Güncel Sayı

Cilt: 5 Sayı: 1, 10.01.2025

Yıl: 2025
Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet ÖZKAN ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-9716-2687
Türk Siyasal Hayatı, Uluslararası Güvenlik, Türk Dış Politikası, Uluslararası Siyaset, Siyaset Bilimi
Dr. Cihan GÜNYEL Bir kuruma bağlı değildir
Avrupa Çalışmaları, Bölgesel Çalışmalar, Güvenlik Çalışmaları, Uluslararası İlişkiler Kuramları, Uluslararası Güvenlik
Bölgesel Çalışmalar
Prof. Dr. Fikret BİRDİŞLİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası Güvenlik, Siyaset Bilimi, Uluslararası Siyaset, Uluslararası İlişkiler, Türk Dış Politikası
Prof. Dr. Funda KESKİN ATA Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Uluslararası Hukuk, Uluslararası Kamu Hukuku
Ortadoğu Çalışmaları
Dr. Hüsna TAŞ YETİM SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası Güvenlik, Türk Dış Politikası, Uluslararası İlişkilerde Siyaset
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ÖZTÜRK AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
Uluslararası İlişkiler
Doç. Dr. Mehmet Emin ERENDOR Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 0000-0002-8467-0743
Bölgesel Çalışmalar, Hukuk ve Yasal Çalışmalar, Siyaset Bilimi, Uluslararası Güvenlik, Uluslararası Hukuk, Uluslararası İlişkilerde Siyaset
Türk Dış Politikası
Türk Dış Politikası, Ortadoğu Çalışmaları, Çağdaş İran tarihi, Uluslararası İlişkilerde Siyaset
Doç. Dr. Mürsel BAYRAM ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-1183-0515
Afrika Çalışmaları, Afrika Siyasi Tarihi, Çağdaş Afrika Tarihi, Yeniçağ Afrika Tarihi, Yakınçağ Afrika Tarihi
Ortadoğu Çalışmaları
İslam Mezhepleri, Çağdaş İran tarihi, Siyaset Bilimi, Uluslararası Siyaset, Uluslararası İlişkiler, Bölgesel Çalışmalar, Ortadoğu Çalışmaları, Uluslararası İlişkilerde Siyaset, Türk Dış Politikası

Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD); Uluslararası İlişkiler ile Siyaset Bilimi alanlarında kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen, ücretsiz, erişime açık, çift - körleme hakemlik ilkelerine uygun çalışmaları yayına hazırlayarak literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Dergimizde alanındaki özgün makalelerin yanı sıra, kitap ve makale incelemeleri de yayınlanmaktadır.

Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD); belirlenen amaç doğrultusunda uluslararası ilişkiler, uluslararası politika, siyasi tarih, devletler hukuku, terör ve güvenlik çalışmaları, bölge çalışmaları, göç çalışmaları, diplomasi, ekonomi politik, dış politika ve siyaset bilimi kapsamına giren konularda makale, kitap incelemesi ve kitap eleştirisi gibi çalışmaları yayınlamaktadır.

GENEL ŞARTLAR

Çalışmalar yazım kurallarına uygun olarak dergi sistemine yüklenmelidir. Makale gönderimi için Makale Gönder butonundan gerekli adımların takibi ile gerekli bilgi-belgelerin sisteme yüklenmesi gerekir. Yüklenen dosyalarda yazar(lar)ın ad–soyad, kurum, e-posta ve ORCID bilgilerine yer verilmelidir. Bu bilgiler, editörlük tarafından kör hakemlik prensipleri çerçevesinde değerlendirme sürecinde temizlenecektir. Eğer makale herhangi bir tez ya da başka bir bilimsel çalışmadan türetilmişse, makalenin ilk sayfasında verilen bir dipnotta gösterilmelidir.

Çalışmalarda, bilimsel denetimden geçmeyen anonim kaynakların kullanılmaması gerekmektedir. Dergiye başvuran bütün yazılar orijinal olmalı, başka bir sürece dahil edilmemiş olmalıdır.

Kongrelerde sunulan ve tam metinleri yayımlanan yazılar kabul edilmez. Yazarlara telif ücreti ödenmez. Editörler Kurulu yazıları kurallara uymadığı gerekçesi ile kabul etmeme, düzeltme talep etme ve yeniden organize etme hakkını saklı tutar.

Yazarlar yazılarını dizgi şablonuna uygun şekilde Microsoft Office Word 2016 ve üzeri bir versiyonda hazırlamalıdır. Şablona uygun olmayan çalışmalar değerlendirme sürecine alınmayacaktır.

Yazarların çalışma dosyası ile birlikte telif hakkı sözleşmesini de sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

Sisteme yüklenen başvurular, belge-bilgi ve şekil şartları yönünden ön kontrolden geçirildikten sonra editoryal ön değerlendirme gerçekleştirilecektir.


ANA METİN YAZIM KURALLARI


Aşağıdaki kurallara uygun olmayan çalışmalar için bir defaya mahsus düzeltme talebinde bulunulur. Eğer buna rağmen çalışma hala kurallara aykırı ise doğrudan red kararı verilir.
Çalışmalarda endnote, zotero, mendeley ya da microsoft office word ile otomatik alıntı ve kaynakça ekleme işlemini kesinlikle kabul etmiyoruz. Metin içi atıflarınız ve kaynakçanız herhangi bir program kullanılmadan, manuel olarak hazırlanmalıdır.

Çalışmaların, şablona uygun haldeki metinlerinin her şey dâhil olmak üzere en az 5.000 en fazla 12.000 sözcük olması gerekir.

Yıl: 2025, Cilt: 5, Sayı:2’den itibaren yayınlanacak olan tüm çalışmalar için yaklaşık 1000 sözcükten oluşan İngilizce genişletilmiş özet (extended summary) hazırlanması gerekir.

Makaledeki Başlıklar
Makalenin hem Türkçe hem İngilizce başlığı olmalıdır. Başlık, Book Antiqua yazı biçiminde, 12 punto, tek satır aralığı ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. İlk önce Türkçe başlık ardından İngilizce başlık yazılmalıdır. Makaledeki iç başlıklar, ilk harfleri büyük ve kalın olarak iki yana yaslı şekilde numaralandırılarak yazılmalıdır. Alt başlıklar ise sistematik biçimde numaralandırılmalıdır. Özet, Abstract, Giriş ve Sonuç başlığı ise numaralandırılmadan yazılmalıdır.

Yazar(lar)ın Bilgileri
Başlığın bir satır altına gelecek şekilde yazar(lar)ın adı ve soyadı, Book Antiqua, 11 Punto, Kalın, Sağa Yaslı, 1.5 Satır Aralığı şeklinde yazılmalıdır. Yazar(lar)ın unvanı, görev yeri, e-posta adresi, ORCID numarası dipnot olarak (9 punto / Book Antiqua) verilmelidir. Diğer açıklamalar için yapılan dipnotlar metin içinde ve sayfa altında numaralandırılarak verilmelidir.

Öz/Abstract
Yazarın isminden sonra makalenin kapsamını ve özgünlüğünü ifade eden (en fazla 200 kelime) Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Her iki özetin altında metnin kapsamını ifade eden 3-5 arası anahtar kelime yer almalıdır. Book Antiqua, 10 Punto, önce ve sonra 0 nk, tek satır aralığında yazılmalıdır. Özetler şablonun ilk sayfasını asla aşmamalıdır.

Yazı Biçimi ve Sayfa Düzeni
MS Word dosyası olarak hazırlanan çalışmalarda Paragraf başları 1,25 cm içeriden, 12 punto, İki yana yaslı, Paragraflar arası önce ve sonra 6 nk boşluk, tek satır aralığı şeklinde Book Antiqua yazı karekteri kullanılmalıdır.

Bölümler
Giriş bölümünde yazının hipotezi ve kapsamı üzerinde durulmalıdır. Gelişme bölümünde ise giriş bölümünü ara ve alt başlıklarla veri, görüş, yorum ve tartışmalarla desteklenmelidir. Sonuç bölümünde ise makalede ulaşılan sonuçlar, önerilerle desteklenerek açıklanmalıdır.

Tablo, Şekil ve Görsel
Şekil, resim, harita, grafik, tablo vb. görseller numaralandırılmalıdır. Şekil, resim, harita, grafik, tablo vb. göresellerin adı üst kısımda yer almalıdır. Görsellerin altında kaynağa yer verilmelidir. Bu tür görsellerin başlık, içerik ve kaynakça kısmı Book Antiqua yazı karekteri ile 10 punto olarak yazılmalıdır.

Alıntı ve Referanslar
Yazılarda APA 6. sürüm formatı ve metin içi atıf yöntemi kullanılmalıdır. Metindeki doğrudan alıntılar tırnak içinde ve italik olarak yazılmalıdır. Blok alıntılarda ise sağ ve soldan 1 cm içerde başlanmalı; tek satır aralığı kullanılarak 10 punto, italik ve tırnak içerisinde yazılmalıdır.
Metin içi atıflarda yazar soyadı, tarih ve sayfa numaralarının verildiği referans sistemi tercih edilmelidir (Örn: Babahanoğlu, 2024: 53). İki ve üç yazarlı eserler için (Akbaş, Babahanoğlu ve Çelik, 2022: 87) şeklinde kullanım tercih edilmelidir. Dört veya daha fazla yazarı olan kaynaklara atıflarda ilk yazarın soyadı ve "vd." ibaresi kullanılmalıdır (Örn: Akbaş vd., 2023: 75). Aynı parantez içerisinde birden fazla kaynak kullanılıyorsa, kaynaklar noktalı virgül (;) işareti ile ayrılmalıdır (Örn: Akbaş ve Çaylı, 2009: 125; Babahanoğlu, 2016: 146). Metin içi alıntılarda derleme kitaplar ve editoryal kitaplarda (makalelerden oluşmuş) da aynı kural izlenmelidir. Ansiklopedi ve kanun maddelerinde yayının ismi, yılı ve sayfa sayısı verilmelidir. (Örn: Meydan Larousse, 1998: 1256; Türk Medeni Kanunu, 2015: 124). Bir yazarın aynı yılda yayımlamış olduğu çalışmadan verilen alıntılarda, alıntıların a ve b şeklinde ayrıştırılması gerekmektedir. (Örn: Babahanoğlu, 2016a: 125; Babahanoğlu, 2016b: 256).

Metin içerisinde açıklanmak istenen kimi hususlarla ilgili açıklamalar sayfa altı dipnotu şeklinde belirtilebilir ve bu türden dipnotların sayısal olarak (nümerik) birbirini izlemesi gerekmektedir. Mümkün olduğunca başvurulmaması tavsiye edilmektedir. Ancak kaynak gösterimi hiçbir şekilde sayfa altı dipnotu ya da son not şeklinde verilemez.

KAYNAKÇA YAZIM KURALLARI

Makaleler;
Babahanoğlu, V. (2024). “Putin Dönemi Rus Dış Politikası ve Ukrayna: Mackinder in Kalbi Kalpgâh”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 19(2), 378-400. https://doi.org/10.17153/oguiibf.1299347
Babahanoğlu, V., Akbaş, Z. (2023). “Türkiye’nin Bölgesel Oyun Kurucu Rolü ve Düzen İnşasına Dair İmkân ve Kabiliyeti: Türk Devletleri Teşkilatı Örneği”, Bingöl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(Prof. Dr. Muammer ERDOĞAN Anısına Kongre Özel Sayısı), 243-268. https://doi.org/10.33399/biibfad.1253074

Kitaplar;
Akbaş, Z. (2011). Irak, Ankara: Barış Kitap.
Babahanoğlu, V. ve Örselli, E. (2022). Küresel Jeopolitik: 21. Yüzyılda Dönüşen Dünya Değişen Türkiye, Bursa: Dora Yayıncılık.

Editörlü Kitapta Bölüm;
Babahanoğlu, V. (2023). “Egypt and The Palestinian Issue”, (Ed. H. M. Boyraz, S. Yeşiltaş ve N. Gürel), The Palestinian Issue and Regional Actors (pp. 39-58), İstanbul: Aktif Yayınları.
Babahanoğlu, V. ve Aydın, F. (2024). “Soğuk Savaş Sonrası Büyük Güçlerin Yayılmacı Politikaları: Rusya ve Çin Örneği”, (Ed. Z. Akbaş, V. Babahanoğlu ve M. F. Argın), Uluslararası Çatışma Bölgeleri: Aktörler, Eylemler ve Dönüşümler (ss. 655-676), Bursa: Dora Yayıncılık.

Çeviri Kitaplar;
Heywood, A. (2013). Küresel Siyaset, (Çev. N. Uslu ve H. Özdemir), Ankara: Adres Yayınları.
Baylis, J., Smith, S. ve Owens, P. (2021). Küreselleşen Dünya Siyaseti Uluslararası İlişkilere Giriş, (Çev. H. B. Yalçın vd.), İstanbul: Küre Yayınları.

Yüksek Lisans / Doktora Tezleri;
Çelik, A. H. (2007). Sivil Toplum Kuruluşlarının Türk Dış Politikasına Etkisi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Konya: Selçuk Üniversitesi.
Akbaş, Z. (2009). Irak Sorununun Uluslararası Boyutu ve Türkiye, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Çevrimiçi Kaynaklar;
Çelik, A. H. (2022). “Libya'da Tekrar Başlayan Çatışmalar ve Türkiye'nin Barış Çabaları”, Anadolu Ajansı, https://www.aa.com.tr/tr/analiz/libyada-tekrar-baslayan-catismalar-ve-turkiyenin-baris-cabalari/2684715, (Erişim Tarihi: 16.08.2024).
T.C. Dışişleri Bakanlığı (t.y.). “Türkiye’nin Uluslararası Enerji Stratejisi”, https://www.mfa.gov.tr/turkiye_nin-enerji-stratejisi.tr.mfa, (Erişim Tarihi: 16.08.2024).


KİTAP İNCELEMESİ YAZIM KURALLARI


  • Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD) uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanlarındaki akademik eserlerin Türkçe veya İngilizce kitap incelemelerini yayımlar.
  • Kitap incelemeleri kitabın özeti değildir. Kitap incelemelerinde söz konusu eser eleştirel bir şekilde analiz edilmelidir. Kitabın konusu, amacı, kapsamı ve literatürdeki yeri belirtilerek kitabın güçlü ve zayıf bulunduğu yönler vurgulanmalıdır. Eser sahibinin tezi ve temel argümanları üzerinde durularak eserin ilgili alana yaptığı katkı tartışılmalıdır. Çeviri kitaplarda çevirinin başarı düzeyine yönelik değerlendirmeler de yapılabilir.
  • Değerlendirilecek kitap, son 5 yılda yayınlanmış akademik nitelikleri haiz bir eser olmalıdır.
  • Sübjektif görüşlerden, kitap ya da yazar hakkında bilimsel üsluba uygun olmayan ifadelerden kaçınılmalıdır.
  • İncelenecek eserin akademik araştırma kitabı olması gerekmektedir.
  • Kitap incelemeleri derginin genel şekil şartlarına uygun olarak APA 6 esasına göre yazılmalıdır. Derginin genel şekil şartları için Yazım Kuralları bölümüne bakınız.
  • Kitap incelemeleri her şey dâhil 1500 – 2000 kelime arası olmalıdır. Azami kelime sınırını aşan yazıların yayımına editöryal değerlendirme neticesinde karar verilir. Yazının başına 50-75 kelimelik Türkçe öz, 50-75 kelimelik İngilizce abstract, 5’er adet anahtar kelime ve keywords eklenmelidir.
  • Kitap incelemesinin başlığına incelenen kitabın adı, yazar(lar)ı, yayımlandığı şehir ve yayınevi, yayın yılı, baskı bilgisi, sayfa bilgisi ve ISBN numarası yazılmalıdır.
  • Dergiye gönderilen tüm çalışmaların yayımlanması konusunda nihai karar organı Dergi Editör Kuruludur.

Örnek Yazım Şablonu:


Kitap Adı (Kalın, Sola Yaslı)
Kitap Yazarının ya da Editörünün Adı Soyadı, Yayın Yeri, Yayınevi, Yayın Yılı, Baskı Bilgisi, Sayfa Bilgisi ve ISBN Numarası (Sola Yaslı)


İncelemeyi Yapanın Adı Soyadı (Kalın, Sağa Yaslı)*
İncelenen Kitabın Kapak Görseli (Ortalı)

Özet
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.

Anahtar Kelimeler:

Abstract
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.

Keywords:

Kitap İncelemesi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.

*Kitap İncelemesini yapanın unvanı, kurumu, e-mail adresi ve ORCİD numarası yazılmalıdır. (Dipnot Şeklinde, 9 Punto)


Kaynakça

ETİK İLKELER

Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır.
Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD), ulusal ve uluslararası standartlara uyan bir yayın etiği politikasını benimser. Dergimiz, Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi gibi ulusal mevzuatlara tam uyum sağlar. Ayrıca, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ) ve Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) tarafından belirlenen uluslararası yayıncılık etik ilkelerine de bağlı kalmayı taahhüt eder. Bunun yanı sıra, Türkiye Editörler Çalıştayı Kararları’na da bağlı kalır. Bu etik standartlar, yüksek kaliteli bilimsel yayınların oluşturulmasını, bilimsel bulgulara olan güvenin artırılmasını ve fikirlerin saygıyla karşılanmasını sağlamayı amaçlar.
Basın Kanunu (Ulusal Mevzuat)
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Ulusal Mevzuat)
Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (Ulusal Mevzuat)
Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (Uluslararası Kriterler)
Türkiye Editörler Çalıştayı Kararları (Ulusal Kriterler)

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, yukarıda belirtilen rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Yazarların Etik Sorumlulukları
Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’ne çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
• Yazar(lar) verilerin elde edilmesinde, analizinde, yorumlanmasında ve sonuçlara ulaşılmasında bilimsel yöntemlerle hareket edilir. Bilimsel olmayan sonuçlar araştırma sonucu olarak gösterilemez.
• Çalışmalarda elde edilen verilerin, yetkililerin izin verdiği ölçüde ve biçimde kullanılması gerekmektedir. Sunulmaması gereken verilerin gizli kalması esas olmalıdır.
• Yazar(lar), araştırma sonucunda oluşabilecek olumsuz durumları ilgili kişilere ve kurumlara bildirmekle yükümlüdürler. Yazar(lar), oluşabilecek bu olumsuz durumlar sebebiyle araştırmaya katılmama hakkına sahiptir.
• Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
• Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
• Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
• Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir; böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
• Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
• Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
• Yazar(lar) başka bir dergide yayınlanmış çalışmalarını Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’ne gönderemez. Tekrar yayın, aynı veya büyük ölçüde benzer makalelerin birden fazla dergide yayınlanması anlamına gelir. Editör, bu tür makaleleri incelemeden reddeder. Sonraki süreçte editör, yazar için belirli bir süreliğine ambargo uygulayabilir, bu durumu kamuoyuna açıklayabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte uygulayabilir.
• Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Eğer böyle bir durum tespit edilirse, editör makaleyi incelemeden iade etme veya reddetme hakkına sahiptir. Editör bu durumu öğrendiğinde makaleyi eş zamanlı alan diğer derginin editörüne söz konusu eş zamanlı gönderimi bildirebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.

Etik kurallar çerçevesinde; dergimizde değerlendirilmesi için Etik Kurul İzni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar

Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
• Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
• Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD), bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir.

Genel Görev ve Sorumluluklar
Editörler, Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’nde yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarfetme,
• Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
• Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
• Düşünce özgürlüğünü destekleme,
• Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
• Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
• Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.

Okuyucu İle İlişkiler
Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.

Yazarlar İle İlişkiler
Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
• Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
• Editörler, yayın kapsamına uygun olan çalışmaları ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
• Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
• Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
• "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
• Editörler, yazarlar tarafından kendilerinden beklenecek her konuyu ayrıntılı olarak içeren bir "Yazım Kuralları" rehberi yayınlamalıdır. Bu rehberler belirli zaman aralıklarında güncellenmelidir.
• Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.

Hakemler İle İlişkiler
Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
• Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
• Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
• Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
• Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
• Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
• Hakemleri zamanında dönüş ve performans gibi ölçütlerle değerlendirmelidir.
• Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
• Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
• Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
• Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.

Yayın Kurulu İle İlişkiler
Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Yeni yayın kurulu üyelerini yayın politikaları konusunda eğitmeli, ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamalıdır.
Ayrıca editörler;
• Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
• Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
• Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
• Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
• Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.

Dergi Sahibi ve Yayıncı İle İlişkiler
Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editöryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır.

Editöryal ve Kör Hakemlik Süreçleri
Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar. Detaylı bilgi için "Hakem Değerlendirme Süreci" sayfasına bakabilirsiniz.

Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü
Editörler; gönderilen tüm yazıları gizli tutar, yazarların izni olmadan bir yazı hakkındaki bilgileri kimseye ifşa edemezler. Makale inceleme sürecinde şu kişiler makalelere erişebilir: Editörler, Hakemler, Yayın Kurulu Üyeleri. Bir yazıyla ilgili ayrıntıların yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebileceği tek durum, editörün ciddi araştırma suistimalinden şüphelenmesidir.

Kalite Güvencesi
Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol
Yazarlar, yalnızca özgün çalışmalarını yayınlamalı ve kullandıkları eser, kaynak ve verileri uygun şekilde belirtmelidirler. Yaptıkları çalışmanın niteliğinin belirlenmesinde etkili olan diğer yayınları da belirtmelidirler. İntihalin farklı türleri vardır: bir başka araştırmacının çalışmasını kendi çalışması gibi göstermek, başka bir araştırmacının çalışmasının bir bölümünü çalışamaya atıf yapmadan kopyalamak ya da kendine aitmiş gibi başka şekilde ifade ederek kullanmak, ya da başka bir çalışmanın sonuçlarını kendine aitmiş gibi iddia etmek gibi. Her ne şekilde olursa olsun intihal yapmak yayıncılık etiğine aykırıdır ve kabul edilemez. Bu nedenle Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD), gönderilen tüm makaleleri olası bir intihali engellemek için tarama yapmaktadır. Gönderilen her makale, Turnitin programı kullanılarak intihal açısından taranır. Bu taramada, kaynakça ve alıntılar hariç tutulur. Benzerlik oranın %20’den az olması beklenir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kuralların uymasıdır. Ancak atıf ve alıntı kurallarına uyulmadığı takdirde, düşük benzerlik oranı bile intihal olarak değerlendirilebilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır. Editörler için %20 bir kıstas değildir, en ufak sorun gördükleri takdirde makaleyi reddetme ve/veya düzeltme talep etme hakları saklıdır. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı uygunsuzluklar içeren makaleler de dâhildir.

