Cilt: 9 Sayı: 1, 31.07.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, sosyal ve beşerî bilimler alanında yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları sosyal bilimlerin bilgi birikimine katkıda bulunma amacıyla yayımlamaktadır. 

  • Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi (ISSN: 2458-8385) uluslararası standartlara uygun akademik bir dergidir. Dergi 2015 yılından itibaren basılı ve elektronik, 2017 Aralık sayısı ile birlikte sadece elektronik platformda bilimsel makaleleri yayımlamaktadır. Sosyal ve beşerî bilimlerin; tarih, sosyoloji, felsefe, edebiyat, filoloji, coğrafya, spor yönetimi, rekreasyon, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, iktisat, işletme, psikoloji ve güzel sanatlar gibi birçok farklı disiplinleriyle ilgili yeni, ulusal ve uluslararası çalışmaları açık erişim mantığıyla paylaşmaktadır.


Hakem Değerlendirme Süreci

Dergiye gönderilen tüm makaleler öncelikle içerik, yöntem, dil kullanımı ve yazım kurallarına uygunluk gibi açılardan Editör/Editör yardımcıları ve Sekretarya ekibi tarafından bir ön incelemeye tabi tutulur. Ön inceleme sonucu uygun bulunan makaleler Editör/Editör Yardımcıları veya Alan Editörleri tarafından belirlenen ilgili makalenin kapsamı da gözetilerek alanında uzman iki hakeme gönderilir. Bu süreçte hakem ve yazar isimlerinin gizli tutulduğu çift-kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. Editörler ile yazarlar arasındaki tüm yazışmalar kullanıcı sayfası üzerinden yapılır.

İnceleme sonrasında hakemler makaleyi kabul edebilir, reddedebilir ya da düzeltme yapmalarını isteyebilirler. Hakem raporlarının olumlu olması durumunda makale yayım sürecine alınır. Hakem raporlarından birinin olumlu, diğerinin ise olumsuz olması halinde, makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Makalenin yayımlanıp yayımlanmamasına ilişkin karar üçüncü hakemin değerlendirme sonucuna göre verilir.

Açık Erişim Politikası

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.


Arşivleme

Dergimizin basılı hâli 2017 yılı sonuna kadar çeşitli kütüphanelerde, 2017 yılı Aralık sayısı itibariyle elektronik olarak indekslerde arşivlenmektedir. Derginin herhangi bir nedenle yayın hayatına veda etmesi durumunda da geçmişte yayımlanan yazılara bu sayfadan ulaşılabilecektir. Dergimiz kalıcı bir arşivleme sağlamak için kütüphaneler arasında dağıtılmış bir arşivleme sistemi oluşturmak amacıyla tasarlanan LOCKSS sistemini kullanır.


Etik Kurallar

Araştırmacılar, çalışmaları ile alakalı etik kurul onayı alır ve bunu yöntem bölümü ile makalenin sonunda(kurum ve sayı bilgisi ile birlikte) belirtir; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalenin yöntem kısmında yer verir. Ayrıca araştırmacılar makale gönderimi ile birlikte telif hakkı devir formu, etik kurul onay formu ve çalışmanın benzerlik durumunu belirten raporu da eklerler. Etik Kurul Onayı gerektirmeyen çalışmalar için yazarlar beyan formu eden bir form doldururlar. 

YAYIM VE YAZIM KURALLARI
• Yayımlanmak üzere Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen çalışmalar, türüne (Araştırma, Derleme, Çeviri, Kitap Değerlendirmesi gibi) göre yükleme yapılmalıdır.
• Türkçe “Öz” ve İngilizce “Abstract” mutlaka bulunmalıdır. Türkçe Öz, en az 150, en fazla 200 kelime ve tek paragraf olmalıdır. Özetin altında en az 3, en çok 5 kelimeden oluşan anahtar kelimeler verilmelidir.
• Çalışmada en az 3 tane jel kodu bulunmalıdır. JEL kodu (Journal of Economic Literature, https://www.aeaweb.org/econlit/jelCodes.php?view=jel) sınıflandırmasına göre yazılmalıdır.
• Dergiye gönderilen çalışma öz, abstract, atıflar, kaynaklar ve ekler dâhil en fazla 10 bin kelime olmalı (en fazla 30 sayfa olmalı) ve çalışma Word olarak yüklenmelidir.
• Türkçe hazırlanan çalışmalar için, çalışmanın sonuç kısmından sonra 750-1000 kelime aralığında İngilizce dilinde Genişletilmiş Özet (Extended Abstract) eklenmelidir.
• Dergimize gönderilen çalışmaların değerlendirilme sürecinde kör hakemlik sistemi uygulandığından, dosya içinde/dosya adında yazarlara ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamalıdır.
• Benzerlik (İntihal) raporu yüklenmelidir (ithendicate programı kullanılmalıdır). Dergi, intihal oranı kaynakça hariç maksimum %20 olan çalışmaları kabul etmektedir. Ayrıca tek bir kaynaktan %5’ten fazla bir benzerlik oranına sahip bir çalışma kabul edilmemektedir.
• Etik Kurul Onayı gerektiren çalışmalar için ilgili birimlerden Etik Kurul Onayı alınmış ve makalede belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca sisteme Etik Kurul Onay belgesi yüklenmelidir.
• Etik kurul onayı gerektiren çalışmalarda, makalenin yöntem kısmında onayın hangi kurumdan alındığı belirtilmeli ve ilgili onayın tarih ve karar numarası mutlaka yazılmalıdır.
• Etik kurul onayı gerektirmeyen çalışmalar için, “Etik Kurul Onayı Gerekmediğine İlişkin Beyan Formu” doldurularak tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve sistemde “Etik Kurul Onayı” dosyası yerine yüklenmelidir.
• Çalışmaların gönderiminde yazarların, aşağıda genel çerçevesi belirlenmiş olan yazım kurallarına dikkat etmeleri önem arz etmektedir.

Sayfa Yapısı ,Yazı Biçimi, Paragraf Yapısı ve Satır Aralığı
• Sayfa boyutu A4 (Genişlik: 21 cm ve Yükseklik: 29,7 cm ) olmalıdır.
• Sayfa yapısı; üst ve alt kenar boşlukları “2,5 cm”, sol kenar boşluğu “2,5 cm” ve sağ kenar boşluğu “2,5 cm ” olacak şekilde düzenlenmelidir.
• Ana metin “Times New Roman” yazı karakteri, “12 Punto” ile  satır aralığı 1,15 kat yazılmalıdır. Paragraflarda ilk satırlarda ve başlıklarda girinti ayarı 1 cm olarak ayarlanmalı ve paragraflar “iki yana yaslı” olarak düzenlenmelidir. Paragraflar önce 6 nk ve sonra 6 nk aralıklı olmalıdır.  Dipnotlar 9 punto ile yazılmalıdır ( Kaynakça Times New Roman 11 punto ile yazılmalıdır).

Yazar Bilgisi
• Sisteme yüklenen çalışma hakemlere gönderileceğinden yazar ad, soyad ve kurum bilgileri yazılmamalıdır.
• Çalışmanın yayımlanması için onay aldıktan sonra çalışma yüklenmeden önce çalışma başlığının altına yazılan Unvan, Ad-Soyad, Bilgileri yanına dipnot verilerek, kurum, email ve Orcid ID bilgileri dipnotta (9 punto ile) yazılmalıdır.


Başlıklar (Bölüm Başlığı, Ana ve Alt Başlıklar)

• Çalışmanın başlığı “Times New Roman” yazı karakteri ile “11 Punto” büyüklüğünde ve “kalın” olmalıdır. Çalışmanın başlığında yer alan her kelimenin ilk harfleri büyük olmalı ve başlık sayfanın ortasına yazılmalıdır.
• Çalışmadaki ana ve alt başlıklar “Times New Roman” yazı karakteri ile “12 Punto” büyüklüğünde, her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde “kalın” olmalıdır.
• Başlıklarda girinti ayarı “1 cm” olacak şekilde “Sola Hizalı” olmalı ve 1.1., 1.2., 2.1. biçiminde numaralandırılmalıdır.
• Giriş, Sonuç ve Kaynakça başlıklarının ilk harfleri büyük, “kalın” olmalı ve numaralandırılmamalıdır.

     Giriş (Başlığın ilk harfi büyük ve kalın, aralık önce 6nk, sonra 6 nk, satır aralığı 1,15 kat)
     1. Başlık (Times New Roman, 12 punto, sola yaslı, ilk harfleri büyük, kalın)
     1.1. Alt Başlık (2. düzey başlık, Times New Roman, 12 punto, sola yaslı, ilk harfleri büyük, kalın)
     1.1.1. Alt Başlık (3. düzey başlık, Times New Roman, 12 punto, sola yaslı, ilk harfleri büyük, kalın)
     Sonuç
     Extended Abstract
     Kaynakça (Kaynakça başlığı 11 punto Times New Roman, ilk harfi büyük ve kalın, numaralandırılmayacak, tüm kaynaklar 11 punto ile yazılacaktır. Kullanılan kaynaklar yazar soyadına göre alfabetik olarak sıraya koyularak, kaynakça girintisi “özel asılı ve değer 1 cm” olarak ayarlanmalıdır. )

Kaynak Gösterimi İçin Örnekler (APA 7)

Metin İçi Atıf Gösterimi
• Metin içerisinde atıflar “yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı ve sayfa numarası” şeklinde yapılmalıdır. Herhangi bir kurumdan alınan bilgiye atıf yapılması durumunda yazar adı yerine kurum adı kullanılmalıdır.
    Tek yazarlı kaynaklara atıf : (Berberoğlu, 2023: 15).
     İki yazarlı kaynaklara atıf : (Doğan ve  Uzun, 2020: 17).
     Üç yazarlı kaynaklara ilk atıf : (Engin, Uzun ve Çetin, 2010: 9).
     Üç yazarlı kaynakları takip eden atıf : (Engin, vd., 2010: 7).
     Üçten fazla yazarlı kaynaklara atıf : (Çelik vd., 2023: 15).
     İkincil kaynaklar/Aktaran : (Özbek, 2020; akt. Uzun, 2022: 11).

     Yabancı iki yazarlı kaynaklarda  : (Svendsen & Løber, 2020: 15).


Tüzel yazarlı çalışmalar
• İlk atıf : (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 2013: 19).
• İkinci ve sonraki atıflar : (TÜBİTAK, 2013: 19).


KAYNAKÇA LİSTESİNİN HAZIRLANMASI

Çalışmada yararlanılan her türlü kaynak, kaynakça bölümünde gösterilmelidir. Kullanılan kaynaklar dergi veya makale sınıflandırması yapılmadan, yazar soyadına göre alfabetik olarak sıraya koyularak, kaynakça girintisi “özel asılı ve değer 1 cm” olarak ayarlanmalıdır. Kaynakçanın düzenlenmesinde APA 7.0 formatı kullanılmalıdır.

Dergiler:

Makale isminin yalnızca ilk harfi büyük, diğer harfleri küçük ve düz yazılarak sonuna nokta koyulmalıdır. Dergi adının tüm kelimelerinin ilk harfleri büyük ve italik şekilde yazılmalı ve sonuna virgül koyulmalıdır. Dergi cilt sayısı italik ancak sayı no parantez içinde düz olmalıdır.

   • Yazar Soyadı, A. (Yıl). Çalışmanın başlığı. Dergi Adı, cilt(no), 277-294.

      Al-Ansari, Y., Altalib, M. & Sardoh, M. (2013). Technology orientation, innovation and business performance: a study of dubai smes. The International Technology Management Review, 3(1), 1-11. https://doi.org/10.1016/0090-2616(90)90061-S

     Bass, B. M. (1990). From transactional to transformational leadership: Learning to share the vision. Organizational Dynamics, 18(3), 19-31. https://doi.org/10.1016/0090-2616(90)90061-S

    Grady, J. S., Her, M., Moreno, G., Perez, C., & Yelinek, J. (2019). Emotions in storybooks: A comparison of storybooks that represent ethnic and racial groups in the United States. Psychology of Popular Media Culture, 8(3), 207–217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185


Kitaplar :

Yazar soyadı, adının baş harfinden sonra nokta koyulmalı ve yıl parantez içerisinde yazılmalıdır. Kitap ismi italik ve küçük harflerle verilmelidir. Kitap isminin başında ve sonunda nokta olmalı ardından yayınevi düz ve büyük harfle başlayacak şekilde verilmelidir.

 • Berberoğlu, M. (2022). Kitap adı. (1. Baskı). Gazi Kitabevi.

     Avolio, B. J. & Bass, B. M. (2002). Developing potential across a full range of leadership: cases on transactional and transformational leadership. Lawrence Erlbaum Associates.

     Bass, B. M. (1985). Leadership and performance beyond expectations. Free Press.

     Ersoy, M. (2019). Katılım bankalarında kontrol (1. Baskı). Yalın Yayıncılık.

     Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association.

Editörlü Kitaplar:

Editörün soyadı, editörün adının baş harfi. (Ed.). (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). Yayınevi.

     Hygum, E., & Pedersen, P. M. (Eds.). (2010). Early childhood education: Values and practices in Denmark. Hans Reitzels Forlag.

Editörlü Kitap Bölüm :

Yazarın soyadı, yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitap bölümünün adının yalnızca ilk harfi büyük, diğerleri küçük ve düz olarak yazılmalı, sonuna nokta koyulmalıdır. Editörün adının baş harfi. Editörün soyadı (Ed.), Kitabın adının ilk harfi büyük, diğerleri küçük ve italik olarak yazılmalı (Baskı sayısı, Sayfa aralığı) içinde. Yayınevi.

     • Berberoğlu, M. (2022). Kitap bölümünün adı. E. Pars (Ed.), Kitabın adı (101- 128) içinde. Yayınevi.

     Berberoğlu, M. ve Uzun, U. (2020). Bankaların sermaye yeterlilik düzeyleri ile hisse değeri arasındaki ilişki üzerine bir inceleme: Türkiye bankacılık sektörü örneği. O. Gönüllü & H. Yıldız (Ed.), Current debates in finance econometrics (33- 44) içinde. IJOPEC Publication

     Dillard, J. P. (2020). Currents in the study of persuasion. In M. B. Oliver, A. A. Raney, & J. Bryant (Eds.), Media effects: Advances in theory and research (4th ed., 115–129). Routledge.

    Palmer, F. (2007). Treaty principles and Maori sport: Contemporary issues. In C. Collins & S. Jackson (Eds.), Sport in Aotearoa/New Zealand society (307-334). South Melbourne.


Çeviri Kitaplar :

     Yalom, I. D. (1998). Kısa süreli grup terapileri: İlkeler ve teknikler (N. H. Şahin, Çev.). Türk Psikologlar Derneği Yayınları. (Orijinal çalışma basım tarihi 1983).

Tezler : 

Yazarın soyadı, yazarın adının baş harfi. (Yıl). Tez çalışmasının adının yalnızca ilk harfi büyük, diğerleri küçük ve italik olarak yazılmalı, parantez içerisinde tez türü yazılmalı ve sonuna nokta koyulmalıdır. Tez çalışmaısnın yapıldığı üniversite adının ilk harfleri büyük yazılmalıdır.

     Berberoğlu, M. (2014). Çin'den yapılan ithalatın Türkiye'deki firmaların performansına etkisi: İSO 1000 araştırması [Yayımlanmamış doktora tezi ]. Karadeniz Teknik Üniversitesi.

     Harris, L. (2014). Instructional leadership perceptions and practices of elementary school leaders [Unpublished doctoral dissertation]. University of Virginia.

Bilimsel Toplantı ve Sempozyum Sempozyum/Panel:

Yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl, Ay, Gün). Sunum başlığının yalnızca ilk harfi büyük diğerleri küçük ve italik yazılmalıdır.[Konferans Sunumu/Poster Sunum/Tam Metin Bildiri ]. Konferans adı, Sempozyumun Gerçekleştiği Şehir, Ülke, url.

     Berberoğlu, M. ve Kızılkan, Ç. (2022, Haziran, 9-11). Lisanslı depoculuk ve Türkiye ürün ihtisas borsası (turib) sistemlerinin bölgeye etkisi. Artvin Çoruh University International Congress On Ecology, Economy, And Regional Development. Artvin, Türkiye, https://www.artvin.edu.tr/uploads/ecosus.artvin.edu.tr/userfiles/files/abstract%20book-ecosus.pdf.

İnternet Kaynakları : 

     Cossin, D. & Caballero, J. (2013). Transformational leadership: background literature review. IMD. 22.02.2020 tarihinde https://www.imd.org/uupload/IMD.WebSite/BoardCenter/Web/213/Literature%20Revie w_Transformational%20Leadership.pdf adresinden alınmıştır.

     Toner, K. (2020, September 24). When Covid-19 hit, he turned his newspaper route into a lifeline for senior citizens. CNN. https://www.cnn.com/2020/06/04/us/coronavirus-newspaper-deliveryman-groceries-senior-citizens-cnnheroes-trnd/index.html 

    World Health Organization. (2018, May 24). The top 10 causes of death. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death.
                Metin İçi atıf: (World Health Organization, 2018).


Medya Kaynakları (Film, Video, podcast vb.): 

Yazar/Yapımcı/Sanatçı Soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Konuşma/şarkı/bölüm adı [Sesli veya Video]. İnternet adresi.

     Türkçe Anadol, R. (2020, Temmuz). Makine zekası çağında sanat [Video]. TED Konferansları. https://www.ted.com/talks/refik_anadol_art_in_the_age_of_machine_intelligence?language=tr#t931

Sosyal Medya Kaynakları: 

Yazar Soyadı, Adının baş harfi [kullanıcı adı]. (Yıl, gün, ay). Postun ilk 20 kelimesi [Tanımlama]. Site adı. İnternet adresi.

     Alper, S. [@SinanAlper_]. (2020, 2 Eylül). Gerçekten de, istatistiğin ve onu kullanan bilim alanlarının temelde amacı aynıdır: Henüz yaşanmamış şeyleri tahmin edebilmek [Tweet]. Twitter. https://twitter.com/SinanAlper_/status/13012109 33335916547

Film/Kitap İncelemesi:

İnceleyenin Soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). İncelemenin başlığı [yazar/yapımcı adının baş harfi, Soyadı tarafından yazılan/yönetilen İncelenen kitabın/filmin adı isimli kitabın/filmin incelenmesi]. Yayımlanan derginin adı, cilt(no), sayfa aralığı veya Gazetenin adı veya Yayımlanan internet sitesi.

     Türkçe Yavaş Bozkurt, A. (2013). Kitap incelemesi [R. Bucher tarafından yazılan Diversity consciousness başlıklı kitabın incelenmesi]. Sakarya University Journal of Education, 3(3), 137-138. https://dergipark.org.tr/tr/download/articlefile/192324

     Fleming, V. (Director). (1939). Gone with the wind [Film]. Selznick International Pictures; Metro-Goldwyn-Mayer.

Sözlükler:

     American Psychological Association. (2015). Mood induction. In APA dictionary of psychology (2nd ed., p.667).

     Türk Dil Kurumu. Türkçe kavramı. Türk Dil Kurumu Sözlüğü. https://sozluk.gov.tr/ adresinden 20.02.2023 tarihinde alınmıştır.

     Bilgin, N. (2003). Sosyal psikoloji sözlüğü: Kavramlar, yaklaşımlar. Bağlam Yayıncılık.

Diğer Kaynaklar için:

     Türkiye Bankalar Birliği (2007, Mayıs). Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin mali sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılması programı bilgilendirme notu.

     DPT (2000). İklim değişikliği özel ihtisas komisyonu raporu. Sekizinci beş yıllık kalkınma planı, Ankara.

     Sudarsanam, S., Sorwar, G. & Marr, B. (2003, October). Valuation of intellectual capital and real option models. PMA Intellectual Capital Symposium.

     Yılmaz, B. (2003). Turkey’s competitiveness in the European Union: A Comparison with five candidate countries – Bulgaria, The Czech Republic, Hungary, Poland, Romania and the EU15. Ezoneplus Working Paper No. 12.


Diğer kaynak türleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye APA 7 resmi sitesinden (https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/) ulaşabilirsiniz. 






Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi (ISSN: 2458-8385) uluslararası standartlara uygun akademik bir dergidir. Dergi 2015 yılından itibaren basılı ve elektronik, 2017 Aralık sayısı ile birlikte sadece elektronik platformda bilimsel makaleleri yayımlamaktadır. Sosyal ve beşerî bilimlerin; tarih, sosyoloji, felsefe, edebiyat, filoloji, coğrafya, spor yönetimi, rekreasyon, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, iktisat, işletme, psikoloji ve güzel sanatlar vb. alanlardaki ulusal ve uluslararası çalışmaları açık erişim mantığıyla paylaşmaktadır.

Gönderilen makaleler, çift taraflı kör hakemlik yöntemi ile incelemeye alınmakta ve ücretsiz erişimle elektronik ortamda yayımlanmaktadır. Aşağıda yazarların, dergi editörünün, hakemlerin ve yayıncının etik sorumlulukları, rolleri ve görevleri yer almaktadır. Aşağıda yer alan etik ilkeler ve kurallar “Yayın Etiği Komitesi”nin (Committe on Publication Ethics - COPE (https://publicationethics.org/)) yönergesine göre hazırlanmıştır.

Ayrıca Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi ‘nde intihal ve etik dışı davranışlar olarak kabul edilen durumlara ilişkin bilgi verilmiştir.

Yazar(lar)

  • Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen makalelerin Sosyal ve beşerî bilimlerin; tarih, sosyoloji, felsefe, edebiyat, filoloji, coğrafya, spor yönetimi, rekreasyon, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, iktisat, işletme, psikoloji ve güzel sanatlar vb. alanlarda özgün çalışmalar olması gerekmektedir.
  • Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklar (yazarlar, çevrimiçi sayfalar, kişisel görüşmeler, vb.) için doğru ve uygun bir şekilde kaynak gösterilmelidir.
  • Dergiye gönderilen makalelerin başka bir dergiye gönderilmediği belirtilmeli ve Telif Hakkı Devir Formu doldurulmalıdır.
  • Yazar(lar), makaleleri ile ilgili intihal raporunu sunmalı ve eğer çalışma etik kurul onayı gerektiriyorsa bunu ilgili birimlerden temin etmeli ve dergimize göndermelidir. Eğer makale, etik kurul onayı gerektirmeyen nitelikte bir çalışmaysa, dergimiz sayfasında bulunan ilgili formu doldurmalı ve etik kurul onayı yükleme sayfasında bu dosyayı yüklemelidir.
  • Makaleye fikren katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
  • Gönderilen makaleye ilişkin çıkar çatışmaları belirtilmeli ve nedeni açıklanmalıdır.
  • Yazarların, hakem sürecindeyken çalışmalarına ilişkin ham verileri editörler kuruluna iletmesi istenebilir, bu durumda yazarların ham verilerini editörler kuruluyla paylaşmaları beklenmektedir.
  • Yazarlar, yayımlanan bir makaleye ilişkin verileri 5 yıl süreyle saklamakla yükümlüdürler.
  • Yazarlar çalışmalarında bir hata tespit ettiklerinde editörü ve editörler kurulunu bilgilendirmeli, düzeltme ya da geri çekme süreci için iş birliği kurmalıdırlar.


Hakemler

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler çift taraflı kör hakemlik süreci ile değerlendirilmektedir. Çift taraflı kör hakemlik; yansız, nesnel ve bağımsız bir değerlendirme sürecinin sağlanabilmesi için yazarların hakemlerden, hakemlerin de yazarlardan gizli tutulması anlamına gelmektedir. Hakemlere makaleler değerlendirilmek üzere dergi yönetim sisteminden iletilmektedir. 

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi hakemlerinin etik sorumlulukları ve rolleri aşağıda belirtildiği gibidir:

  • Hakemlerin yalnızca uzmanlık alanlarına ilişkin makalelere hakemlik yapmaları gerekmektedir.
  • Hakemlerden çıkar çatışmaları bulunmayan makalelere hakemlik yapmayı kabul etmeleri beklenmektedir. Hakemler herhangi bir çıkar çatışması fark ettiklerinde editörü bilgilendirmeli ve ilgili makalenin hakemliğini yapmayı reddetmelidirler.
  • Hakemler makaleleri yansız ve nesnel olarak değerlendirmelidirler.
  • Hakemlerin değerlendirdikleri makalelere ilişkin Hakem Değerlendirme Formu’nu doldurmaları gerekmektedir. 
  • Hakemlerin değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ile kararlarına ilişkin gerekçelerini de bu formda belirtmeleri gerekmektedir.
  • Hakemlerin önerilerinde kullandıkları üslubun kibar, saygılı ve bilimsel olması gerekmektedir. Hakemler saldırgan, saygısız ve öznel kişisel yorumlardan kaçınmalıdırlar. Hakemlerin bu tür bilimsel olmayan yorumlarda bulundukları tespit edildiğinde yorumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve düzeltmeleri için editör ya da editörler kurulu tarafından kendileriyle iletişime geçilebilmektedir.
  • Hakemlerin kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelerini tamamlamaları gerekmekte ve burada belirtilen etik sorumluluklara uymaları beklenmektedir.


Editör

Editörün “Yayın Etiği Komitesi”nin (Committe on PublicationEthics - COPE (https://publicationethics.org/)) yayınlamış olduğu “COPE Dergi Editörleri için Etik Davranışlar ve En İyi Uygulamalar Kılavuzu” (COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors (https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf)) ve “COPE Dergi Editörleri için En İyi Uygulamalar Kılavuzu”nda (COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors (https://publicationethics.org/files/u2/Best_Practice.pdf)) yer alan ve aşağıda listelenen etik sorumluluklara uyması gerekmektedir.
Editör dergide basılan tüm makalelerden sorumludur. Editörün etik görevleri ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

Genel Sorumluluklar

  • Editör derginin niteliğinin artırılması ve gelişimine katkıda bulunmak için çaba sarf etmekle yükümlüdür.
  • Editörün, yazarların ifade özgürlüğünü desteklemesi gerekmektedir.
  • Okuyucularla İlişkiler
  • Editörün, dergide hakem değerlendirmesinin gerekli olmadığı bölümlerin (editöre mektup, davetli yazılar, konferans duyuruları vb.) açıkça belirtildiğinden emin olması gerekmektedir.
  • Editörün yayımlanan makalelerin dergi okuyucularının bilgi ve becerileriyle uyumlu olabilmesi için çaba sarf etmesi gerekmektedir.
Hakemlerle İlişkiler

  • Editör, hakemlerin bilgi ve uzmanlıklarına uygun makaleleri değerlendirmelerini istemelidir. Böylece makalelerin alanında uzman kişilerce uygun bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
  • Editör, hakemlerin bir makaleyi değerlendirmeden önce makaleye ilişkin çıkar çatışmaları bulunmadığını belirtmelerini talep etmekle yükümlüdür.
  • Editörün hakem değerlendirme sürecine ilişkin gerekli tüm bilgileri ve hakemlerden yapması beklenenleri hakemlere iletmesi gerekmektedir.
  • Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ile sürdürüldüğünden emin olmalı ve yazarlara hakemleri, hakemlere de yazarları ifşa etmemelidir.
  • Editör, hakemleri zamanlama ve performanslarına göre değerlendirmelidir.
  • Editör, hakemlere ilişkin bir veri tabanı oluşturmalı ve hakemlerin performansına göre veri tabanını güncellemelidir.
  • Editör, kaba ve niteliksiz yorumlarda bulunan ya da geç dönen hakemleri hakem listesinden çıkarmalıdır.
  • Editör, hakem listesini hakemlerin uzmanlık alanlarına göre sürekli yenilemeli ve genişletmelidir.

Yazarlarla İlişkiler

  • Editör, yazarlara kendilerinden ne beklendiğine ilişkin yayım ve yazım kuralları ile örnek şablonu sürekli güncellemelidir.
  • Editör, dergiye gönderilen makaleleri dergi yazım kuralları, çalışmanın önemi, özgünlüğü açısından değerlendirmeli ve makaleyi ilk gönderim sürecinde reddetme kararı alırsa, yazarlara bunun nedenini açık ve yansız bir şekilde iletmelidir. Bu süreçte, makalenin dilbilgisi, noktalama ve/veya yazım kuralları (kenar boşlukları, uygun şekilde referans gösterme, vb.) açısından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine karar verilirse, yazarlar bu konuda bilgilendirilmeli ve gerekli düzeltmeleri yapabilmeleri için kendilerine zaman tanınmalıdır.
  • Makalelerde gönderim ve yayıma kabul tarihleri yer almalıdır.
  • Yazarların makalelerinin durumuna ilişkin bilgi talebi olduğunda çift taraflı kör hakemlik sürecini bozmayacak şekilde yazarlara makalelerinin durumuna ilişkin bilgi verilmelidir.

Editörler Kurulu ile İlişkiler

  • Editör, yeni editörler kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarını iletmeli ve kendilerinden beklenenleri açıklamalıdır.
  • Editör, editörler kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarının en güncel halini iletmelidir.
  • Editör, editörler kurulu üyelerini değerlendirmeli ve derginin gelişimine aktif olarak katılım gösterecek üyeleri editörler kuruluna seçmelidir.
  • Editör, editörler kurulu üyelerini aşağıda yer alan rolleri ve sorumluluklarına ilişkin bilgilendirmelidir
  • Derginin gelişimini desteklemek
  • Kendilerinden istendiğinde uzmanlık alanlarına ilişkin derlemeler yazmak
  • Yayım ve yazım kurallarını gözden geçirmek ve iyileştirmek
  • Derginin işletiminde gerekli sorumlulukları yerine getirmek


Yayıncı

  • Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından yayımlanmaktadır. Yayıncının etik sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
  • Yayıncı, Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’nde makale yayımlama sürecinde karar merciinin ve hakemlik sürecinin editörün sorumluluğu olduğunu kabul eder.
  •  Yayıncı derginin web sayfasında derginin açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlar.

İntihal ve Etik Dışı Davranışlar

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler basılmadan önce IThenticate (http://www.ithenticate.com/) ya da Turnitin (https://www.turnitin.com/) yazılım programı ile taranmaktadır. Benzerlik oranı %20’dir ve bu oranın altında olan makaleler yayına kabul edilir. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak incelenir ve gerekli görülürse gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilir, intihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilir.


Aşağıda etik dışı bazı davranışlar listelenmiştir:

  • Çalışmaya fikren katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi.
  • Çalışmaya fikren katkıda bulunan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi.
  • Makale yazarın yüksek lisans/doktora tezinden ya da bir projeden üretilmişse bunun belirtilmemesi.
  • Dilimleme yapılması yani, tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması.
  • Gönderilen makalelere ilişkin çıkar çatışmalarının bildirilmemesi.
  • Çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi (ACUSBD), makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmemektedir. Dergiye gönderilen çalışmalar için makale işlem ücreti veya gönderim ücreti ödenmemektedir. AÇUSBD'nin tüm giderleri Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

ACUSBDCreative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) ile lisanslanmıştır.