oranı Beyanı: Anafikir/Planlama: YK, AA; Analiz/Yorum: YK, AA; Veri Sağlama: YK, AA; Yazım: YK, AA; Gözden Geçirme ve Düzeltme: YK, AA; Onaylama: YK, AA

Destek / Teşekkür Beyanı: Çalışmada hiçbir kurum ya da kişiden finansal destek alınmamıştır. Araştırmaya katılan öğrencilere teşekkür ederiz.

Etik Kurul Onamı: ….. Üniversitesi Tıp Fakültesi girişimsel olmayan klinik araştırmalar etik kurul kurulundan onay alınmıştır (Karar no: ….., Tarih: …..).

İngilizce örnek


Conflict of Interest: The authors have no conflicts of interest to declare.

Support and Acknowledgment: No financial support was received from any institution or person.

Researchers” Contribution Rate Statement: Concept/Design:YK, AA; Analysis/Interpretation: YK, AA; Data Collection: YK, AA; Writer: YK, AA; Critical Review: YK, AA; Approver: YK, AA

Ethics Committee Approval: The study protocol was approved by the ….. University Clinical Research Ethics Committee (Date:…… , Number: …..)

Kaynaklar: Kaynaklar metin içerisinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. Metin içindeki kaynaklar parantez içinde ve cümle sonunda numaralandırılmalıdır. Kaynaklar aralarında boşluk bırakılmadan “virgül” ile ayrılarak sıralandırılmalıdır. Ardışık 3 ve daha fazla kaynak yazıldığında baştaki ve sondaki kaynaklar yazılıp aralarına “-” işareti konulmalıdır, örneğin [(7,19,21-26)]. Kaynak kontrolü önem taşımaktadır ve yazarlardan herhangi bir kaynağın tamamının temini istenebilir. Her makale türü için kullanılabilecek en fazla kaynak sayısı tabloda verilmiştir. Kaynaklarda noktalama işaretlerine dikkat edilmeli ve kısa hatları ile aşağıda gösterilen şekilde yazılmalıdır:

Süreli yayından makale:  Kaynaktaki yazar sayısı ≤6 ise (tüm) yazar(lar)ın soyadı (ikili isimler bitişik) ve isim baş harfleri (aralarında virgül), yazar sayısı >6 ise ilk 3 isim yazılıp İngilizce yazılarda “et al.” (önünde virgül yok) veya Türkçe yazılarda “ve ark.” eklenmeli ve nokta konulmalıdır. Ardından makalenin adı tümce düzeninde yazılmalı (Yalnızca ilk harf ve özel isimler büyük harfle başlayacak şekilde) ve sonuna nokta konulmalıdır; ayrıca başlık içinde “.”, “?” ya da “:” gibi noktalama işaretleri varsa devam eden cümle de büyük harfle başlamalıdır. Daha sonra derginin adı (www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals ya da Türk Tıp Dizini’ne uygun olarak) italik formda kısa adı yazılıp nokta konulmalıdır. Daha sonra yıl, cilt, sayı numarası (varsa, ek sayı ise de belirtilecek) ile sayfa numaraları (ilk ve son sayfalar, ek sayı ise S ve sayfa no) eklenmelidir. Noktalama işaretlerinin ön ve arkasında boşluk olmamalıdır. Elektronik dergi ise sayfa numarasından sonra elektronik baskı tarihi eklenmeli (Epub 2010 Apr 19) ve aşağıdaki örneğe göre yazılmalıdır;

Örnekler

Ide M, Morimitsu T, Ushisako Y, Makino K, Fukiyama M, Hayashi A. The significance of stapedial reflex test in facial nerve paralysis. Acta Otolaryngol Suppl. 1988;446(2):57-63.

Williams J, Edgil D, Wattleworth M, Ndongmo C, Kuritsky J. The network approach to laboratory procurement and supply chain management: Addressing the system issues to enhance HIV viral load scale-up. Afr J Lab Med. 2020;9(1):1022. Epub 2020 Aug 13.

Nomura K, Vitti M, de Oliveira AS, et al. Use of the Fonseca’s questionnaire to assess the prevalence and severity of temporomandibular disorders in Brazilian dental undergraduates. Braz Dent J. 2007;18(2):163-167.


Kitap: Yazar(lar)ın soyadı ve isim(ler)inin baş harfleri, kitabın adı (ilk harfler büyük), baskı numarası (kısa), basım yeri, basımevi, baskı yılı sırasıyla; aralarına nokta konularak verilmelidir.

Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA. Medical Microbiology. 5th ed. London. The Mosby Company, Wolfe Publications Ltd., 2005.

Kitaptan bir bölüm: Bölüm yazar(lar)ın soyadı ve isim(ler)inin baş harfleri. Tümce düzeninde bölümün adı. In: Kitap editör(ler)inin soyadı isim(ler)inin baş harfleri, ed(s). Kitabın adı (ilk harfler büyük), baskı numarası (kısa), basım yeri, basımevi, baskı yılı sırasıyla, aralarına nokta konularak verilmeli; baskı yılından sonra “:” konularak aralarında “-“ işareti ile ilk ve son sayfa numaraları yazılmalı ve sonuna nokta konmalıdır.

Dahl MV. Granuloma annulare. In: Fitzpatrick TB, Eisen AZ, Wolff K, Freedberg IM, Austen KF, eds. Dermatology in General Medicine. 4th ed. New York. McGraw-Hill Inc, 1993:1187-1191.

Elektronik kitap veya kitap bölümüKitap veya kitap bölümü gibi yazılıp, eBook ISSN veya doi, Yayınevi, yayım yılı:sayfa numaraları.

Web sitesi:  “Sitenin adı, Erişim tarihi: Erişim adresi” düzeninde verilmelidir.

World Health Organization (WHO). Accessed date: 11 March 2010 / Erişim tarihi: 11 Mart 2010: http://www.who.int.

Konferans / toplantı bildirisi: “Bildiri yazarları soyadı ve isim baş harfi. Bildirinin adı. Bildiri kitabı editörleri soyadı ve isim baş harfleri. Kongrenin adı. Kongre kitabının adı; düzenlendiği tarih, düzenlendiği yer, ülke. Kitabın basım yeri: Basımevi; yıl. Sayfa numarası.” Düzeninde verilmelidir.

Christensen S, Oppacher F. An analysis of Koza's computational effort statistic for genetic programming. In: Foster JA, Lutton E, Miller J, Ryan C, Tettamanzi AG, eds. Genetic programming. EuroGP 2002: Proceedings of the 5th European Conference on Genetic Programming; 2002 Apr 3-5; Kinsdale, Ireland. Berlin: Springer; 2002. p.182-191.

Tez: “Yazarın soyadı ve isim baş harfi. Tezin başlığı (tez). Tezin yapıldığı şehir adı. Yapıldığı yer; yılı.”düzeninde verilmelidir.

Bal ZÇ. Solunum sistemi örneklerinde Moraxella catarrhalis sıklığı (tez). İstanbul. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi; 1993.

Tablolar: Tablolar, yazıda geçiş sırasına göre Arap rakamları ile numaralandırılmalıdır. Her tablonun aynı sayfa üzerinde bir başlığı olmalı ve koyu şekilde ve (:) şeklinde yazılmalıdır.
Tablo açıklamasında örneğin “Tablo 1: Tümce düzeni” olacak şekilde, tablo üstünde yer almalı, sonuna nokta konmamalıdır. Tablodaki kısaltmalar ve diğer açıklamalar alt not şeklinde tablonun altında gösterilmelidir. Tablo içindeki metinler de tümce düzeninde yazılmalıdır. Tablolarda, özetlerde ve ana metindeki (Türkçe ve İngilizce) ondalık sayılar nokta “.” ile ayrılmalıdır (61.71; 1.19). Ancak 4 veya daha çok basamaklı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve aralarına nokta konur: 4.567, 326.197, 49.750.812, 28.434.250.310.500 vb.
Beyanlarda (dipnot) standart olmayan tüm kısaltmalar açıklanmalıdır. Örneğin “VKİ: Vücut kitle indeksi, AKŞ: Açlık kan şekeri” (iki noktadan sonra boşluk ve büyük harf). Beyanlar için *, †, ‡, §, ||,¶ , **, ††, ‡‡ gibi semboller kullanılabilir.

Resimler, şekiller, grafikler, vs: Özenle çekilen resimler jpeg, tiff, veya png formatında, piksel boyutu en az 500x400, çözünürlüğü ise en az 300 dpi çözünürlükte olmalıdır. Resimler, şekiller, grafikler, vb yazıda geçiş sırasına göre numaralandırılmalı, atıf yapıldığından emin olunmalı ve şekil altyazıları belirtilmelidir.
Şekil açıklamasında örneğin “Şekil 1: Tümce düzeni” olacak şekilde, şekil altında yer almalı, sonuna nokta konmamalıdır. Türkçe yayınlarda şekil, resim ya da grafik olarak kullanılabilir. Makale yazarları; daha önce yayımlanmış alıntı yazı, tablo, şekil, grafik, resim vb. yayımlamak isterse yayın hakkı sahibi ve yazarlardan yazılı izin almak ve bunu belirtmek durumundadır.

İletişim:


Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kırıkkale Üni Tıp Derg Yayın Koordinatörlüğü Yenişehir Mahallesi, İbn-i Sina Caddesi, No:4, Yahşihan KIRIKKALE, TÜRKİYE
E posta: kutfd@kku.edu.tr Tel: +90 318 3335066
Web adresi: https://kutfd.kku.edu.tr
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kutfd

Ulakbim TR Dizin tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2020 yılından itibaren yayımlanacak çalışmalar için "Etik Kurul İzni" gerekmektedir. Dergimize yüklenecek makalelerde "etik kurul belgesi"nin de eklenmesi gereklidir. Makaleniz etik kurul izni gerektirmeyen bir kategoride ise bu durumu makale metninizde belirtmeniz gerekmektedir.

Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
2. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
3. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
4. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
5. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.
Ayrıca;
* Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi
Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış Onam Formu”nun alındığının belirtilmesi gerekmektedir.
* 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir. Çalışmanızın bu durumu taşıdığını lütfen beyan formunda belirtiniz.
* Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

Dergimiz gönderim ve süreç aşamasında herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Bu Dergi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınıdır.