Sağlık Akademisi Kastamonu, tıp, sosyal ve sağlık bilimleri ile ilgili multidisipliner alanlarda klinik ve deneysel özgün makaleler, derlemeler, olgu sunumları, video kayıtları, görüntü tasarımları ve çalışmaları içermektedir. Derginin amacı, tıp, sağlık bilimleri ve sağlığı ilgilendiren sosyal alanlarla ilgili makaleler yayınlamanın yanı sıra multidisipliner makalelerin yanı sıra video kaydı/sağlıkla ilgili sanatsal tasarımlar gibi farklı yayınlara ortam sağlamaktır. sağlıkla ilgili çalışmalar yayınlanabilir. Dergi, yayınladığı makalelerde ilgili etik kurallara ve bilimsel standartlara uymayı, ticari kaygı taşımamayı amaçlar. Dergi, yayınlanmayı bekleyen makale sayısı ne olursa olsun, gönderilen makalelerin süreçlerini en kısa sürede tamamlamayı hedeflemektedir.
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/9008
Dergide
Acil Tıp, Adli Tıp, Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi, Aile Hekimliği, Algoloji, Anatomi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Askeri Sağlık Hizmetleri, Beyin Cerrahisi, Biyofizik, Biyoistatistik, Çocuk Acil, Çocuk Endokrinoloji, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji, Çocuk Genetik Hastalıklar , Çocuk Göğüs Hastalıkları, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları, Çocuk Kardiyoloji, Çocuk Metabolik Hastalıklar, Çocuk Nefroloji, Çocuk Nöroloji, Çocuk Romatoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Yoğun Bakım, Çocuk Cerrahisi, Neonatoloji, pediatrik üroloji, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıklar, El Cerrahisi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoloji, Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji, Gastroenteroloji Cerrahisi, Genel Cerrahi, Savaş Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Havacılık, Histoloji ve Embriyoloji, Dahiliye, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Geriatri, Hematoloji, Dahiliye, Nefroloji, Tıbbi Onkoloji, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları, Meslek ve Meslek Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi, Kadın Hastalıkları ve Doğum,
Perinatoloji, Kalp Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Kulak Burun Boğaz, Nöroloji, Nükleer Tıp, Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji, Romatoloji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Askeri Psikiyatri, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Spor Hekimliği, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp, Temel İmmünoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Genetik, Tıbbi Mikrobiyoloji, Bakteriyoloji, Tıbbi Mikoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Parazitoloji, Tıbbi Viroloji, Tıbbi Patoloji, Tıp Eğitimi, Tıp Tarihi ve Etik, Üroloji, Yoğun Bakım, Ağız ve Çene Cerrahisi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Çocuk Diş Hekimliği, Endodonti, Ortodonti, Periodontoloji, Protez Diş Hekimliği, Restoratif Diş Hekimliği, Döllenme ve Suni Tohumlama, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve Yönetimi, Veteriner Anatomisi, Veteriner Biyokimyası, Veteriner Cerrahisi, Veteriner Doğum ve Jinekoloji, Veteriner Farmakolojisi ve Toksikolojisi, Veteriner Fizyolojisi, Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Veterinerlik Tarihçesi ve Etiği, Veteriner Histolojisi ve Veteriner Mikrobiyoloji, Veteriner Mikrobiyoloji , Veteriner Parazitoloji, Veteriner Genetik ve Biyoistatistik, Farmasötik Biyokimya, Eczacılık Yönetimi, Eczacılıkta Analitik Kimya, Farmakognozi, Farmakoloji, Farmasötik Biyoteknoloji, Farmasötik Botanik, Farmasötik Kimya, Farmasötik Mikrobiyoloji, Farmasötik Teknoloji, Farmasötik Teknoloji, Farmasötik, Hemşirelik İç Hastalıkları Hemşireliği Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelik Eğitimi, Hemşireliğin Temelleri, Hemşirelik Yönetimi, Psikiyatri Hemşireliği, Ebelik, Beslenme ve Diyetetik, Konuşma ve Dil Terapisi, Occup Rehabilitasyon, Odyoloji, Sinirbilim, Toksikoloji, KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer), Sağlık Bilişimi, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Fiziği, Sağlık Yönetimi alanlarında Ulusal Terapi, Fizyopatoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanlarında
Özgün araştırmalar, derleme makaleler, olgu sunumları, video kayıtları ve sanatsal çalışmalar yayınlanmaktadır. Sağlık Akademisi Kastamonu, tıp, sağlık ve sosyal bilimlerin kesiştiği noktada multidisipliner çalışmaların yayınlanabileceği bir dergi olmayı hedeflemekte, ayrıca disiplinlere özgü makalelere de yer vermektedir. Gönderilen bilimsel makaleler daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olmalı ve yayınlanmak üzere başka bir dergide incelemeye alınmamış olmalıdır. Yayın kurallarına uygun olarak hazırlanmayan bilimsel makaleler değerlendirmeye alınmaz.
