Sayı: 6, 31.12.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makalesi

Dr. Öğr. Üyesi Tekin Aycan TAŞCI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, TARİH BÖLÜMÜ 0000-0001-6340-035X
Uluslararası İlişkiler, Çağdaş Rusya Tarihi, Siyasi Tarih, Yakınçağ Rusya Tarihi, Yeniçağ Rusya Tarihi
Orta Asya Tarihi, Türk Kültür Tarihi, Genel Türk Tarihi (Diğer)
Genel Türk Tarihi, Ortaçağ Tarihi
Prof. Dr. Toğrul İSMAYIL KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-5014-2013
Bölgesel Çalışmalar, Türk Dış Politikası, Türk Dünyası Çalışmaları, Siyasi Tarih
Dr. Hatice KERİMOĞLU Bir kuruma bağlı değildir 0000-0002-3503-5962
Genel Türk Tarihi, Orta Asya Tarihi

Rusya Araştırmaları Dergisi, kısa adı ile “RUSAD”, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez Türkiye’de yayınlanan, internet üzerinden açık erişimli ve ilmi esaslara dayalı, uluslararası hakemli, akademik bir dergidir. RUSAD, Rusya hakkında tarih, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, ekonomi, strateji, jeopolitik gibi beşeri bilimlerin uhdesindeki alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe, Rusça ve İngilizce kaleme alınmış akademik makaleleri ve kitap incelemelerini okuyucuya ulaştırmayı düstur edinmiştir. Bu nokta-i nazardan yola çıkarak Rusya'nın bilimsel ve akademik olarak daha yakından tanınıp analiz edilmesine katkı sağlamak ve farklı disiplinlerden akademisyenler ve araştırmacıları buluşturacak ortak bir platform oluşturmak derginin aslî hedefleri arasındadır. RUSAD bu minval üzere daha geniş kitlelere ulaşmak maksadıyla açık erişim yayınları desteklemekte ve buna binaen yazarlardan makale yayınlamak için ya da okuyuculardan yayınlara ulaşmak için herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Rusya Araştırmaları Dergisi, kısa adı ile “RUSAD”, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez Türkiye’de yayınlanan uluslararası hakemli, açık erişimli, bilimsel bir dergidir. Dergi için yapılan makale çağrıları, dergi sitesi ve mail grupları üzerinden bildirilecektir. Rusya Araştırmaları Dergisi (RUSAD) Rusya hakkında tarih, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, ekonomi, sosyoloji, kültürel çalışmalar, antropoloji, etnik çalışmalar, felsefe ve edebiyat gibi beşeri bilimler sahasında kaleme alınmış akademik makaleleri ve kitap incelemelerini yayınlamayı ve okuyucuya ulaştırmayı ilke olarak benimsemiştir. Rusya Araştırmaları Dergisi (RUSAD) yayın için Türkçe, Rusça veya İngilizce olarak yazılmış akademik makaleleri kabul etmektedir. Dergiye gönderilen makalelerin daha önceden yayınlanmamış özgün metinler olması ve aynı anda başka bir derginin değerlendirme sürecinde olmaması gerekmektedir. Bu husustaki tüm sorumluluk makalenin yazarına/yazarlarına aittir. Herhangi bir konferans veya sempozyumda bildiri olarak sunulmuş olan çalışmaların genişletilmiş hali, konferansın veya sempozyumun adı, yeri ve tarihi belirtilerek yayınlanabilir. Dergide yayınlanmak üzere kabul edilen çalışmalar bilimsel etik kurallarına uygun olarak “çift kör hakem” tarafından okunacak ve bu sayede değerlendirme sürecinde hem yazarın hem de hakemlerin kimlikleri birbirlerinden gizlenmiş olacaktır.

TRAD YAZIM KURALLARI

1) Rusya Araştırmaları Dergisi, Rusya hakkında tarih, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, ekonomi, strateji, jeopolitik gibi beşeri bilimlerin uhdesindeki alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe, Rusça ve İngilizce kaleme alınmış akademik makaleleri ve kitap incelemelerini okuyucuya ulaştırmayı düstur edinmiştir.

2) Dergiye gönderilecek olan makaleler Türkçe ve İngilizce "başlık" ve "özet" içermelidir.

3) Makalelerin Rusça olması halinde başlık ve özetler Türkçe, Rusça ve İngilizce dillerinde yazılmalıdır.

4) Makale özetleri en az 250 kelimeden oluşmalıdır.

5) Makale özetleri sonunda konuyu tanımlayan Türkçe ve yabancı dilde uygun "anahtar kelimeler” olmalıdır. “Anahtar kelimeler”, konunun ne hakkında olduğunu gösteren kelime ve kelime öbeklerini ve yine konunuyla yakından alakalı kelime ve kelime öbeklerini de içermelidir.

6) Atıf dizinine kayıt olmak için özetlere, her iki dilde de en az 5 adet anahtar kelime eklenmelidir.

7) Makaleler iyi bir derecede akademik Türkçe, Rusça veya İngilizce yazılmalıdır.

8) Eğer makalenin yazıldığı dil (Türkçe, Rusça, İngilizce) yazarın anadili değilse, bu çalışmanın Rusya Araştırmaları Dergisi’ne gönderilmeden önce bir dil editörü tarafından veyahut en azından makalenin yazıldığı dil anadili olan birisi tarafından okunması veya düzenlenmesi gerektiğini lütfen göz önünde bulundurunuz.

9) Makalede kullanılan kaynaklar hem dipnotlarda hem de kaynakçada verilmelidir.

10) Makalelerde, yazar adları ve çalıştığı kuruluş bilgileri açık ve doğru bir şekilde belirtilmelidir.

11) Gönderilecek makaleler, özgün eserler ve daha önce yayınlanmamış veya herhangi bir yayın sürecine girmemiş olmalıdır.

12) Gönderilen yazılar yayın kurulunda incelendikten sonra, konunun uzmanı iki hakemin, gerekli görüldüğü takdirde üçüncü bir hakemin değerlendirmesi ve yayın kurulunun nihai onayıyla yayınlanır. Kör Hakemlik sistemi uygulanmaktadır.

13) Rusya Araştırmaları Dergisi her ne şekilde olursa olsun makale yazarlarının ve hakemlerinin birbirleri hakkında bilgi sahibi olmamaları hususunda titizlik göstermektedir. Hakemlerin kişisel bilgileri yazarlar ve üçüncü şahıslarla paylaşılmamaktadır.

14) Editör ve yayın kurulu uygun gördüğü takdirde derginin yılsonu sayısında, o yıl görev alan hakemlerin bir listesi yayımlanmaktadır.

15) TRusya Araştırmaları Dergisi, Dergi Park’ın sistemi içerisinde yer alan ayrıntılı ve bilimsel hakem raporuna dayalı bir değerlendirme kriterine sahiptir.

16) Yazarlar çalışmalarının Türkiye Rusya Araştırmaları Dergisi’nin kurallarına uymasını temin etmek durumundadır. Aksi halde makaleler reddedilecektir.

17) Makalelerle ilgili gerekli düzeltmelerin yayın kurulu veya hakemlerin değil yazarların sorumlulukları olduğunu lütfen unutmayın!

18) Eğer hakem ve aynı zamanda yayın kurulunun önerileri ışığında düzeltme gerekiyorsa, yazarların düzenlenen makaleleri 2 hafta içinde sunmaları beklenir.

19) Yayın kurulu, araştırma makaleleri dışındaki yazılan (sempozyum, kongre haberleri, kitap tanıtımları vb.) bizzat inceleyip hakeme göndermeden doğrudan kabul ve red kararı verebilir.

20) Yayınlanan yazılardaki fikirler yalnızca yazar(lar)ına ait olup yazılanlardan dolayı dergi sahibi, yayıncı ve editörler sorumlu tutulamaz.

21) Gönderilen makaleler ilk olarak editör incelemesine tabi tutulur. Bu safhada çalışmanın dergi kurallarına uygunluğu incelenir. Dergi kurallarına uygun olmayan makaleler yazarlarına iade edilir.


SAYFA DÜZENİ

1) The Chicago Manual of Style 16. Edition yazım kurallarına göre düzenlenmelidir.

2) Makale yazı tipi "Palatino Linotype" şeklinde ayarlanmalıdır.

3) Makale yazı boyutu 10 punto olmalıdır.

4) Dipnotlar 8 punto ile yazılmalıdır.

5) Makale metni "iki yana yaslı" paragraf  ayarları ise "asılı / değer: 0.5".

6) Makale metni satır aralığı "tek" şeklinde ayarlanmalıdır.

7) Makalenizi RUSAD Makale Şablonu'na uyarlayınız. (Metni şablona kopyalarken "Biçimlendirmeyi Birleştir" ile işlemi tamamlayınız.)

NOT: RUSAD Telif Formu


Rusya Araştırmaları Dergisi Etik İlkeleri ve Yayın Politikası


1. Rusya Araştırmaları Dergisi, Rusya hakkında tarih, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, ekonomi, strateji, jeopolitik gibi beşeri bilimlerin uhdesindeki alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe, Rusça ve İngilizce kaleme alınmış akademik makaleleri ve kitap incelemelerini okuyucuya ulaştırmayı düstur edinmiştir.

2. Uluslararası hakemli bir dergidir.

3. Elektronik ortamda yayınlanan ücretsiz açık kaynak bir dergidir. Web sayfasına https://dergipark.org.tr/trad adresinden erişilebilmektedir.   

4. Dergi, yılda iki kez yayımlanır (Haziran/Yaz ve Aralık/Kış).


Yayın Değerlendirme Kriterleri 

1. Dergiye gönderilecek olan makaleler Türkçe ve İngilizce "başlık" ve "özet" içermelidirMakalelerin Rusça olması halinde başlık ve özetler Türkçe, Rusça ve İngilizce dillerinde yazılmalıdır.

2. Makale özetleri sonunda konuyu tanımlayan Türkçe ve yabancı dilde uygun "anahtar kelimeler” olmalıdır. “Anahtar kelimeler”, konunun ne hakkında olduğunu gösteren kelime ve kelime öbeklerini ve yine konuyla yakından alakalı kelime ve kelime öbeklerini de içermelidir.

3. Makalelerde kullanılan kaynaklar, makale sonunda "kaynakça" listesi olarak yazım kurallarına uygun olacak şekilde verilmelidir.

4. Gönderilen Makaleler, kural olarak 10.000 kelimeden fazla, 4.000 kelimede az olmamalıdır. Kitap incelemeleri 2.500 kelimeyi geçmemelidir. Makale özetleri en az 250 kelimeden oluşmalıdır.

5. Makalelerde, yazar adları ve çalıştığı kuruluş bilgileri açık ve doğru bir şekilde belirtilmelidir.

6. Gönderilecek makaleler, özgün eserler ve daha önce yayınlanmamış veya herhangi bir yayın sürecine girmemiş olmalıdır.

7. Gönderilen makaleler ilk olarak Yayın Kurulu incelemesine tabi tutulur. Bu safhada ilk olarak çalışmanın dergi kurallarına uygunluğu incelenir. Dergi kurallarına uygun olmayan makaleler yazarlarına iade edilir. Uygun bulunan makaleler ise konunun uzmanı iki hakemin, gerekli görüldüğü takdirde üçüncü bir hakemin değerlendirmesi ve yayın kurulunun nihai onayıyla yayınlanır. 

8. Kör Hakemlik sistemi uygulanmaktadır. RUSAD, her ne şekilde olursa olsun makale yazarlarının ve hakemlerinin birbirleri hakkında bilgi sahibi olmamaları hususunda titizlik göstermektedir. Hakemlerin kişisel bilgileri yazarlar ve üçüncü şahıslarla paylaşılmamaktadır. 

9. Editör ve Yayın Kurulu uygun gördüğü takdirde derginin yılsonu sayısında, o yıl görev alan hakemlerin bir listesi yayımlanmaktadır.

10. Dergi Park sistemi içerisinde yer alan ayrıntılı ve bilimsel hakem raporuna dayalı bir değerlendirme kriterine sahiptir.

11. Yazarlar çalışmalarını Dergi kurallarına uygun şekilde hazırlamalıdır. Aksi halde makaleler reddedilir. 

12. Editörler ya da hakemlerden gerekli düzeltmeleri yapmalarını beklenmez. Eğer hakemlerin ve aynı zamanda Yayın Kurulunun önerileri ışığında makalede düzeltme gerekiyorsa yazarların bu düzeltmeleri yapıp makaleleri 1 hafta içinde sunmaları gerekmektedir.

13. Yayın kurulu, araştırma makaleleri dışındaki gönderilen sempozyum, kongre haberleri, kitap tanıtımları vb. yazıları bizzat inceleyip hakeme göndermeden doğrudan kabul ve red kararı verebilir.

14. Yayınlanan yazılardaki fikirler yalnızca yazar(lar)ına ait olup yazılanlardan dolayı dergi sahibi, yayıncı ve editörler sorumlu tutulamaz

15. Ön Kontrol süresi en fazla 10 gündür. Makalenin yayına hazırlanma süresi ortalama 1 aydır. 


Hakemlik Politikaları*

1. Hakemler, gönderilen yazıları yöntem, içerik ve özgünlük açısından inceleyerek yayına uygun olup olmadığına karar verir. Makalelerin içeriğine göre her sayıda değişiklik gösterebilir.

2. Hakemler yayınlanması düşüncesiyle sunulan her bir makaleyi ırk, din, millet, cinsiyet, kıdem ve kurumsal bağını gözetmeden bilimsel meziyete göre önyargısız yaklaşımla değerlendirmelidir.

3. Hakemler akran değerlenmesi sürecini gizli yapmalı ve makale hakkında bilgi ve haberleşmeyi akran değerlendirmesi süreci dışındakilerle paylaşmamalıdır.

4. Hakem yapıcı, kapsayıcı, delilli ve uygun ana noktaları olan akran değerlenmesi raporu sağlamalıdır.

5. Hakemlik süreci 15 gün olarak belirlenmiştir. Duruma göre süre uzatılabilir. 

Bu ilkeler ve kurallar M. Mustafa KULU tarafından derlenmiştir. Bu ilkeler ve kurallar derlenirken İGÜSBDNazariyatCOPEElsevier ve diğer ilgili web tabanlı kaynaklardan yararlanılmıştır.


Dikkate Alınan Yayın Türleri 

1) Özgün araştırma ve inceleme makalesi.

2) Derleme makalesi.

3) Olgu sunumu.

4) Proje tanıtımı.

5) Makale formatında olması koşulu ile kitap tanıtımı.

6) Röportaj.

7) Özgün makalelerin çevirileri.

Not: RUSAD Telif Formu


RUSAD, daha geniş kitlelere ulaşmak maksadıyla açık erişim yayınları desteklemekte ve buna binaen yazarlardan makale yayınlamak için ya da okuyuculardan yayınlara ulaşmak için herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Rusya Araştırmaları Dergisi (RUSAD) | rusad.tr@gmail.com |

Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır. 21767
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivatives (CC BY-NC-ND 4.0) International License.

  *  *  16719 

18281   *    23335    *    28505