BibTex RIS Cite

Effect of Kernel Moisture Content on the Technological Properties of Popcorn (Turkish with English Abstract)

Year 2001, Volume: 26 Issue: 2, - , 01.04.2001

Abstract

In this study, six popcorn variety and lines were obtained from Antalya Agricultural Research Institute and a popcorn grower in Adana. The popcorn samples were tempered 10 different moisture contents (9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, and 18%) and popped using microwave and conventional method. Quadratic regression equations were used in analysis. According to statistical analysis, regression coefficients of expansion volume and unpopped kernel ratio (a, b1, b2), determination coefficients (R2) and optimum moisture contents of all pop-corns popped with microwave and conventional method were calculated. Determine coefficients retating to expansion volume and unpopped kernel ratio (R2) was statistically significant at all popcorn samples and both methods. The calculated moisture contents for maximum expansion volume were ranged from 12.38 to 13.93 % in conventional popping, 12.56 to 13.28 % in microwave popping depending upon the va¬riety of popcorn. Optimum moisture content for minimum unpopped kernel ratio ranged from 11.13-13.83 % in conventional popping and 11.07-12.84 % in microwave popping. Optimum moisture content to obtain maximum technologic quality of popcorn was calculated 12.85 % in con¬ventional popping, 12.50 % in microwave popping.

Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi

Year 2001, Volume: 26 Issue: 2, - , 01.04.2001

Abstract

Çalışmada, Antalya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden ve Adana'daki bir yetiştiriciden sağlanan 6 adet cin mısır çeşit ve hattı kul­lanılmıştır. Tüm cin mısır örneklen 10 farklı rutubete (% 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18) tavlanmıştır. Örnekler geleneksel ve mikrodalga yön­temi kullanılarak patlatılmıştır. Analizlerde ikinci derece regresyon eşitlikleri kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonucu her çeşit de ge­leneksel ve mikrodalga yöntemi ile patlatılan mısır örneklerinin yayılma hacmi ve patlamamış tane sayısı oranına ait regresyon katsayıları (a, b1, b2), determinasyon katsayısı (R2) ve optimum rutubet miktarları hesaplanmıştır. Tüm örneklerde ve patlatma yöntemlerinde yayılma hacim değerlerine ve patlamamış tane sayısına ait determinasyon katsayıları (R2) istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Yayılma hacmi kriteri için hesaplanan optimum rutubet miktarları çeşitlere göre geleneksel yöntemde %12.38-13.93, mikrodalga yönteminde %12.56-13.28 arasında değişmiştir. Minimum patlamamış tane sayısının oluştuğu optimum rutubet miktarları geleneksel yöntemde %11.13-13.83, mikrodalga yönte­minde ise % 11.07-12.84 arasında değişim göstermiştir. En yüksek teknolojik kaliteyi sağlamak için geleneksel yöntemde ortalama optimum rutubet miktarı %12.85, mikrodalga yönteminde %12.50 olarak hesaplanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Ceylan This is me

Erşan Karababa This is me

Publication Date April 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 26 Issue: 2

Cite

APA Ceylan, M. ., & Karababa, E. . (2001). Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Gıda, 26(2).
AMA Ceylan M, Karababa E. Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. The Journal of Food. April 2001;26(2).
Chicago Ceylan, Mehmet, and Erşan Karababa. “Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi”. Gıda 26, no. 2 (April 2001).
EndNote Ceylan M, Karababa E (April 1, 2001) Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Gıda 26 2
IEEE M. . Ceylan and E. . Karababa, “Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi”, The Journal of Food, vol. 26, no. 2, 2001.
ISNAD Ceylan, Mehmet - Karababa, Erşan. “Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi”. Gıda 26/2 (April 2001).
JAMA Ceylan M, Karababa E. Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. The Journal of Food. 2001;26.
MLA Ceylan, Mehmet and Erşan Karababa. “Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi”. Gıda, vol. 26, no. 2, 2001.
Vancouver Ceylan M, Karababa E. Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. The Journal of Food. 2001;26(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/