Cilt: 8 Sayı: 2, 31.12.2022

Yıl: 2022

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, sosyal ve beşerî bilimler alanında yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları sosyal bilimlerin bilgi birikimine katkıda bulunma amacıyla yayımlamaktadır. 

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi (ISSN: 2458-8385) uluslararası standartlara uygun akademik bir dergidir. Dergi 2015 yılından itibaren basılı ve elektronik, 2017 Aralık sayısı ile birlikte sadece elektronik platformda bilimsel makaleleri yayımlamaktadır. Sosyal ve beşerî bilimlerin; tarih, sosyoloji, felsefe, edebiyat, filoloji, coğrafya, spor yönetimi, rekreasyon, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, iktisat, işletme, psikoloji ve güzel sanatlar gibi birçok farklı disiplinleriyle ilgili yeni, ulusal ve uluslararası çalışmaları açık erişim mantığıyla paylaşmaktadır.


Hakem Değerlendirme Süreci

Gönderilen makaleler iki hakem ve çift kör inceleme tekniği ile gözden geçirilmektedir. Editörler ile yazarlar arasındaki tüm yazışmalar bu sitedeki kullanıcı sayfası üzerinden yapılır. Bir makale, hakemlerden biri tarafından reddedildiği taktirde üçüncü hakeme gönderilmektedir.


Açık Erişim Politikası

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.


Arşivleme

Dergimizin basılı hâli 2017 yılı sonuna kadar çeşitli kütüphanelerde, 2017 yılı Aralık sayısı itibariyle elektronik olarak indekslerde arşivlenmektedir. Derginin herhangi bir nedenle yayın hayatına veda etmesi durumunda da geçmişte yayımlanan yazılara bu sayfadan ulaşılabilecektir. Dergimiz kalıcı bir arşivleme sağlamak için kütüphaneler arasında dağıtılmış bir arşivleme sistemi oluşturmak amacıyla tasarlanan LOCKSS sistemini kullanır.


Etik Kurallar

Araştırmacılar, çalışmaları ile alakalı etik kurul onayı alır ve bunu yöntem bölümü ile makalenin sonunda(kurum ve sayı bilgisi ile birlikte) belirtir; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalenin yöntem kısmında yer verir. Ayrıca araştırmacılar makale gönderimi ile birlikte telif hakkı devir formu, etik kurul onay formu ve çalışmanın benzerlik durumunu belirten raporu da eklerler. Etik Kurul Onayı gerektirmeyen çalışmalar için yazarlar beyan formu eden bir form doldururlar. 

  • Çalışmanın başında makale başlığı ve yazar adından sonra makalenin amacını, yöntemini ve sonuçlarını açıklayan 200-220 sözcük arası İngilizce özet metni yazılmalıdır. 
  • İngilizce kısa özetten sonra, genişletilmiş özet 800 ile 1200 sözcük arası olacak şekilde, giriş, yöntem, sonuçlar ve öneriler bölümlerinden oluşacak şekilde yazılmalıdır.
  • Ayrıca, 3-5 sözcüğe ek olarak, JEL (Journal of Economic Literature, https://www.aeaweb.org/econlit/jelCodes.php?view=jel) sınıflandırmasına göre JEL kodu yazılmalıdır.
  • Genişletilmiş özet ve anahtar sözcüklerden sonra makalenin Türkçe özeti 180 ile 200 sözcük arasında yazılmalı ardından anahtar kelimeler ve jel sınıflandırma bilgileri yazılmalıdır.
  • Makalenin tamamında Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır.
  • Makale başlığı 15 sözcüğü geçmeyecek şekilde her sözcüğü (bağlaçlar hariç) ilk harfi büyük, diğerleri küçük harflerle sayfa ortalanarak yazılmalı, başlığın alt satırına yazarın adı ve soyadı, birden fazla yazar olması durumunda yazarların ad ve soyadları alt alta gelecek şekilde, akademik unvanlarıyla birlikte 11 punto ile yazılmalıdır. Yazarın çalıştığı kurum ve elektronik posta adresi ve ORCID numarası adının alt satırında 10 punto ile yazılmalıdır.
  • Gönderilecek makaleler Microsoft Word programında ana metin 11 punto, Birden çok: 1,15 satır aralığı ve iki yana yaslanmış olarak yazılmış olmalıdır. Özet (Abstract) ise 10 punto ve Birden çok: 1,15 satır aralığı ile yazılmalıdır.
  • Makale uzunluğu ekler ve kaynakça dahil 25 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır.
  • Sayfa boyutları; Genişlik: 21 cm ve Yükseklik: 29,7 cm olmalıdır.
  • Kenar boşlukları üst 2,5 cm, sağ 2 cm, sol 2,5 cm, alt 2.5 cm ve paragraflar arası aralık önce 0 nk, sonra 6 nk olmalıdır
  • Girintiler; sağ ve sol: 0 olmalıdır.
  • Gerektiğinde dipnotlar 9 punto ile yazılmalıdır.
  • Ana (1. Düzey) başlığın tamamı büyük harf, alt başlıklar ise sadece ilk harfi büyük karakter ve kalın (bold) yazılmalıdır. 1. GİRİŞ, 2.1. Veri Toplama Yöntem
  • Şekil ve tablolar sayfada (yatay) ortalanmalı, tablo içeriği makalenin tamamında aynı olmak koşulu ile 8 veya 10 punto büyüklüğünde olmalı, metin içinde ardışık olarak numaralandırılmalı; tablo yazıları üstte, şekil yazıları alt tarafta kalın (bold) ve sola yaslı yazılmalıdır. Örnek: Tablo 1. Demografik özellikler.
  • Makalede APA 7.0 Yazım Kuralları ve Kaynak Gösterme Biçimi Uygulanacaktır.
  • Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, Haziran 2019 (Cilt: 5, Sayı: 1) sayısından bu yana makaleleri/derlemeleri intihal açısından incelemektedir. Dergimize makale gönderimi öncesinde ilk olarak uygun intihal programlarıyla (iThenticate, Turnitin vb.) yardımıyla makalenizdeki benzerlik durumunu ölçmeniz tavsiye edilmektedir. Bu bağlamda, dergimize gönderilen makaleler/derlemeler ön değerlendirme aşamasında, Turnitin yazılımı marifetiyle benzerlik oranları tespit edilmekte ve bu oranın dergimiz için %20’nin altında olması Editörler Kurulu'muz tarafından makul görülmektedir. Söz konusu bu oranın üzerinde olan makaleler/derlemeler yazar(lar)a iade edilir.
  • Kaynaklar kısmında, yararlanılan yayınlar için, DOI numarası olan eserlerin https://doi.crossref.org/simpleTextQuery adresinden DOI bağlantıları belirlenerek kaynaklara eklenmelidir. (Örnek gösterim: Anderson, A. K.(2005). Affective influences on the attentional dynamics supporting awareness. Journal of Experimental Psychology: General, (1)154, 258-281. https://doi:10.1037/0096- 3445.134.2.258
  • Etik Kurul Onayı gerektiren çalışmalar için ilgili birimlerden Etik Kurul Onayı alınmalıdır.
  • Etik kurul onayı, araştırma verileri 2020 yılından önce toplanan araştırmalar için zorunlu değildir ve bu tarihten sonra gerçekleştirilen araştırmalarda etik kurul onayı alınmış ve makalede belirtilmiş olması gerekmektedir. Araştırma verileri 2020 yılından önce toplanan araştırmalarda, verilerin toplandığı tarihler araştırmanın yöntem kısmında belirtilmelidir.
  • Etik kurul onayı gerekmeyen çalışmalar için, "Etik Kurul Onayı Gerekmediğine İlişkin Beyan Formu" doldurulmalıdır.
  • Etik kurul onayı gerektiren çalışmalarda, makalenin yöntem kısmında onayın hangi kurumdan alındığı belirtilmeli ve ilgili onayın tarih ve karar numarası mutlaka yazılmalıdır.
  • Eğer araştırmada farklı bilim insanlarınca geliştirilen bir ölçme aracı kullanılmışsa, ölçme araçlarının kullanımı için izin alındığına dair bilgilere yöntem kısmında yer verilmelidir.
  • Eğer çalışma etik kurul onayı gerektirmiyorsa "Etik Kurul Onayı Gerekmediğine İlişkin Beyan Formu" tüm yazarlar tarafından imzalanarak "Etik Kurul Onayı" dosyası yerine sisteme yüklenmelidir.

APA 7.0 YAZIM KURALLARI VE KAYNAK GÖSTERME BİÇİM

  • Metniniz karmaşık ve fazla hacimli değilse, başlık ve alt başlıklarda sayılar veya harfler kullanmayınız. Yine metinde yer alan çeşitli türden ardışık sıralamalarda sayı yerine madde işaretlerini kullanmayı tercih ediniz (kare, çizgi, yuvarlak vb.)
  • Metin içinde genel bir referans söz konusuysa ve metnin bütününe gönderme yapılıyorsa (yazarın soyadı, yıl) yazmak yeterlidir. Örneğin (Öztürk, 2004).
  • Belirli bir sayfadan alıntı yapılmış ya da ilgili fikirler belirli bir kısımdan alınmışsa kaynak, sayfasıyla birlikte şu şekilde yazılır: (Köker, 1998:42).
  • Bir yazarın aynı tarihli eserleri şu şekilde yazılır: (Zizek, 2009a) ve (Zizek, 2009b).
  • Yazar sayısı üç ile beş arasında ise, ilk göndermede tüm isimler yazılır, daha sonra sadece ilk yazarı belirtmek yeterlidir. Örneğin, kaynak ilk geçtiğinde (Kejanlıoğlu, Adaklı & Çelenk, 2004) sonraki geçişinde (Kejanlıoğlu vd., 2004) olarak yer alır.
  • Metin içinde iki yazarlı bir kaynak belirtiliyorsa her seferinde iki yazarın adı da belirtilir; ikiden fazla yazarlı eser ise ilk kullanımda hepsi, sonraki kullanımda sadece ilk yazar belirtilir.


Örneğin:

  • Gregory, Agar, Lock ve Harris (2007), özel sektörün bilimle ilgilenmesinin yeni bir tür halkla ilişkiler çalışması biçimi olduğunu öne sürmektedirler. (...)
    Gregory vd. bu yolla firmaların kendi şöhretlerini koruduklarını ileri sürmektedirler (2007:212).
  • Yazar sayısı altı yada daha fazlaysa o zaman ilk kullanımda da sadece ilk isim ve diğerleri şeklinde kısaltma yapılır (Abisel vd., 2005).
  • Aktarma ifadenin yer aldığı bağlam, kaynakça listesinde hangi kaynağın yer aldığını açıkça gösteriyorsa, daha belirginleştirici bir bilgi yazmaya gerek olmaz. Örneğin:
    Baudino ve Wyatt (2004), “etkin öğrenimin eleştirel düşünmeyi desteklediğini ve eleştirel kavramların doğrudan kullanımını kolaylaştırdığını” savunmaktadırlar (s. 17).
  • İkincil kaynaklardan alıntı yapan bir kaynağa referans veriliyorsa, asıl yararlanılan kaynağa göndermede bulunulur. Örneğin, (Zizek’ten aktaran Sancar, 2009). Sancar (2009), kaynak listesinde bütün künye bilgileri ile yer alır, Zizek’in kaynağı almaz.
  • Metin içinde kullanılan ikincil kaynakta alıntılanan birincil kaynak, makale yazarı tarafından hiç okunmamış ise o zaman örneğin,
    Zizek’in ideoloji görüşündeki sorun (Zizek’ten aktaran Sancar, 2009).. .olarak belirtilir.
  • E-maille, telefonla, yüz yüze ya da başka biçimlerde yapılan kişisel görüşmelere dayalı bilgiler, metin içinde gösterilir, ancak kaynakçaya yazılmazlar. Örneğin: Martin Jay, “yapısalcı Marksizmin ABD'de asla güçlü olmadığını” söyledi (Martin Jay, kişisel görüşme, 21 Nisan 2003).
  • Klasik kitaplar, özgün tarih biliniyorsa şu örnekteki gibi yazılır: (Marx, özgün eserin tarihi/ yararlanılan kitabın-makalenin tarihi)
    Özgün eserden doğrudan bir alıntı yaparken çıkarılan sözcük/ cümle(ler) parantez içinde üç noktayla (. ) gösterilir.
  • Metin içindeki diğer kısa ve doğrudan alıntılar çift tırnakla yazılır. Çift tırnak içinde çift tırnak yer alamaz.
  • Bir dergiden ya da kitaptan kullanılan makalenin metinde başlığıyla belirtilmesinde de çift tırnak kullanılır. Örneğin:
    Meyde Yeğenoğlu’nun makalesi (2003) “Öteki Mekânda Olmak: Post-Kolonyal Dünyada Göçmenlik ve Turizm”
  • Dilsel örnek olarak bir harf, sözcük veya cümle aktarılarak kullanılacaksa, bunlar italikleştirilir, çift tırnak kullanılmaz. Örneğin:
    Derrida, differance ve difference arasında bir ayrım koyar.
  • Teknik bir terim sunuluyorsa ilk sunum cümlesinde italik yapılır, sonraki kullanımlarında yapılmaz. Örneğin:
    Yazar, sonraki bölümde ayrıntılı olarak anlatacağı meta analiz ile başlamaktadır.
  • Metin içinde 40 sözcükten uzun alıntılar içeriden, tek veya sık satır aralığı vererek, ana metinden daha küçük bir puntoyla (10 veya llpunto), italik olmadan, tırnaksız yazılır.

Örneğin:

  • Bu geçmiş Stuart Hall"e göre (1998),
    (...) her zaman yeniden anlatılır, yeniden keşfedilir, yeniden yaratılır. Geçmişin anlatılaştırılması gerekir. Geçmişlerimize, tam anlamıyla gerçek bir olgu olarak değil, tarih aracılığıyla, bellek aracılığıyla, arzu aracılığıyla gideriz. Benliklerimizin ve tarihlerimizin anlatılaştırılması ise hep sonradan yapılır (s. 83)
  • Kısaltmalar metinde ilk kez sunulurken paranteze alınır, sonraki kullanımında alınmaz. Örneğin; Sonuçta 1957 yılında dış borçların karşılanabilmesi için Uluslararası Para Fonu"na (IMF) başvurmak zorunda kalınmıştır. IMF, bu borçlanmayla Türk ekonomisine önemli bir figür olarak girmiştir.
  • Metin içinde yeniden basımı yapılmış eski bir kaynak kullanılıyorsa yatık çizgi (/) kullanılır.

Örneğin:

  • Freud (1923/1961), çalışmasında günlük hayattaki dil sürçmelerinin de bilinçaltında yer alan bastırılmış temsillerin bir tür dışa vurumu olduğunu ilk kez öne sürmüştür.
  • Karşılaştırma amaçlı olarak yatık çizgiyi değil kısa çizgiyi kullanın.

Örneğin:

  • Test-yeniden test güvenilirliği için (...) İki noktadan sonra gelen cümlede ilk harf büyük başlamalı.

Örneğin:

  • Yazar bir noktayı açıkça belirtiyor: Açıklamalardan hiçbiri yeterince temellendirilmiş değildi. Hiç yazarı olmayan bir kaynaktan aktarma yapılıyorsa, kaynakçada gösterilen şekliyle ve genellikle de başlığın bir kısmını içeren bir referanslı kullanım uygundur.

Örneğin:

  • Türkiye’de fen bilimleri alanındaki akademisyenler, sosyal ve beşeri bilimlerdeki akademisyenlerden daha fazla yurt dışı bursu ile yükseköğrenimlerini tamamlama fırsatı bulmuşlardır (“Türkiye Bilimler Akademisi Raporu”, 2005:20).

Sayfa numarası olmayan bir web belgesinden aktarma yapılıyorsa, paragraf numarası belirtilmelidir.

Örneğin:
Dursun, Avatar filmindeki hikâyenin antiemperyalist veya ABD karşıtı olmadığını öne sürmektedir (Dursun, 2009, parag. 10).


Kaynakçada APA 7:

  • Makalelerin, varsa DOI numaraları yazılır.

Örneğin:

  • Anderson, A. K.(2005). Affective Influences on the Attentional Dynamics Supporting Awareness. Journal of Experimental Psychology: General, 154, 258-281. https://doi:10.1037/0096- 3445.134.2.258
  • Yoksa URL numaraları yazılır. Örneğin: Fe: Feminist eleştiri dergisi url"si. http://cins. ankara.edu.tr/ cansun.html
  • Klasik eserlerin (Marx, Freud gibi) özgün tarihleri biliniyorsa kaynağın sonunda şu şekilde verilir: (Özgüneser 1846 tarihlidir)
  • Aynı soyadlı yazarlardan, yayını daha eski tarihli olsa bile adının ilk harfi alfabetik olarak önce gelen kaynakçada önce belirtilir.
    Örneğin:

Köker, E. (1998). Politikanın İletişimi İletişimin Politikası. Vadi Yayınları.
Köker, L. (2007). Hukuk Reformları Sürecinde Türkiye’nin İnsan Hakları Sorunu. İnsan Hakları Haberciliği, (derl.) Sevda Alankuş. IPS Vakfı.

Tek yazarlı kitap
Abisel, N. (2006). Sessiz Sinema. Deki Yayınları.
Zizek, S. (2009). Matrix: Ya da Sapkınlığın İki Yüzü. Bahadır Turan (Çev.). Encore.

Çok yazarlı kitap
Abisel, N., Arslan, U.T., Behçetoğulları, P., Karadoğan, A., Öztürk, S. R. & Ulusay, N. (2005). Çok Tuhaf Çok Tanıdık. Metis.

Editörlü kitap
Özbek, M. (Ed.) (2005). Kamusal Alan. Hil.

Editörlü kitapta bölüm
Kejanlıoğlu, B. (2005). Medya Çalışmalarında Kamusal Alan Kavramı. Meral Özbek (Ed.), Kamusal Alan içinde (s. 689-713). Hil.

Birden çok baskısı olan kitap
Strunk, W. J. & White, E. B. (2000). The Elements of Style (4. Baskı). Longman.

Kitabın elektronik versiyonu
Freud, S. (1953). The method of interpreting dreams: An analysis of a specimen dream. J. Strachey (Ed. & Trans. ), The standart edition of the complete psychological works of Sigmund Freud (Vol. 4, pp. 96-121).http://books. google.com/books (Özgün eser 1900 tarihlidir)
Shotton, M. A (1989). Computer addiction? A study of computer dependency [DX Reader version]. Date of access: 01.01.2020, Retrieved from http://www.ebookstore.tandf.co.uk/html/index.asp
Schiraldi, G. R. (2001). The post-traumatic stress disorder sourcebook: A guide to healing, recovery, and growth [Adobe Digital Editions version]. doi: 10.1036/0071393722

Elektronik adresten yararlanılan kaynaklar (Yazarı Belli Olmayan)
WEB1 (2020). İnternet . Erişim tarihi: 01.01.2022, https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nternet adresinden alındı.

Metin İçinde: WEB1 (2020).

Elektronik makaleler (Varsa digital object identifier (DOI) numarası belirtilmelidir)

Von Ledebur, S. C. (2007). Optimizing knowledge transfer by new employees in companies. Knowledge Management Research& Practice. doi:10.1057/palgrave.kmrp.8500141

Elektronik gazete makaleleri
Çetin, Ö. (2010, 21 Ocak). Televizyon alışkanlıklarımız IPTV ile değişecek. Erişim: 01.02.2020, www.hurriyet.com.tr adresinden alındı.

Çok ciltli çalışmalar
Pflanze, O. (1963-1990). Bismarc and the Development of Germany (Cilt 1-3). Princeton, NJ: Princeton University Press.
Metin İçinde: (Pflanze, 1963-1990)

Daha önceki bir baskının yeni basımı
Smith, A. (1976). An inquiry into the nature and causes of the wealth of nations. E. Cannan (Ed.). University of Chicago Press. (İlk baskı 1776).
Metin İçinde: (Smith, 1776/ 1976)

Kitaptan çevrilmiş bölüm
Weber, M. (1958). The Protestan Ethic and The Spirit of Capitalism. T. Parsons (Çev.). Charles Scribner’s Son. (İlk baskı. 1904-1905).
Metin İçinde: (Weber,1904-1905/ 1958)

Rapor ve teknik makaleler
Gencel Bek, M. (1998). Mediscape Turkey 2000 (Report No. 2). BAYAUM.

Dergiden tek yazarlı makale
Aktay, Y. (1999). Aklın Sosyolojik Soy kütüğü: Soy Akıldan Tarihsel ve Toplumsal Akla Doğru. Toplum ve Bilim, 82, 114-140.

Dergiden çok yazarlı makale
Binark, F. M. & Çelikcan, P. (1998). Mahremin Müzakereye Çağrılması ve Yıldo Örneği. Kültür ve İletişim, 1(2), 197-214.

Elektronik dergiden makale
Conway, P. (2003). Truth and reconciliation: The road not taken in Namibia. Online Journal of Peace and Conflict Resolution, 5(1).
(varsa doi numarası, yoksa URL verilir. URL örneği: http://www.trinstitute.org/ojpcr/5_1 conway.htm
Kaynağa ait sayfanın adresi (URL) ya da varsa sadece doi numarası yeterlidir.

Yazarı belli olmayan editör yazısı
Editorial: "What is a disaster" and why does this question matter? [Editorial*]. (2006). Journal of Contingencies and Crisis Management, 14, 1-2.

Yazarı belli olmayan gazete ve dergi yazıları için
The United States and the Americas: One History in Two Halves. (2003, 13Aralık). Economist, 36.
Strong after chocks continue in California. (2003, 26Aralık). New York Times [Ulusal Baskı.]. s. 23.
Metin içindeyse: (United States and the Americas, 2003) (Strong after shock, 2003)

Yazarı belli olan gazete ve dergi yazıları için
Bruni, F. (2003, 26Aralık). Pope pleads for end to terror is man war. New York Times, s. 21.

Tanıtım yazıları
Orr, H.A. (2003, 14 Ağustos). What "snotin your genes. [Review of the book Nature via nurture: Genes, experience, and what makes us human]. New York Review of Books, 50, 38-40.

Basılmamış tezler, posterler, bildiriler (YÖK'ten indirilmiş ise URL adresi de künye bilgileri sonuna verilir)
Sarı, E. (2008). Kültür Kimlik ve Politika: Mardin’de Kültürler arasılık. (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Ansiklopediler
Balkans: History. (1987). Encyclopaedia Britannica içinde (15. Baskı. Cilt.14, s. 570-588). Chicago: Encyclopaedia Britannica.
Metin İçindeyse: (Balkans: History, 1987)

Sözlükler
Gerrymander (2003). Merriam-Webster ’s collegiate dictionary (11. Baskı). Springfield,
MA: Merriam-Webster’s.
Metin İçinde: (Gerrymander, 2003)

Görüşme
Arroyo, Gloria Macapagal (2003). A time for Prayer. Michael Schuman ile söyleşi.
Time. 28 Temmuz 2003. Erişim Tarihi 13 Ocak 2004, http://www.times. com/time/nation/article/0,8599,471205,00.html

Televizyon programı
Long, T. (Yazar), ve Moore, S. D. (Yönetmen). (2002). Bartvs. Lisavs. 3.Sınıf [Televizyon Dizisi]. B. Oakley ve J. Weinstein (Yapımcı), Simpsonlar içinde. Bölüm:
1403 F55079. Fox.
Metin İçinde: (Simpsonlar, 2002)

Film
Huston, J. (Yönetmen/ Senaryo Yazarı). (1941). Malta Şahini [Film]. U.S. : Warner.
Metin İçinde: (Malta Şahini, 1941)

Fotoğraf
Adams, Ansel. (1927). Monolith, the face of Half Dome, Yosemite National Park [Fotoğraf]. Art Institute, Chicago.
Metin İçindeyse: (Adams, 1927)

Kutsal Kitaplar
Kur’ân-ı Kerîm Meâli. (2009). Sure adı. Çev. Halil Altuntaş & Muzaffer Şahin. Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
Metin içinde: (Kur'an-ı Kerim, 5: 4-5)

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi (ISSN: 2458-8385) uluslararası standartlara uygun akademik bir dergidir. Dergi 2015 yılından itibaren basılı ve elektronik, 2017 Aralık sayısı ile birlikte sadece elektronik platformda bilimsel makaleleri yayımlamaktadır. Sosyal ve beşerî bilimlerin; tarih, sosyoloji, felsefe, edebiyat, filoloji, coğrafya, spor yönetimi, rekreasyon, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, iktisat, işletme, psikoloji ve güzel sanatlar vb. alanlardaki ulusal ve uluslararası çalışmaları açık erişim mantığıyla paylaşmaktadır.

Gönderilen makaleler, çift taraflı kör hakemlik yöntemi ile incelemeye alınmakta ve ücretsiz erişimle elektronik ortamda yayımlanmaktadır. Aşağıda yazarların, dergi editörünün, hakemlerin ve yayıncının etik sorumlulukları, rolleri ve görevleri yer almaktadır. Aşağıda yer alan etik ilkeler ve kurallar “Yayın Etiği Komitesi”nin (Committe on Publication Ethics - COPE (https://publicationethics.org/)) yönergesine göre hazırlanmıştır.

Ayrıca Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi ‘nde intihal ve etik dışı davranışlar olarak kabul edilen durumlara ilişkin bilgi verilmiştir.

Yazar(lar)

  • Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen makalelerin Sosyal ve beşerî bilimlerin; tarih, sosyoloji, felsefe, edebiyat, filoloji, coğrafya, spor yönetimi, rekreasyon, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, iktisat, işletme, psikoloji ve güzel sanatlar vb. alanlarda özgün çalışmalar olması gerekmektedir.
  • Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklar (yazarlar, çevrimiçi sayfalar, kişisel görüşmeler, vb.) için doğru ve uygun bir şekilde kaynak gösterilmelidir.
  • Dergiye gönderilen makalelerin başka bir dergiye gönderilmediği belirtilmeli ve Telif Hakkı Devir Formu doldurulmalıdır.
  • Yazar(lar), makaleleri ile ilgili intihal raporunu sunmalı ve eğer çalışma etik kurul onayı gerektiriyorsa bunu ilgili birimlerden temin etmeli ve dergimize göndermelidir. Eğer makale, etik kurul onayı gerektirmeyen nitelikte bir çalışmaysa, dergimiz sayfasında bulunan ilgili formu doldurmalı ve etik kurul onayı yükleme sayfasında bu dosyayı yüklemelidir.
  • Makaleye fikren katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
  • Gönderilen makaleye ilişkin çıkar çatışmaları belirtilmeli ve nedeni açıklanmalıdır.
  • Yazarların, hakem sürecindeyken çalışmalarına ilişkin ham verileri editörler kuruluna iletmesi istenebilir, bu durumda yazarların ham verilerini editörler kuruluyla paylaşmaları beklenmektedir.
  • Yazarlar, yayımlanan bir makaleye ilişkin verileri 5 yıl süreyle saklamakla yükümlüdürler.
  • Yazarlar çalışmalarında bir hata tespit ettiklerinde editörü ve editörler kurulunu bilgilendirmeli, düzeltme ya da geri çekme süreci için iş birliği kurmalıdırlar.


Hakemler

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler çift taraflı kör hakemlik süreci ile değerlendirilmektedir. Çift taraflı kör hakemlik; yansız, nesnel ve bağımsız bir değerlendirme sürecinin sağlanabilmesi için yazarların hakemlerden, hakemlerin de yazarlardan gizli tutulması anlamına gelmektedir. Hakemlere makaleler değerlendirilmek üzere dergi yönetim sisteminden iletilmektedir. 

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi hakemlerinin etik sorumlulukları ve rolleri aşağıda belirtildiği gibidir:

  • Hakemlerin yalnızca uzmanlık alanlarına ilişkin makalelere hakemlik yapmaları gerekmektedir.
  • Hakemlerden çıkar çatışmaları bulunmayan makalelere hakemlik yapmayı kabul etmeleri beklenmektedir. Hakemler herhangi bir çıkar çatışması fark ettiklerinde editörü bilgilendirmeli ve ilgili makalenin hakemliğini yapmayı reddetmelidirler.
  • Hakemler makaleleri yansız ve nesnel olarak değerlendirmelidirler.
  • Hakemlerin değerlendirdikleri makalelere ilişkin Hakem Değerlendirme Formu’nu doldurmaları gerekmektedir. 
  • Hakemlerin değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ile kararlarına ilişkin gerekçelerini de bu formda belirtmeleri gerekmektedir.
  • Hakemlerin önerilerinde kullandıkları üslubun kibar, saygılı ve bilimsel olması gerekmektedir. Hakemler saldırgan, saygısız ve öznel kişisel yorumlardan kaçınmalıdırlar. Hakemlerin bu tür bilimsel olmayan yorumlarda bulundukları tespit edildiğinde yorumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve düzeltmeleri için editör ya da editörler kurulu tarafından kendileriyle iletişime geçilebilmektedir.
  • Hakemlerin kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelerini tamamlamaları gerekmekte ve burada belirtilen etik sorumluluklara uymaları beklenmektedir.


Editör

Editörün “Yayın Etiği Komitesi”nin (Committe on PublicationEthics - COPE (https://publicationethics.org/)) yayınlamış olduğu “COPE Dergi Editörleri için Etik Davranışlar ve En İyi Uygulamalar Kılavuzu” (COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors (https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf)) ve “COPE Dergi Editörleri için En İyi Uygulamalar Kılavuzu”nda (COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors (https://publicationethics.org/files/u2/Best_Practice.pdf)) yer alan ve aşağıda listelenen etik sorumluluklara uyması gerekmektedir.
Editör dergide basılan tüm makalelerden sorumludur. Editörün etik görevleri ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

Genel Sorumluluklar

  • Editör derginin niteliğinin artırılması ve gelişimine katkıda bulunmak için çaba sarf etmekle yükümlüdür.
  • Editörün, yazarların ifade özgürlüğünü desteklemesi gerekmektedir.
  • Okuyucularla İlişkiler
  • Editörün, dergide hakem değerlendirmesinin gerekli olmadığı bölümlerin (editöre mektup, davetli yazılar, konferans duyuruları vb.) açıkça belirtildiğinden emin olması gerekmektedir.
  • Editörün yayımlanan makalelerin dergi okuyucularının bilgi ve becerileriyle uyumlu olabilmesi için çaba sarf etmesi gerekmektedir.
Hakemlerle İlişkiler

  • Editör, hakemlerin bilgi ve uzmanlıklarına uygun makaleleri değerlendirmelerini istemelidir. Böylece makalelerin alanında uzman kişilerce uygun bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
  • Editör, hakemlerin bir makaleyi değerlendirmeden önce makaleye ilişkin çıkar çatışmaları bulunmadığını belirtmelerini talep etmekle yükümlüdür.
  • Editörün hakem değerlendirme sürecine ilişkin gerekli tüm bilgileri ve hakemlerden yapması beklenenleri hakemlere iletmesi gerekmektedir.
  • Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ile sürdürüldüğünden emin olmalı ve yazarlara hakemleri, hakemlere de yazarları ifşa etmemelidir.
  • Editör, hakemleri zamanlama ve performanslarına göre değerlendirmelidir.
  • Editör, hakemlere ilişkin bir veri tabanı oluşturmalı ve hakemlerin performansına göre veri tabanını güncellemelidir.
  • Editör, kaba ve niteliksiz yorumlarda bulunan ya da geç dönen hakemleri hakem listesinden çıkarmalıdır.
  • Editör, hakem listesini hakemlerin uzmanlık alanlarına göre sürekli yenilemeli ve genişletmelidir.

Yazarlarla İlişkiler

  • Editör, yazarlara kendilerinden ne beklendiğine ilişkin yayım ve yazım kuralları ile örnek şablonu sürekli güncellemelidir.
  • Editör, dergiye gönderilen makaleleri dergi yazım kuralları, çalışmanın önemi, özgünlüğü açısından değerlendirmeli ve makaleyi ilk gönderim sürecinde reddetme kararı alırsa, yazarlara bunun nedenini açık ve yansız bir şekilde iletmelidir. Bu süreçte, makalenin dilbilgisi, noktalama ve/veya yazım kuralları (kenar boşlukları, uygun şekilde referans gösterme, vb.) açısından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine karar verilirse, yazarlar bu konuda bilgilendirilmeli ve gerekli düzeltmeleri yapabilmeleri için kendilerine zaman tanınmalıdır.
  • Makalelerde gönderim ve yayıma kabul tarihleri yer almalıdır.
  • Yazarların makalelerinin durumuna ilişkin bilgi talebi olduğunda çift taraflı kör hakemlik sürecini bozmayacak şekilde yazarlara makalelerinin durumuna ilişkin bilgi verilmelidir.

Editörler Kurulu ile İlişkiler

  • Editör, yeni editörler kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarını iletmeli ve kendilerinden beklenenleri açıklamalıdır.
  • Editör, editörler kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarının en güncel halini iletmelidir.
  • Editör, editörler kurulu üyelerini değerlendirmeli ve derginin gelişimine aktif olarak katılım gösterecek üyeleri editörler kuruluna seçmelidir.
  • Editör, editörler kurulu üyelerini aşağıda yer alan rolleri ve sorumluluklarına ilişkin bilgilendirmelidir
  • Derginin gelişimini desteklemek
  • Kendilerinden istendiğinde uzmanlık alanlarına ilişkin derlemeler yazmak
  • Yayım ve yazım kurallarını gözden geçirmek ve iyileştirmek
  • Derginin işletiminde gerekli sorumlulukları yerine getirmek


Yayıncı

  • Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından yayımlanmaktadır. Yayıncının etik sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
  • Yayıncı, Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’nde makale yayımlama sürecinde karar merciinin ve hakemlik sürecinin editörün sorumluluğu olduğunu kabul eder.
  •  Yayıncı derginin web sayfasında derginin açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlar.

İntihal ve Etik Dışı Davranışlar

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler basılmadan önce IThenticate (http://www.ithenticate.com/) ya da Turnitin (https://www.turnitin.com/) yazılım programı ile taranmaktadır. Benzerlik oranı %20’dir ve bu oranın altında olan makaleler yayına kabul edilir. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak incelenir ve gerekli görülürse gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilir, intihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilir.


Aşağıda etik dışı bazı davranışlar listelenmiştir:

  • Çalışmaya fikren katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi.
  • Çalışmaya fikren katkıda bulunan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi.
  • Makale yazarın yüksek lisans/doktora tezinden ya da bir projeden üretilmişse bunun belirtilmemesi.
  • Dilimleme yapılması yani, tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması.
  • Gönderilen makalelere ilişkin çıkar çatışmalarının bildirilmemesi.
  • Çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi (ACUSBD), makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmemektedir. Dergiye gönderilen çalışmalar için makale işlem ücreti veya gönderim ücreti ödenmemektedir. AÇUSBD'nin tüm giderleri Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

ACUSBDCreative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) ile lisanslanmıştır.