Güncel Sayı

Cilt: 38 Sayı: 2, 22.08.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Prof. Dr. Atilla DURSUN ATATURK UNIVERSITY
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Belgin COŞGE ŞENKAL Bozok Üniversitesi, Ziraat Fakültesi
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
Doç. Dr. Bengü EVEREST ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-4301-9337
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Tarım Makine Sistemleri, Tarımsal Enerji Sistemleri, Tarım Makineleri
Prof. Dr. Cuma AKBAY KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-7673-7584
Tarım İşletmeciliği, Tarımsal Pazarlama, Uygulamalı Mikro Ekonometri, Tarım Arazisi Yönetimi
Dr. Öğr. Üyesi Doğancan KAHYA ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ, ENTOMOLOJİ ANABİLİM DALI 0000-0002-8996-3393
Entomoloji
Tarımda Hayvan Biyoteknolojisi, Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik, Moleküler Genetik, Hayvan Biyoteknolojisi
Dr. Öğr. Üyesi Emine BİLGİNOĞLU KIRSEHIR AHI EVRAN UNIVERSITY
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
Dr. Öğr. Üyesi Ender KAYA KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-4689-1040
Kırsal Kalkınma, Tarım Makine Sistemleri, Tarımsal Enerji Sistemleri
Prof. Dr. Fulya ÖZDİL NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-5298-6997
Hayvan Biyoteknolojisi, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Tarımsal Biyoteknoloji
Prof. Dr. Galip KAŞKAVALCI EGE UNIVERSITY, FACULTY OF AGRICULTURE, DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION 0000-0001-9281-4703
Bitki Koruma, Biyoloji, Entomoloji, Çevre Mühendisliği, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Nematoloji, Tarımda Entomoloji
Doç. Dr. Hazım Serkan TENİKECİER TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ, ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ANABİLİM DALI 0000-0002-1866-410X
Tarımda Bitki Islahı , Agronomi, Çayır-Mera ve Yem Bitkileri, Gübreler ve Uygulaması, Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer)
Prof. Dr. Hüseyin ÇANCI AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ, TARLA BİTKİLERİ PR. 0000-0001-8963-850X
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Tarımda Bitki Islahı
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin GÖKDUMAN Isparta University of Applied Sciences
Tarım Makine Sistemleri, Makine Tasarımı ve Makine Elemanları, Tarım Makineleri, Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil)
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Pestisititler ve Toksikoloji, Akaroloji
İstatistiksel Analiz, Biyoistatistik, İstatistik, Yapay Zeka, Veri Madenciliği ve Bilgi Keşfi, Operatör Cebirleri ve Fonksiyonel Analiz, Örnekleme Teorisi, Uygulamalı İstatistik, İstatistiksel Deney Tasarımı
Dr. Onur TEKİN VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Meyve Yetiştirme ve Islahı, Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil)
Doç. Dr. Pelin ALABOZ Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü 0000-0001-7345-938X
Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme, Toprak Bilimi ve Ekolojisi, Toprak Fiziği, Toprak Mekaniği, Toprakbilim ve Pedometrik
Endüstri Bitkileri
Dr. Sena CAGATAY University of Liverpool 0000-0002-0026-7835
Bitki Koruma (Diğer), Pestisititler ve Toksikoloji, Tarımda Entomoloji
Doç. Dr. Serhan CANDEMİR MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Tarım Politikaları, Sürdürülebilir Tarımsal Kalkınma
Çayır-Mera ve Yem Bitkileri
Dr. Öğr. Üyesi Yeter ÇİLESİZ SİVAS BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
Tarımda Bitki Biyoteknolojisi, Endüstriyel Biyoteknoloji
Doç. Dr. Yusuf DİLAY KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ, TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Tarım Makine Sistemleri, Tarım Makineleri, Tarımsal Enerji Sistemleri, Tarımsal Otomasyon
Prof. Dr. Zeki GÖKALP ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Biyosistem
Prof. Dr. Özlem AKSOY KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Bitki Fizyolojisi, Bitki Hücresi ve Moleküler Biyoloji
Dr. İshak BARAN Van Yüzüncü Yıl Ünversitesi, Ziraat Fakültesi,Tarla Bitkileri Bölümü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller
Kanatlı Hayvan Yetiştirme ve Islahı, Hayvan Üretiminde Çevre Çalışmaları
Prof. Dr. İsmail KESKİN Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü 0000-0001-9358-7522
Veri Mühendisliği ve Veri Bilimi, Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar, Orman Biyometrisi
Ekonometrik ve İstatistiksel Yöntemler, Olasılık Teorisi, Biyoistatistik, İstatistiksel Analiz, İstatistiksel Deney Tasarımı

Çevrimiçi erişilebilir bir dergidir. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, gelecekte referans gösterilebilecek ulusal ve uluslararası öncelikli alanlardan bilimsel araştırma sonuçlarını yayınlamayı amaçlamaktadır. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarla Bitkileri, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarım Makineleri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ve Hayvancılık alanlarında makaleler yayınlamayı hedeflemektedir. Bağımsız, çift-kör hakemli, açık erişimli bir dergidir.

Dergi, bilimsel öneme sahip yüksek kaliteli yayınlar yaparak bilime katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, tarım bilimlerinde temel veya genişletilmiş arazi deneyimleriyle ilgili tüm alanlarda orijinal araştırma makaleleri, derlemeler, olgu sunumları ve editöre mektuplar yayınlanmaktadır.

Official abbreviation: Selcuk J Agr Food Sci
E-ISSN: 2458-8377

Çevrimiçi erişilebilir bir dergidir. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş özgün veriler içeren makaleleri kabul eder. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, başvuru kurallarına ve dergi kapsamına uygun bulduğu makaleleri bilimsel değerlendirme için alanında uzman en az iki hakeme gönderir. Bölüm editörleri ve yönetim kurulu üyeleri, uygunluğu tartıştıktan sonra hakemlerin her bir başvuru hakkındaki yorumlarını değerlendirir. Gönderilen tüm makaleler için nihai karar Baş Editör'e aittir. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Yayın Kurulu, International Council of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME) ve Committee on Publication Ethics (COPE) kriterlerine uymayı taahhüt eder.

Yayın Dili: İngilizce
Tam Metin Yayın Dili:
Dil: İngilizce
İngilizce ve Latin Alfabesiyle Yazılan İçerik:
Makale Başlığı: İngilizce
Yazar Adı: Türkçe (Latin Alfabesinde)
Yazar Adresi: İngilizce (Latin Alfabesinde)
Anahtar Kelimeler: İngilizce
Kaynakça: İngilizce (Latin Alfabesinde)
Tam Metin: İngilizce (Latin Alfabesinde)

Makale Başvuruları
Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Özgün, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.

Okur Kitlesi
Hedef okuyucu kitlesi; tarımın her alanındaki meslek mensupları, uzmanlar, araştırmacılar, uzmanlık ve doktora öğrencileri yanı sıra bu alanla ilgili öğrencileridir. Sürekli mesleki gelişim ve araştırma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedefler.

Ücret Politikası
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, açık erişimli bir dergidir. Bu dergide yayınlanan tüm makalelere herkes çevrimiçi olarak ücretsiz olarak erişebilir. Herhangi bir abonelik veya gönderim ücreti yoktur. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, yayın politikaları gereği sponsorluk veya reklam kabul etmemektedir. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences tüm giderleri Selçuk Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.

Telif Hakkı
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Dergisinde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. Yazarlar gönderdikleri fikri eserin, Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences tarafından Creative Commons Atıf-Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.

Makalelerin Özgünlüğü
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, başka bir yerde yayınlanmış çalışmaları kabul etmemektedir.

Makale hazırlama
Dil: İngilizce
Makale türleri: Orijinal araştırma ve derlemeler
Ancak çalışmanın yaygınlaştırılması açısından yazarlara mümkün olduğunca kısa ve öz olmalarını tavsiye ederiz.

Makale formatı
Yazım kuralları

1. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Dergisi, tarım ve gıda bilimi alanlarında özgün araştırma ve derlemeleri İngilizce yayınlamaktadır.
2. Orijinal araştırma makaleleri yüksek lisans ve doktora tezlerinden yapılmışsa makale şablonunda dipnot olarak belirtilmemelidir.
3. Yayınlanmak üzere gönderilen makale, yayın ilkelerine uygun olarak Dergi Yayın Kurulu tarafından değerlendirmeye alınır. Dergi Yayın Kurulu, dergiye uygun olmayan makalelerin hakemlere gönderilmeden yazar(lar)a iade edilmesine karar verme hakkına sahiptir. Ayrıca yazım kurallarına uymayan veya anlatım dili yetersiz olan yazılar düzeltme için yazar(lar)a iade edilir.
4. Değerlendirilen makale dergi yayın kurulu tarafından ön değerlendirmeye alınır. Yayın kurulu, derginin yayın kurallarına uygun olmayan makaleyi reddetme hakkına sahiptir. Temel gereklilikleri karşılayan makaleler, belirli bir disiplinde uzman olan en az 2 hakeme gönderilir. Hakem değerlendirmesinden geçen makalelerin düzeltme/görüş listesi yazara sunulur. Sorumlu yazar(lar), düzeltilmiş ve revize edilmiş makaleyi en geç 30 gün içinde sisteme yüklemelidir. Bu saatten sonraki başvurular kabul edilmeyecektir. Daha sonra editörler kurulu makalenin yayınlanması için nihai kararı (olumlu veya olumsuz) verir. Yayına kabul edilen makalelerde herhangi bir düzeltme veya silme işlemi yapılmaz. Yayınlanan yazıların içeriğinden yazar(lar) sorumludur.
5. Yayın Kurulu, hakemlerin yorumlarını ve yazar/lar tarafından yapılan düzeltmelerin yeterliliğini dikkate alarak makalenin yayınlanmasına uygun olup olmadığına karar verir.
6. Yayınlanacak yazıların daha önce yayımlanmamış olması ve yayın hakkı verilmemiş olması gerekir. Ayrıca yazar(lar) uluslararası-ulusal “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kuralları”na uyması gerekmektedir. Bu konulardan dergi sorumlu değildir.
7. Yazılar, sorumlu yazar tarafından dergiye online gönderim sistemi kullanılarak gönderilmelidir. Tüm gönderiler aşağıdaki belgeleri içermelidir.
8. Bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra, yani hakem tarafından önerilen revizyonlar tamamlandıktan sonra, yazarın makalede, yazarlarda ve Yazar sıralamasında değişiklik yapmasına izin verilmeyecektir.
9. Dergide yer alan yazıların tüm sorumluluğu yazar/yazarlara aittir.

Makale Şablonu

https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/28201 

Görsel Format
Yazarlar Dergi web sayfasındaki "Ön Yazı" ve "Şablon Makale"yi kullanmalıdır.
Dergiye gönderilen yazılar genel olarak şu sırayla olmalıdır: Başlık, Özet, Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular ve Tartışma, Sonuç, Teşekkür (gerekiyorsa) ve Kaynaklar.


Ön Yazı

https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/28210

ORCID No: Makale şablonunda makaledeki her yazar için ORCID numarası yazılmalıdır. ORCID numarası olmayan yazarlar linke tıklayarak numara alabilirler. https://orcid.org/register


Başlık: Makalenin başlığı kısa ve açıklayıcı olmalıdır.
Yazar adları ve soyadları kısa değil tam olarak yazılmalıdır. Sorumlu yazar yıldız işareti ile belirtilmelidir. Sorumlu yazarın tüm yazışmaların gönderilebileceği e-posta adresi verilmelidir.

Özet: Özetler, araştırma ve elde edilen sonuçlar hakkında net bilgi vermeli ve 300 kelimeyi geçmemelidir.

Önemli Noktalar: 85 karakterden uzun olmayan 2-4 önemli vurgu ekleyin.

Anahtar kelimeler: Yazar, başlıkta yer almayan, noktalı virgülle ayrılmış alfabetik sırayla en fazla 6 anahtar kelime vermelidir. Bilimsel veya sistematik isimleri vb. italik olarak yazılmalıdır. Örneğin. Triticum aestivum; in vitro; in vivo.

Kısaltmalar / Semboller: Semboller makale şablonunda verilmiştir. Tüm sembolleri ve kısaltmaları ilk kullanıldıklarında tanımlayın. Makale başlığında kısaltma kullanılamaz. Semboller SI birimi olmalıdır.

Giriş: Bu bölümde problem açıklanmalı ve daha önce yapılan çalışmalar, özellikle de en güncel yayınlar anlatılmalıdır. Bu bölümde çalışmanın amaçları açıkça belirtilmelidir.

Materyal ve Yöntemler: Bu bölümlerde tüm malzemeler ile analitik ve istatistiksel yöntem ve prosedürler açıklanmalıdır.

Sonuçlar ve Tartışma: Bu bölümde veriler ve bilgiler tablolar veya şekiller kullanılarak sunulmalıdır. Yayın Kurulu, uygun istatistiksel analiz seçimi yapılmaması veya yanlış istatistiksel prosedürler kullanılması durumunda makaleyi reddetme hakkına sahiptir. Sonuçlar tartışılmalı ancak yazar(lar) gereksiz tekrarlardan haberdar olmalıdır. Sonuçlar daha önce yapılmış diğer çalışma literatürleri ile karşılaştırılmalı ve benzerlik ya da farklılıkların nedenleri belirlenmelidir.

Başlıklar: Başlıklar büyük harflerle ve koyu olarak yazılmalıdır. Alt başlıklar küçük harflerle, alt-alt başlıklar ise küçük harflerle ve italik olarak yazılmalıdır.

Teşekkür: Makaleye katkıda bulunan kişiler, hibeler, fonlar bu bölümde belirtilmelidir.

Yazar Katkıları: Çok yazarlı araştırma makalelerinde, yazarların bireysel katkılarını belirten kısa bir paragraf verilmelidir. Aşağıdaki ifadeler kullanılmalıdır: “Kavramsallaştırma, X.X. ve Y.Y.; metodoloji, X.X.; yazılım, X.X.; doğrulama, X.X., Y.Y. ve Z.Z.; biçimsel analiz, X.X.; araştırma, X.X.; kaynaklar, X.X.; veri iyileştirme, X.X.; yazma – orijinal taslak hazırlama, X.X.; yazma – inceleme ve düzenleme, X.X.; görselleştirme, X.X.; denetim, X.X.; proje yönetimi, X.X.; finansman alımı, Y.Y. Tüm yazarlar makalenin yayınlanmış versiyonunu okudu ve kabul etti. Terim açıklaması için lütfen CRediT sınıflandırmasına bakın. Yazarlık, rapor edilen çalışmaya önemli ölçüde katkıda bulunanlarla sınırlı olmalıdır.


Finansman: Lütfen şunu ekleyin, "Bu araştırma hiçbir dış finansman almamıştır" veya "Bu araştırma FON VERENİN ADI, hibe numarası XXX" ve "APC XXX tarafından finanse edilmiştir". Verilen ayrıntıların doğru olup olmadığını dikkatlice kontrol edin ve https://search.crossref.org/funding adresinde finansman sağlayan kuruluş adlarının standart yazımını kullanın. Herhangi bir hata gelecekteki finansmanınızı etkileyebilir.


Veri Kullanılabilirliği Beyanı: Bu bölümde, lütfen çalışma sırasında analiz edilen veya oluşturulan kamuya açık arşivlenmiş veri kümelerine bağlantılar da dahil olmak üzere raporlanan sonuçları destekleyen verilerin nerede bulunabileceğine ilişkin ayrıntıları sağlayın. Lütfen https://dergipark.org.tr/en/pub/selcukjafsci/policy adresindeki “SJAFS Araştırma Veri Politikaları” bölümünde önerilen Veri Kullanılabilirliği Beyanlarına bakınız. Çalışmada herhangi bir veri raporlanmadıysa bu ifadeyi hariç tutmayı seçebilirsiniz.

Teşekkür: Bu bölümde, yazarın katkısı veya finansman bölümlerinin kapsamına girmeyen, verilen her türlü desteği teşekkür edebilirsiniz. Bu, idari ve teknik desteği veya ayni bağışları (örneğin deneyler için kullanılan malzemeler) içerebilir.

Çıkar Çatışmaları: Çıkar çatışmalarını beyan edin veya "Yazarlar çıkar çatışması olmadığını beyan ediyor" ifadesini belirtin. Yazarlar, raporlanan araştırma sonuçlarının temsilini veya yorumlanmasını uygunsuz bir şekilde etkilediği algılanabilecek her türlü kişisel durumu veya ilgi alanını tanımlamalı ve beyan etmelidir. Fon sağlayıcıların çalışmanın tasarımındaki herhangi bir rolü; verilerin toplanması, analizi veya yorumlanmasında; Makalenin yazılmasında veya yayınlanmasına karar verilmesinde sonuçların bu bölümde beyan edilmesi gerekmektedir. Rol yoksa lütfen “Fon sağlayıcıların çalışmanın tasarımında, verilerin toplanmasında, analiz edilmesinde veya yorumlanmasında; makalenin yazılmasında veya sonuçların yayınlanması kararında herhangi bir rolü yoktur” olarak belirtin.

Tablolar ve şekiller: Fotoğraf, çizim, grafik vb. tüm görsellerin “Şekil” olarak etiketlenmelidir. Metin ve tablodaki geçiş sırasına göre numara resim olarak gösterilmemeli, metin şeklinde olmalıdır. Tablo şeklinde sunulmalıdır.
Başlık, sütun başlıkları ve dipnotlar dahil tablo ve şekiller 16 × 20 cm'yi geçmemeli ve genişliği 8 cm'den küçük olmamalıdır. Yazar(lar) şekillerde sunulan bilgileri tekrarlamamalıdır. Yazar(lar) şekillerde sunulan bilgileri tekrarlamamalıdır. Yüksek kaliteli baskı elde etmek için şekiller ve tablolar iyi çözünürlükte olmalıdır. Çalışma sonuçlarına katkıda bulunan fotoğraflar 600 dpi çözünürlükte ve 'jpg' formatında olmalıdır.
Yazar(lar) renkli yazı yerine gri veya siyah yazı tipini tercih etmelidir. Tablolarda dikey çizgi kullanılmaz ve bu tablolar en çok 'Makale Şablon'a göre hazırlanır. Tüm tablo ve şekillere metin içinde atıfta bulunulmalıdır. Metinde geçtiği gibi ardışık olarak numaralandırılmalıdır. (Tablo 1 ve Şekil 1).

Tablo ve şekillerin açıklamaları açık ve öz olmalıdır. Tablo ve şekillerin alt yazıları, tablo veya şekillerin içindeki kelimeler, tablo veya şekillerin alt yazıları sırasıyla 10, 9 ve 8 Times New Roman puntolarında olmalıdır. Şekillerde yatay ve dikey çizgilere yer verilmemelidir. Ancak istatistiksel karşılaştırmalar yapılacaksa küçük harfler kullanılabilir. Tablo ve şekillerde kısaltmalar varsa tablo ve şekillerin hemen altında açıklanmalıdır.

Birimler: SI (Uluslararası Birimler) kullanılmalıdır. Ondalık kullanım için virgül yerine nokta kullanılmalıdır (örn. 1,25 yerine 1.25). Birimlerde '/' kullanılmamalı ve birimler arasında bir boşluk bırakılmalıdır (örn. m/s yerine ms-1 kullanılmalı; J/s yerine J s-1 kullanılmalı; kg m/s2 yerine kg m s-2 kullanılmalıdır. Sayı ve sembol arasında bir boşluk olmalıdır. (örn. 4 kg N ha-1, 3 kg m-1 s-2, 20 N m, 1000 s-1, 100 kPa, 22 °C). Derece, dakika ve saniye (°, ' ve '') sembolleri için özel bir durum vardır. Bu semboller, sayıdan hemen sonra kullanılmalıdır (örn. 10°, 45', 60"). Litrenin kısaltması 'L' olmalıdır. Cümle sonunda semboller yoksa sembolden sonra nokta kullanılmamalıdır.

Kaynak Gösterim Stili:
Makaleler, Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences dergisi atıf sistemine göre hazırlanmış olmalıdır. Bilim dalında, APA 6 dipnotlu veya metin içi sistemden hangisi yaygın kullanılıyor ise o tercih edilebilir. Bağlantı verilmelidir.

Metin içinde kaynaklara yazarların soyadı ve yayın yılı göre atıfta bulunulmalıdır, örn. (Ceyhan 2003), (Ulker ve Ceyhan 2008).
Yazar(lar)a yapılan atıflarda parantez içinde sadece yayın yılı verilir, örn. Ceyhan (2003) veya Ulker ve Ceyhan (2008). Üç veya daha fazla yazarlı alıntı veya referanslar için, ilk yazarın soyadı ifadesinden sonra yalnızca 'et al.' yazılır [(Ceyhan et al. 2008) veya Ceyhan et al. (2008)].
Aynı yazar(lar) için aynı yılda birden fazla kaynak varsa alfabetik sıraya göre 'a, b' harfleri eklenmelidir, örn. (Ceyhan et al. 2008a).
Aynı yazar için birden fazla kaynak varsa yıldan sonra noktalı virgül kullanılır, örn. (Ceyhan 2003; 2008; 2012). Metin içinde atıf yapılan kaynaklar orijinal dil ile alfabetik (yazar soyadının baş harfine göre) ve kronolojik sırayla düzenlenmelidir.
Derginin tam adı kısaltma yapılmadan italik olarak yazılmalıdır. Bildiri kitabında yayınlanan özetlere hem metin içinde hem de kaynaklarda atıfta bulunulamaz. Metin içinde veya kaynakçada yapılan yanlış alıntılardan tamamen yazar(lar) sorumludur.

Dergi makaleleri:
Ceyhan E (2004). Effects of sowing dates on some yield components and yield of dry bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars.Turkish Journal of Field Crops 9: 87-95.
Ceyhan E, Harmankaya M, Avci MA (2008a). Effects of sowing dates and cultivars on protein and mineral contents of bean (Phaseolus vulgaris L.). Asian Journal of Chemistry 20: 5601-5613.
Ceyhan E, Avci MA, Karadas S (2008b). Line x tester analysis in pea (Pisum sativum L.): identification of superior parents for seed yield and its components. African Journal of Biotechnology 7: 2810-281.

Kitaplar:
Akçin A (1998). Yemeklik Tane Baklagiller. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 8, Ders Kitabı: 377, Konya.
Kempthorne O (1957). An Introduction to Genetic Statistic. Wiley and Sons, New York, USA.

Kitaplardaki bölümler:
Babaoğlu M, Yorgancılar M, Akbudak MA (2001). Doku kültürü: temel laboratuar teknikleri. (Editörler M. Babaoğlu, E. Gürel, S. Özcan), Bitki Biyoteknolojisi Cilt I Doku Kültürü ve Uygulamaları, S.Ü. Vakfı Yayınları, Konya, s. 1-35.
Eteve G(1985). Breeding for tolerance and winter hardiness in pea. In Hebblethwaite PD, Heath MC, Dawkins TCK (Eds) The pea Crop: A Basis for Improvement. Butterworths, London. UK, pp. 131-136.

Anonim (Bilinmeyen Yazar/lar):
TUİK (2012). Tarım İstatistikleri Özeti. Türkiye İstatistik Kurumu, Yayın No: 3877, Ankara.

İnternetten:
FAO (2013). Production and trade statistics. http://www.fao.org/economic/ess/ess-trade/en/ (access date:02.10.2013)

Tezler:
Ceyhan E (2003). Bezelye ebeveyn ve melezlerinde bazı tarımsal özelliklerin ve kalıtımlarının çoklu dizi analiz metoduyla belirlenmesi. Doktora Tezi, Selcuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya.
Ceyhan E (2003). Determination of some agricultural characters and their heredity through line x tester method in pea parents and crosses. PhD Thesis, Selcuk University (Unpublished), Turkey.

Bildiriler:
Ceyhan E, Kahraman A, Karadaş S, Avcı MA, Önder M (2011). Yemeklik bezelye (Pisum sativum L.) genotiplerinin Konya ekolojik koşullarında bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye IX. Tarla Bitkileri Kongresi, 12 – 15 Eylül, Bursa, Cilt II: s. 659-664.
Devos P (1988). Nutritional value of lentils and chickpeas and changes during processing. In: Proceedings of Lentils for Everyone Symposium, 29-30 September 1988; Marmaris, Muğla, Turkey, pp. 174-196.

Kaynaklar metin içinde yer almalı (tablo ve açıklamalı açıklamalar dahil) ve yazının sonunda ayrı ayrı listelenmelidir. Referansları, yazım hatalarından ve mükerrer referanslardan kaçınmak için EndNote gibi bir bibliyografya yazılım paketi ile hazırlamanızı öneririz. Mümkün olan tüm referanslara dijital nesne tanımlayıcıyı (DOI) ekleyin.

Son Kontrol Listesi
Bu listenin, hazırlanan makalenin dergi sistemine yüklenmeden önce son kontrolü sırasında faydalı olacağı umulmaktadır.

Gönderim Hazırlama Kontrol Listesi
Gönderim sürecinin bir parçası olarak, yazarların gönderilerinin aşağıdaki tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmeleri gerekmektedir ve bu yönergelere uymayan yazarlara gönderileri iade edilebilir.
 Gönderilen makale daha önce yayınlanmamıştır ve yayınlanmak üzere herhangi bir dergiye gönderilmemiştir (yazar kılavuzunda ayrıntılı açıklama).
 Makale dosyası, Microsoft Word (2003 veya üzeri) belge dosyası biçimindedir.
 Makale hazırlama şablonu kullanılmıştır. Makale çift sütun olarak hazırlanmalıdır.
 Kapak sayfasındaki tüm yazar bilgileri olmalı.
 Özet metni 300 kelimeyi geçmemeli.
 En fazla 6 anahtar kelime yazılmalı.
 Şekil ve tabloların uzunluğu tek sayfa düzeninde maksimum 16x20 cm, çift sütun düzeninde maksimum 8 cm'dir.
 Görüntüler 600 dpi "jpg" formatında ve gri veya siyah yerine renkli görüntüler olarak seçilmiştir.
 Makale boyunca tüm tablo ve şekiller sıralı olarak numaralandırılmalı
 Kaynaklar metin içinde yazarın yönergelerine göre verilmiştir.
 Kaynaklar, yazar açıklamalarına göre alfabetik sırayla verilmiştir.
 Birimler metin içinde yazarın yönergelerine göre verilmiştir.
 Tüm dokümanlar yayın etiği kurallarına göre hazırlanmıştır.
 Aşağıdaki öğelerin mevcut olduğundan emin olun:
1.Yazar bilgileri eklendi.
• E-posta adresi
• Tam posta adresi
• Telefon numarası
• ORCID numarası
2. Gerekli tüm dosyalar yüklendi.
• Makale metni
3. Makale "yazım denetimi" ve "dilbilgisi denetimi" yapıldı.
4. Kaynakçada adı geçen tüm referanslar metinde alıntılanmıştır ve bunun tersi de geçerlidir.

Makale Gönder
Yapılan başvurularda, çalışmanın sorumlu yazarının (corresponding author) hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili bütün yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen elektronik posta ile sorumlu yazara iletilmektedir.
Makale dosyasını yüklerken, çift körleme hakemlik sürecinden dolayı bu dosyanın yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir unsur içermediğinden emin olun.
Ayrı Ayrı Yüklemeniz Gereken Dosyalar:
Makale Tam Metni
Makale yükleme
Makaleler, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi Makale Gönderim ve Değerlendirme Sistemi kullanılarak sadece sorumlu yazar tarafından verilen bağlantı üzerinden çevrimiçi olarak yüklenmelidir. Makale yükleme bölümünde, pdf dosya formatındaki makale 'Uygulama Yükleme' bölümüne yüklenir. Ayrıca, aşağıdaki dosyalar yüklenmelidir:
1. Yazının Word formatı (2003 veya sonraki versiyonları). Yazar adları, unvanları, adresleri ve iletişim bilgileri (word formatında) gibi bazı tanımlayıcı bilgiler.
2. Yazarların ad-soyad ve enstitü adreslerini içeren word dosyası.
3. Etik Kurul Onayı (gerekirse).

Gönderim sırasında yazardan elektronik ortamda aşağıdaki taahhüt alınır:
1. Bu çalışmayı derginize göndermek için ortak yazarlar tarafından yetkiliyim/yetkilendirildim.
2. Makale orijinaldir, başka bir hakemli dergide resmi olarak yayınlanmamıştır, başka bir dergi tarafından değerlendirmeye alınmamıştır ve mevcut herhangi bir telif hakkı veya diğer üçüncü taraf haklarını ihlal etmemektedir.
3. Makalenin editoryal olarak yayımlanmak üzere kabul edilmesi halinde, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansı altında lisanslanacağını kabul ediyorum/ediyoruz.
4. Yazar(lar)ın veya varsa yazar(lar)ın işvereninin telif ve fikri mülkiyet hakları saklıdır. Yazar(lar), telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca vuku bulacak hak talebi veya açılacak davalarda yayıncının hiçbir sorumluluğunun olmadığını, tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu taahhüt eder(ler).
5. Yazar(lar), makalede hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmadığını, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir malzeme ve yöntem kullanılmadığını taahhüt eder(ler).

Yazar Kılavuzu
Yazarların Görev ve Sorumlulukları
Yazarlık ve Katkıda Bulunma

Yazarlık, çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunanların tümü ortak yazarlar olarak listelenmelidir. Çalışmaya örneğin dil düzenlemesi gibi çok az katkıda bulunanlar varsa bunların teşekkür bölümünde belirtilmeleri gerekir. Sorumlu yazar, tüm ortak yazarların makalenin son halini görüp onayladığından ve yayınlanmak üzere sunulmasını kabul ettiğinden emin olmalıdır. Yazarların, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları beklenir. Editör yalnızca istisnai durumlarda makale gönderildikten sonra yazarların eklenmesini, silinmesini veya yeniden düzenlenmesini dikkate alacaktır. Tüm yazarlar bu tür herhangi bir ekleme, çıkarma veya yeniden düzenlemeyi kabul etmelidir. Yazarlar eser için ortak sorumluluk alırlar.

