Cilt: 1 Sayı: 1, 31.05.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makaleleri

Kitap Tanıtımları

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi akademik yayın organı olan Sakarya İletişim Dergisi, tüm iletişim bilimleri (halkla ilişkiler, reklamcılık, gazetecilik, radyo, televizyon ve sinema vb.) ile ilgili inceleme, düşünce, uygulamaya dayalı araştırma vb. nitelikli yazıların yer aldığı akademik 'hakemli' bir dergidir.

İletişim bilimleri ve ilgili farklı disiplinlerle alakalı bilimsel makalelere yer veren dergimiz, akademik standartlara uygun yayınlar sunarak iletişim alanına bilimsel anlamda katkı sunmayı amaçlamaktadır.

Ulusal ve uluslararası birçok indekste taranan Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi iletişim alanına bilimsel katkıda bulunmayı ve böylece bilimsel alanın gelişimini sağlamayı amaç edinmektedir.

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi akademik yayın organı olan Sakarya İletişim Dergisi, Mayıs ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan, ulusal ve uluslararası statüde, akademik, açık erişimli, elektronik ve hakemli bir dergidir. Dergiye gönderilen çalışmalar, yayın kurulunca ön değerlendirmeye alınır ve uygun görülen çalışmalar en az iki hakemin olumlu raporuyla yayınlanır. Medya ve iletişim çalışmaları alanındaki tüm makale ve değerlendirme yazılarına açıktır.

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi Mart ve Eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanmaktadır. Dergide önceden yayınlanmış, yayınlanmak üzere kabul edilmiş ve yayınlanmak için değerlendirilmekte olan yazılar kabul edilmemektedir. Yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarına aittir. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Yazardan düzeltme istenmesi durumunda düzeltmenin en geç 2 hafta içinde İletişim Fakültesi Elektronik Dergisine ulaştırılması gerekmektedir. Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi’nde aşağıda belirtilen özellikleri taşıyan yazılar yayınlanmaktadır.

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergi Yazım Kuralları

1- Yayımlanmak üzere gönderilen makale dosyasından ayrı olarak yazarlar, yazar bilgilerini içeren bir kapak sayfası göndermelidir. Kapak sayfasında makalenin başlığı, yazar veya yazarların bağlı bulundukları kurum ve unvanları, isim ve soy isimleri, kendilerine ulaşılabilecek posta adresleri, cep/iş/faks numaraları ve e-posta adresleri yer almalıdır. Yayımlanması için kabul edilen çalışmaların dergi kurallarına uygun son hali yüklenirken başlık altında yer alan yazar adlarında soy isim kısmı tamamen büyük harfle yazılmalıdır. Birden fazla soy isim kullanan yazarlar iki soy isimlerinin de tamamını büyük harfle yazmalıdır. Çalışma birden fazla yazar tarafından hazırlanmış ise, mutlaka sorumlu yazar (corresponding author) kapak sayfasında belirtilmelidir.

2- Dergiye gönderilen çalışmalarda TR ULAKBİM’in 2019 yılı itibariyle zorunlu kıldığı ORCID (ID) numarası girilmelidir. Çalışmanın yazar ve yazarları kendilerine ait ORCID numaralarını kapak dosyasında belirtmek zorundadır.

3- Çalışmalar, daha önce bir toplantıda/sempozyumda tebliğ edilmiş ise toplantının adı, tarihi ve yeri dipnotta mutlaka belirtilmelidir.

4- Çalışma daha önce bir tez, proje raporu vb. olarak sunulduysa, tezin başlığı, enstitü / kurum, danışman vb. bilgileri editör kuruluna mutlaka bildirilmelidir.

5- Çalışma bir fonlama kuruluşu tarafından desteklendiyse, fon sağlayıcı kuruluşun bilgileri, proje numarası vb. bilgiler editör kuruluna mutlaka bildirilmelidir.

6- Çalışmalar kaynakça, tablolar ve dipnotlar dâhil olmak üzere 4500-8500 kelime arasında olmalıdır.

7- Çalışmalarda İngilizce ve Türkçe öz (abstract) ile yazıya uygun Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler (keywords) yer almalıdır. Anahtar kelimeler en az 3 tane olmalıdır.

8- Çalışma özleri (Türkçe ve İngilizce her biri) 150 - 200 kelime arasında olmalıdır.

9- Özler çalışmanın amacı, yöntemi, bulguları ve sonucu ile ilgili bilgileri içermelidir. Başlıkta ise “Öz” olarak belirtilmelidir.

10- Türkçe dilinde yazılmış çalışmaların sonunda çalışmayı kısaca özetleyen 600-800 kelimelik İngilizce genişletilmiş özet (extended abstract) yer almalıdır. İngilizce genişletilmiş özet yalnızca Türkçe makalelerde zorunludur. İngilizce makaleler için genişletilmiş özet istenmez.

11- Çalışmanın ana ve alt başlıkları (Giriş ve Sonuç başlıkları dâhil) ilk harfleri büyük olmak üzere küçük harflerle, 12 punto, kalın, ve ortalı yazılmalıdır. Ana başlık, giriş ve sonuç bölümleri haricinde tüm başlıklar numaralandırılmalıdır. Başlıklar ve ara başlıklar kısa ve belirgin olmalıdır.

12- Çalışmalar, Times New Roman karakteriyle 12 puntoda ve 1.5 satır aralığı ile yazılmalıdır. Yazılar Word programı ile yazılmalı ve sisteme Word dosyası (.doc veya .docx) yüklenmelidir, aksi takdirde değerlendirmeye alınmayacaktır.

13- Sayfa yapısı soldan 4 cm, diğer taraflardan 3 cm boşluk bırakılarak düzenlenmelidir.

14- Çalışmada paragraflar, girintisiz olmalıdır. Paragraf aralığı önce 0 nk, sonra 6 nk olmalıdır.

15- Çalışmalara sayfa numarası eklenmemelidir.

16- Şekil, grafik ve resimlere ait başlıklar 10 punto ile altta, tablo başlıkları ise 10 punto ile üstte sola yaslı ve kalın olarak numaralandırılmış şekilde yer almalıdır.

17- Çalışmalarda şu sıranın takip edilmesi uygun olacaktır: Başlık, Öz, Anahtar Kelimeler, Yabancı Dildeki Başlık, Abstract, Keywords, Giriş, Ana Metin, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Kaynakça, İngilizce Genişletilmiş Özet (Çalışma Türkçe ise).

18- Çalışmalarda dipnot yerine metin içi gönderme şeklinde atıf biçimi kullanılmalıdır.

19- Dipnotlara ihtiyaç duyulduğu takdirde, dipnotlar 10 punto ile tek satır aralığında yazılmalıdır.

20- Aynı çalışma ile farklı dergilere başvurulmamalıdır. Yazıların başka yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere gönderilmemiş orijinal çalışmalar olması gerekmektedir.

21- Endeks değerlendirmeleri sürecinde dikkate alınması nedeniyle, bir yıl içerisinde çalışması dergimizde yayımlanan yazarlar, aynı yıl içerisinde başka bir sayıda yayımlanması talebiyle dergimize çalışma gönderemez. Ayrıca, her yazarın bir sayıda yalnızca bir (1) çalışmasını değerlendirilmek üzere göndermesi gerekmektedir. Bir yazar (birinci, ikinci, üçüncü, vs. yazar olması fark etmemek koşuluyla) her sayıya yalnızca bir (1) çalışma göndermelidir. Aksi taktirde bir yazara ait tüm çalışmalar ön değerlendirme aşamasında reddedilecektir.

22- Çalışmaların tüm hukuki, akademik, etik vb. sorumluluğu yazar(lar)ına aittir. Çalışmalar intihal içermemeli, Turnitin veya iThenticate programlarından alınan intihal raporu, çalışma ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için Turnitin ya da iThenticate intihal raporunun, (Alıntılar hariç ve 5 kelimeden az halinin) %20 ve altında olması gerekmektedir. Benzerlik oranı bu oranın üzerinde olan çalışmalar dikkate alınmayacaktır. Turnitin veya iThenticate raporu olmayan çalışmalar ön değerlendirme sürecinde reddedilecektir.

23- Telif hakları yasası gereğince çalışmada kullanılan alıntı, tablo, resim, örnekleme vb. izinleri yazarlar tarafından alınmalıdır.

24- Araştırma makalesi türündeki çalışmalarda insan faktörü yer alıyorsa, bu durumda Etik Kurul Belgesi'nin de sisteme eklenmesi gerekmektedir.



• Dergimize çalışma gönderen tüm yazar adayları, çalışmalarını buradaki kurallara uygun bir biçimde hazırladıklarını kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uymayan çalışmalar, hakem değerlendirme sürecine girmeden ön değerlendirme aşamasında editör kurulu tarafından reddedilecektir.

Dergimiz akademik yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Bildirgesinin aşağıdaki ilkelerine uymayı taahhüt eder. Bu bildirge Committee on Publication Ethics (COPE), Council of Science Editors (CSE), World Association of Medical Editors (WAME) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) adlı kuruluşların dergi editörleri için geliştirdikleri öneri ve kılavuzlar temelinde oluşturulmuştur.

Dergimize değerlendirmek üzere gönderilen çalışmaların daha önce başka bir mecrada (kongre ve sempozyumlarda sunulan ve tam metin yayınlanmış bildiriler, kitap bölümleri vb dahil) yayınlanmamış veya değerlendirme süreci içerisinde değerlendirilmek üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gereklidir.

Yayınlanmak için gönderilen çalışmaların içeriği aynı kalmak koşuluyla başka bir dilde yayınlanmamış olması gerekmektedir.

Dergimize gönderilen çalışmaların benzerlik oranı ve altı olmalıdır. Editör kurulu benzerlik değerlendirmesini hakemlik öncesi, hakemlik süreci sonrası veya istediği herhangi bir dönemde uygulatma hakkını saklı tutar. İntihal kapsamında değerlendirilebilecek yazardan izinsiz aktarımlar ya da sahtecilik kapsamında değerlendirilebilecek veriler (uygun şekilde toplanmamış veya manipüle edilmiş) içeren çalışmalar hakemlerden onay almış olsa dahi dergide yayınlanmamaktadır.

Dergiye gönderilen yazılar ilk aşamada editör kurulu tarafından değerlendirilmektedir. Bu aşamada biçim ve içerik açısından uygun bulunmayan çalışmalar hakemlik süreci başlatılmadan reddedilmektedir. Editör değerlendirmesinden başarı ile geçen çalışmalar için hakemlik süreci başlatılmaktadır. Dergimizde kör hakemlik (blind peer-review) uygulanmakta olup her çalışma için en az iki hakem atanmaktadır. Hakemler unvan bakımından en az yazara eş ve üstü olmaktadır. Öte yandan, hakemler, yazar ile farklı kurumlardan atanmaktadır. İki hakemden ret alan çalışmalar doğrudan reddedilirken hakemlerden birinin ret vermesi durumunda üçüncü hakem atanır.

Dergimiz, hakemlerin içeriğe uygun olmayan veya bilimsel nitelik taşımayan değerlendirmelerini iptal etme ve yazarla paylaşmama hakkını saklı tutar. Dergimiz yayın politikası gereği tezlerden üretilen çalışmalar değerlendirme kapsamına alınmamaktadır.

Derginin tüm giderleri Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından karşılanmaktadır. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir.