The present research is aimed isolation of lactic acid bacteria from some traditional meat products and detection of antibiotic resistant strains. In the present study, total 41 lactic acid bacteria including Lactobacillus spp., Pediococcus spp., Leuconostoc spp. and Enterococcus spp. were isolated. Antibiotic resistance of these isolates were detected by Kirby Bauer-Disc Diffusion Method. It was found that all of lactic acid bacteria isolates from sucuk and pastırma had resistance to vancomycin and ciprofloxacin, while they exhibited susceptible to chloramphenicol, erythromycin and ampicillin. Additionally, some of lactic acid bacteria showed resistance against rifampicin, tetracycline and gentamicin. The observation of different resistance profile in sucuk and pastrami samples revealed need of systematic studies dealing with antibiotic resistance in lactic acid bacteria from traditional meat products.
Sucuk, Pastırma, Antibiotic resistance, Lactic acid bacteria
Bu çalışmanın amacı bazı geleneksel et ürünlerinden laktik asit bakterilerini izole etmek ve bu izolatların antibiyotik dirençliliklerini belirlemektir. Çalışmada sucuk ve pastırma örneklerinden Lactobacillus spp., Pediococcus spp., Leuconostoc spp. ve Enterococcus spp. olmak üzere toplam 41 adet laktik asit bakterisi izole edilmiştir. İzolatların antibiyotik dirençlilikleri Kirby-Bauer Disk Difüzyon yöntemi kullanılarak saptanmıştır. Sucuk ve pastırma örneklerinden elde edilen laktik asit bakterisi izolatlarının tamamı vankomisin ve siprofloksasine dirençli bulunurken, kloramfenikol, eritromisin ve ampisiline karşı duyarlı bulunmuşlardır. Laktik asit bakterisi izolatlarının bazılarında ayrıca rifampisin, tetrasiklin, ve gentamisin direnci de saptanmıştır. Sucuk ve pastırma örneklerinde farklı direnç profillerinin gözlenmesi geleneksel et ürünlerindeki antibiyotik dirençliliği ile ilgili sistematik bir çalışma yapılması gerekliliğini ortaya koymuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makale |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 25 Sayı: 7 |
Bibtex | @araştırma makalesi { pajes664824, journal = {Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, issn = {1300-7009}, eissn = {2147-5881}, address = {}, publisher = {Pamukkale Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {25}, number = {7}, pages = {834 - 838}, title = {Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili}, key = {cite}, author = {Erginkaya, Zerrin and Yalanca, İbrahim and Ünal Turhan, Emel} } |
APA | Erginkaya, Z. , Yalanca, İ. & Ünal Turhan, E. (2019). Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili . Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , 25 (7) , 834-838 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/pajes/issue/50906/664824 |
MLA | Erginkaya, Z. , Yalanca, İ. , Ünal Turhan, E. "Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili" . Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 25 (2019 ): 834-838 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/pajes/issue/50906/664824> |
Chicago | Erginkaya, Z. , Yalanca, İ. , Ünal Turhan, E. "Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 25 (2019 ): 834-838 |
RIS | TY - JOUR T1 - Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili AU - ZerrinErginkaya, İbrahimYalanca, EmelÜnal Turhan Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 834 EP - 838 VL - 25 IS - 7 SN - 1300-7009-2147-5881 M3 - UR - Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili %A Zerrin Erginkaya , İbrahim Yalanca , Emel Ünal Turhan %T Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili %D 2019 %J Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi %P 1300-7009-2147-5881 %V 25 %N 7 %R %U |
ISNAD | Erginkaya, Zerrin , Yalanca, İbrahim , Ünal Turhan, Emel . "Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 25 / 7 (Aralık 2019): 834-838 . |
AMA | Erginkaya Z. , Yalanca İ. , Ünal Turhan E. Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2019; 25(7): 834-838. |
Vancouver | Erginkaya Z. , Yalanca İ. , Ünal Turhan E. Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2019; 25(7): 834-838. |
IEEE | Z. Erginkaya , İ. Yalanca ve E. Ünal Turhan , "Geleneksel et ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin antibiyotik direnç profili", Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 25, sayı. 7, ss. 834-838, Ara. 2019 |