YAZARLAR İÇİN TALİMAT
Yazar talimatı, ilgili dergiye gönderilmek üzere makale hazırlama, yayınlanma kriterleri ve çevrimiçi başvuru sürecini içerir.
DİKKAT !
Makale yazım kuralları 11/11/2022 tarihi itibarıyla değişmiştir. Lütfen güncellenen kurallara göz atınız. Yenilenmiş formata uygun olmadan gönderilen makaleler işleme alınmadan yazara iade edilecektir.
MAKALE BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Hayvanlarla Yapılacak Çalışmalarda Dikkat Edilmesi Gereken Etik Kuralları:
MAKALE TİPLERİ:
Standart Özgün Araştırma Makalesi:
Standart Özgün Araştırma makalesi, deneysel prosedürleri içeren yeni ve dikkatlice doğrulanmış bulguları içermelidir. Bu nitelikteki bir makale Özet, Anahtar sözcükler, Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular ve Tartışma, Sonuç ve Öneriler, Teşekkür, Çıkar Çatışma Beyanı, Araştırmacıların Katkı Oranı Beyanı, Etik Onay Beyanı ve Referansları içermelidir. Tipik bir araştırma makalesi A4 kâğıda, 15–20 yazılmış sayfadan oluşmalıdır. Makale içinde verilecek olan Çizelge ve Şekil sayısı toplamda 10 adeti GEÇMEYECEK şekilde düzenlenmelidir.
Derleme:
Dergimizde yayınlanmak üzere çok kısıtlı sayıda derleme kabul edilmektedir. Derleme, geniş bir okuyucu yelpazesi için güncel bir ilgi alanına genel bir bakış sunmalı ve eser özet, bölümler, alt bölümleri ve referansları içermelidir. Derleme kısa ve öz, A4 kağıda, 12-18 yazılmış sayfadan oluşmalıdır. Dergiye Derleme gönderilmeden önce editör ile iletişime geçilmesi tavsiye edilmektedir.
Teknik Not/Kısa Araştırma:
Teknik Not/Kısa araştırma A4 kâğıda, 6-12 sayfa arasında yazılmış (Şekil ve Çizelgeler Hariç) ve Özet, Anahtar kelimeler, makalenin özü, Teşekkür, Referanslar, Tablolar ve Şekiller ile ilgili açıklamaları içermelidir. Tamamlanmış bir işi rapor etmeli ancak ön bulgular içermemelidir.
Vaka Takdimi:
Dergimizde yayınlanmak üzere çok kısıtlı sayıda vaka takdimi niteliğinde çalışma sonuçları kabul edilmektedir. Vaka takdimi, A4 kâğıda, 1 sayfa yazılmış (Şekil ve Çizelgeler olmadan) geçerli bilimsel destekleyici yöntemlerle desteklenmiş ülke için yeni bir hastalık veya bitki varlığını bildiren açıklamaları içermelidir. Tamamlanmış bir işi rapor etmeli ancak ön bulgular içermemelidir.
YAZIM FORMATI
Örnek makale şablonunu buradan indirerek kullanabilirsiniz. LÜTFEN DOSYA İSMİNE YAZAR İSİMLERİNİ YAZMAYINIZ.
Makale Yazım Stili:
Dergiye gönderilecek yayının aşağıdaki formata göre düzenlenmiş olması gerekmektedir
Kapak Sayfası:
Kapak sayfası ana makale dosyasından ayrı bir dosya olacak şekilde ("kapak sayfası.doc" şeklinde isimlendirilmeli), Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları ile yazar ad ve açık adresleri içermelidir. Ayrıca sorumlu yazar ve tüm iletişim bilgileri kapak sayfasında verilmeli, makale dosyasından ayrı bir sayfa olarak aşağıdaki formata göre sisteme yüklenmelidir; Örnek kapak sayfası için tıklayınız.
Makalenin Başlığı (Türkçe ve İngilizce): kısa ve açıklayıcı olmalı, ilk harfi büyük olacak şekilde, Calibri yazı tipinde 12 punto, sola dayalı olarak yazılmalıdır.
Yazar İsimleri: Başlıktan sonra 1 boşluk verilerek yazar isim ve soyadları açık şekilde ve Calibri yazı karakterinde (11 punto koyu) ortalanarak yazılmalıdır. Yazar isimlerinin üstüne adreslerini belirten numara, sorumlu yazar için * işareti konulmalıdır.
Yazar adresleri: Yazar isimlerinin sonra 1 boşluk verildikten sonra Calibri yazı karakterinde (10 punto) ile yazılmalı. Yazar adreslerin önüne üst karakterler ile belirtilmiş numaralar yazılmalıdır.
Makale
Makale dosyası kapak sayfası dosyasından ayrı olarak yazar isimleri ve adreslerini İÇERMEYECEK şekilde sisteme yüklenmelidir . Makale dosyası aşağıdaki bilgileri içermeli, makale dosyasının adı herhangi bir şekilde yazar ad soyad taşımamalıdır ("Makale.doc" şeklinde isim verilmeli)
Başlık:
Makalenin başlığı, ilk harfi büyük olacak şekilde sola dayalı olarak kısa ve bilgilendirici olmalı ve cümle halinde yazılmalıdır. Makale Türkçe ise başlığın hemen altına İngilizce başlık eklenmelidir.
Özet:
Türkçe ve İngilizce özetlerin her biri kısa, bilgilendirici ve açıklayıcı olmalı ve geçmiş zamanda yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetlerde “Özet” ve Abstract” kelimeleri kullanılmalıdır.
Özet, ortalama 200-225 kelime olmalı, aşırı metodik ve deneysel detaylar olmadan makalenin tüm önemli sonuçlarını kesin bir şekilde özetlemelidir. Özette standart terminoloji kullanılmalı ve kısaltmalar kullanılmamalıdır. Özet ve Abstract ilk sayfada görünecek şekilde kısıtlanmalıdır.
Anahtar Kelimeler:
Özet ve Abstract’ın altına küçük harflerle, mümkünse başlıkta kullanılmayan, çalışmayı en iyi şekilde tanımlayacak 3- 5 anahtar sözcük yazılmalıdır. Özet kelimeler çalışmanın taranmasında kullanılacaktır.
GİRİŞ:
Giriş, özlü güncel atıflarla destekli bir geçmiş vermeli ve sunulan çalışmanın gerekçesini sağlamalıdır. Sorunun net bir ifadesini sağlamalı ve çok çeşitli bilimsel disiplinlerden meslektaşları için anlaşılabilir olmalıdır.
MATERYAL ve YÖNTEM:
Bu kısımda, deneylerin çoğaltılmasına izin vermek için kullanılan malzemeler ve prosedürler hakkında ayrıntılı ve yeterli bilgi vermelidir. Daha önce yayınlanmış prosedürler ve laboratuvar prosedürlerinin kaynakları belirtilmelidir. Rutin cihazlar dışında kullanılan ekipmanların modeli, üreticinin adı, adresi, şehri, il / eyaleti ve ülkeyi içeren adres hakkında bilgi parantez içerisinde verilmelidir. İşlemler geçmiş zamanda yazılmalı ve bireysel yöntemlerle paragraflardan oluşmalıdır.
BULGULAR ve TARTIŞMA:
Bu kısımda, deneyin tasarımını ve elde edilen bulgular net bir dille, tartışılmalı, ancak gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır. Tüm tablolar, şekiller, grafikler, istatistiksel analizler ve örnek hesaplamalar bu bölümde sunulmalıdır. Elde edilen bulguların başka araştırmalarla benzerlik ve farklılıkları verilmeli, nedenleri güncel çalışmalar ile tartışılmalıdır.
SONUÇ ve ÖNERİLER
Tartışma, sunulan sonuçları önceki kendi çalışmalarıyla ya da diğer çalışmalarla ilişkilendirmeli, yorumlamalı ve sonuç çıkarmalıdır. Çalışma hipotezlerini, teorilerini ve uygulamalarını ana hatlarıyla belirtebilir.
TEŞEKKÜR:
Tercihe bağlı olan ve yazarın sorumluluğunda olan bu kısım, gerekli ise mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Eser bir kurum/kuruluş tarafından destekli bir proje, Lisans veya Lisansüstü tez çalışmalarının sonuçları gibi bulguları içeriyorsa bu kısımda belirtilmelidir.
ÇIKAR ÇATIŞMA BEYANI:
Makalenin dergiye başvuru sırasında, sorumlu yazar, aşağıda bildirilen “Çıkar Çatışması ve Yazar Uygunluğu” Formunu deklare etmekle yükümlüdür. Makalenin yazarları arasında veya destekleyen kuruluşları ile ilgili çıkar çatışmasının olup olmadığı bir cümleyle "Kaynaklar" kısmından hemen önce beyan edilmelidir.
Çıkar Çatışması ve Yazar Uygunluğu Formu;
ARAŞTIRMACILARIN KATKI ORANI BEYANI
ETİK ONAY BEYANI
Makale için etik onay belgesinin gerekli olup olmadığı konusunda, varsa etik kurul ismi ve tarihi bu kısımda net bir şekilde yazar tarafından beyan edilmelidir. Aşağıdaki format bu açıklama için kullanılabilir
"Bu makalede insan veya hayvan deneklerle herhangi bir çalışma bulunmaması nedeniyle etik onaya gerek duyulmamaktadır."
veya
"Bu çalışma için etik onay ve izin HMKÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu'ndan alınmıştır. Onay yazısı numarası 01/ 2100000047 ve tarihi 12.01.2021'dir."
KAYNAKLAR:
"APA 7" formatına uygun olarak metinde bulunan referanslar için yazarın adının (baş harfleri olmadan) ve ardından yayın tarihi veya yılı ile kullanılması gerekir.
Tek yazar için:
Perry (2003), erken kanıtladı. Bu, bazı yazarlar tarafından elde edilen sonuçlarla uyumludur (Brown, 1999; Kramer, 2004; Smith, 2008).
İki yazar için:
Zhang ve Cheng (2001) tarafından bildirildi. Bu daha sonra yanlış bulundu (Kumar & Ahmed, 2000). İki yazarlı kaynakçalarda parantez içerisinde verilmesi halinde "ve" "and" yerine "&" işareti kullanılmalıdır.
Üç veya daha fazla yazar için:
Türkçe makalelerde, ikiden fazla yazar olduğunda, yalnızca ilk yazarın adından söz edilmeli, ardından aşağıda görüldüğü gibi “ve ark.,” şeklinde yazılmalıdır.
İngilizce yazılmış makalelerde "ve ark.," yerine "et al.," deyimi kullanılmalıdır.
Ör.: Soylu ve ark. (2010) son zamanlarda benzer sonuçları bildirmiştir. Benzer sonuçlar yapılan önceki çalışmalarda bildirilmiştir (Smith ve ark., 2017).
Atıf yapılan bir yazarın aynı yıl içinde iki veya daha fazla eser yayınlanması durumunda, hem metin hem de referans listesindeki referanslar, aşağıdakilerden sonra 'a' ve 'b' gibi küçük harflerle tanımlanmalıdır.
Benzer durum önceki çalışmalarda da bildirildi (Stephen, 2001a, b)
KAYNAKLAR LİSTESİ:
Dergide basılmış makale:
Grady, J. S., Her, M., Moreno, G., Perez, C., & Yelinek, J. (2019). Emotions in storybooks: A comparison of storybooks that represent ethnic and racial groups in the United States. Psychology of Popular Media Culture, 8(3), 207–217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185
Makale numarası olan makale;
Jerrentrup, A., Mueller, T., Glowalla, U., Herder, M., Henrichs, N., Neubauer, A., & Schaefer, J. R. (2018). Teaching medicine with the help of “Dr. House.” PLoS ONE, 13(3), Article e0193972. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0193972
Eksik cilt numarası;
Stegmeir, M. (2016). Climate change: New discipline practices promote college access. The Journal of College Admission, (231), 44–47. https://www.nxtbook.com/ygsreprints/NACAC/nacac_jca_spring2016/#/46
Eksik sayı numarası;
Sanchiz, M., Chevalier, A., & Amadieu, F. (2017). How do older and young adults start searching for information? Impact of age, domain knowledge and problem complexity on the different steps of information searching. Computers in Human Behavior, 72, 67–78. https://doi.org/10.1016/j.chb.2017.02.038
Kitaptan alınmış ise:
Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000168-000
Sapolsky, R. M. (2017). Behave: The biology of humans at our best and worst. Penguin Books.
Svendsen, S., & Løber, L. (2020). The big picture/Academic writing: The one-hour guide (3rd digital ed.). Hans Reitzel Forlag. https://thebigpicture-academicwriting.digi.hansreitzel.dk/
Kitaptan alınmış bir bölüm ise:
Aron, L., Botella, M. ve Lubart, T. (2019). Mutfak sanatları: Yetenek ve gelişimi. RF Subotnik, P. Olszewski-Kubilius ve FC Worrell (Eds.), Yüksek performansın psikolojisi: İnsan potansiyelini alana özgü yeteneklere dönüştürmek (s. 345-359). Amerika Psikoloji Derneği. https://doi.org/10.1037/0000120-016
Dillard, JP (2020). İkna çalışmalarındaki akımlar. MB Oliver, AA Raney ve J. Bryant (Eds.), Medya etkileri: Teori ve araştırmadaki gelişmeler (4. baskı, s. 115-129). Routledge.
Thestrup, K. (2010). Dönüştürmek, iletişim kurmak, oynamak için - Eylemdeki deney topluluğu. E. Hygum & PM Pedersen (Ed.), Erken çocukluk eğitimi: Danimarka'daki değerler ve uygulamalar. Hans Reitzels Forlag. https://earlychildhoodeducation.digi.hansreitzel.dk/?id=192
Kongrede sunulmuş ise:
Lisans Üstü Tez ise:
Kabir, J. M. (2016). Factors influencing customer satisfaction at a fast food hamburger chain: The relationship between customer satisfaction and customer loyalty (Publication No. 10169573) [Doctoral dissertation, Wilmington University]. ProQuest Dissertations & Theses Global.
Miranda, C. (2019). Exploring the lived experiences of foster youth who obtained graduate level degrees: Self-efficacy, resilience, and the impact on identity development (Publication No. 27542827) [Doctoral dissertation, Pepperdine University]. PQDT Open. https://pqdtopen.proquest.com/doc/2309521814.html?FMT=AI
Zambrano-Vazquez, L. (2016). The interaction of state and trait worry on response monitoring in those with worry and obsessive-compulsive symptoms [Doctoral dissertation, University of Arizona]. UA Campus Repository. https://repository.arizona.edu/handle/10150/620615
Elektronik ortamdan alınmış ise:
National Institute of Mental Health. (2018, July). Anxiety disorders. U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml
World Health Organization. (2018, May 24). The top 10 causes of death. https://www.who.int/news-room/factsheets/detail/the-top-10-causes-of-death
Çizelgeler:
Çizelge, metne referans vermeden kendi kendini açıklayıcı nitelikte olmalıdır. Çizelgeler metin içerisinde ilgili yerde verilmelidir. Çizelge başlıkları çift ve dipnotları tek aralıkla yazılmalıdır. Çizelge rakamları art arda numaralandırılmalıdır (Çizelge 1., Çizelge 2. vb). Sütunlar yalnızca yatay çizgilerle ayrılmalıdır. Sütun başlıkları parantez içinde ölçü birimleriyle birlikte kısa olmalıdır. Tüm kısaltmalar dipnotlarda tanımlanmalıdır. Dipnotlar için üst yazı harflerini (sayıları değil) kullanın ve dipnotları minimumda tutulmalıdır.
