Cilt: 4 Sayı: 2, 31.12.2022

Yıl: 2022
Doç. Dr. Üzeyir KEMENT ORDU ÜNİVERSİTESİ
Spor ve Rekreasyon, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Turizm, Gastronomi, Sürdürülebilir Turizm
Doç. Dr. Fazıl KAYA Gümüşhane Üniversitesi, Turizm Fakültesi 0000-0002-2801-0193
Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Gastronomi, Turizm Pazarlaması, Turizm Yönetimi
Doç. Dr. Ali SOLUNOĞLU Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi 0000-0003-0232-8248
Turizm, Gastronomi
Doç. Dr. Sinan ÇAVUŞOĞLU BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ, BİNGÖL SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Pazarlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Tüketici Davranışı, Turizm Pazarlaması

Tourism and Recreation (TO&RE), akademik ve bilimsel çalışmaları etik, nitelikli ve özgün çerçevede yayımlayarak, bilim dünyasına katkı sağlamayı amaçlayan, ulusal/ uluslararası diğer alan indekslerinde taranan ve elektronik olarak yılda en az iki sayı (Haziran-Aralık) yayımlayan hakemli bir dergidir.


Tourism and Recreation (TO&RE) hakemli bir dergi olup, çalışmalar en az iki kör hakem tarafından değerlendirildikten sonra yayımlanmaktadır. Dergiye Türkçe ve İngilizce yayınlar kabul edilmektedir. Dergiye çalışma gönderen yazarların, çalışmalarının daha önce hiç bir şekilde başka bir yerde basılmamış olması gerekmektedir. Yazarlar çalışmalarını gönderdiği zaman telif haklarını da devretmiş sayılır. Çalışmalar intihal programından geçirilerek yayımlanmaktadır. Dergi ücretsiz olup, herhangi bir makale gönderme veya yayımlama ücreti yoktur.

Tourism and Recreation, turizm işletmeciliği, rekreasyon, turizm pazarlaması, turizmde yönetimi, turist rehberliği, seyahat işletmeciliği, turizmde ulaştırma hizmetleri, rekreasyon işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları, kültür ve turizm, turizm coğrafyası, turizmde tanıtım, turizmde halkla ilişkiler, turizm işletmelerinde muhasebe ve finansman, turizmde teknoloji çalışmaları gibi turizm bilimiyle ilişkili olan çalışmaları yayımlamaktadır.

Tourism and Recreation (TO&RE)

Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları


1. Tourism and Recreation (E-ISSN: 2687-1971) 2019 yılında yayın hayatına başlamış, ulusal/ uluslararası diğer alan indekslerinde taranan ve yılda en az iki sayı (Haziran-Aralık) elektronik olarak yayımlanan, çift taraflı körleme (gizli) hakemlik süreci yürüten akademik, uluslararası ve hakemli bilimsel bir dergidir.

2. Tourism and Recreation (TO&RE) turizm alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak turizm biliminin bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

3. Tourism and Recreation (TO&RE), turizm işletmeciliği, rekreasyon, rekreasyon yönetimi, turizm pazarlaması ve planlaması, turizmde yönetim ve organizasyon, turist rehberliği, seyahat işletmeciliği, ulaştırma hizmetleri, rekreasyon işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları, kültür ve turizm, turizm coğrafyası, turizmde tanıtım, turizmde halkla ilişkiler, turizm işletmelerinde muhasebe ve finansman, turizmde teknoloji çalışmaları gibi turizm bilimiyle ilişkili olan çalışmaları yayımlamaktadır.

4. Dergiye gönderilen makaleler, başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

5. Lisansüstü tezlerden türetilmiş yayınlarda, tezin kabul tarihinden makalenin gönderim tarihine göre hesaplanmak üzere tezin son 3 yılda savunulmuş olması gerekmektedir. Ayrıca bu durumun dipnot olarak “Bu çalışma Prof. Dr./Doç. Dr./Dr. Öğretim Üyesi danışmanlığında …………. tarafından …….. tarihinde tamamlanan “…..” başlıklı ve 123456 tez no’lu yüksek lisans/doktora tezinden türetilmiştir.” şeklinde belirtilmesi gerekmektedir (Tez no YÖK tez merkezinden alınacaktır).

6. Daha önce özet ve genişletilmiş özet bildiri olarak sunulmuş çalışmalar kabul edilmekte olup, bildirilerden türetilen makalelerin sunuluş tarihinden hesaplanmak üzere son 3 yıl içerisinde sunulmuş olması gerekmektedir. Ayrıca bu durumun dipnot olarak “Bu makale 3-5 Nisan 2020 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen ……………… adlı kongrede/konferans/sempozyumda sözlü bildiri olarak sunulmuş ve kongre/konferans/sempozyum bildiri kitabında basılmış “……..” başlıklı bildirinin genişletilmiş halidir.” şeklinde belirtilmesi gerekmektedir.

7. Makaleler Türkçe veya İngilizce yazılabilir. Cümleler dil bilgisi ve imla kurallarına uyularak yazılmalıdır. Türkçe makalelerde imla ve noktalama kuralları için Türk Dil Kurumu’nun Güncel Türkçe Sözlük ve/veya Büyük Türkçe Sözlük’ü ile Türkçe Yazım ve İmla Kılavuzu’ndan yararlanılmalıdır. İngilizce makalelerde ise Longman Dictionary of Contemporary English, Oxford Advanced Learner’s Dictionary, Cambridge Advanced Learner’s Dictionary kaynaklarından yararlanılabilir.

8. Tourism and Recreation (TO&RE)’ye gönderilen makalelerin başlığı 18 kelimeyi aşmamalıdır. Gönderilen makaleler Türkçe ise İngilizce başlık, özet ve anahtar kelimeler eklenmelidir. İngilizce ise Türkçe başlık, özet ve anahtar kelimeler eklenmelidir. Makale yazım şablonunda bu sıralama yazar(lar)a hazır olarak sunulmuştur. Yazar(lar)ın makale yazım şablonundaki sıralamaya uyarak makalelerini eklemeleri yeterli olacaktır. 

9. Tourism and Recreation (TO&RE)’ye gönderilen makalelerde yazar(lar) makalenin ana konularını kapsayan, uygun ve kısa anahtar kelimeler sunmalıdır. Anahtar kelime sayısı en az 3, en fazla 5 olmalıdır.

10. Tourism and Recreation (TO&RE)’ye gönderilen makaleler için hazırlanan “Makale Yazım Şablonu” üzerinde yazım kuralları belirtilmektedir. Ayrıca makale yazım şablonu üzerinde yer alan çalışma içerik başlıklarına (ör. giriş, kuramsal çerçeve/literatür taraması, yöntem, bulgular, sonuç ve öneri) yazar(lar) uymak zorundadır. Yazar(lar) makaleyi sisteme yüklerken makale yazım şablonuna makalelerini adapte ederek göndermek zorundadır. Dergiye gönderilen makaleler Microsoft Word formatında gönderilmelidir.

11. Tourism and Recreation (TO&RE)’ye gönderilen makalelerin özeti 250 kelimeyi geçmemelidir. Bu kurala uymayan makaleler ön kontrol aşamasında yazar(lar)a geri gönderilir. Yazar(lar) tarafından gerekli düzeltme yapılmadığı takdirde makale reddedilir.

12. Yayımlanmak üzere dergiye gönderilen makaleler ile birlikte yazar(lar)ın adı ve soyadı, unvanı, kurum ve elektronik posta adresi gibi iletişim bilgileri web tabanlı sisteme girilmelidir. Dergide çift taraflı körleme (gizli) hakemlik uygulaması söz konusu olduğundan makale içinde ve word belgesinin adında yazar(lar)a ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamalıdır.

13. Tourism and Recreation (TO&RE)’de yayımlanan makalelerde uluslararası kabuller gereği tüm yazarlar için "Orcid Numarası" kullanımı zorunludur.

14. Tourism and Recreation (TO&RE)’ye gönderilen makalelerde yazar bilgilerinin olmaması, sisteme makale yüklenirken “Başlık Sayfası” adı altında ayrıca verilmesi gerekmektedir. Başlık sayfasında; çalışmanın Türkçe ve İngilizce adı, yazar(lar)ın adı soyadı, ünvanı, çalıştığı kurum adı, birim adı, kurumsal e-posta adresi, orcid numarası yer almalıdır. Ayrıca makale ile ilgili verilmek istenen bir detay var ise başlık sayfasına eklenmelidir.

15. Yazar(lar) makalelerinin metin içi atıf ve kaynakça yazımında APA 6 Kurallarına (Amerikan Psikoloji Birliği) uymalıdır. Kaynakça ilk yazarın soyadına göre alfabetik biçimde bibliyografya kurallarına uygun olarak verilmelidir. Yazar(lar) için makale yazım şablonunda kaynakça ve metin içi atıf için örnekler verilmiştir. Ayrıca yazım kuralları sayfasının en alt kısmında yine aynı örneklere yer verilmiştir. Kaynakçada uyumsuz olan makaleler ön kontrol sürecinde yazarlara düzeltilmesi için iade edilmektedir. 

16. Makalelerin 8.000 kelimeyi geçmeyecek şekilde sınırlandırılması önerilmektedir. Sınırları aşan makalelerde izin yetkisi editöre aittir.

17. Dergiye gönderilen çalışmalarda, intihalleri ve usulsüz alıntıları engellemek amacıyla benzerlik raporunda kaynakça devre dışı bırakılarak toplam benzerlik miktarının en fazla %20 olması gerekmektedir. Bu kriterlere uymayan yazılar Editör incelemesi sonucunda doğrudan reddedilir. Yazar(lar)ın turnitin, ithenticate veya benzer programlarından birisinden intihal raporunun tamamını alarak makale ile birlikte ek dosya şeklinde sisteme yüklemeleri gerekmektedir. İntihal noktasında yasal sorumluluk tamamen yazar(lar)a aittir.

18. Tourism and Recreation (TO&RE)’ye gönderilen makaleler, öncelikle Editör/Editör Kurulu tarafından değerlendirilir. Derginin amaç ve kapsamına, Türkçe ve İngilizce dil ve anlatım kurallarına uymayan, özgünlük değeri taşımayan ve yayın politikalarına uymayan makaleler reddedilir.

19. Yazım ilkelerine uymayan makaleler ön kontrol sürecinde yazara hatalar/eksikler belirtilerek geri gönderilir. Yazarın 7 gün içerisinde yeniden düzenleyerek göndermesi beklenir. Gönderilmesi 7 günü aşan makaleler ve dergi yazım kurallarına tekrar uymayan makaleler reddedilir.

20. Birden fazla yazarlı makalelerde, yazarlardan bir tanesi sorumlu yazar olarak belirtilmelidir. Sorumlu yazar belirtilmediği durumlarda birinci yazar sorumlu yazar olarak değerlendirilir.

21. Tourism and Recreation (TO&RE) yayın politikaları gereği, ön kontrol aşamasından sonra makalelerini geri çekmek isteyen yazarlar, geri çekme isteklerini makaleyi yükledikleri sistem üzerinden editöre iletmek durumundadırlar. Editör, geri çekme bildirimini inceleyerek, en geç 15 gün içerisinde yazar(lar)a dönüş sağlar. Yazar(lar), makalelerin telif haklarını, Tourism and Recreation (TO&RE)’ye çalışmalarının gönderimi aşamasında devretmiş olduklarından, geri çekme isteği onaylanmadıkça, çalışmalarını başka bir dergiye değerlendirilmek amacıyla gönderemezler.

22. Tüm yazarlar/yazar tarafından “Telif Hakkı Devri Formu” doldurulması gerekmektedir. Bu form imzalandıktan sonra sisteme ek dosya olarak fotoğraf şeklinde veya taratılmış şekilde yüklenmelidir.

23. Makalelerde dile getirilen düşüncelerden yazar(lar) sorumludur. Yayımlanan makalenin dil, üslup, bilim etiği ve muhteva yönünden bilimsel ve hukukî her türlü sorumluluğu yazar(lar)a ait olup Dergi Yönetimini bağlamaz. Makaleleri yayımlanan yazar(lar)a telif ücreti ödenmez.

24. Dergide yayımlanması kabul edilen ve yayımlanan makalelerin yazılı ve elektronik ortamda tüm yayın hakları Tourism and Recreation (TO&RE)’ye aittir. Dergide yayımlanan makalelere alıntı yapılması durumunda, kaynak belirtilmesi zorunludur.

25. Tourism and Recreation (TO&RE), yazar(lar)dan yayın işlemlerine yönelik olarak hiçbir aşamada ücret almamaktadır. Ayrıca, sponsorluk ve reklam tekliflerini de kabul etmemektedir.

26. Etik Kurul onayı alması gereken ölçüm aracı (anket, test, ölçek, mülakat, gözlem, resim, çizim, video, film, ses kaydı vb.) kullanılan makalelerde Üniversite Etik Kurulu’ndan etik raporunun alınması gerekmektedir. Bu raporun makalenin yüklendiği yerden ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Bu konuda sorumluluk makalenin sorumlu yazarına aittir.

27. Gizlilik Beyanı: Tourism and Recreation (TO&RE) dergi sisteminde girilecek tüm veriler (isim, elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler) yalnızca dergi için kullanılabilir. Bu veriler, başka bir amaç için kullanılmaz, üçüncü kişilerle paylaşılmaz.

28. Burada belirtilmeyen hususlarda karar yetkisi Editör kurulu’na aittir.


Gönderilecek makale aşağıdaki dosyalar ile birlikte yüklenmelidir:


* Yazar isimsiz tam metin makale (dosya adı, yazar isimleri "uzeyir-kement.doc" gibi olmamalı, "TO&REtammetin.doc" ya da "makale-tammetin.doc" gibi olabilir).

   - Makale yazım şablonunu indirmek için tıklayınız.

* Başlık Sayfası (Makale ismi (Türkçe-İngilizce), her bir yazar için; yazar ismi, unvanı, kurum ve birim bilgileri, eposta adresi ve Orcid numarası).

   - Başlık sayfasını indirmek için tıklayınız.

* Telif hakkı devir formu (tüm yazarlar tarafından imzalanmış ve eksiksiz doldurulmuş olmalı)

   - Telif Hakkı Devir Formunu indirmek için tıklayınız.

* Benzerlik raporu (Turnitin veya iThenticate programlarından biri ile gözden geçirilmeli, benzerlik oranı kaynakça hariç %20’yi aşmamalıdır).

* Etik kurulu raporu (zorunlu)

    - 2021 Yılı TR Dizin Dergi Değerlendirme kriterlerinde "Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir." maddesi çerçevesinde etik kurul onayı alınması gerekmektedir.

    - Etik kurul onay belgesi, çalışma sisteme yüklenirken ek dosya olarak yüklenmelidir. Ayrıca, makalenin son sayfasında ve yöntem kısmında izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) belirtilerek etik kurallara uyulduğu ifade edilmelidir.


Değerli Araştırmacılar,
Tourism and Recreation, bir yazının yayınlanmasına, tutarlı ve saygın bir bilgi ağının geliştirilmesine katkı sağladığına inanarak yazarları ve hakemleri aşağıdaki etik koşulları yerine getirmeye çağırmaktadır. Tourism and Recreation, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) önerileri ve COPE (Committee on Publication Ethics)’un editör ve yazarlar için ileri sürdüğü uluslararası standartları dikkate almaktadır. Editörler, yazarlar ve hakemler için aşağıda verilen görevler COPE (Code of Conduct for Journal Editors) izlenerek hazırlanmıştır. Tourism and Recreation’da hakem değerlendirme süreci tamamlanan yayınlar erişebilir olmaktadır. Yazarlardan, dergiye yayın gönderme sürecinden yayınlanma sürecine kadar hiçbir süreçte herhangi bir ücret alınmamaktadır.

1. Editörlerin Görevleri

Yayın Kararları: Derginin editörü, dergiye gönderilen makalelerden hangisinin yayınlanacağına karar vermekten sorumludur. Söz konusu çalışmanın geçerliliği ve araştırmacılar ve okuyucular için önemi, her zaman bu tür kararların dayanağıdır. Editör, bu kararları alırken diğer editörler veya hakemler ile görüşebilir.
Hakem değerlendirmesi: Editör, hakem değerlendirme sürecinin adil, tarafsız ve zamanında olmasını sağlar. Araştırma makaleleri tipik olarak en az iki dış ve bağımsız hakem tarafından gözden geçirilir ve gerektiğinde editör ek görüşler alabilir. Editör, ilgili alanda uygun uzmanlığa sahip hakemleri seçer ve hileli (fraudulent) ve önyargılı hakemlerin seçiminden kaçınır.
Tarafsızlık: Editör, yazarların ırkına, cinsiyetine, cinsel yönelimine, dini inancına, etnik kökenine, vatandaşlığına veya politik felsefesine bakılmaksızın, makaleleri entelektüel içerikleri açısından değerlendirir.
Gizlilik: Editör, dergiye gönderilen tüm materyallerin ve hakemlerle yapılan tüm iletişimlerin gizliliğini, ilgili yazarlar ve hakemlerle aksi kararlaştırılmadıkça koruyacaktır. Hakemler isimlerini açıklamayı kabul etmedikçe, editör hakemlerin kimliklerini gizli tutacaktır. Makalelerde yayınlanmış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan editörün kendi araştırmasında kullanılamaz. Değerlendirme sürecinde elde edilen bilgi veya fikirler gizli tutulur ve kişisel avantaj için kullanılamaz.
Çıkar Çatışmaları: Editörler, ilişkilerden kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu makaleleri değerlendirmekten kaçınmalıdır.

2. Hakemlerin Sorumlulukları

Editör Sürecine Katkı: Hakem değerlendirmesi, editörün editoryal kararlar almasına yardımcı olur ve yazarla yapılan editoryal iletişimler yoluyla da yazara makaleyi geliştirmede yardımcı olabilir. Hakem değerlendirmesi, bilimsel yöntemin merkezinde yer alır. Gözden geçirenlerden genellikle yazarlara ve çalışmalarına kendilerine davranılmasını istedikleri şekilde davranmaları ve iyi gözden geçirme görgü kurallarına uymaları istenir. Makalede bildirilen araştırmayı gözden geçirme konusunda yeterli niteliğe sahip olmadığını hisseden veya hemen incelemesinin imkansız olduğunu bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editöre haber vermeli ve inceleme sürecine katılmayı reddetmelidir.
Gizlilik: İncelenmek üzere alınan tüm yazılar gizli belgeler olarak değerlendirilmelidir. Hakemler, makaleyle ilgili incelemeyi veya bilgileri editörün izni olmadan kimseyle paylaşmamalı veya yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdır. Gönderilen bir yazıdaki materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan bir hakemin kendi araştırmasında kullanılmamalıdır. Akran değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel avantaj için kullanılmamalıdır.
Etik Sorunlara Yönelik Duyarlılık: İncelemeyi gerçekleştiren hakem, makaledeki olası etik konulara karşı uyanık olmalı ve değerlendirilmekte olan makale ile hakemin kişisel bilgisine sahip olduğu diğer yayınlanmış makaleler arasındaki önemli benzerlikler veya örtüşmeler dahil olmak üzere bunları editörün dikkatine sunmalıdır.
Nesnellik: Gönderilen yazıların incelemeleri tarafsız bir şekilde yapılmalıdır. Hakemler, destekleyici argümanlarla görüşlerini açıkça ifade etmelidir.

3. Yazarların Görevleri ve Hakları

Raporlama Standartları: Yazarlar, yapılan çalışmanın doğru bir açıklamasının yanı sıra öneminin nesnel bir tartışmasını sunmalıdır. Veriler makalede doğru bir şekilde temsil edilmelidir. Çalışma, diğer yazarların alıntılamasına izin verecek yeterli ayrıntı ve referanslar içermelidir. Hileli veya kasıtlı olarak yanlış beyanlar, etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez.
Veri Erişimi ve Saklama: Yazarlardan, araştırma verilerini sağlamaları ve/veya derginin açık veri gereksinimlerine uymaları istenebilir. Yazarlar, mümkünse bu tür verilere halkın erişimini sağlamaya hazır olmalı ve bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul sayıda yıl boyunca saklamaya hazırlanmalıdır.
Özgünlük: Yazarlar, tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve eğer yazarlar başkalarının çalışmalarını ve/veya sözlerini kullanmışlarsa, buna uygun şekilde alıntı yapıldığından ve gerektiğinde izin alındığından emin olmalıdır. Yazarlar her türlü intihal biçiminde sakınmalıdır.
Çoklu veya Eşzamanlı Yayın: Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik olmayan davranış oluşturur ve kabul edilemez. Genel olarak, bir yazar, daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirilmek üzere sunmamalıdır.
Makale Yazarlığı: Yazarlık, rapor edilen çalışmanın kapsamına, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkıda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunan herkes ortak yazarlar olarak listelenmelidir. Yazarlar çalışmanın toplu sorumluluğunu üstlenirler. Her yazar, çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırılıp çözülmesini sağlamaktan sorumludur.
Destek Beyanı: Araştırmanın yürütülmesi ve/veya makalenin hazırlanmasına yönelik tüm mali destek kaynakları, varsa destekleyicinin çalışma tasarımındaki rolü açıklanmalıdır. Ayrıca potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.
Temel Hataların Bildirilmesi: Bir yazar kendi yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, dergi editörüne veya yayıncısına derhal haber vermek ve editör tarafından gerekli görülmesi halinde makaleyi geri çekmek için editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.
Yazar Değişikliği: Yazarlık listesindeki herhangi bir değişiklik, Editöre açık bir neden bildirilmedikçe kabul edilemez. Yazarlıkta bir değişiklik yapılması gerektiğinde, değişiklik için açık bir neden ve yazılı onay (imzalı bir mektup) dergi editörüne bildirilmelidir.

Yazar Hakları
- Belli Hakemleri Değerlendirme Süreci Dışında Tutma:
Yazar(lar) çıkar çatışması gerekçesiyle veya etik gerekçelerle çalışmasının gönderilmemesini istediği hakemleri belirleyebilir.
- Editör şu konumdaki hakemlere değerlendirme göndermemektedir:
- Yazar(lar)ın daha önce ortak çalışma yayımladığı,
- Yazar(lar)ın çalışmalarının ön okumalarında yardımcı olmuş,
- Çalışmanın yayımlanmasından finansal fayda sağlayacak,
- Yazar ile aynı kurumda çalışan (üniversitelerde aynı bölümde) hakemlere.

Geri Çekme: Yazar(lar) henüz yayımlanmamış olan çalışmalarını ön değerlendirme sürecindeyken geri çekebilir. Bununla birlikte yayın kurulu tarafından telif hakları Tourism and Recreation Dergisi gönderim aşamasında devredilmiş çalışmaların geri çekme isteği onaylanmadıkça yazarlar çalışmasını başka bir dergiye değerlendirme için gönderemezler.
Hakem Raporlarına ve Yayın Kurulu Kararlarına İtiraz: Yazar(lar) her zaman ve durumda hakem raporlarına ve editör kararlarına itiraz etme hakkına sahiptir. Bu ve benzeri durumlarda Yazar(lar)dan itirazlarını gerekçeleri ile bildirmeleri talep edilmektedir. Editörler, itiraz durumlarında gerekli görürse yeni bir değerlendirme süreci başlatabilir.
Yayımlanmış Çalışma için Tasarrufta Bulunma: Yayımlanan makalelerin ve değerlendirmelerin telif hakkı Tourism and Recreation Dergisindedir. Bununla birlikte Yazar(lar) çalışmalarının kullanımıyla ilgili taleplerini dergi Editörüne iletebilir.

Tourism and Recreation’a gönderilen çalışmalarda ayrıca yayım etiği ile ilgili şu süreçler dikkate alınmalıdır;

* Yayımlanması amacıyla değerlendirilmek üzere DergiPark sistemi aracılığıyla Tourism and Recreation’a yüklenmiş çalışma(da); yer alan ve kullanılan tüm kaynaklara, bilimsel araştırma yöntemleri ve etik ilkeler doğrultusunda atıf yapılmıştır.
* Eğer çalışma, birden fazla kişiye aitse çalışmada tüm yazarların akademik-bilimsel olarak doğrudan ve ortak katkısı vardır.
* Bu çalışma, yazar(lar)ın özgün bir çalışmasıdır.
* Bütün yazarlar gönderilen makalenin son halini görmüş ve sonuçlarını onaylamıştır.
* Çalışma makale olarak daha önceden hiçbir şekilde yayımlanmak üzere bir yere gönderilmemiş ve/veya yayımlanmak üzere kabul edilen ve/veya başka bir dergide yayımlanmak üzere bekletilen bir çalışma olmayıp, “Tourism and Recreation” dergisinin değerlendirme süreci sonuçlanıncaya kadar başka bir bilimsel dergide yayımlanması için değerlendirme sürecine gönderilmeyecektir.
* Çalışmada kullanılan denek/deneklere ilişkin herhangi bir etik ihlal yapılmamış, kullanılan tüm veri toplama yöntemlerinde bilimsel etik ilkelere göre hareket edilmiştir. (yazar/ların bağlı bulundukları kurumdan etik açıdan izin gerektiren yayınları için etik kurul belgesi almaları zorunludur)
* Çalışmanın değerlendirilmesine ilişkin tüm süreçler (hakem raporları, editör notları vb.) üçüncü kişilerle paylaşılmamış/paylaşılmayacaktır.
* Yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların her türlü yayın hakkı dergiyi yayınlayan kuruma aittir.
* Yayınlardaki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır.
* Çalışma daha önceden bilimsel bir toplantıda sunulan özet veya bu tam metin bildirinin daha kısa hali ise, makalede bu durum belirtilmiştir.
* Yazar/lar yayınları üzerindeki mali hakları, özellikle işleme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım ve internet yoluyla iletim de dâhil olmak üzere her türlü umuma iletim haklarını Tourism and Recreation dergisine sınırsız olarak kullanılmak üzere devretmeyi kabul ve taahhüt eder/ler.
* Yayınla ilgili olarak, telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca istenecek hak talebi veya açılacak davalarda Tourism and Recreation ve ilgili kurullarının hiçbir sorumluluğu olmayıp, tüm sorumluluk yazar/lara aittir.
* Yayında, hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmamakla birlikte, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir yöntem kullanılmamış olup, çalışma ile ilgili tüm yasal izinler alınmış ve etik kurallara uygun hareket edilmiş olması gerekmektedir.
• Çalışmanın bilimsel araştırma ve yayın etiği açısından uygunluğuyla ilgili yukarıda belirtilmeyen tüm hususlarda “Yükseköğretim Kurumu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” hükümlerine göre hareket edilmiştir ve buna ek olarak yayın etiği etik görev ve sorumluluklarda açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan ilkeler benimsenmiştir.
* Yazar/lardan sisteme yayın yüklerken ek olarak "telif hakkı devir formunu" doldurup yüklemeleri istenmektedir.

Tourism and Recreation’a yayımlanması amacıyla değerlendirilmek üzere çalışma yüklemiş/göndermiş bulunan yazar/lar, yukarıda belirtilen tüm hususları okumuş ve kendi iradeleriyle taahhüt/kabul etmiş sayılır.

Tourism and Recreation dergisinde yayın öncesi, yayın sırasında veya yayın sonrasında yazarlardan herhangi bir ücret (makale işlenme ücreti) alınmamaktadır.