Antik Çağ’da Marmara Denizi’nin isminden esinlenerek Marmara Denizi (=Propontis) Propontica olarak adlandırdığımız dergimizin amacı, ağırlıklı olarak Marmara Denizi (=Propontis) olmak üzere Akdeniz ve Karadeniz kültürlerinin Prehistorik Çağlardan Geç Antik Çağ sonuna kadar olan zaman dilimini konu alan; Prehistorya, Protohistorya, Klasik Arkeoloji, Sualtı Arkeolojisi, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Eskiçağ Tarihi, Erken Hristiyanlık ve Bizans Sanatı, Numismatik, Antropoloji, Arkeometri ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım alanlarında yazılmış özgün sonuçlar içeren bilimsel makaleleri akademi dünyasının ilgisine sunmaktır.
Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi, Mart ve Eylül aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayınlanmakta olup Türkçe ve İngilizce yazılmış, alanına yenilik getiren, özgün ve nitelikli, kendi alanında bir boşluğu dolduracak, yeni yaklaşımlar ya da öneriler sunan, bilimsel bir yöntemle ele alınan çalışmalara veya daha önce yayımlanmış çalışmaları değerlendiren, bu konuda yeni görüşler sunan makalelere yer veren uluslararası hakemli bir dergidir.
PROPONTICA-Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi (PROPONTICA), Mart ve Eylül aylarında olmak üzere, yılda iki sayı olarak yayınlanır. Yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
Makale değerlendirme ve yayın işlemleri için yazarlardan ücret talep edilmemektedir. Tüm makaleler https://dergipark.org.tr/tr/pub/propontica sayfasındaki online makale değerlendirme sistemi kullanılarak dergiye gönderilmelidir. Derginin yazım kurallarına, gerekli formlara ve dergiyle ilgili diğer bilgilere web sayfasından erişilebilir.
Dergide yayınlanan makalelerde ifade edilen bilgi, fikir ve görüşler Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazar(lar)ın bilgi ve görüşlerini yansıtır. Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı, bu gibi yazarlara ait bilgi ve görüşler için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir.
PROPONTICA-Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi (PROPONTICA) açık erişimli bir yayın olup Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) deklarasyonuna dayalı yayın modelini benimsemiştir. Derginin arşivine ücretsiz ve açık erişimli olarak https://dergipark.org.tr/tr/pub/propontica bağlantısından ulaşılabilir. PROPONTICA-Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi (PROPONTICA)'nin içeriği Creative Commons Alıntı-GayriTicari 4.0 (CC BY NC) lisansı ile lisanslanmaktadır.
PROPONTICA-Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi (PROPONTICA); Prehistorya, Protohistorya, Klasik Arkeoloji, Sualtı Arkeolojisi, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Eskiçağ Tarihi, Erken Hristiyanlık ve Bizans Sanatı, Numismatik, Antropoloji, Arkeometri ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım alanlarını kapsayan araştırma makalesi ve derleme makaleler yayınlamaktadır.
Derginin editoryal ve yayın süreçleri International Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) organizasyonlarının kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilir. PROPONTICA-Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi (PROPONTICA), Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (doaj.org/bestpractice) ilkelerini benimsemiştir.
Makalelerin dergipark üzerinden sisteme yüklenmesi gerekmektedir ancak eğer sisteme yüklenme aşamasında bir sorun yaşanırsa e-posta yoluyla proponticajournal@omu.edu.tr adresine de gönderilebilir.
Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi’ne yayınlanmak üzere gönderilen makalenin başka bir dergi/kitapta yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere başvurulmamış olması gerekmektedir. Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi’nde yayınlanacak makalelerde sayfa sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak yayın editör kurulu çalışmanın niteliğini kaybetmeden kısaltılması yönünde görüş belirtebilir.
Başvuru formunda, yazar(lar)ın ad ve soyadıyla birlikte akademik unvanı, görev yaptığı kurumun adı, yazışma ve e-posta adresi ve telefon numaraları eksiksiz olarak belirtilmelidir. Yazarların makalelerinde kendilerine ait ORCID numarasının olması da zorunludur.
Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi’ne yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin, derginin yazım kurallarına; yanı sıra, yazıldıkları dilin imla, noktalama ve genel kurallarına uygun olmaları beklenmektedir.
Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi’ne makalenizi göndermeden önce lütfen makalenizi aşağıdaki yazım kurallarına harfiyen uygun bir şekilde düzenleyiniz;
Yazılar Microsoft Word 2010 ve sonrası formatında yazılmalıdır. Makale metni A4 boyutunda, dört yandan 2,5 cm. boşluk bırakılarak, metin ve başlıklar 12 punto, öz ve dipnotlarda 10 punto Times New Roman yazı fontu kullanılarak yazılmalıdır. Makale içerisinde bulunan Hellence ya da diğer özel karakterler için New Athena Unicode/Minion Pro Display veya Athena Ruby fontu kullanılmalıdır. New Athena Unicode yazı stili http://apagreekkeys.org/NAUdownload.html adresinden; Athena Ruby yazı stili https://www.doaks.org/resources/athena-ruby adresinden indirilebilir.
Makalelerde kullanılacak olan tüm resim, çizim ve harita gibi görsel veriler için sadece (Fig.) kısaltması kullanılmalı ve figürlerin numaralandırılmasında süreklilik gözetilmelidir. Bu nedenle levha, resim, çizim, şekil ve harita gibi farklı ifade ve kısaltmalar kullanılmamalıdırlar. Makalede kullanılan tüm figürlerin metinden bağımsız olarak .jpeg veya .tiff formatında, en az 300 dpi çözünürlükte sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Makaleler Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılabilir. Makalede İngilizce ve Türkçe öz ve başlık bulunmalıdır. Makalenin öz kısmında çalışmanın amacını, kapsamını, yöntemini, sonuçlarını, öne çıkan yanlarını, özgün değerini açık bir şekilde yansıtmalı ve 200-350 kelime aralığında olmalıdır. Ayrıca makalenin öz kısmında 5 anahtar kelime kullanılmalıdır.
Makalenin başlığı çalışmanın, içeriğini açık şekilde yansıtmalı ve koyu (bold) büyük harflerle Times New Roman 12 punto yazı fontu kullanılarak yazılmalıdır. Makale içerisinde bulunan ara başlıklar ise küçük harf kullanılarak ve koyu (bold) Times New Roman 12 punto yazı fontu kullanılarak yazılmalıdır. Makalenin mutlaka bir sonuç bölümü olmalıdır.
Dipnotlar her sayfanın altında, makalenin başından sonuna kadar sayısal süreklilik izlenecek şekilde verilmelidir. Kaynakça bölümü makalenin sonunda yer almalıdır. Dipnotlar ve kaynaklar aşağıdaki kaynakça ve dipnot gösterim rehberine uygun bir şekilde verilmelidir.
Süreli yayınların kısaltmaları için AJA Abbreviations kullanılmalıdır (https://www.ajaonline.org/submissions/journals-series). Bu listede yer almayan süreli yayınların tam ismi yazılmalıdır.
KAYNAKÇA VE DİPNOT GÖSTERİM REHBERİ
Dipnot Gösterimi
Tek Yazarlı
Boardman 2001, 25.
İki Yazarlı
Sagona – Zimansky 2015, 26.
Üç veya daha fazla yazarlı
Blegen et. al. 1950, 59.
Bir yazarın aynı yılda yayınlanmış birden fazla yayınına atıf:
Philippson 1910a, 55.
Philippson 1910b, 32.
Antik (Yunan ve Latin) Yazarlar ve Eserleri
Strabon, XIII. 1, 4.
Corpuslar/Katalog Kitapları
BMC Mysia, 77-126.
Online kaynaklar
RPC IX (https://rpc.ashmus.ox.ac.uk/search/browse?q=parion).
Kaynakça Gösterimi
Tek yazarlı kitaplar
Boardman 2001, Boardman, J., Yunan Heykeli Arkaik Dönem, İstanbul.
İki yazarlı kitaplar
Cook - Dupont 1998, Cook, R.M. - Dupont, P., East Greek Pottery, London.
Üç veya daha fazla yazarlı kitaplar
Fol et. al. 1986, Fol, A. - Chichikova, M. - İvanov, T. – Teofilov, T., The Thracian Tomb near the Village of Sveshtari, Sofia.
Editörlü kitaplar
Mackil 2014, Mackil, E., “Ethnos and Koinon”, A Companion to Ethnicity in the Ancient Mediterranean, (ed. J. McInerney), Oxford, 270-284.
Tek yazarlı makaleler
Hasluck 1909, Hasluck, F.W., “The Marmara Islands”, Journal of Hellenic Studies, 29, 6-18.
İki yazarlı makaleler
Akurgal - Budde 1955, Akurgal, E. - Budde, L., “Summary of Archaeological Work in Turkey, 1954”, Anatolian Studies 5, 13-23.
Üç veya daha fazla yazarlı makaleler
Hermary et. al. 1986, Hermary, A. - Cassimatis, H. - Vollkommer, R., “Eros”, LIMC III, I, 850-642.
Kongre ve Sempozyum Bildirileri
Keleş 2011, Keleş, V., “Parion History from Coins”, XIV International Numismatic Congress Proceedings, Glasgow 2009, London, 237-245.
Corpuslar/Katalog Kitapları
BMC Mysia, British Museum Catalogues of Greek Coins: Mysia, Bologna.
Tez (Doktora & Yüksek Lisans)
Başaran 1987, Başaran, C., Anadolu Mimari Bezemeleri: Roma Çağı Lotus-Palmet Örgesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
Çevirisi yapılmış yayınlar
Ramsay 1960, Ramsay, W.M., Anadolu’nun Tarihi Coğrafyası, (trans. M. Pektaş), İstanbul.
Antik (Yunan ve Latin) Yazarlar ve Eserleri
Strabon, Geographika: Antik Anadolu Coğrafyası, Kitap: XII, XIII, XIV (trans. A. Pekman), İstanbul, 2000.
Online kaynaklar
RPC, Roman Provincial Coinage, http://rpc.ashmus.ox.ac.uk/. Accessed 30 August 2021.
Yayın Etiği Beyanı
PROPONTICA– Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi (PROPONTICA), yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser; Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing
Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.
Araştırma Etiği
PROPONTICA– Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi (PROPONTICA) araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır. Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir. Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır. Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar. Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır. Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır. İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.
Yazarların Sorumluluğu
Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.
Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Formunda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.
Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir.
Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.
Editör ve Hakem Sorumlulukları
Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gereğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır.
Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.
Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar.
Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.
Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.
Uluslararası Propontis Arkeolojisi Dergisi, yayınlanmak üzere gönderilen makalelerden, editoryal süreç, hakem değerlendirme süreci ve yayın aşaması dahil hiçbir ücret talep etmez.