Amaç
Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi (Turkish Review of Communication Studies – TURCOM), 1992 yılında “Marmara İletişim Dergisi” adıyla yayınlanmaya başlanmış, 2018 yılında yeni adını almıştır. TURCOM, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanan, çift kör hakemli, uluslararası, açık erişimli bir elektronik dergidir. Dergimiz, medya ve iletişim çalışmaları alanlarında yüksek kalitede araştırmalar yayınlayarak ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Kapsam
TURCOM’un kapsamı; medya ve iletişim disiplinleri kapsamında yer alan Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Kişilerarası İletişim, Radyo, Televizyon, Sinema, Dijital İletişim, Dijital Kültür, İletişim Bilimleri, Yeni Medya, Görsel İletişim ve Gazetecilik gibi alanları içermektedir. İletişim disiplininin farklı yaklaşımlarını bir araya getirme amacıyla TURCOM, bu alanda çalışan yazarlar için nitelikli ve etkin bir akademik platform sağlar.
Yayın İçeriği
TURCOM iletişim disiplini alt alanlarında çeşitli formatlarda çalışmaları değerlendirmek üzere kabul etmekte olup dergiye, Araştırma Makalesi, Teorik Makale, Derleme, Yorum-Eleştiri, Kitap Değerlendirmesi, Çeviri ve Konferans Değerlendirmesi gibi metinler gönderilebilir. Bunlardan Araştırma Makalesi, Teorik Makale ve Derlemeler hakem değerlendirmesine alınır, diğer çalışmaların yayına uygunluğu sadece editör incelemesiyle karara bağlanır.
Makale Başvuruları
Dergide değerlendirilmek üzere gönderilen makalelerin, derginin amaç ve kapsamına uygun olması beklenmektedir. Gönderiler orijinal ve değerlendirilmek üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır. Yazar(lar) tarafından metnin içeriğinin ve gönderiminin onaylanmış olması esastır. Makaleler
Dergipark websitesi üzerinden gönderilir. Makale gönderimi yıl boyunca açıktır ancak makalelerde yığılma olması durumunda editörlük belirli dönemlerde sistemi kapatabilir. Dergi editörlüğü tarafından özel sayı veya tematik sayılar için ayrıca duyurular yapılarak makale son gönderim tarihi belirlenebilir. Yayın için kabul alan ancak sayıya giremeyen makaleler erken görünüm olarak yayınlanır vesıraya göre sayıya atanır. Başvuru tarihinden yayımlanmaya kadar olan süreç genellikle 16 hafta sürmektedir.
Yayın Dili
TURCOM, Türkçe ve İngilizce dillerinde çalışmaları kabul etmektedir.
Hedef Kitle
TURCOM, iletişim disiplini ve sosyal bilimler kapsamında gerçekleştirdiği akademik yayıncılık çerçevesinde akademisyenler, sivil toplum çalışanları, iletişim sektörü çalışanları, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine nitelikli akademik bilgi sunmayı hedeflemektedir.
Ücret Politikası
TURCOM’a makale gönderimi tamamen ücretsizdir. Yazarlardan değerlendirme ve gönderim süreçlerinin hiçbir noktasında ücret talep edilmez. Dergi mali ve editöryal açıdan bağımsız olup, reklam veya sponsorluk almamaktadır. Dergimiz, Marmara Üniversitesi akademik topluluğunun bir parçasıdır ve TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından ücretsiz olarak sunulan DergiPark makale platformunu kullanmaktadır. Dergimizin editör ekibi gönüllü olarak zaman ve uzmanlıklarını sunmakta olup, bu çalışmalarından herhangi bir maddi kazanç sağlamamaktadır.
Telif Hakkı
Dergimizde yayınlanan tüm çalışmaların telif hakları yazarlara aittir. Yazarlar gönderdikleri fikri eserin TURCOM tarafından
Creative Commons Atıf-Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.
Değerlendirme Süreci
TURCOM değerlendirme sürecinde editöryal ekip, yayın kurulu, hakem ve yazarların sorumlulukları bakımından
Committee on Publication Ethics (COPE) kriterlerine uymayı taahhüt eder. TURCOM’a gönderilen makaleler öncelikle editör tarafından yazım kuralları, intihal oranı ve yayın politikalarına uygunluk açısından değerlendirilir. Değerlendirme sürecine dahil edilmesi uygun bulunan çalışmalar, alanında uzman iki hakeme gönderilerek çift kör hakem süreci uygulanır. Hakem değerlendirmesinin ardından çalışmalara dair karar Editör tarafından verilir.
İntihal ve Yapay Zeka Kullanım Politikası
Etik yayıncılık çerçevesinde dergimize gönderilen çalışmalar, intihal.net ve iThenticate.com programlarında intihal açısından düzenli olarak kontrol edilmekte olup, benzerlik oranı %10’un üzerinde çıkan çalışmalar iade edilir. Çalışmadaki benzerlik oranı %10’un altında olmasına rağmen intihal içermesi durumunda iade edilir. Ayrıca dergimiz, yapay zekanın sorumlu ve etik kullanımı bağlamında
COPE'nin tutum belgesini esas alır ve yazarların yapay zeka araçlarını kullanımını açık ve şeffaf bir biçimde beyan etmelerini zorunlu tutar.
Yayımlanma Ayları
Haziran
Aralık