Yazar Değişikliği Talepleri
Yazar listesindeki yazar isimlerinin eklenmesi, silinmesi veya yeniden düzenlenmesi ancak makale kabul edilmeden önce ve ancak dergi Editörü tarafından onaylandığı takdirde yapılabilir.
Böyle bir değişikliği talebi olursa Editör, sorumlu yazardan (a) yazar listesindeki değişikliğin nedeni ve (b) tüm yazarlardan eklemeyi kabul ettiklerine dair yazılı onay (e-posta), talep eder. Editör, yalnızca istisnai durumlarda, makale kabul edildikten sonra yazarların eklenmesini, silinmesini veya yeniden düzenlenmesini dikkate alacaktır.

Makale Yazımı
Orijinal araştırma makalesi kaleme alanlar, konuyu özgün bir şekilde ve nesnel bir tartışma ile ele almalıdır. Makale, başkalarının çalışmayı tekrarlamasına izin vermek için yeterli ayrıntı ve referansları içermelidir. Hileli veya bilerek yanlış beyanlar etik dışı davranış teşkil eder ve kabul edilemez.

Özgünlük
Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır.

Orijinal Kaynak Kullanımı ve Atıf Yapma
Yazarlar, tamamen özgün eserler yazdıklarından ve başkalarının eserlerini veya sözlerini kullanmışlarsa, bunun uygun şekilde alıntılandığından emin olmalıdır. Üçüncü taraflarla konuşma, yazışma veya tartışmalarda olduğu gibi özel olarak elde edilen bilgiler, kaynağın açık ve yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.

Veri Erişimi ve Muhafazası
Yazarlardan, editör incelemesi için makalelerini destekleyen araştırma verilerini sağlamaları ve/veya derginin açık veri gereksinimlerine uymaları istenebilir. Yazarlar, mümkünse, bu tür verilere kamu erişimi sağlamaya ve bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul bir süre boyunca saklamaya hazır olmalıdır. Dergimiz, araştırma verilerinin TÜBİTAK'ın Aperta Portalı'na yüklenmesini tavsiye etmektedir.

Çoklu ve Eşzamanlı Yayın
Bir yazar aynı araştırmayı içeren makalesini birden fazla dergisinde yayımlamamalıdır. Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik dışı davranıştır. Bir yazar, özet şeklinde yayınlanmış olması dışında, daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirilmek üzere sunmamalıdır.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Çıkar Çatışması
Kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler yer alır. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.

Hata Bildirimi
Bir yazar yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, derhal dergiye bildirimde bulunmalıdır. Editör tarafından gerekli görüldüğü takdirde makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için işbirliği yapmak da yazarın yükümlülüğüdür. Editör veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın hata içerdiğini üçüncü bir şahıstan öğrenirse, editöre bilgi vermek de dahil olmak üzere editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.

Görüntü Bütünlüğü
Bir görüntüde belirli bir özelliği geliştirmek, karartmak, taşımak, kaldırmak veya eklemek kabul edilemez. Yazarlar, dergi tarafından uygulanan grafik görseller için belirlenen politikaya uymalıdır.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi bilime ve yayın etiğine bağlı bir dergidir.

Yayın Etiği İlkeleri
Yayın Etiği, daha yüksek editoryal işleme standartları oluşturmak için yazarlar, hakemler ve yayıncılar adına dürüstlük konusunda ısrar eden bir öz-düzenleme mekanizması olarak tanımlanabilir. Yayın için etik standartlar, yüksek kaliteli bilimsel yayınları, halkın bilimsel bulgulara güvenini ve insanların fikirlerine itibar edilmesini sağlamak için mevcuttur.
• Dürüst araştırmacılar, intihal yapmaz.
• Kaynakları hatalı belirtmez.
• Çürütemeyecekleri itirazları gizlemezler.
• Karşıt görüşleri çarpıtmazlar.
• Verileri yok etmez veya gizlemezler.
Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekleyen ve hayata geçiren çalışmalardır. Bu noktada yayın sürecine dahil olan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uyması büyük önem taşımaktadır. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir. Ayrıca Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da uymayı taahhüt eder.
• Basın Kanunu (Ulusal Mevzuat)
• Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Ulusal Mevzuat)
• Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (Ulusal Mevzuat)
• Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (Uluslararası Kriterler)
• Türkiye Editörler Çalıştayı Kararları (Ulusal Kriterler)

Aynı çalışmanın birden fazla dergiye aynı anda sunulması
Yazarlar aynı makaleyi birden fazla dergiye aynı anda gönderemezler. Editör, makalenin eş zamanlı olarak gönderildiğini öğrenmesi durumunda, makaleyi alan diğer editör(ler)e danışma hakkını saklı tutar. Ayrıca editör, makaleyi incelemeden iade edebilir, değerlendirmeleri dikkate almadan reddedebilir veya ilgili diğer editör(ler) ile görüşerek bu kararı verebilir ve belirli bir süre için yazarlardan makale gönderimini kabul etmeme kararı alabilir. Ayrıca yazarın işverenlerine de yazabilir veya bu önlemlerin tamamını birlikte uygulayabilir.

Aynı çalışmanın birden fazla dergiye eşzamanlı olarak gönderilmesi
Yazarlar aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, olası eşzamanlı gönderimi öğrenirse, makaleyi alan diğer editör(ler)e danışma hakkını saklı tutar. Ayrıca editör, makaleyi incelemeden iade edebilir veya incelemeleri dikkate almadan reddedebilir veya bu kararı ilgili diğer editör(ler)le tartışarak alabilir ve yazarlardan belli bir süre makale başvurusu kabul etmemeye karar verebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol

Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmaktır.
Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, gönderilen tüm makaleleri intihal engellemek için taramaktadır. İncelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını Ithenticate, yazılımı kullanılarak kontrol edilir. Benzerlik oranın %20’den az olması beklenir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kuralların uymasıdır. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır: Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences.
İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Sahtecilik
Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermektir.
Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmektir.

Katılımcıların Kişisel Verilerinin Korunması
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, yasal olarak kamuya açık olmayan insan katılımcılarla ilgili kişisel veya hassas verileri veya materyalleri içeren tüm araştırmaların resmi etik incelemeye tabi olmasını şart koşar.

Araştırma Suistimali İddialarının Ele Alınması
Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine uyar. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için tedbir alacaktır. Hiçbir durumda Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.

