Bu araştırmada 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013
üretim yılında, Konya lokasyonunda sulu
koşullarda 18 ekmeklik buğday genotipi (08-09 SEBVD 10, Ahmetağa, Bağcı 2002, BDME
02/01S, Bezostaya 1, Demir 2000, Ekiz, Eser, Göksu 99, Gün 91, Kate A-1, Kınacı
97, Konya 2002, Pehlivan, Sönmez 2001, Sultan 95, Tosunbey, Victorya) materyal
olarak kullanılmıştır. Tane verimi, bin tane ağırlığı, protein oranı, kuru
gluten, Zeleny sedimantasyon, sertlik, alveograf, miksograf, ekmek hacmi ve
ekmek ağırlığı özellikleri incelenmiştir.
Denemede ortalama değerler; verim 522 kg/da, bin tane ağırlığı 34.9 g,
protein oranı %13.1, kuru gluten oranı %11.1, Zeleny
sedimantasyon 39.4 ml, sertlik (PSI) 47.1, alveograf enerji değeri 243.05
kjoul*10-4, alveogram P/L oranı 0.8, miksograf gelişme süresi (MGS)
3.0 dk, miksograf pik yüksekliği (MPY) %65.1, miksograf toplam alan (MTAL)
350.8 (% tq*dk), miksograf yumuşama değeri (MYUM) 19.2 %/dk, ekmek hacmi
(EHACM) 463.3 cm3, ekmek ağırlığı (EAGR) 138.6 g olarak
belirlenmiştir. incelenen genotiplerin sanayicinin ve fırıncıların talep
ettikleri kalite özelliklerine sahip oldukları belirlenmiştir.
Ekmeklik buğday verim protein Zeleny sedimantasyon alveograf
Abstract
In
this study, 18 bread wheat genotypes (08-09 SEBVD-10, Ahmetağa, Bağcı 2002,
BDMA 02/01S, Bezostaya 1, Demir 2000, Ekiz, Eser, Göksu 99, Gün 91, Kate A-1,
Kınacı 97, Konya 2002, Pehlivan Sönmez 2001, Sultan 95, Tosunbey, Victorya) was
used as the material in 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 growing
season under irrigated conditions in Konya location . Grain yield, thousand grain weight, protein
content, dry gluten, Zeleny sedimentation, hardness, alveograph, mixograph, bread volume and bread weight were investigated.
Average values in the experiment; yield
522 kg / ha, thousand grain weight 34.9 g, protein content 13.1%, dry
gluten rate 11.1%, Zeleny sedimentation 39.4 ml, hardness (PSI) 47.1,
alveograph energy value 243.05 kjoul * 10-4, alveograph P/L ratio
0.8, mixograph development time (MGS) 3.0 min., mixograph peak height
(MPY) 65.1%, mixsograph total area (MTAL) 350.8 (tq % * min), mixograph
softening value (MYUM) 19.2 % / min., bread volume (EHACM) 463.3 cm3, bread
weight (EAGR) 138.6 g. was determined.
studied genotypes were determined to have the quality characteristics demanded
by industrialists and bakers.
Bread wheat grain yield protein Zeleny sedimantation alveograph
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |