Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Orta Anadolu Sulu Koşullarında Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1, 19 - 23, 29.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.279721

Öz

Bu araştırmada 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013
üretim yılında, Konya lokasyonunda  sulu
koşullarda 18 ekmeklik buğday genotipi  (08-09 SEBVD 10, Ahmetağa, Bağcı 2002, BDME
02/01S, Bezostaya 1, Demir 2000, Ekiz, Eser, Göksu 99, Gün 91, Kate A-1, Kınacı
97, Konya 2002, Pehlivan, Sönmez 2001, Sultan 95, Tosunbey, Victorya)
materyal
olarak kullanılmıştır. Tane verimi, bin tane ağırlığı, protein oranı, kuru
gluten, Zeleny sedimantasyon, sertlik, alveograf, miksograf, ekmek hacmi ve
ekmek ağırlığı özellikleri incelenmiştir.
Denemede ortalama değerler;
verim 522 kg/da, bin tane ağırlığı 34.9 g,
protein oranı %13.1, kuru gluten oranı %11.1, Zeleny
sedimantasyon 39.4 ml, sertlik (PSI) 47.1, alveograf enerji değeri 243.05
kjoul*10-4, alveogram P/L oranı 0.8, miksograf gelişme süresi (MGS)
3.0 dk, miksograf pik yüksekliği (MPY) %65.1, miksograf toplam alan (MTAL)
350.8 (% tq*dk), miksograf yumuşama değeri (MYUM) 19.2 %/dk, ekmek hacmi
(EHACM) 463.3 cm3, ekmek ağırlığı (EAGR) 138.6 g olarak
belirlenmiştir. incelenen genotiplerin sanayicinin ve fırıncıların talep
ettikleri kalite özelliklerine sahip oldukları belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonymous, 1981. ICC Standarts. International Association for Cereal Chemistry. Vienna
  • Anonymous, 1990. AACC Approved Methods of the American Association of Cereal Chemist, USA
  • Bağcı S.A. ve Şahin M., 1999. Buğday Kalite Islahında Bilgisayarlı Mixograf Aletinin Kalite Ölçümünde Kullanılması. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları, 8-11 Haziran, s:519-523 Konya
  • Elgün A., Türker S. ve Bilgiçli N., 2001. Tahıl Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü. Konya Ticaret Borsası. Yayın No: 2, Konya
  • Hruskova M. ve Smejda P., 2003. Wheat flour dough alveograph characteristics predicted by NIRSystems 6500. Czech J. Food Sci., 21: 28–33
  • JMP11, 2014.JSL Syntax Reference. SAS Institute. ISBN:978-1-62959-560-3
  • Khatkar B.S., Bell A.E. and Schofield, J.D., 1996. A comparative study of the interrelationship between mixograph parameters and breadmaking qualities of wheat flours and glutens. J. Sci. Food Agric., 72:71-85
  • Khattak S., D’Appolonia R.H. and Banasık O.J., 1974. Use of the alveograph for quality evaluation of HRS wheat. Cereal Chem., 51: 355–351
  • Şahin M., Aydoğan S., Göçmen Akçacık A. ve Taner S., 2009. Orta Anadolu için Geliştirilmiş Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Alveograf Analizi Yönünden Değerlendirilmesi. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Bitkisel Araştırma Dergisi, 2: 1–9
  • Williams P., El-Haramein J.F., Nakkoul H. abd Rihawi S, 1988. Crop Quality Evaluation Methods and Guidelines. Sodium Dodecyl Sulphate (SDS) Sedimentation. P: 13-16 İnternational Center For Agricultural Research in The Dry Areas (ICARDA), Syria

Determination of Yield and Quality Performance of Winter Wheat Genotypes in Rainfed Conditions of Central Anatolian

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1, 19 - 23, 29.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.279721

Öz

Abstract



In
this study, 18 bread wheat genotypes (08-09 SEBVD-10, Ahmetağa, Bağcı 2002,
BDMA 02/01S, Bezostaya 1, Demir 2000, Ekiz, Eser, Göksu 99, Gün 91, Kate A-1,
Kınacı 97, Konya 2002, Pehlivan Sönmez 2001, Sultan 95, Tosunbey, Victorya) was
used as the material in 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 growing
season under irrigated conditions in Konya location .  Grain yield, thousand grain weight, protein
content, dry gluten, Zeleny sedimentation, hardness, alveograph, mixograph,  bread volume and bread weight were investigated.
Average values in the experiment; yield 
522 kg / ha, thousand grain weight 34.9 g, protein content 13.1%, dry
gluten rate 11.1%, Zeleny sedimentation 39.4 ml, hardness (PSI) 47.1,
alveograph energy value 243.05 kjoul * 10-4, alveograph  P/L ratio 
0.8, mixograph development time (MGS) 3.0 min., mixograph peak height
(MPY) 65.1%, mixsograph total area (MTAL) 350.8 (tq % * min), mixograph
softening value (MYUM) 19.2 % / min., bread volume (EHACM) 463.3 cm3, bread
weight (EAGR) 138.6 g. was determined.
studied genotypes were determined to have the quality characteristics demanded
by industrialists and bakers.

Kaynakça

  • Anonymous, 1981. ICC Standarts. International Association for Cereal Chemistry. Vienna
  • Anonymous, 1990. AACC Approved Methods of the American Association of Cereal Chemist, USA
  • Bağcı S.A. ve Şahin M., 1999. Buğday Kalite Islahında Bilgisayarlı Mixograf Aletinin Kalite Ölçümünde Kullanılması. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları, 8-11 Haziran, s:519-523 Konya
  • Elgün A., Türker S. ve Bilgiçli N., 2001. Tahıl Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü. Konya Ticaret Borsası. Yayın No: 2, Konya
  • Hruskova M. ve Smejda P., 2003. Wheat flour dough alveograph characteristics predicted by NIRSystems 6500. Czech J. Food Sci., 21: 28–33
  • JMP11, 2014.JSL Syntax Reference. SAS Institute. ISBN:978-1-62959-560-3
  • Khatkar B.S., Bell A.E. and Schofield, J.D., 1996. A comparative study of the interrelationship between mixograph parameters and breadmaking qualities of wheat flours and glutens. J. Sci. Food Agric., 72:71-85
  • Khattak S., D’Appolonia R.H. and Banasık O.J., 1974. Use of the alveograph for quality evaluation of HRS wheat. Cereal Chem., 51: 355–351
  • Şahin M., Aydoğan S., Göçmen Akçacık A. ve Taner S., 2009. Orta Anadolu için Geliştirilmiş Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Alveograf Analizi Yönünden Değerlendirilmesi. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Bitkisel Araştırma Dergisi, 2: 1–9
  • Williams P., El-Haramein J.F., Nakkoul H. abd Rihawi S, 1988. Crop Quality Evaluation Methods and Guidelines. Sodium Dodecyl Sulphate (SDS) Sedimentation. P: 13-16 İnternational Center For Agricultural Research in The Dry Areas (ICARDA), Syria
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Şahin

Aysun Göçmen Akçacık Bu kişi benim

Seydi Aydoğan Bu kişi benim

Enes Yakışır

Yayımlanma Tarihi 29 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1

Kaynak Göster

APA Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Aydoğan, S., Yakışır, E. (2016). Orta Anadolu Sulu Koşullarında Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-1), 19-23. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.279721
AMA Şahin M, Göçmen Akçacık A, Aydoğan S, Yakışır E. Orta Anadolu Sulu Koşullarında Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Kasım 2016;25(ÖZEL SAYI-1):19-23. doi:10.21566/tarbitderg.279721
Chicago Şahin, Mehmet, Aysun Göçmen Akçacık, Seydi Aydoğan, ve Enes Yakışır. “Orta Anadolu Sulu Koşullarında Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim Ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, sy. ÖZEL SAYI-1 (Kasım 2016): 19-23. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.279721.
EndNote Şahin M, Göçmen Akçacık A, Aydoğan S, Yakışır E (01 Kasım 2016) Orta Anadolu Sulu Koşullarında Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-1 19–23.
IEEE M. Şahin, A. Göçmen Akçacık, S. Aydoğan, ve E. Yakışır, “Orta Anadolu Sulu Koşullarında Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-1, ss. 19–23, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.279721.
ISNAD Şahin, Mehmet vd. “Orta Anadolu Sulu Koşullarında Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim Ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-1 (Kasım 2016), 19-23. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.279721.
JAMA Şahin M, Göçmen Akçacık A, Aydoğan S, Yakışır E. Orta Anadolu Sulu Koşullarında Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:19–23.
MLA Şahin, Mehmet vd. “Orta Anadolu Sulu Koşullarında Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim Ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-1, 2016, ss. 19-23, doi:10.21566/tarbitderg.279721.
Vancouver Şahin M, Göçmen Akçacık A, Aydoğan S, Yakışır E. Orta Anadolu Sulu Koşullarında Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-1):19-23.