Kişisel Verilerinin Korunması
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD), yasal olarak kamuya açık olmayan insan katılımcılarla ilgili kişisel veya hassas verileri veya materyalleri içeren tüm araştırmaların resmi etik incelemeye tabi olmasını şart koşar. Editörler; çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

Olası Suistimal ve Görevi Kötüye Kullanmaya Karşı Önlem
Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikayetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır. Editörler, etik ihlalden şüphelenirse veya bir ihlal iddiası olursa harekete geçmekle yükümlüdürler. Editörler, öncelikle görevi kötüye kullandığından şüphelenilen kişilerden bir yanıt istemelidir. Yanıttan memnun kalmazlarsa, ilgili işverenlerden veya kurumdan araştırma yapmasını istenmelidir. Bu görev hem yayınlanmış hem de yayınlanmamış makaleleri kapsar. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD) veya editörleri hiçbir durumda intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suistimallerinden herhangi birinin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Editörler; yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.

Şikayet Prosedürü
Bu prosedür, Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’nin veya yazı kadromuzun sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetler için geçerlidir. Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür. Şikâyet, Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’nin veya yazı işleri ekibimizin sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili olmalıdır. Şikâyetler doğrudan ulipodergisi@gmail.com adresine e-posta ile gönderilmelidir ve gizli olarak ele alınacaktır. Editör, şikâyetlere anında yanıt verir. Editör, şikâyetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedürü takip eder.
Şikâyetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenir ve çözülemezse şu süreçler izlenir:
• Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikâyetçi, şikâyetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilir.
• Şikâyetçi hoşnut kalmazsa, şikâyetler baş editöre iletilebilir.
• Mümkünse iki hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.
• COPE, bilimsel dergilerin editörleri için bir uygulama kodu yayınlar. Bu editörler, dergiler ve yayıncılarla olan anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştıracaktır ancak yalnızca derginin kendi şikâyet prosedürleri tükendikten sonra buraya başvuru yapılabilir.

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE yönergeleri dikkate alınır.

Politik ve Ticari Kaygılar
Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Çıkar Çatışmaları
Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Tüm çalışmaların "Çift Körleme Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD) değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD) için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
• Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
• Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
• Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
• Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

Yayıncının Etik Sorumlukları
Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD) yayıncısı olan Uluslararası İlişkiler ve Politika Derneği (ULİPOD), kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen sivil toplum örgütüdür. Bu bağlamda Uluslararası İlişkiler ve Politika Derneği (ULİPOD), Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD) ile ilgili aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
• Editörler, Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’ne gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
• Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
• Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.

Etik İhlal Bildirimleri
Okurlar, Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’nde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiklerinde ya da editoryal içerik ile ilgili (intihal, yinelenen makaleler vb.) herhangi bir şikâyetleri olduğunda ulipodergisi@gmail.com adresine e-posta göndererek bildirimde bulunabilir. Gelişmemiz için fırsat sağlayacağından başvuruları memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yaparız.


YAYIN POLİTİKASI

• Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD) yılda iki kez Ocak ve Haziran aylarında yayınlanan hakemli ve süreli bir dergidir. Dergide uluslararası ilişkiler, uluslararası politika, siyasi tarih, devletler hukuku, güvenlik çalışmaları, bölge çalışmaları, göç çalışmaları, diplomasi, ekonomi politik, dış politika ve siyaset bilimi alanlarındaki teorik ve uygulamalı çalışmalara ve kitap incelemelerine yer verilir. Sosyal bilimlerin diğer alanlarından gelen ve/veya sayılan alanlarla ilişkili olmayan akademik çalışmalara ise yer verilmez. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Dergide yayımlanan çalışmaların bilim ve dil bakımından sorumluluğu yazar/yazarlarına aittir.
• Dergide Yayın Kurulu’nun talebi üzerine özel sayı yayımlanabilir. Özel sayıda yer alması için gönderilen makaleler önce Editöryal ön incelemeye tabi tutulur. Sonra derginin yazım kurallarına uygunluk açısından incelenir ve intihali önlemek için benzerlik tarama yapılır. Bu aşamalardan sonra çift taraflı körleme modelinin kullanıldığı hakem değerlendirmesi sürecine alınır.
• Dergiye gönderilen makalelerden değerlendirme ücreti ve başvuru ücreti alınmamaktadır.
• Dergide yayımlanan çalışmalar için yazar(lar)a telif ödemesi yapılmamaktadır.
• Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD)’a gönderilecek makalelerin atıf yapma ve kaynak gösterme düzeni, APA 6’ya göre yapılmalıdır. Bu konuda “Yazım Kuralları” detaylıca incelenmelidir.
• Makaleler, Yazım Kuralları sayfasında bulunan makale şablonu doldurularak hazırlanmalı ve .docx formatında kayıt edilerek sisteme yüklenmelidir.
• Makaleler öncelikle şekil ve içerik yönünden ön incelemeye tabi tutulur. Şekil şartlarının ve gönderim sürecinin koşullara uygun olarak yapılması gerekir. Şekil ve içerik olarak uygun bulunan makaleler için editörler tarafından hakemlik süreçleri başlatılır. Dergiye sunulan makaleler için hakemlik sürecine alınacağı garantisi verilmez. Buna ek olarak, makalelerin değerlendirme süresi için kesinlikle tarih verilmemektedir.
• Dergimize gönderilen makaleler şekil ve içerik yönünden ön incelemesi yapıldıktan ve intihal programında taratıldıktan sonra en az iki hakeme gönderilmektedir. Hakemlerden olumlu görüş alınan yazılar yayım sürecine alınır. Hakemlerden bir olumlu ve bir olumsuz rapor alınması halinde çalışma editör tarafından uygun görüldüğü takdirde üçüncü bir hakeme gönderilir. Hakem atamaları, editör tarafından yapılır.
• Değerlendirme süreci tamamlanan makalelerin ne zaman ve hangi sayıda yayınlanacağı Editör Kurulu tarafından tayin edilir. Yayına kabul edilen makaleler için yazar(lar)a yayına kabul e-postası gönderilir. Değerlendirme süreci tamamlanmış makaleler, editör kurulunun görüşü ile herhangi bir sayıda yayınlanabilir.
• Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda, makalenin yayınlanmasına, rapor çerçevesinde yazar(lar)dan düzeltme, ek bilgi ve kısaltma istenmesine veya yayınlanmamasına karar verilmekte ve bu karar yazar(lar)a sistem üzerinden bildirilmektedir. Yazar(lar), hakemler tarafından istenilen bütün değişiklikleri yapmakla yükümlüdür. Yazarlar istenilen değişiklikleri belirtilen sürelerde yapmazlar ise makaleleri red edilir.
• Dergide yayımlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
• Araştırma konusu makale ve yazı herhangi bir kurum tarafından destek görmüş veya tezden üretilmiş ise bu durum, yazar bilgilerinin yer aldığı dosyada belirtilmelidir.
• Yayın ilkelerine uygun olmayan makalelerin başvuruları kabul edilmeyecektir. Eksiklikleri sonradan tespit edilen makalelerin ise hangi aşamada olduğuna bakılmaksızın değerlendirme süreci sonlandırılacak ve makale iade edilecektir.
• Yazarlar Sherpa/Romeo, Dulcinea, Diadorim vb. sistemler üzerinden makalelerini arşivleyebilirler.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.

Creative Commons Lisansı                      Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

27232  

27418 Dergimize gönderilen çalışmalar Turnitin tarafından taranmaktadır.