Şekiller:
Eserde yer alacak her türlü grafik, resim, harita, fotoğraflar "Şekil" diye adlandırılmalı, Şekil açıklamaları ayrı bir sayfada sayısal sırayla yazılmalıdır. Şekiller metinle aynı hizada ve resim formatında (GIF, TIFF, JPEG formatlarından biri ile resim olarak kopyalanmalı) yer almalıdır.
Şekilleri ve parçalarını büyük harflerle belirtmek için rakamlar kullanılmalıdır (Şekil 1). Her Şekilde bir başlık ile başlanmalı, metin kolayca anlaşılması için yeterli açıklama eklenmelidir. Bulgularda verilen bilgiler Şekil metininde tekrarlanmamalıdır. Grafikler, grafik paketi ile çizilmiş keskin, siyah beyaz veya renkli şemalar olarak verilmelidir. Fotoğraflar keskin olmalı ve ölçeklerde çubuklarla büyütmeler belirtilmelidir. Grafikler, yüksek çözünürlüklü (en az 300 d.p.i.) elektronik dosya olarak sağlanmalıdır. Düşük çözünürlükte verilen dijital görüntüler yayınlarda kullanılamaz. Açıklama, kullanılan sembollerin tanımlarını içermeli ve tüm kısaltmalar ve ölçüm birimleri açıklanmalıdır, böylece şekil metne atıfta bulunulmadan anlaşılabilir.
Ölçü Birimleri ve Kısaltmalar:
Tüm makalelerde SI (International System of Units) ölçü birimleri ve ondalık kesir olarak nokta kullanılmalıdır ( 1,25 yerine 1.25 gibi). Birimlerde “ / ” kullanılmamalı ve birimler arasında bir boşluk verilmelidir (4 m/s yerine 4 m s-1 , 5 kg N ha-1 gibi). Makale içerinde birim kısaltmaları Litre (L), dakika (dak.) devir/dakika için rpm yerine g değeri kullanılmalıdır. Binlik sayı gösterimlerinde noktalama işareti yerine boşluk kullanılmalıdır
Bitki ve Mikroorganizma Tür İsimleri:
Genel bitki ve mikroorganizmaların latince isimleri ve author ismi geçtikleri ilk yerde (özet abstract ve metin içerisinde) italik olarak tam şekilde verilmelidir. Diğer yerlerde Cins ismi kısaltılmış, author ismi ise verilmemelidir. Bitkide, hayvanda veya mikroorganizmada geçen “Gen” isimleri ’de italik verilmelidir
Formüller:
Makale içinde verilen formüller numaralı olarak (Eq.(1), Eq. (2) vb. Microsoft Eq. 3.0 veya Microsoft’un üst versiyon yazılımı ile üretilmiş olmalıdır
Makalenin Basım Öncesi Provası:
Makalenin son halinin elektronik provası, son gözden geçirme tamamlandıktan sonra ilgili yazarın e-posta eki yoluyla bir PDF (Taşınabilir Belge Formatı) dosyası olarak gönderilir ve alındıktan sonra 48 saat içinde iade edilmelidir. Yazarların, makalenin son hali olduğunu ve bu aşamada tipografik veya küçük yazım hataları dışında önemli bir değişiklik yapılmayacağını belirtmeleri gerekmektedir. Metinde ve şekillerde (küçük hatalar hariç) değişiklikler olan yazılar tekrar değerlendirmeye tabi tutulur ve yazarlar aşırı değişiklikler için tahsil edilebilir. Yazarlar makalelerinin sınırsız kopyalarını basabilecekleri PDF dosyasını özgürce indirebilir.
İntihal:
Makalenin prova aşamasından (kabul sonrası basım öncesi) öncesinde veritabanları/İntihal programı (Itenticate veya Intihal.net) ile kontrol edilir. Başvurunuz için intihal gibi kötü sonuçlar bulunması durumunda, başvurunuzu derhal reddeder ve yayın işlemden kaldırılır.