Etik İhlal Bildirimleri
Okurlar, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiklerinde ya da editoryal içerik ile ilgili (intihal, yinelenen makaleler vb.) herhangi bir şikâyetleri olduğunda sjafs@selcuk.edu.tr adresine e-posta göndererek bildirimde bulunabilir. Gelişmemiz için fırsat sağlayacağından başvuruları memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yaparız.

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Özel Sayı Yayımlama Politikası
Dergimizde Yayın Kurulu'nun talebi üzerine yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir. Özel sayıda yer alması için gönderilen makaleler önce Editöryal ön incelemeye tabi tutulur. Sonra derginin yazım kurallarına uygunluk açısından incelenir ve intihali önlemek için benzerlik tarama yapılır. Bu aşamalardan sonra çift taraflı körleme modelinin kullanıldığı değerlendirme sürecine geçilir.

Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü
Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi’nin editörleri, gönderilen tüm yazıları gizli belgeler olarak ele alır; bu, yazarların izni olmadan bir yazı hakkındaki bilgileri kimseye ifşa etmeyecekleri anlamına gelir. Makale inceleme sürecinde şu kişiler makalelere erişebilir: Editörler, Hakemler, Yayın Kurulu Üyeleri. Bir yazıyla ilgili ayrıntıların yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebileceği tek durum, editörün ciddi araştırma suistimalinden şüphelenmesidir.

Bilimsel Suistimal İddiaları-Şüpheleri
Bilimsel suistimalin farklı tanımları vardır. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi büyük yayın etiği kurumları tarafından oluşturulan rehberliği takip ederken bu sorunları vaka bazında ele alıyoruz. Editör, etik ihlalden şüphelenirse veya bir ihlal iddiası olursa harekete geçmekle yükümlüdürler. Bu görev hem yayınlanmış hem de yayınlanmamış makaleleri kapsar. Editör, olası suistimallerle ilgili endişeleri dile getiren makaleleri basitçe reddetmemelidir. Etik olarak iddia edilen davaları takip etmekle yükümlüdür. Editör, uygun olduğunda COPE akış şemalarını izlemelidir. Editörler, öncelikle görevi kötüye kullandığından şüphelenilen kişilerden bir yanıt istemelidir. Yanıttan memnun kalmazlarsa, ilgili işverenlerden veya kurumdan araştırma yapmasını istemelidir. Editör, iddia edilen suistimalle ilgili uygun bir soruşturmanın yürütülmesini sağlamak için tüm makul çabayı göstermelidir; bu olmazsa, editör soruna bir çözüm bulmak için ısrar etmek için tüm makul girişimleri yapmalıdır. Bu zahmetli ama önemli bir görevdir.
Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine uyar. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suiistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için tedbir alacaktır. Hiçbir durumda Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi veya editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.
Hakemler, araştırma veya yayının suistimalinden şüphelendiklerinde durumu Editöre iletmelidir. Editör, COPE tavsiyelerine uyarak gerekli işlemleri yürütmekle görevlidir.
Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, aşağıdaki veya benzeri konularda suistimal iddialarıyla karşılaştığında COPE akış şemalarına uygulamayı taahhüt eder.
• Tekrar yayından şüphelenildiğinde yapılacaklar
• İntihalden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Uydurma verilerden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Yazarlık değişikliliği taleplerinde yapılacaklar
• Açıklanmamış̧ çıkar çatışması durumundan şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Haksız veya hediye yazarlıktan şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Bir yazıda etik probleminden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Etik ihlal şüphesi e-posta vb. ile doğrudan haber verildiğinde yapılacaklar
• Sosyal medya aracılığıyla etik ihlal şüphesi duyurulduğunda yapılacaklar

Şikâyet Prosedürü
Bu prosedür, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi'nin veya yazı kadromuzun sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetler için geçerlidir. Şikayetler, iyileştirme için bir fırsat ve teşvik sağlayabilir ve hızlı, nazik ve yapıcı bir şekilde yanıt vermeyi amaçlıyoruz.
Şikâyet, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi'nin veya yazı işleri ekibimizin sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili olmalıdır. Şikayetler doğrudan Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi’ne e-posta ile gönderilir ve gizli olarak ele alınır. Editör, şikayetlere anında yanıt verir. Editör, şikayetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedürü takip eder.
Şikayetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenir ve çözülemezse şu süreçler izlenir:
• Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikayetçi, şikayetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilir.
• Şikayetçi hoşnut kalmazsa, şikayetler baş editöre iletilebilir.
• Mümkünse iki hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.
COPE, bilimsel dergilerin editörleri için bir uygulama kuralları yayınlar. Bu editörler, dergiler ve yayıncılarla olan anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştıracaktır ancak yalnızca derginin kendi şikâyet prosedürleri tükendikten sonra buraya başvuru yapılabilir.

İtiraz Süreci
Editörler ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere dair ciddi itirazları memnuniyetle karşılıyoruz. Bilimsel içeriğini yanlış anladığımız için makalenizi reddettiğimizi düşünüyorsanız, lütfen sjafs@selcuk.edu.tr adresinden editör ekibimize bir itiraz mesajı gönderin. Bu aşamada makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye çalışmayın. İtiraz mektubunuzu okuduktan sonra itirazınızın haklı olduğunu anlarsak, sizi makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye davet edebiliriz. Böylece çalışmanız dış hakem sürecine tekrar gönderilir. Lütfen itiraz mektubuna mümkün olduğunca fazla ayrıntı ekleyin. Son olarak, her makale için yalnızca bir itirazı dikkate alabiliriz, bu yüzden lütfen itirazınızı net bir şekilde ortaya koymak için ayrıntılı şekilde mektubu yazmaya zaman ve çaba harcayın, bir şansınız var, bu yüzden onu iyi kullanın. Reddedilen makaleler üzerinde uzun süreli müzakerenin genellikle hem yazarlar hem de editörler için tatmin edici olmadığını gördük, bu nedenle aynı çalışma için birden fazla itirazı işleme almıyoruz.

Çıkar Çatışmaları
Çıkar çatışması, birincil bir çıkarla ilgili mesleki yargı, ikincil bir çıkardan (mali kazanç veya kişisel rekabet gibi) etkilenebildiğinde ortaya çıkar. Bir makaleyi nasıl ele alacağımıza dair en iyi kararı verebilmek için yazarların rekabet halindeki çıkarlarını bilmemiz gerektiğine ve makaleyi yayınlarsak okuyucuların da bunları bilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler yer alır. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.
Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi’in tarafsız incelemeyi sağlamak için editörlerden, çalışanlardan veya yayın kurulu üyelerinden gelen gönderileri ele almak için belirlenmiş bir süreci vardır. Bu tür gönderiler öncelikle başka dergilere yönlendirilir. Bunun mümkün olmaması halinde gönderinin sahibinin dergideki görevi askıya alınır. Bu gönderiler çift taraflı körleme sürecinde incelenir.
Editör, kendisinin veya aile üyeleri tarafından yazılmış makalelerle ilgili kararlarda yer almamalıdır. Ayrıca, böyle bir çalışma, derginin tüm olağan prosedürlerine tabi olmalıdır. Editör, yazarlar ve hakemler tarafından olası çıkar çatışmalarının ifşa edilmesiyle ilgili ICMJE yönergelerini uygulamalıdır.

Araştırma Etiği İlkeleri
Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
• Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
• Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
• Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
• İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

Yazar Katkıları: Çok yazarlı araştırma makalelerinde, bireysel katkıları belirten kısa bir paragraf verilmelidir. Aşağıdaki ifadeler kullanılmalıdır:
“Kavramsallaştırma, X.X. ve Y.Y.; metodoloji, X.X.; yazılım, X.X.; doğrulama, X.X., Y.Y. ve Z.Z.; biçimsel analiz, X.X.; soruşturma, X.X.; kaynaklar, X.X.; veri iyileştirme, X.X.; yazma – orijinal taslak hazırlama, X.X.; yazma – inceleme ve düzenleme, X.X.; görselleştirme, X.X.; denetim, X.X.; proje yönetimi, X.X.; finansman alımı, Y.Y. Tüm yazarlar makalenin yayınlanmış versiyonunu okudu ve kabul etti. Terim açıklaması için lütfen CRediT sınıflandırmasına bakın. Yazarlık, rapor edilen çalışmaya önemli ölçüde katkıda bulunanlarla sınırlı olmalıdır.
Finansman: Lütfen şunu ekleyin: "Bu araştırma hiçbir dış finansman almamıştır" veya "Bu araştırma FON VERENİN ADI, hibe numarası XXX" ve "APC XXX tarafından finanse edilmiştir". Verilen ayrıntıların doğru olup olmadığını dikkatlice kontrol edin ve https://search.crossref.org/funding adresinde finansman sağlayan kuruluş adlarının standart yazımını kullanın. Herhangi bir hata gelecekteki finansmanınızı etkileyebilir.
Veri Kullanılabilirliği Beyanı: Bu bölüm, çalışma sırasında analiz edilen veya oluşturulan kamuya açık arşivlenmiş veri kümelerine bağlantılar da dahil olmak üzere, rapor edilen sonuçları destekleyen verilerin nerede bulunabileceğine ilişkin ayrıntıları sağlar. Lütfen https://dergipark.org.tr/en/pub/selcukjafsci/policy adresindeki “Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Araştırma Veri Politikaları Dergisi” bölümünde önerilen Veri Kullanılabilirliği Beyanlarına bakınız. Çalışmada herhangi bir veri raporlanmadıysa bu ifadeyi hariç tutmayı seçebilirsiniz.
Teşekkür: Bu bölümde, yazarın katkısı veya finansman bölümlerinin kapsamına girmeyen, verilen her türlü desteği teşekkür edebilirsiniz. Bu, idari ve teknik desteği veya ayni bağışları (örneğin deneyler için kullanılan malzemeler) içerebilir.
Çıkar Çatışmaları: Çıkar çatışmalarını beyan edin veya "Yazarlar çıkar çatışması olmadığını beyan ediyor" ifadesini belirtin. Yazarlar, rapor edilen araştırma sonuçlarının temsilini veya yorumlanmasını uygunsuz bir şekilde etkilediği algılanabilecek her türlü kişisel durumu veya ilgi alanını tanımlamalı ve beyan etmelidir. Fon sağlayıcıların çalışmanın tasarımındaki herhangi bir rolü; verilerin toplanması, analizi veya yorumlanmasında; Makalenin yazılmasında veya yayınlanmasına karar verilmesinde sonuçların bu bölümde beyan edilmesi gerekmektedir. Rol yoksa lütfen “Fon sağlayıcıların çalışmanın tasarımında herhangi bir rolü yoktur; verilerin toplanmasında, analiz edilmesinde veya yorumlanmasında; makalenin yazılmasında veya sonuçların yayınlanması kararında”
Etik beyanlar
Etik onayı: Bu çalışmanın amaçlarına ulaşmak için araştırma etik kurulundan herhangi bir onay alınması gerekmemiştir. Ancak tüm hayvanların kullanımı katılımcı çiftçilerin rızasıyla yapıldı. Hayvanlar, hastalar veya katılımcılar için etik onay xxxxxxxxxx Fakültesi etik kurulu tarafından verilmiştir (No:2024/xxx).
Yayıncının notu: Xxxxxxxxxx dergisi, yayınlanan haritalarda ve kurumsal bağlantılarda yer alan yetki iddiaları konusunda tarafsız kalmaktadır.
ORCID No: Makalede her yazar için makale şablonunda ORCID numaraları yazılmalıdır. ORCID numarası olmayan yazarlar https://orcid.org/register linke tıklayarak numara alabilirler

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences dergisi açık erişimli bir dergidir, dergi için herhangi bir ücret talep edilmez. Yayımlanan metinleri için yazara ücret ödenmez.

Çevirilerin tüm mali ve hukuki telif hakkı işlemleri çevirmen tarafından yapılır. Telif hakkı bedeli ve diğer türlü hiçbir ücret için çeviri sahibine mali destek sağlanmaz. Yazar, çeviriyi Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences’ne gönderdiği tarihten itibaren tüm mali, hukuki ve ilmi sorumluluğu kabul etmiş sayılmaktadır.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.