Özel Sayı

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE VERİMLİLİK, 12.01.2022

Yıl: 2022

Makaleler

Araştırma Makalesi

10. MEASURING FIRM PERCEPTION TO ADAPTATION of INDUSTRY 4.0: THE CASE OF TURKEY

Verimlilik Dergisi'nin amacı; verimlilik alanında yapılan araştırma sonuçlarını bilimsel esaslar çerçevesinde okuyucularına aktarmak ve bu yolla verimlilik biliminin ve bilincinin gelişmesine katkı sağlamaktır.

Verimlilik kavramının disiplinler arası niteliği nedeniyle, Verimlilik Dergisi’nde yayımlanan makaleler geniş bir konu çeşitliliğine sahiptir. Verimlilik Dergisi, verimliliğin ölçülmesi ve iyileştirilmesi ile ilgili konuları ele alan teorik ve uygulamalı araştırmaları yayınlar. Genel itibarıyla ekonomi, yönetim bilimleri, yöneylem araştırması, işletme ve kamu yönetimi disiplinlerine ağırlık veren Verimlilik Dergisi, bunlarla kısıtlı olmamak üzere aşağıdaki başlıklardaki yayınları öncelikli olarak kapsamına dâhil eder:

- Verimlilik Yönetimi
- Verimlilik Ölçümü ve İyileştirme
- Verimlilik Artırma Teknikleri
- İşgücü Verimliliği ve İstihdam Politikaları
- Kamu Yönetiminde Verimlilik
- Makro Ekonomik Değişkenler ve Verimlilik İlişkisi
- Kısmi ve Toplam Faktör Verimliliği
- Performans Ölçümü Yöntem ve Teknikleri
- Kurumsal ve Bireysel Performans Yönetimi
- Toplam Kalite Yönetimi
- İstatistiksel Kalite Kontrol
- Karar Analizi ve Karar Destek Sistemleri
- Yönetim Bilgi Sistemleri
- Ürün / Hizmet Tasarımı ve Geliştirme
- Organizasyonel Tasarım
- Süreç Yönetimi
- Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi
- Yenilik Yönetimi
- Proje Yönetimi
- Üretim Yönetimi
- Lojistik
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Sürdürülebilir Üretim
- Sürdürülebilir Kalkınma (Yeşil Büyüme)
- Kaynak Verimliliği
- Döngüsel Ekonomi
- Etki Analizi Uygulamaları
- Dijital Dönüşüm Uygulamaları 

Kapak Sayfası Şablonu

Makale Metni Şablonu

Kontrol Listesi


Verimlilik Dergisi, verimlilik alanındaki bilimsel ve özgün makaleleri Türkçe ve İngilizce olarak kabul etmektedir.

Verimlilik Dergisi’nde yer verilen makale türleri şunlardır:

Araştırma Makalesi: Orijinal bir araştırmanın bulgularını ve sonuçlarını yansıtan yazılardır.

Derleme Makale: Yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, konuyu özetleyen, değerlendirme yapan ve bu çalışmalardaki bulguları karşılaştırarak yorumlayan yazılardır.


  • Makaleler A4 boyutunda (29.7x21 cm) kâğıda, MS Word veya uyumlu programlarla yazılmalıdır.
  • Yazı karakteri olarak Arial kullanılmalı, 11 punto, tek satır aralığıyla yazılmalı ve sayfalar numaralandırılmalıdır.
  • Makale ekleriyle birlikte 9000 kelimeyi geçmemelidir.
  • Yazımda, özel durumlar dışında, TDK Yazım Kılavuzu esas alınır.
  • Makalenin başlığı içerikle uyumlu olup kalın harflerle yazılmalı ve 14 punto büyüklüğünde olmalıdır.
  • Yazarların ad ve soyadları kapak sayfasında yer almalı ve yazarların unvanı, görev yaptığı kurum ile e-posta adresleri verilmelidir
  • Makale değerlendirme sürecinde kör hakemlik yöntemi uygulanacağı için yazar adı, soyadı, kurum, iletişim bilgileri metin dosyasında yer almamalıdır
  • Makalenin başında, Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır. Özetler 200 kelimeyi aşmamalıdır.
  • Özetlerin altında en az 3 anahtar kelime yer almalıdır.
  • Makale metni yapılan çalışmaya ilişkin giriş, literatür taraması, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışmaya ilişkin kısımları kapsamalıdır.
  • Metin içerisindeki başlıklar kalın harflerle yazılmalıdır. Uzun yazılarda ara başlıkların kullanılması okuyucu açısından kolaylık sağlamaktadır.
  • Birinci derece başlıklar 1., 2., vb. şekilde; ikinci derece başlıklar 1.1., 1.2., vb. şekilde; üçüncü derece başlıklar ise 1.1.1., 1.1.2., vb. şekilde numaralandırılmalıdır. Ana ve ara başlıkların tümü (başlıklar, kaynaklar ve ekler) koyu harflerle yazılmalıdır.
  • Metin içindeki vurgulanması gereken ifadeler italik veya kalın kullanılarak gösterilir. Dipnot gerektiren yerlerde, aynı sayfada * işareti kullanılmalıdır.
  • Tablo içermeyen bütün görünümler (fotoğraf, çizim, diyagram, grafik, harita vs.) şekil olarak adlandırılmalıdır. Her bir tablo ve şekil, metin içinde bulunması gereken yere yerleştirilmelidir. Bütün tablo ve şekiller metin içinde ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Eğer şekiller fotoğraf ise yüksek çözünürlükte ve baskı kalitesine uygun bir şekilde yerleştirilmelidir. Kullanılan tablo ve şekillere metin içinde gönderme yapılmalıdır. Metin içindeki göndermeler parantez içinde (Örn. Tablo/Şekil 1) ve ilgili görselin sayı numarası ile verilmelidir. Birden fazla görsele gönderme yapılacak ise ilgili numaralar tire ile ayrılarak belirtilmelidir (Örn. Tablo 1-2).
  • Metin içerisindeki tüm eşitlikler MS Equation kullanılarak yazılmalıdır. Eşitlikler (1), (2) şeklinde numaralandırılmalı ve tüm birimler SI birim sisteminde olmalıdır.
  • Simgeler ve kısaltmalar metin sonunda kaynaklardan sonra verilebilir.
  • Metin içinde, kaynaklara gönderme yapıldığında, yazarın soyadı, eserin yayın yılı, sayfa numarası parantez içinde gösterilmeli, kaynak için dipnot kullanılmamalıdır.

Kaynak bir makale ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi (yıl), makalenin tam başlığı, derginin adı (varsa uluslararası kısaltmaları), Cilt no (Sayı no), makalenin başlangıç ve bitiş sayfa numarası.

Selim, S., Purtaş, Y. ve Uysal, D. (2014). "G-20 Ülkelerinde Eğitim Harcamalarının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi", Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 1(2), 93-102.
Lee, H.H. ve Tan, H.B. (2006). "Technology Transfer, FDI and Economic Growth in the ASEAN Region", Journal of the Asia Pacific Economy, 11(4), 394-410.



Kaynak bir kitap ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi (yıl), kitabın adı, cilt no, varsa editörü, yayınevinin adı, yayın no, yayınlandığı yer. 

Öker, F. (2003). "Faaliyet Tabanlı Maliyetleme: Üretim ve Hizmet İşletmelerinde Uygulamalar", Literatür Yayıncılık, İstanbul.


Kaynak kitaptan bir bölüm ise: Bölüm yazarının soyadı, adının baş harfi (yıl), bölümün adı, bölümün alındığı kitabın adı, yayınevinin adı, yayınlandığı yer.

Polat, B. ve Aktakke, N. (2017). "Etki Değerlendirme Yöntemleri", Kalkınma Programlarının Değerlendirmesinde Etki Analizi Yöntemleri ve Türkiye’de Uygulamalar, Editör: Aran, M.A., Optimist Yayın Grubu, İstanbul, 19-50.


Kaynak basılmış tez ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi (yıl), tezin adı, türü (yüksek lisans, doktora), sunulduğu üniversite ve enstitüsü.

Ateş, S. (1998). "Yeni İçsel Büyüme Teorileri ve Türkiye Ekonomisinin Büyüme Dinamiklerinin Analizi", Yayımlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.


Kaynak kongre bildirisi ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi (yıl), bildirinin başlığı, kongrenin adı, yapıldığı yer, bildirinin başlangıç ve bitiş sayfa numarası.

Kianto, A., Ritala, P., Vanhala, M. ve Inkinen, H. (2013). "The Impact of Knowledge Management Practices on Organizational Performance", 14th European Conference on Knowledge Management (ECKM 2013), Kaunas, Litvanya, 356-361.


Kaynak web sayfasında alınmış ise: Yazar veya sorumlu kurum, Atıf yapılan öğenin başlığı, web sayfasının adı, URL, (Erişim Tarihi).

BMUS (United States Bone and Joint Initiative), (2020). "The Burden of Musculoskeletal Diseases in the United States", www.boneandjointburden.org, (Erişim tarihi: 18.03.2020).


Doğrudan alıntılar “tırnak içinde” verilmelidir. Alıntılar 4 satırdan fazla ise bloklama yöntemi kullanılmalıdır. Blok alıntılar iki sekme içeriden yazılır ve blok alıntılarda yazı karakteri ve boyutu metin ile aynı kalacak şekilde italik olarak yazılır.

Aşağıda yer alan etik ilkeler ve kurallar ‘Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics - COPE, https://publicationethics.org) yönergesine göre hazırlanmıştır. Ayrıca Verimlilik Dergisi‘nde intihal ve etik dışı davranışlar olarak kabul edilen durumlara ilişkin bilgi verilmiştir.

ETİK İLKELER


Editör(ler)

        Editör dergide basılan tüm makalelerden sorumludur. Editörün etik görevleri ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:    

        Genel Sorumluluklar    

  • Editör, derginin niteliğinin artırılmasına ve gelişimine katkıda bulunmakla yükümlüdür.
  • Editörün, yazarların ifade özgürlüğünü desteklemesi gerekmektedir.

        Okuyucularla İlişkiler

  • Editörün, dergide hakem değerlendirmesinin gerekli olmadığı bölümlerin (editöre mektup, davetli yazılar, konferans duyuruları vb.) açıkça belirtildiğinden emin olması gerekmektedir.
  • Editörün, yayımlanan makalelerin dergi okuyucularının bilgi ve becerileriyle uyumlu olabilmesi için çaba sarf etmesi gerekmektedir.

        Hakemlerle İlişkiler

  • Editör, hakemlerin bilgi ve uzmanlıklarına uygun makaleleri değerlendirmelerini istemelidir. Böylece makalelerin alanında uzman kişilerce uygun bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
  • Editörün, hakem değerlendirme sürecine ilişkin gerekli tüm bilgileri ve hakemlerden yapması beklenenleri hakemlere iletmesi gerekmektedir.
  • Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik yöntemi ile sürdürüldüğünden emin olmalı ve yazarlara hakemleri, hakemlere de yazarları ifşa etmemelidir.
  • Editör, hakemleri zamanlama ve performanslarına göre değerlendirmelidir.
  • Editör, hakemlere ilişkin bir veri tabanı oluşturmalı ve hakemlerin performansına göre veri tabanını güncellemelidir.
  • Editör, kaba ve niteliksiz yorumlarda bulunan ya da zaman planına önem göstermeyen hakemleri hakem listesinden çıkarmalıdır.
  • Editör, hakem listesini hakemlerin uzmanlık alanlarına göre sürekli yenilemeli ve genişletmelidir.

        Yazarlarla İlişkiler

  • Editör, yazarlara kendilerinden ne beklendiğine ilişkin yayım ve yazım kuralları ile örnek şablonu sürekli güncellemelidir.
  • Editör, dergiye gönderilen makaleleri dergi yazım kuralları, çalışmanın önemi, özgünlüğü açısından değerlendirmeli ve makaleyi ilk gönderim sürecinde reddetme kararı alırsa, yazarlara bunun nedenini açık ve yansız bir şekilde iletmelidir. Bu süreçte, makalenin dilbilgisi, noktalama ve/veya yazım kuralları (kenar boşlukları, uygun şekilde referans gösterme, vb.) açısından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine karar verilirse, yazarlar bu konuda bilgilendirilmeli ve gerekli düzeltmeleri yapabilmeleri için kendilerine zaman tanınmalıdır.
  • Makalelerde gönderim ve yayıma kabul tarihleri yer almalıdır.
  • Yazarların makalelerinin durumuna ilişkin bilgi talebi olduğunda çift taraflı kör hakemlik sürecini bozmayacak şekilde yazarlara makalelerinin durumuna ilişkin bilgi verilmelidir.

        Yayın Kurulu ile İlişkiler

  • Editör, Yayın Kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarını iletmeli ve kendilerinden beklenenleri açıklamalıdır.
  • Editör, Yayın Kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarının en güncel halini iletmelidir.
  • Editör, Yayın Kurulu üyelerini değerlendirmeli ve derginin gelişimine aktif olarak katılım gösterecek üyeleri seçmelidir.
  • Editör, Yayın Kurulu üyelerini aşağıda yer alan rolleri ve sorumluluklarına ilişkin bilgilendirmelidir:    
          o Derginin gelişimini desteklemek
          o Kendilerinden istendiğinde uzmanlık alanlarına ilişkin derlemeler yazmak,
          o Yayım ve yazım kurallarını gözden geçirmek ve iyileştirmek,
          o Derginin işletiminde gerekli sorumlulukları yerine getirmek.

Yazar(lar)

  • Verimlilik Dergisi’ne gönderilen makalelerin verimlilik alanındaki özgün çalışmalar olması gerekmektedir.
  • Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklar (yazarlar, çevrimiçi sayfalar, kişisel görüşmeler, vb.) için doğru ve uygun bir şekilde kaynak gösterilmelidir.
  • Dergiye gönderilen makalelerin başka bir dergiye gönderilmediği belirtilmelidir.
  • Makaleye fikren katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
  • Gönderilen makaleye ilişkin çıkar çatışmaları belirtilmeli ve nedeni açıklanmalıdır.
  • Yazarların, hakem sürecindeyken çalışmalarına ilişkin ham verileri Yayın Kuruluna iletmesi istenebilir, bu durumda yazarların ham verilerini Yayın Kurulu ile paylaşmaları beklenmektedir. Yazarlar, yayımlanan bir makaleye ilişkin verileri 5 yıl süreyle saklamakla yükümlüdürler.
  • Yazarlar çalışmalarında bir hata tespit ettiklerinde Editörü ve Yayın Kurulunu bilgilendirmeli, düzeltme ya da geri çekme süreci için iş birliği kurmalıdırlar.


Hakemler

Verimlilik Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler çift taraflı kör hakemlik yöntemi ile değerlendirilmektedir. Çift taraflı kör hakemlik yöntemi, yansız, nesnel ve bağımsız bir değerlendirme sürecinin sağlanabilmesi için yazarların hakemlerden, hakemlerin de yazarlardan gizli tutulması anlamına gelmektedir. Hakemlere makaleler değerlendirilmek üzere editör tarafından (e-posta yoluyla) iletilmektedir. Hakemler, değerlendirdikleri makalenin bilimsel alanlara katkısı ve makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararlarını ve bu kararlarına ilişkin gerekçelerini Verimlilik Dergisi Değerlendirme Formunu doldurarak belirtmektedirler. Verimlilik Dergisi’nin hakemlerinin etik sorumlulukları ve rolleri aşağıda belirtildiği gibidir:
  • Hakemlerin, yalnızca uzmanlık alanlarına ilişkin makalelere hakemlik yapmaları gerekmektedir.
  • Hakemler, makaleleri yansız ve nesnel olarak değerlendirmelidir.
  • Hakemlerin, değerlendirdikleri makalelere ilişkin Verimlilik Dergisi Değerlendirme Formu’nu doldurmaları gerekmektedir. Hakemlerin değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ile kararlarına ilişkin gerekçelerini de bu formda belirtmeleri gerekmektedir.
  • Hakemlerin, önerilerinde kullandıkları üslubun nezaket ve saygı kurallarına uyması ve bilimsel olması gerekmektedir. Hakemler saldırgan, saygısız ve öznel kişisel yorumlardan kaçınmalıdırlar.
  • Hakemlerin, kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelerini tamamlamaları gerekmekte ve burada belirtilen etik sorumluluklara uymaları beklenmektedir.

Yayıncı

Verimlilik Dergisi, T. C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanmaktadır. Yayıncının etik sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

  • Yayıncı, Verimlilik Dergisi’nde makale yayımlama sürecinde karar merciinin ve hakemlik sürecinin editörün sorumluluğu olduğunu kabul eder.
  • Yayıncı derginin web sayfasında derginin açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlar.

Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi

Verimlilik Dergisi'nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ile ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda lutfiye.daglioglu@sanayi.gov.tr ve onder.belgin@sanayi.gov.tr e-posta adresine bildirilmesi gerekir.


YAYIN POLİTİKASI

Genel İlkeler

  • Verimlilik Dergisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanmaktadır.
  • Basılı ve çevrim içi olarak yayımlanan Verimlilik Dergisi ulusal hakemli bir dergidir. Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim olmak üzere yılda dört defa sayı yayımlamakladır.
  • Verimlilik Dergisi https://dergipark.org.tr/tr/pub/verimlilik adresinden yayımlanmaktadır ve tüm süreçleri Dergipark üzerinden yürütülmektedir.
  • Verimlilik Dergisi, yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve Yayıncılık Etiği Komitesi (Committe on Publication Ethics - COPE, https://publicationethics.org) tarafından hazırlanan uygulama rehberini izlemeyi taahhüt eder.
  • Verimlilik Dergisi’nde yer alan makaleler LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe) sistemi ile arşivlenmektedir.
  • Verimlilik Dergisi, Açık Erişim politikası izlemekte olup, Creative Commons 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Yayımlanan çalışmalara erişim ücretsizdir ve yayımlanan tüm makaleler ulusal düzeyde bilim dünyasıyla paylaşılmaktadır. Uluslararası düzeyde tarama faaliyetlerinde bulunan indekslere de başvuruları yapılmış olup, halen TRDizin, SOBİAD ve EBSCO içerik tarama servislerinde taranmaktadır.
  • Yayına kabul edilen makaleler için yazarın talep etmesi halinde editörce imzalanmış bir “Yayına Kabul Belgesi” gönderilir.
  • Verimlilik Dergisi, herhangi bir sayı için makale kabul etmez. Dergiye her zaman makale gönderilebilir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar, uygun bulunan sayı için yayımlanmak üzere seçilir.
  • Verimlilik Dergisi’nde yayımlanan makalelerin içerikleriyle ilgili her türlü yasal ve bilimsel sorumluluk yazar(lar)a aittir.
  • Verimlilik Dergisi’ne makale gönderen tüm yazarlar eşit haklara sahiptir. Makalelerin değerlendirme, kabul ve yayınlama süreçlerinde çalışma veya yazara herhangi bir ayrıcalık tanınmamaktadır. Kabul edilen makalelerin yayımlanma sırası, kabul zamanına bağlı olarak düzenlenmektedir. Fakat Yayın Kurulu, gerekli gördüğü durumlarda değişiklik yapma hakkını saklı tutmaktadır.
  • Verimlilik Dergisi’ne gönderilen makalelerin değerlendirilmesi/basılması gibi süreçlerde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
  • Verimlilik Dergisi, internet sitesi üzerinden paylaşılan isim, unvan ve e-posta adresleri gibi bilgileri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanır; farklı herhangi bir amaç için kullanmaz veya diğer kişilerin kullanımına açmaz.
  • Yayımlanan yazılar için yazarlara telif ödenmez ve yayın hakları Telif Devir Sözleşmesiyle birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na devredilmiş sayılır. Bu devir, sanal ortamda yayımlanmayı da kapsar. Telif Hakkı Devir Formu tüm yazarlar tarafından doldurulup imzalanarak dergi sistemine yüklenmelidir.
  • Yazılardaki görüşlerin, fotoğraf ve belgelerin sorumluluğu yazarlarına aittir.
  • Yayımlanmak üzere kabul edilen makaleler, Verimlilik Dergisi tarafından yayın haklarının tümüne sahip olarak yayımlanmaktadır.

Dergide Yer Alacak Çalışmaların Niteliği

  • Verimlilik alanında katkı sağlayacak, bilimsel ölçütlere ve araştırmaya dayanan özgün makaleler Verimlilik Dergisi tarafından kabul edilmektedir.
  • Zengin bir kaynakçaya sahip olan ve incelenen konu ile ilgili eleştirileri ve görüşleri ortaya koyan derleme makaleler Verimlilik Dergisi tarafından kabul edilmektedir.
  • Gönderilen makalelerin, daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekmektedir.
  • Çalışma, araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenmiş ise; destek sağlayan kuruluş adı, proje numarası ve tamamlandığı tarih bilgisi dipnotta belirtilmelidir.
  • Gönderilen makaleler değerlendirme kopyası oluşturmak ve hakem sürecinden yayımlanabilir onayının alması durumunda mizanpaj çalışmalarının yapılması amacıyla Word (doc, docx) formatında yüklenmelidir. Makalede kullanılan görsel malzeme metnin içine eklenmelidir.
Değerlendirme Süreci

1. Gönderilen makaleler hakemlere sunulmadan önce aşağıdaki noktalar dikkate alınarak incelenmekte, değerlendirme sürecine uygun bulunan makaleler hakemlere gönderilmektedir:
a. Yayın Kurulu tarafından makalenin yayın ilkelerine ve yayın etiğine uygunluğu, bilimsel niteliği ve özgünlüğü göz önünde bulundurularak biçimsel ve genel içerik olarak değerlendirilir ve eserin ait olduğu alan belirlenir.
b. Hakem değerlendirme aşamasında hakemler sisteme yazarlar tarafından eklenen ve eserin yazar(lar)ı ile ilgili herhangi bir ibarenin yer almadığı tam metin üzerinden değerlendirmelerini gerçekleştirirler.
c. Her hakem makaleyi, sistemde bulunan değerlendirme kriterlerine göre değerlendirir; gerekli düzeltme ve değişiklikleri bildirebilecekleri bir alana satır numarası ve “yapılması gerekenler” şeklinde girebilecekleri gibi, bir ek dosya ile de sisteme yükleyebilirler. Ayrıca değerlendirme sonucunu belirten bir yargı ifadesini de seçerler.
d. Yazarlar, hakemlerin önerilerini dikkate alırlar; fakat katılmadıkları hususlara itiraz etme hakkına sahiptirler.
e. Verimlilik Dergisi’nde çift kör hakem değerlendirme sistemi kullanılmaktadır. Makalenin yayına kabulü için en az iki hakemin “olumlu” görüşü aranır. Hakemlerden biri “olumlu”, diğeri ise “olumsuz” görüş bildirmesi durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki “olumlu” hakem görüşünün ardından yayımlanmak üzere seçilen makalelere Yayın Kurulu tarafından yayımlanacağı yıl ve sayı ataması yapılır. PDF kopyaları üretilerek sisteme eklenir.
f. İlgili sayının yayım tarihi geldiğinde sayı yayına alınarak görünür hale getirilir.

2. TÜBİTAK ULAKBİM TRDizin’in ilgili kurullarınca alınan kararlara göre 2020 yılı için TRDizin’de indekslenen ve değerlendirme aşamasında olan tüm dergilerde yayımlanmak üzere başvurusu yapılacak derleme türü dışındaki makalelerin yazarlarından;
a. Ölçek, anket, görüşme, gözlem gibi yollarla veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alındığı (etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı) aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmesi ve belgelendirilmesi, 
b. Bilgilendirilmiş gönüllü olur/onay formunun imzalatıldığına ilişkin bilgiye makalede yer verilmesi,
c. Veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterildiğinin kanıtlarının (başkalarının ölçek, anket, belgelerinin kullanılması için izin alınması gibi) makale içinde sunulması,
d. Makalelerde araştırma ve yayın etiğine uyulduğunun belirtilmesi istenilecektir.

3. Makale, 2. maddede belirtilen gerekli belgelerin yüklenmesinin ardından hakem değerlendirme aşamasına geçecektir.

4. Gönderilen makaleler için “düzeltme” kararı alındığında yazarların 15 gün içinde gerekli düzeltmeleri yaparak makalenin son şeklini sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Düzeltmeler belirtilen sürede yapılıp gönderilmediği takdirde, Yayın Kurulu makaleyi reddetme hakkına sahiptir.

5. Dergide makale değerlendirme sürecinin, hakem değerlendirmelerine bağlı olarak her bir makale için en fazla 6 ay sürmesi öngörülmektedir.

6. Yazar(lar), hakemlerin ve Yayın Kurulu’nun eleştiri, öneri ve düzeltmelerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçelerini bildirme hakkına sahiptirler. Yayıma kabul edilen ve edilmeyen makalelerin yazar(lar)ına bilgi verilir ancak makale metinleri iade edilmez.

7. Yazar makalesini geri çekme hakkına her zaman sahiptir. Ancak hakem ataması yapılan makaleler Dergipark’ın sisteminden dolayı, yazar tarafından geri çekilememektedir. Yazarın makalesini geri çekebilmesi için değerlendirme sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Makalelerini geri çekmek isteyen yazar(lar), imzalı Makale Geri Çekme Formu aracılığıyla talepte bulunabilirler.

İntihali Ortaya Çıkarma 

Dergimize gönderilen makalelerin benzerlik oranı tespit edilmektedir. Hakem ataması yapılmadan önce tespit edilen benzerlik oranının %20’nin üstünde olması durumunda, makale hakem değerlendirme süreci başlatılmadan yazara gönderilmektedir. Yayımlandıktan sonra tespit edilen intihaller için yayından kaldırma işlemi uygulanmakta ve okuyucular için dergide bir editör notu yayımlanmaktadır.

Şikâyet Mekanizması

Okuyucu, Verimlilik Dergisinde yayınlanan bir makalede önemli bir hata fark ettiğinde ya da editoryal içerik ile ilgili herhangi bir şikâyette (intihal, yinelenen makaleler vb.) bulunmak istediğinde lutfiye.daglioglu@sanayi.gov.tr ve onder.belgin@sanayi.gov.tr adreslerine e-posta gönderebilir. Şikayetler Dergi gelişimi için fırsat sağlayacağından tarafımızca memnuniyetle karşılanacak, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yapılacaktır.

Ücret Politikası

Verimlilik Dergisi, basılı ve elektronik makaleler veya abonelik için, yazarlardan değerlendirme, başvuru ve yayın ücreti veya benzeri bir ödeme talep etmemektedir.


Journal of Productivity does not require evaluation, application and publication fees or related payments from authors for published and electronic articles or contribution.

                                                                                                          23139       23140           29293

22408  Verimlilik Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.