Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Dergi Etik Deklerasyonu

Editörün Yükümlülükleri
1.1. Tarafsızlık
Gönderilen yazıların entelektüel içeriği, yazarların ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, yaş, engellilik, din, etnik köken, siyaset felsefesine bakılmaksızın değerlendirilir
1.2. Gizlilik
Tüm yazılar gizli belgeler olarak değerlendirilmelidir. Editörün izni olmadan kimseye gösterilmemelidir. Yöneticiler ve editörlük personeli, gönderilen makale ile ilgili bilgileri yazar, hakemler ve olası hakemler dışında kimseye açıklamamalıdır.
1.3. Bilginin İfşa Edilmesi ve Çıkar Çatışmaları
Gönderilen yazıda yer alan yayınlanmamış veriler, yazarın açık rızası olmadan editörler veya hakemler tarafından kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.
1.4. Yayınlanma Kararı
İletişim ve Organizasyon'un editörü gönderilen makalelerin yayınlanmasına karar verir. Editör, hakaret, telif hakları ve intihal ile ilgili yasal yükümlülükleri dikkate alan Yayın Kurulu'nun politikasına göre yönlendirilir. Editör, kararı diğer Yayın Kurulu üyeleriyle veya hakemlerle paylaşabilir. Okuma Komitesinin kararına itiraz edilmesi durumunda, editör iki yeni hakem isteyebilir.

2- Hakemlerin Yükümlülükleri
2.1. Editöryal Kararlar
Makale hakem sürecindeyken makale sahibi editörlerin editör rolleri askıya alınarak , hakem sürecinin görmemeleri sağlanır, böylece çift taraflı kör hakemlik korunur.
Hakemler, editör ekibine karar vermede yardımcı olur ve ayrıca yazara yazının kalitesini iyileştirmesi için yardımcı olabilir.
2.2. Gecikmeler ve Son Tarihler
Bir misafir eleştirmen, yazıda sunulan araştırmayı değerlendirecek kadar yetkin hissetmediğinde veya raporunu zamanında sunamayacağını fark ettiğinde, diğer hakemlerle iletişime geçmesi için kendisine zaman tanımak için editörü gecikmeden bilgilendirmelidir.
2.3. Nesnellik, Nezaket ve Saygı Standartları
Raporlar objektif olmalıdır. Yazara yöneltilen kişisel görüş ve eleştiriler veya metin içeriğine yönelik kırıcı açıklamalar uygun değildir. Gözden geçirenin görüşü açık, iyi tartışılmış ve yazara saygılı olmalıdır.
2.4. Kaynakların Gösterimi
Hakem, yazar tarafından alıntı yapılmayan uygun yayınları tanımlamalıdır. Bu tür herhangi bir göstergeye uygun bir yorum eşlik etmelidir. Gözden geçiren kişi, editörün dikkatini herhangi bir benzerliğe, makale ile önceden yayınlanmış veriler arasındaki herhangi bir örtüşmeye çekmelidir.
2.5. Bilginin İfşa Edilmesi ve Çıkar Çatışmaları
Anonim olarak yeniden oynatma yoluyla elde edilen bilgiler ve fikirler gizlidir ve gözden geçirenin kişisel yararı için kullanılmamalıdır. Hakemler, yazarlarla rekabete dayalı, işbirliğine dayalı veya diğer ilişkilerden kaynaklanan bir çıkar çatışmasıyla sonuçlanabilecek makaleleri incelemeyi kabul etmemelidir.


3- Yazarların Yükümlülükleri
Yayınlanmak üzere gönderilen yazılarda yer alan bilgiler, yazarların araştırmalarının sonuçlarını ve bu sonuçların nesnel bir tartışmasını ve önemini sunmalıdır. Temel veriler doğru bir şekilde sunulmalıdır. Hileli ve bilinçli olarak yanlış bilgi, etik dışı ve kabul edilemez olarak kabul edilir.
Başkaları tarafından yapılan araştırmanın tanımı her zaman verilmelidir. Yazarlar, söz konusu çalışmayı etkileyen yayınlara atıfta bulunmalıdır.
3.1. Özgünlük ve intihal
Yazarlar, tamamen orijinal bir çalışma yazdıklarından emin olmalı ve başkalarının kitaplarını veya ifadelerini kullanmışlarsa, uygun şekilde alıntılanmalıdır.
3.2. Çoklu Başvuru ve Yayımlama
Bir yazar, aynı çalışmayı temsil eden makaleleri birden fazla dergiye (veya kitaba) göndermemelidir. Aynı makalenin birden fazla dergiye gönderilmesi etik değildir ve kabul edilemez.
3.3. Çalışmanın Kime Ait Olduğu
Sadece söz konusu çalışmaya önemli katkıda bulunan yazarlar yazar olarak kabul edilir. Çalışmaya katkıda bulunanların tümü yazar listesinde yer almalıdır. Araştırma projesinin bazı yönlerine başkaları da dahil olmuşsa, teşekkürlerde bunlardan bahsedilmelidir. Başyazar, tüm ortak yazarların ve yalnızca kendilerinin makalenin yazarları listesinde yer aldığından, ortak yazarların makalenin son versiyonunu görüp onayladıklarından ve makaleyi göndermeyi kabul ettiklerinden emin olmalıdır.
3.4. Bilginin İfşa Edilmesi ve Çıkar Çatışmaları
Tüm yazarlar, biyografik sunumlarının bir sonucu olarak, önerdikleri yayınları etkileyebilecek herhangi bir çıkar çatışmasını belirtmelidir. Çalışmayı mümkün kılan araştırma projelerinin finansmanı belirtilmelidir.
3.5. Baskıda Meydana Gelecek Hata
Yazar, yayınında önemli bir hata veya yanlışlık tespit ederse, sorumluluğu editöre hızlı bir şekilde haber vermek ve sorumlu kişi ile mutabık kalınarak makalenin geri çekilmesini veya hata ile ilgili bilgilerin yayınlanmasını dikkate almaktır.


Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisinde (SUSBED) Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE yönergesi dikkate alınır.


Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SUSBED), bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.


Özel Sayı Yayımlama Politikası
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SUSBED) Editör veya Yayın Kurulunun kararıyla yılda bir kez özel sayı çıkarabilir. Özel sayıda yer alması için gönderilen makaleler önce Editöryal ön incelemeye tabi tutulur. Özel sayı için gönderilecek makalelerin yazım kurallarına uygunluğu incelenir ve intihali önlemek için intihali raporunun sisteme yüklenmesi istenir. Bu aşamalardan sonra makaleler kör hakemlik sistemi ile değerlendirilir.


İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol Politikası
İntihal, gibi etik ihlaller Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SUSBED) tarafından kabul edilemez. Bu gibi ihlallerin gönderilen yazılarda bulunmaması öncelikli olarak yazar(lar)ın sorumluluğudur.
Dergiye gönderilen çalışmaların değerlendirme sürecine alınabilmesi için, çalışmanın yazarlar tarafından iThenticate ya da TURNITIN programında taranarak, benzerlik oranının %15’nin üzerinde olması halinde, ilgili çalışma hakem onayı alsa bile yayımlanamaz. Eğer durum fark edilmeden çalışma yayımlanmış ise durumun fark edilmesiyle birlikte, ilgili çalışmaya erişim engellenerek çalışma yayım listesinden ve tam sayıdan çıkarılır. Yine rapor doğrultusunda makalelerin tek bir kaynağa benzeşim oranı % 3 üzeri olamaz. Başvuru esnasında yazar(lar), çalışma ile birlikte, TURNITIN ya da İThenticate raporunu sisteme yüklemelidir.

Son Güncelleme Zamanı: 9.07.2024 15:20:15


24108  28027

Bu eser Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Lisansı ile lisanslanmıştır.