Sayı: 31, 9.06.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Araştırma Makalesi

9. Dijital Seramik Karo Yüzey Tasarımında Doğa Dostu Bir Yöntem: Ekolojik Baskı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Tasarım Dergisi sanat, tasarım ve sanatla ilgili disiplinler arası makaleleri okuyucu ile buluşturmayı amaçlamaktadır. 

Dergi, Haziran ve Aralık sayıları olmak üzere yılda iki kez yayımlanan ulusal hakemli bir dergidir. 

Tübitak Ulakbim TR Dizin ve EBSCO'da taranmaktadır.

Sanat ve Tasarım Dergisi sanat ve tasarım alanına yönelik makalelerin yanı sıra sanat tarihi, sanat felsefesi, sanat sosyolojisi gibi alanlarda yazılmış makaleleri ve edebiyattan müziğe, resimden mimariye kadar genişleyen sanatın bütün alanlardaki akademik çalışmaları kapsamaktadır. Dergide, alan ile ilgili kişi ve konuların akademik platformda yaşatılması adına özel sayılar da düzenlenmektedir.

.A) Yazım Kuralları
 

1.   Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin tüm yayın hakları Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Tasarım Dergisi’ne aittir. Sanat ve Tasarım Dergisinde yayımlanan yazılardaki görüşlerin ve çevirilerin bilimsel, etik ve yasal sorumlulukları yazarların kendilerine aittir.

 
2.  Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler daha önce başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekmektedir. Bilimsel bir toplantıda sunulmuş ancak basılmamış bildirilerden üretilmiş makaleler belirtilmek koşuluyla kabul edilebilir.

3.    Yazım Dili: Dergide yayımlanacak yazının dili Türkçe ve İngilizcedir. Dergi Editörü yayımlanacak yazıların dil bütünlüğünü koruma adına, içeriğinde değişiklik yapmaksızın, her türlü müdahaleyi yapabilir.
 
4.   Özet: Makalenin başında 100-150 sözcükten oluşan Türkçe ve İngilizce (Times 9 punto) “Özet” bulunmalıdır. Türkçe makalenin İngilizce başlığı olmalı ve Abstract’ın üstünde gösterilmelidir. Özetlerin altında, konunun özüyle doğrudan bağlantılı Türkçe ve İngilizce anahtar sözcükler (en fazla 5 kelime) bulunmalıdır.
 
5.  Biçim: Yazılar, en çok 6000 kelime olmak üzere, Microsoft Word programında Times yazı tipi kullanılarak, 12 punto ve 1,5 satır aralığıyla yazılmalıdır.
 
B) Görsel Kullanımı
 
* Görsel kelimesi makale içerisinde kullanılan Fotoğraf, Tablo, Şekil ve Çizim benzeri materyallere gönderme yapmaktadır.
 
1. Metinde görsel (fotoğraf, tablo, şekil ve çizim) sayısı en fazla 20 olarak düzenlenmelidir. Görseller, metnin içinde kullanılmasının yanı sıra ayrı dosya halinde de gönderilmelidir. Ayrı gönderilen görseller, metnin içindeki sıra numarasına göre numaralandırılmalıdır.
 
2. Görseller, 120 piksel/cm veya 304 piksel /inch çözünürlükte, jpeg formatında ve çok temiz olmalıdır.
 
3. Metinde, görsel kullanılması durumunda, görsel künyesi (bilgi) görselin altında verilmelidir.
 
Sanat eseri için künye bilgisi aşağıdaki gibi olmalıdır:
 
Sanatçı adı, Yapıt adı (italik), tarih, malzeme/teknik, boyut (örneğe bkz.)
Pablo Picasso, Avignonlu Kızlar, 1907, Tuvale Yağlıboya, 244 x 234 cm.
 
C) Kaynakça
 
1. Metin içindeki göndermeler parantez içinde (soyadı, tarih: sayfa no) şeklinde belirtilmelidir. Örnek: (Turani, 1982: 192). Üç satırdan az doğrudan alıntılar, satır arasında ve tırnak içinde; üç satırdan uzun doğrudan alıntılar ise satırın sağından solundan ikişer santimetre içinde, blok halinde, 9 puntoyla, tek satır aralığıyla tırnaksız verilmelidir.
 
2. Metin içinde kullanılmak istenen internet kaynakları dipnot şeklinde verilmelidir. Bunun dışında dipnot yalnızca açıklamalar için kullanılmalıdır.
 
3. Metin Sonu kaynakçasında görsel kaynaklar ve internet kaynakları ayrı başlık altında verilmelidir.
4. Metin içinde kullanılmak istenen internet kaynakları dipnot şeklinde verilmelidir. Bunun dışında dipnot yalnızca açıklamalar için kullanılmalıdır. 
Görsel Kaynaklar:
 
5. Makalede kullanılacak olan İnternet Kaynağı, Toplam Kaynak Listesinin %10’unu geçmemelidir.
 
6. Kaynaklar, metnin sonunda, yazarların soyadına göre alfabetik olarak yazılmalıdır. Kaynaklar, bir yazarın birden fazla yayını olması halinde, yayımlanış tarihine göre sıralanmalı; bir yazara ait aynı yılda basılmış yayınlar ise (1980a, 1980b) şeklinde gösterilmelidir.
 
7. Metin içinde yararlanılan ve belirtilen kaynakların hepsi, metin sonundaki Kaynakçada da yer almalıdır. Metin içinde belirtilmeyen hiçbir kaynak Kaynakçada gösterilemez. Kaynakçada yazar ve eser aşağıdaki gibi gösterilir:
 
Kitap
Timur, T. (2000). Toplumsal Değişme ve Üniversiteler. Ankara: İmge Kitabevi.
 
Çok Yazarlı Kitap
Gülesin, M., Güllü, A., Avcı, Ö. ve Akdoğan, G. (2013). CNC Torna ve Frezelerin Programlanması. Türkiye: Asil Yayınevi
 
Çeviri Kitap
Hollingsworth, R. S. (1995). İlköğretimde Öğretim Yöntemleri (çev. S. Gürkan, E. Gökçen  ve M. N. Güler). Gazi Üniversitesi Yayınları. No:214.
 
Bir Kurumun Yazarı ve Yayımcısı Olduğu Kitap
Devlet Planlama Teşkilatı. (2005). Ekonomik ve Sosyal Göstergeler (1950-2004). Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.
 
Bir Editör (veya editörler) Tarafından Hazırlanmış Kitap
Sayan, F. ve Yıldız, Ş. (Editörler). (2006). Yaşam Boyu Öğrenme. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve Pegem A Yayıncılık.
 
Bilimsel Dergi Makalesi
Bulut, H. (2001). “Kitle İletişim Araçları ve Suskunluk Sarmalı”, Gazi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 32 (1-2), 1382-1385.
 
Kahraman R. C., Borman, C., Hanımgil, M., Özler, H., Perçin, D., ve Sergen, L.
(1993). “Kroner Kalp Rahatsızlığının Belirlenmesinde Rol Oynayan Faktörler”, Sağlık
Psikolojisi, 12(2), 76- 80.
 
Yazarı Belli Olmayan Makale
Anonim. (Kasım 1994). “Çocukların Yaşamında Oyunun Rolü”, Eğitim ve Bilim,18 (92), 35-47.
 
Yayımlanmış Tez
Kirazoğlu, F. (2010). Metal-Yalıtkan-Yarıiletken Yapıların Elektrik Özelliklerinin Frekans ve Sıcaklığa Bağlı İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
 
Yayımlanmamış Tez
Küçükebe, M. (2008). Batı ve Türk Müziği Üsluplarında Anlam Üretme Aracı Olarak Kemanın Sonolojik Analizi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, İzmir.
 
Söyleşi / Röportaj / Doğrudan İletişim
Güllü, A. (2012, 19 Aralık). Ferruh Bozbeyli ile Demokrasi Üzerine Söyleşi. Ferruh Bozbeyli’nin Evi, Ankara.
 
Ansiklopedi veya Sözlük
Türk Dil Kurumu. (1969). Türkçe Sözlük (Genişletilmiş Baskı). Ankara: TDK
 
Editörler Tarafından Yayına Hazırlanmış Bir Kitapta Makale ya da Bölüm
Gülmez, M. (2006). Kesintisiz İnsan Hakları Öğretimi ve Eğitimi. F. Sayılan ve A. Yıldız. (Editörler). Yaşam Boyu Öğrenme. İkinci Baskı. Ankara. Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve Pegem A Yayıncılık, s. 84-105. 35
 
Sempozyum Bildiri Metinleri
 
• Bildiri/Yayımlanmış
Köklü, N. (1996). “Üniversite Öğrencilerinin İstatistik Kaygı Puanlarına Etki Eden Faktörler”, A. Yıldız (Ed.).Devlet İstatistik Enstitüsü Araştırma Sempozyumu(s. 73-84), Ankara.
 
• Yayımlanmamış
Köklü, N. (Kasım 1996). “Üniversite Öğrencilerinin İstatistik Kaygı Puanlarına Etki Eden Faktörler”, Devlet İstatistik Enstitüsü Araştırma Sempozyumu, Ankara.
İnternet Kaynağı
 
• Yazarı Belli Olan Makale
İnternet: Beach, D. (December, 2003). A Problem of Validity in Education Research. Qualitative Inquiry, Vol.9. Web: http://qix.sagepub.com/cgi/reprint/9/6/859 adresinden 8 Ocak 2007’de alınmıştır.
 
• Yazarı Belli Olmayan
İnternet: From character to personality. (1999, Dec). APA Monitor, 30 (11). Web:
http://www.apa.org/monitor/dec99/ss9.html 22 Ağustos 2000’de alınmıştır.
 

Sanat ve Tasarım Dergisi’ne gönderilen makalelerin kabulünde ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından, editör ve yazarlar için  belirlenen uluslararası standartlar dikkate alınmaktadır.

Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin tüm yayın hakları, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Tasarım Dergisi’ne aittir. Sanat ve Tasarım Dergisi’nde yayımlanan yazılardaki görüşlerin ve çevirilerin bilimsel, etik ve yasal sorumlulukları yazarların kendilerine aittir.

Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin, daha önce başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekmektedir. Bilimsel bir toplantıda sunulmuş ancak basılmamış bildirilerden üretilmiş makaleler, belirtilmek koşuluyla kabul edilebilir.

Makaleye konu olan çalışmalar herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından desteklenmişse bu kurum veya kuruluş makalede belirtilmelidir. Çalışmalarıyla ilgili taraf olabilecek kişisel ve finansal ilişkiler de bildirilmelidir.

******

Sanat ve Tasarım Dergisi’nde makale değerlendirme ve yayımlama aşamasında yazarlardan hiçbir şekilde ücret alınmaz ve yazarlara da telif ücreti ödenmez. Bununla beraber makaleler, yayımlansın veya yayımlanmasın yazarlara iade edilmez.

Sanatla ilişkili disiplinleri konu alan tüm makaleler için hayvanlar veya insanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalarda Türkiye Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (Ulakbim) tarafından belirlenen ölçütler doğrultusunda hareket edilmeli, etik kurul onayı gerektiren deneysel çalışmalar için etik kurul onayı alınmalı ve ilgili bilgilerle birlikte çalışmada mutlaka sunulmalıdır.

Makale gönderimleri, Dergipark üzerinden gerçekleştirilir. Dergiye gönderilen aday makaleler, geliş sırasına göre değerlendirmeye alınır ve değerlendirme sonucuna göre yayımlanır. 

Gönderilen aday makaleler, öncelikle sekretarya tarafından ön incelemeden geçirilir. Çalışma uygun görüldüğünde editöre yönlendirilir ve aday makale ilk aşamada alana uygunluğu ve özgünlüğü (1) bakımından incelenir. Ardından editör tarafından sırasıyla derginin etik ilkeleri (2), yayın politikası (3) ve yazım kuralları (4) açısından inceleme yapılır. Bu aşamada uygun bulunan makale, konunun uzmanı iki hakeme yönlendirilir. Uygun bulunmaması durumunda, aday makaleler gerekçesi belirtilerek yazarlara iade edilir.

******

Sanat ve Tasarım Dergisi’ne gönderilen makaleler, çift kör hakemlik sistemi kullanılarak değerlendirilir. Hakem süreci tamamlandığında hakem ya da hakemlerce aday makale hakkında verilen karar (kabul, ret, büyük düzeltme, küçük düzeltme) yazarlara gerekçeli olarak bildirilir. Yazarlar, hakemler tarafından beyan edilen düzeltme ve önerileri dikkate alarak makalelerini yeniden gönderir. Bununla beraber aday makalenin yayımlanmasına ilişkin nihai karar, yayın kurulu tarafından verilir.

Hakem raporlarından birinin olumlu, diğerinin ise olumsuz olması durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya yayın kurulu hakem raporlarını inceleyerek nihai kararı verebilir. İki hakemden de olur alan bir makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına da yine yayın kurulu karar verebilir. Yazarlar, hakem ve yayın kurulunun eleştiri ve önerilerini dikkate almakla yükümlüdür.

Değerlendirme sürecinde aday makaleyi geri çekmek isteyen yazarın, ilgili talebini e-posta ile bildirmesi gerekmektedir. Onaylanmış ve yayınlanmak üzere sıraya alınmış bir makale ise geri çekilemez. 

Etik ilkeler ve yayın politikası kapsamında Sanat ve Tasarım Dergisi tarafından yazarlara, hakemlere ve editörlere ilişkin sorumluluklar aşağıda belirtilmiştir.

Yazarlara İlişkin Sorumluluklar

• Gönderilen makalenin içerik özgünlüğüne sahip olması sağlanmalı; alıntılar, etik ilkeler çerçevesinde doğru bir şekilde yapılmalıdır.
• Makaledeki yazım hatalarının ve kişisel görüşlerin sorumluluğu, yazarlara aittir.
• Yazarlar yararlanılan kaynakları, metin içinde ve kaynaklar bölümünde eksiksiz bir şekilde belirtmelidir.
• Tüm disiplinlerde (sosyal bilimler dâhil) hayvanlar veya insanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalar; anket, görüşme, odak grup çalışması, gözlem, deney, mülakat teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren her türlü nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen araştırmalar için etik kurul onayı alınmalı ve ilgili bilgilerle birlikte çalışmada sunulmalıdır.
• Makalelerde başkalarına ait ölçek, anket veya fotoğrafların kullanımı için de ilgili kişi ya da kişilerden izin alınmalı ve makalede belirtilmelidir.
• Yazarların ismi, başvuru sürecinin hiçbir aşamasında belirtilmemelidir.
• Gönderilen makalelerde içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişi veya kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
• Dergiye gönderilmiş ve değerlendirme süreci başlatılmış bir çalışmada yazar ekleme, yazar sırası değiştirme ve yazar çıkartma gibi değişikliklerin yapılması teklif edilmemelidir. Aksi durumda çalışmaların iade edileceği bilinmelidir.
• Yazarlar, süreci etkilemek amacıyla hakemlere ya da editörlere kesinlikle ulaşmamalıdır.
• Sanat ve Tasarım Dergisi’ne gönderilen yazılar, süreç tamamlanmadan başka bir dergiye gönderilmemelidir.
• Yazarlar editör ve hakemler tarafından talep edildiğinde araştırmalarının ham verilerini, ek bilgi ve belge taleplerini sunmak ve bu verileri makaleleri yayımlandıktan sonra da saklamak zorundadırlar.
• Yazarlar araştırmayla ilgili herhangi bir hata fark etmesi durumunda dergiye bilgi vermek ya da makaleyi düzeltmek amacıyla -değerlendirme aşamasında, erken görünümde veya makale yayımlandığında- Sanat ve Tasarım Dergisi’yle iletişim kurmalıdır.
• Yazarlar, makalelerin yayımlanabilmesi için hakem ve yayın kurulunun görüş ve önerilerini dikkate almalıdır.
• Yazarlar, makalelerin yayınlanması konusundaki son kararın dergi yayın kurulunda olduğunu kabul etmiş olurlar.

Hakemlere İlişkin Sorumluluklar

• Hakemler, değerlendirmelerini tarafsızlık ilkesi çerçevesinde yapmalı ve incelemelerinde gizliliğe dikkat etmelidir.
• Hakemler sadece kendi alanlarıyla ilgili çalışmaları kabul etmelidir.
• İncelemeler sadece araştırmaya yönelik olmalı ve din, cinsiyet, ırk, etnik köken, siyasi veya kurumsal konular gibi faktörler incelemenin sonucunu etkilememelidir.
• İncelemelerde yapıcı ve kibar olmak amaçlanmalı; saldırgan bir dil ve tutum sergilenmemelidir.
• Değerlendirmeler, nesnel bir şekilde ve sadece çalışmanın içeriğine yönelik olarak yapılmalıdır.
• İncelenmek üzere kabul edilen gönderiler belirtilen zamanlama dâhilinde ve etik ilkelere uygun olarak işleme alınmalıdır.
• Yazarların kimliğine ulaşılmamalı ve kimlikleri ortaya çıkarılan yazarların gönderimleri reddedilmelidir.
• Reddedilen gönderilerle ilgili hiçbir bilgi paylaşılmamalı veya kamuya açıklanmamalıdır.
• Hakemler makalenin başka bir yerde yayınlandığını veya başka bir yayınla ciddi bir benzerliği olduğunu tespit ettiklerinde durumu dergi editörlüğüne bildirmelidir.
• Çıkar çatışması olduğu düşünülen durumlarda, makale değerlendirmesi kabul edilmeyerek durum Sanat ve Tasarım Dergisi editörlüğüne bildirilmelidir.
• Gizlilik ilkesi gereğince incelenen makaleler, değerlendirme sürecinden sonra imha edilmelidir.
• Hakemler, makalenin yayınlanması konusunda son kararın dergi yayın kurulunun yetkisinde olduğunu kabul etmiş olurlar.

Editörlere İlişkin Sorumluluklar

• Editörler, değerlendirme ve yayım süreçlerinin etik ilkeler çerçevesinde şeffaf bir şekilde yürütülmesinden sorumludur.
• Sanat ve Tasarım Dergisi’nde yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
• Her türlü bilimsel suiistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri almakla yükümlüdür.
• Editörler yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumak zorundadır.
• Kör hakemlik bağlamında yazarların ve hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar.
• Editörler, tüm gönderilere karşı objektif olma mesuliyetini taşır.
• Çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlar.
• Editörler, sürecin belirtilen zaman içerisinde ilerlemesini sağlar.
• Hakemleri, zamanında dönüş ve performans gibi ölçütlerle değerlendirir.
• Editörler hakemlerin değerlendirmelerini, hakaret ve aşağılayıcı ifadeler içermediği sürece herhangi bir değişiklik yapmadan yazara iletir.
• Editörler yazarların hakemlerin olumsuz görüşlerine ilişkin itirazlarını inceler, söz konusu itirazın kanıtlı gerekçelere dayanıp dayanmadığını belirler ve gerekli görürse farklı hakem görüşüne başvurur.
• Editöryal süreç makalenin yayınlanmasına kadar sürer ve editörler, yazarlardan hakemlerin düzeltme önerilerinin dışında son aşamaya kadar düzeltme talep edebilir.
• Çıkar çatışması durumundan, editörler sorumludur.

Sanat ve Tasarım Dergisi kar amacı gütmeyen, ücretsiz ve açık erişimli akademik bir dergidir.