Dergi tarafından onaylanan raporlama yönergeleri aşağıda listelenmiştir:
- Gözlemsel, kohort, vaka kontrol ve kesitsel çalışmalar: STROBE (http://www.strobe-statement.org/)
- Nitel çalışmalar: COREQ http://cdn.elsevier.com/promis_misc/ISSM_COREQ_Checklist.pdf
- Yarı deneysel/randomize olmayan denemeler: TREND https://www.cdc.gov/trendstatement/index.html
- Randomize (ve yarı randomize) kontrollü çalışmalar: CONSORT( http://www.consort-statement.org/Media/Default/Downloads/Translations/English_tr/Turkish%20CONSORT%20Statement.pdf
- Tanısal Doğruluk-Değerlendirme Ölçeği Çalışması: STARD https://www.turkiyeklinikleri.com/article/tr-stard-2015-kriterlerin-turkce-uyarlamasi-tani-dogrulugu-calismalarinin-raporkazansi-icin-bir-kilavuz-85106.html
-Sistematik inceleme ve meta-analizler: PRISMA http://prisma-statement.org/documents/PRISMA%20Turkish%20checklist.pdf
- Epidemiyolojide Gözlemsel Çalışmaların Meta Analizi: MOOSE https://www.elsevier.com/__data/promis_misc/ISSM_MOOSE_Checklist.pdf
- Kalite iyileştirme çabaları: SQUIRE : http://squire-statement.org/index.cfm?fuseaction=Page.ViewPage&PageID=471
Makalede doğrudan-dolaylı ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut olup olmadığı Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (International Committee of Medical Journal Editors-ICMJE) çıkar çatışması formu (conflict of interest form) doldurularak sisteme yükleme yoluyla belirtilmelidir. Çıkar çatışması bildirim formunu buradan indirebilirsiniz. Yayın hakkı devir formu ve yazar katkı formları da tek yazarlı makaleler dahil tüm makalelerde sisteme yüklenmelidir.
25) Düzeltme istenen makalelerde düzeltilen kısım renklendirilerek vurgulanmalıdır.
Sağlık Akademisi Kastamonu, sağlık bilimleri ile ilgili klinik ve deneysel özgün makaleleri, derlemeleri ve olgu sunumlarını içermektedir. Dergi; Yayınladığı makalelerde, ilgili etik kurallara ve bilimsel standartlara uymayı, ticari kaygı taşımamayı amaçlar.
Yayınlanmak üzere gönderilen eserler daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Makale daha önce yayınlanmışsa; alıntılar, tablolar, resimler vb. Varsa makale yazarı, telif hakkı sahibinden ve yazarlardan yazılı izin almalı ve bunu makalede belirtmelidir. Bu konudaki yasal sorumluluk yazarlara aittir.
Bilimsel toplantılarda sunulan makaleler, belirtilmek kaydıyla değerlendirilir.
Türkçe makaleler için Türk Dil Kurumunun Türkçe sözlüğü veya http://www.tdk.org.tr (http://www.tdk.org.tr/) adresi ve kendilerine ait terimler sözlüğü Türk Tabipleri Birliği şubeleri esas alınmalıdır.
Örneklem büyüklüğü nasıl belirlenir, örnekleme nasıl yapılır ve veri analizinde hangi biyoistatistiksel yöntem ve prensipler kullanılır. GEREÇ VE YÖNTEMLER bölümün sonunda “İstatistiksel Analiz” alt başlığı altında verilmelidir.
BİLİMSEL SORUMLULUK
Tüm yazarların gönderilen bilimsel makaleye doğrudan akademik-bilimsel katkısı olmalıdır.
Dergi ile iletişimden sorumlu olan yazar, makalenin son halinden tüm yazarlar adına sorumludur.
Dergi ile iletişime geçen yazar, "YAZAR KATKI FORMU"nu (https://dergipark.org.tr/tr/journal/711/file-manager/15437/download)" dergiye iletmekle yükümlüdür.
ETİK SORUMLULUK
“İnsan” unsurunu içeren tüm çalışmalarda Helsinki Bildirgesi İlkelerine (http://www.wma.net/en/30publications/10policies/b3/index.html) uygunluk ilkesi aranır. Bu tür çalışmaların varlığında yazarlar, makalenin 2. MATERYAL VE YÖNTEM bölümünde yer alan "2.1 Çalışmanın Etik Boyutu" başlığı altında bu ilkelere uygun olarak çalışmayı gerçekleştirdiklerini ve elde ettiklerini belirtmelidirler. kendi kurumlarının etik kurullarından ve çalışmaya katılan kişilerden bilgilendirilmiş onam" alınmıştır.
