BibTex RIS Kaynak Göster

Osmanlı döneminde Denizli Sancağında gayrimüslim doktor ve sağlık görevlileri

Yıl 2014, Sayı: 1, 1 - 17, 01.04.2014

Öz

AMAÇ: Bu çalışmada, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Denizli Sancağı´nda görev yapan gayrimüslim doktor ve sağlık görevlilerinin isimlerini, uyruklarını ve sağlık alanında yapmış oldukları çalışmaları ortaya koymayı amaçladık.YÖNTEMLER: Şer’iye Sicil Defterleri, Osmanlı Arşiv Belgeleri ve İzmir mahallî basında çıkan haberler tarandıktan sonra transkripsiyonları yapılarak değerlendirilmeleri yapılmıştır.BULGULAR: İncelediğimiz belgelerde hekimler, klasik dönemde hekimbaşıların nezaretinde ve onayı ile mesleklerini icra etmişlerdir. Hekimbaşılık kurumunun yerini daha sonra Meclis-i Tıbbiye-i Mülkiye ve Sıhhiye-i Umûmiye Riyâseti almıştır. Gayrimüslim hekimler ister Osmanlı vatandaşı olsun ister yabancı bir ülke vatandaşı olsun, mesleklerini yürürlükteki mevzuata uygun olmak şartıyla rahat bir şekilde icra edebilmişlerdir.SONUÇ: Osmanlı asırları boyunca Müslümanlarla birlikte aynı yerleşim yerini kullanan gayrimüslim hekimler, din ve ırk farkı gözetmeksizin hekimlik mesleğinin gereğini yerine getirerek Müslüman komşularının tedavilerini yapmışlardır.

Non-muslim doctors and health officials of Denizli Sanjaq in Ottoman era

Yıl 2014, Sayı: 1, 1 - 17, 01.04.2014

Öz

OBJECTIVE: In this study, we aim at uncovering names, ethnicity and works of non-muslim doctors and health crew working in Denizli Sanjaq in Ottoman Era.METHODS: Religious Registry Books, Ottoman archive records and the news appearing in İzmir press have been translated and examined. RESULTS: In the documents we examine, in classical period doctors carried out their jobs with approval and accompaniment of chief physician. After Tanzimat (Reform), Meclis-i Tıbbiye-i Mülkiye (Council of Medicine) and Sıhhiye-i Umûmiye Riyaseti replaced Chief Physicians’ function. No matter what their nationality was, doctors could carry out their jobs in the framework of legislations.CONCLUSION: Sharing the same city with muslims, non-muslim doctors carried out their jobs and cured theirs neighbors without caring ethnicity and religion.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA45MS79DV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Bilal Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2014
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Sayı: 1

Kaynak Göster

AMA Yıldız B. Osmanlı döneminde Denizli Sancağında gayrimüslim doktor ve sağlık görevlileri. Pam Tıp Derg. Nisan 2014;(1):1-17.
Creative Commons Lisansı
Pamukkale Tıp Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır