BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Kernel Moisture Content on the Technological Properties of Popcorn (Turkish with English Abstract)

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 2, - , 01.04.2001

Öz

In this study, six popcorn variety and lines were obtained from Antalya Agricultural Research Institute and a popcorn grower in Adana. The popcorn samples were tempered 10 different moisture contents (9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, and 18%) and popped using microwave and conventional method. Quadratic regression equations were used in analysis. According to statistical analysis, regression coefficients of expansion volume and unpopped kernel ratio (a, b1, b2), determination coefficients (R2) and optimum moisture contents of all pop-corns popped with microwave and conventional method were calculated. Determine coefficients retating to expansion volume and unpopped kernel ratio (R2) was statistically significant at all popcorn samples and both methods. The calculated moisture contents for maximum expansion volume were ranged from 12.38 to 13.93 % in conventional popping, 12.56 to 13.28 % in microwave popping depending upon the va¬riety of popcorn. Optimum moisture content for minimum unpopped kernel ratio ranged from 11.13-13.83 % in conventional popping and 11.07-12.84 % in microwave popping. Optimum moisture content to obtain maximum technologic quality of popcorn was calculated 12.85 % in con¬ventional popping, 12.50 % in microwave popping.

Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 2, - , 01.04.2001

Öz

Çalışmada, Antalya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden ve Adana'daki bir yetiştiriciden sağlanan 6 adet cin mısır çeşit ve hattı kul­lanılmıştır. Tüm cin mısır örneklen 10 farklı rutubete (% 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18) tavlanmıştır. Örnekler geleneksel ve mikrodalga yön­temi kullanılarak patlatılmıştır. Analizlerde ikinci derece regresyon eşitlikleri kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonucu her çeşit de ge­leneksel ve mikrodalga yöntemi ile patlatılan mısır örneklerinin yayılma hacmi ve patlamamış tane sayısı oranına ait regresyon katsayıları (a, b1, b2), determinasyon katsayısı (R2) ve optimum rutubet miktarları hesaplanmıştır. Tüm örneklerde ve patlatma yöntemlerinde yayılma hacim değerlerine ve patlamamış tane sayısına ait determinasyon katsayıları (R2) istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Yayılma hacmi kriteri için hesaplanan optimum rutubet miktarları çeşitlere göre geleneksel yöntemde %12.38-13.93, mikrodalga yönteminde %12.56-13.28 arasında değişmiştir. Minimum patlamamış tane sayısının oluştuğu optimum rutubet miktarları geleneksel yöntemde %11.13-13.83, mikrodalga yönte­minde ise % 11.07-12.84 arasında değişim göstermiştir. En yüksek teknolojik kaliteyi sağlamak için geleneksel yöntemde ortalama optimum rutubet miktarı %12.85, mikrodalga yönteminde %12.50 olarak hesaplanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Ceylan Bu kişi benim

Erşan Karababa Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ceylan, M. ., & Karababa, E. . (2001). Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Gıda, 26(2).
AMA Ceylan M, Karababa E. Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. GIDA. Nisan 2001;26(2).
Chicago Ceylan, Mehmet, ve Erşan Karababa. “Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi”. Gıda 26, sy. 2 (Nisan 2001).
EndNote Ceylan M, Karababa E (01 Nisan 2001) Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Gıda 26 2
IEEE M. . Ceylan ve E. . Karababa, “Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi”, GIDA, c. 26, sy. 2, 2001.
ISNAD Ceylan, Mehmet - Karababa, Erşan. “Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi”. Gıda 26/2 (Nisan 2001).
JAMA Ceylan M, Karababa E. Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. GIDA. 2001;26.
MLA Ceylan, Mehmet ve Erşan Karababa. “Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi”. Gıda, c. 26, sy. 2, 2001.
Vancouver Ceylan M, Karababa E. Tane Rutubet Miktarının Cin Mısırın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. GIDA. 2001;26(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/