Çalışmada "Hayvan" maddesi kullanılmışsa, yazarlar "2.1 Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu'nu (http://grants.nih.gov/grants/olaw/Guide-for-the-care-and) belirtirler. -use-of-laboratory-animals.pdf) ilkelerine göre, çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını belirtmelidirler.
Olgu sunumlarında, hastanın kimliğine bakılmaksızın hastalardan “bilgilendirilmiş olur” alınmalı ve 2. MATERYAL VE YÖNTEM bölümünde “2.1 Çalışmanın Etik Boyutu” başlığı altında aydınlatılmış onam alındığı belirtilmelidir.
Makalenin doğrudan-dolaylı ticari bağlantısı veya çalışmaya maddi destek sağlayan bir kurumu varsa yazarlar; Ticari ürün, ilaç, kullanılan firma ile ticari bir ilişkisi olmadığını veya varsa ne tür bir ilişkisi olduğunu (danışman, diğer sözleşmeler) editöre başvuru sayfasında belirtmelidirler. Çıkar çatışması olsun ya da olmasın tüm yazarlar çıkar çatışması bildirim formunu doldurmalı ve sorumlu yazar her yazar için ayrı ayrı hazırlanan belgeleri sisteme yüklemelidir. Çıkar çatışması beyan formuna yazım kuralları sayfasından erişilebilir.
Makale için “Etik Kurul Onayı” gerekiyorsa yazarlar “2. Gereç ve Yöntemler” bölümünde “2.1 Araştırmanın etik boyutu başlığı altında” beyan edilmelidir. Etik kurul onayı gerekmiyorsa, gereç ve yöntem bölümünde "2.1 Araştırmanın etik boyutu" başlığı altında neden etik kurul onayı gerekmediği açıklanmalıdır.
YAYIN / TELİF HAKKI
Yayına kabul edilen makalelerin tüm yayınları/telif hakları dergimize aittir. Makalelerdeki düşünce ve öneriler tamamen yazarların sorumluluğundadır.
Her makale için yazarlar, "SAĞLIK AKADEMİ KASTAMONU TELİF HAKKI DEVİR FORMU
(https://dergipark.org.tr/tr/journal/711/file-manager/15438/download)” makale ile birlikte dergiye gönderilmelidir.
SAĞLIK AKADEMİ KASTAMONU TELİF HAKKI DEVİR FORMU'nda belirtilen şartlara aykırı hareket ettiği tespit edilen yazarlar
makaleler ön kontrol ve değerlendirme aşamalarında reddedilir ve düzenleme aşamasında dergi kayıtlarından silinir. Ayrıca, SAĞLIK AKADEMİ KASTAMONU TELİF HAKKI TRANSFER FORMU'nda belirtilen koşullara aykırı davranışlarda bulunan yazarların ileride gönderecekleri makaleler ön kontrol aşamasında reddedilecek ve hakem daveti yapılmayacaktır.
MAKALE TÜRLERİ
Derginin yayın dilleri Türkçe ve İngilizce'dir.
Dergilere yayımlanmak üzere gönderilecek makale türleri aşağıdaki kategorilerde olmalı ve belirtilen yapılarda hazırlanmalıdır.
a) Özgün Araştırma: Prospektif, retrospektif ve her türlü deneysel çalışmalardır.
Özet (Ortalama 200-250 kelime, Türkçe ve İngilizce)
Giriş
Araç ve yöntemler
Tartışma
Sonuçlar
Kaynakça
Beyanlar
b) Derlemeler: Doğrudan veya davetli yazarlar tarafından hazırlanmalıdır. Tıbbi özelliklere sahip herhangi bir konu için en son tıbbi literatürü içerecek şekilde hazırlanabilir. Özellikle yazarın bu konuda yayınlanmış yayınları olması tercih edilmelidir.
Özet (Ortalama 200-250 kelime, Türkçe ve İngilizce)
Konu ile ilgili konular
Kaynakça
Beyanlar
c) Olgu Sunumu: Tanı ve tedavi açısından farklılık gösteren nadir yazılardır. Yeterli sayıda fotoğraf ve şema ile desteklenmelidir.
Özet (Ortalama 100-150 kelime, Türkçe ve İngilizce)
Giriş
Vaka Raporu
Tartışma
Kaynakça
Beyanlar
Başvuru sürecinde yazarların Sağlık Akademisi Kastamonu Dergi Yazı Şablonu (https://dergipark.org.tr/tr/journal/711/file-manager/15528/download) kullanarak makalelerini hazırlamaları beklenmektedir.
Dergi makale kabulünden yayına kadar hiç bir aşamada ücret talep etmemektedir.
Sağlık Akademisi Kastamonu, 2017 yılından itibaren UAK doçentlik kriterlerine göre 1-b dergiler (SCI, SSCI, SCI-expanded, ESCI dışındaki uluslararası indekslerde taranan dergiler) sınıfında yer almaktadır. SAĞLIK AKADEMİSİ KASTAMONU Dergi kapağı Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiştir.