Cilt: 6 Sayı: 2, 30.12.2022

Yıl: 2022

Makaleler

İlk sayısı Aralık 2017’de yayımlanan Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, maliye, iktisat, işletme bölümlerinin çalışma alanları başta olmak üzere sosyal bilim alanlarında çalışmalara yer veren elektronik olarak basılan, her yılın Haziran ve Aralık aylarında yayınlanan ve hakemli akademik bir dergidir. Dergide kuramsal ve analitik özgün çalışmaların yanı sıra, kitap incelemeleri de yayımlanmaktadır.
Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, yayımladığı çalışmalar ile iktisadi ve idari bilim alanlarında akademik bakış açısının geliştirilmesini amaçlamaktadır. Türkçe ve İngilizce iktisadi ve idari bilimler literatürüne katkıda bulunma ve alandaki boşluğu doldurma hedefi ile yayın hayatına başlayan Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, zaman içerisinde Türkiye kökenli kavramsal çalışmaların bu alanlara katkı sunmasının yanı sıra uluslararası literatürün de geliştirilmesine katkı sağlamayı temel hedeflerinden biri olarak belirlemiştir.
Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi aşağıdaki endeks ve veri tabanlarında taranmaktadır:
I2OR Index
ASOS Index
CiteFactor Academic Scientific Journals
Journal Factor
ROAD Directory of Open Access Scholarly Resources
Google Scholar 

İlk sayısı Aralık 2017’de yayımlanan Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, maliye, iktisat, işletme bölümlerinin çalışma alanları başta olmak üzere sosyal bilim alanlarında çalışmalara yer veren elektronik olarak basılan ve hakemli akademik yayınıdır. Dergide kuramsal ve analitik özgün çalışmaların yanı sıra, kitap incelemeleri de yayımlanmaktadır.
Aşağıdaki alanlar KAEÜİİBFD’nin kapsamına girmektedir.

İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat
İktisat Politikası
İktisat Tarihi
İktisat Teorisi
Kooperatifçilik
Muhasebe ve Finansman
Sayısal Yöntemler
Üretim Yönetimi ve Pazarlama
Yönetim ve Organizasyon
Bütçe ve Mali Planlama
Mali Hukuk
Mali İktisat
Maliye Teorisi
Hukuk Bilimleri
Siyaset ve Sosyal Bilimler
Kentleşme ve Çevre Sorunları
Yönetim Bilimleri
Siyasi Tarih
Bölgesel Çalışmalar
Uluslararası Hukuk
Uluslararası Siyaset  

Yayım İlkeleri ve Yazarlar İçin
Dergimize gönderilecek olan yayınlar, uluslararası standartlara uyumlu olması açısından aşağıda belirtilen özelliklere uygun olarak hazırlanmalıdır. İlkeleri Bilgisayara indirmek için TIKLAYINIZ.

GENEL İLKELER

- Yayımlanmak için gönderilen makalelerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir.

- Eğer makalede daha önce yayımlanmış; alıntı yazı, tablo, resim vs. mevcut ise makale yazarı, yayın hakkı sahibi ve yazarlarından yazılı izin almak ve bunu makalede belirtmek durumundadır.

- Bilimsel toplantılarda daha önceden sunulmuş olan çalışmalar, makalede belirtilmesi koşulu ile kabul edilmektedir.

- Çalışmalarda kullanılan kaynaklara yapılacak atıflarda Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (AEUİİBFD)’ne ait yazım kurallarının kullanılması gerekmektedir. AEÜİİBFD APA sistemini kullanmaktadır.

- Bu şartları sağlayan çalışmalar, “makale yolla” menüsünü kullanarak başvurusunu gerçekleştirebilmektedir.

- Gönderilen yazılar, en az iki hakemin olumlu değerlendirmesinden sonra yayınlanır.

BİLİMSEL VE ETİK İLKELER

- Tüm yazarların gönderilen makalede akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Yazar olarak belirlenen isim aşağıdaki özelliklerin tamamına sahip olmalıdır:

- Makaledeki çalışmayı planlamalı veya yapmalı,

- Makaleyi yazmalı veya revize etmeli,

- Son halini kabul etmelidir.

- Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum/kuruluş mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, firma… ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını veya varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu editöre sunum sayfasında belirtmelidirler.

- Makalede “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; alınan belgenin makale ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir.

YAYIN HAKKI

- Gönderilen makalelerin yayınlanmaya uygun görülmesi durumunda tüm yayın hakları Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’ne ait olacaktır. Yayınlardan alıntı yapılması halinde kaynak belirtilmesi ve yazının tamamı ya da bir kısmının kullanılması halinde derginin izni esastır.

- Yayımlanması kabul edilen çalışmaların yazar(ların)ın, çalışmalarını teslim etmeden önce “telif sözleşmesi”ni dikkatli bir şekilde okuması/okumaları ve imzalaması/imzalamaları beklenmektedir.

- Yazılardaki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır. Yazılardaki görüşler dergiye mal edilemez.

- Gönderilen çalışmalar, yayımlansın veya yayımlanmasın iade edilmezler.

YAZI ÇEŞİTLERİ

- Makalelerin, referanslar dâhil en az 4.000 en fazla 8.000 kelime olması;

- Kitap incelemelerinin, 1000–2000 kelime olması;

- Olay incelemelerinin ise, referanslar dâhil 3000–5000 kelime arasında olması gerekmektedir.

YAZIM KURALLARI

- Dergiye yayımlanması için gönderilen makalelerde aşağıdaki biçimsel esaslara uygunluk aranmalıdır:

KISALTMALAR: Kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır.

ŞEKİL, RESİM, TABLO VE GRAFİKLER:

- Şekil, resim, tablo ve grafiklerin metin içinde geçtiği yerler ilgili cümlenin sonunda belirtilmelidir. Şekil, resim, tablo ve grafiklerin varsa açıklamaları makale sonuna eklenmelidir.

- Kullanılan kısaltmalar şekil, resim, tablo ve grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir.

- Daha önce basılmış şekil, resim, tablo ve grafik kullanılmış ise yazılı izin alınmalıdır ve bu izin açıklama olarak şekil, resim, tablo ve grafik açıklamasında belirtilmelidir.

- Resimler/fotoğraflar renkli, ayrıntıları görülecek derecede kontrast ve net olmalıdır.



EDİTÖRE SUNUM SAYFASI: Gönderilen makalenin kategorisi, daha önce başka bir dergiye gönderilmemiş olduğu, varsa çalışmayı maddi olarak destekleyen kişi ve kuruluşlar ve varsa bu kuruluşların yazarlarla olan ilişkileri belirtilmelidir.



KAPAK SAYFASI: Makalenin başlığı (Türkçe ve İngilizce), tüm yazarların ad-soyadları, akademik ünvanları, kurumları, iş telefonu-GSM, e-posta ve yazışma adresleri belirtilmelidir. Makale daha önce tebliğ olarak sunulmuş ise tebliğ yeri ve tarihi belirtilmelidir.



ÖZETLER: Özet (Abstract), Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde minimum 150, maksimum 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır.

ANAHTAR KELİMELER:

- En az 3, en fazla 5 adet olacak şekilde, Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır.

- Kelimeler birbirlerinden noktalı virgül (;) ile ayrılmalıdır.

SAYFA DÜZENİ

Çalışmalar, Microsoft Word programında; makale metni için Times New Roman 12 punto, makalenin çeşitli kısım, bölüm, altbölümlerinin başlıkları için 14 punto kullanılmalıdır.

Makalede, sayfanın sol kenarından 4 cm, diğer kenarlarından 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır.

Tüm ilk sayfalarda, başlık için sayfa üst kenarından 5 cm aşağıdan başlanır. Satırlar ‘iki yana yasla’ (justified) biçiminde yazılır.

Makale metni 1.5 aralıkla yazılır. Kısaltmalar, tablo, şekil ve sembol listeleri, önsöz, özetler, kaynaklar, ekler, metin içindeki tablo ve şekillerin isim ve açıklamaları 1 aralıkta yazılır.

Alt başlıklar sayfanın son satırı olarak yazılamaz, en azından 2 satır daha sığdırılamıyorsa başlık da sonraki sayfada yer alır.

Paragraflardan önce ve sonra 6 punto boşluk bırakılır. Paragraflar arasına boş satır konmaz.

Çalışmalarda 4 seviye başlık kullanılmaktadır.

1. BİRİNCİ SEVİYE

1.1. İkinci Seviye

1.1.1. Üçüncü Seviye

(a) Dördüncü Seviye

Sayfa numarası verilmemesi gerekmektedir.

REFERANS KURALLARI: DERGİMİZ APA SİSTEMİNİ KULLANMAKTADIR
Detaylı bilgi için bk. http://www.apastyle.org/

Örnek Referans kuralları:

ESER TÜRÜ ATIF

1. Kitap
Tek yazar
Kaynakça:
Robertson, J. (2016). Diplomatic style and foreign policy: A case study of South Korea. Routledge.
metin içi atıf:
(Robertson, 2016:122)
Çift Yazar
Kaynakça:
Weiss, T. G., & Thakur, R. (2010). Global governance and the UN: an unfinished journey. Indiana University Press.
metin içi atıf:
(Weiss & Thakur, 2016:135)
2. Derleme Kitap
Kaynakça:
Cooper, A. F., Heine, J., & Thakur, R.C, (Eds.). (2013). The Oxford handbook of modern diplomacy. Oxford University Press.
metin içi atıf:
(Cooper, Heine & Thakur, 2013:145)
Second and subsequent citation
(Cooper et al, 2013)
3. Derleme Kitapta Bölüm
Kaynakça:
Cooper, A. F. (2016). The changing nature of diplomacy. In A. F. Cooper, J. Heine, & R. C. Thakur (Eds) The Oxford handbook of modern diplomacy, Oxford University Press, p. 35-53

metin içi atıf:
(Cooper, 2016: 41)
4. Süreli dergi makalesi
Kaynakça:
Putnam, R. D. (1988). Diplomacy and domestic politics: the logic of two-level games. International organization, 42(3), 427-460.
metin içi atıf:
(Putnam, 1988: 450)
Birden fazla yazarlı süreli dergi makalesi
Kaynakça:
Vasquez, J. A., Diehl, P. F., Flint, C., Scheffran, J., Chi, S. H., & Rider, T. J. (2011). The ConflictSpace of cataclysm: The international system and the spread of war 1914–1917. Foreign Policy Analysis, 7(2), 143-168.
metin içi atıf:
(Vasquez et al, 2011: 151)
5. Tezler
Kaynakça:
Guilland, R. (2003), Dynamics of Conflict Resolution in Sri Lanka, (Master’s Thesis), John C. Whitehead School of Diplomacy and International Relations, Seton Hall University, Retrieved from https://scholarship.shu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1820&context=dissertations
metin içi atıf:
(Guilland, 2003:45)
6. Konferans, Sempozyum, Kongre Bildirisi
Kaynakça:
Naray, O. (2008). Commercial diplomacy: A conceptual overview. In 7th World Conference of TPOs, The Hague, The Netherlands.
metin içi atıf:
(Narray, 2008)

7. Raporlar ve Resmi Belgeler
Kaynakça:
Turkish Ministry of Foreign Affairs. (2017, November), Sur le mouvement des navires a travers les detroits turcs, annual report, retrieved from http://www.mfa.gov.tr/site_media/html/montro-bogazlar-raporu-2017.pdf
metin içi atıf:
First Citation
(Ministry of Foreign Affairs [MFA], 2017)
Second and Subsequent
(MFA, 2017)
8. Gazete Yazıları
Kaynakça:
Mazzei, P. & Montague Z., (2019, May 9) Venezuelan Embassy’s Power Cut Off in Tense Washington Standoff, The New York Times, p.4

metin içi atıf:
(Mazzei & Montague, 2019)
9. Yazarı belli olmayan gazete yazıları
Kaynakça:
Bahrain says no interruption to diplomatic ties with Syria (2018, December 28). Reuters, retrieved from https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-bahrain/bahrain-says-no-interruption-to-diplomatic-ties-with-syria-idUSKCN1OR0FI
metin içi atıf:
(“Bahrain says no interruption”, 2018).
10. İnternet Kaynakları
Kaynakça:
North Atlantic Treaty Organization. (2019), What is NATO?, retrieved from https://www.nato.int/nato-welcome/index.html
metin içi atıf:
First time citation: (North Atlantic Treaty Organization [NATO], 2019)
Second and subsequent citation (NATO, 2019)

Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, yayın etiğinde yüksek standartları benimsemektedir ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerine bağlı olan standart ve tavsiyeleri gözetmektedir. Bahsi geçen etik standartlara uymayan makaleler yayından çıkarılır. Makale yayınlandıktan sonra tespit edilen etik ihlaller içeren makaleler de buna dahildir.
Dergiye gönderilen makaleler özgün, daha önce başka bir dergide yayınlanmamış olup, başka bir derginin değerlendirme sürecinde bulunmamalıdır. İntihal, duplikasyon, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleyerek yayın, haksız yazarlık başta olmak üzere;
- Başka kişilere ait düşüncelerini, yöntemlerini, verilerini ya da eserlerini bilimsel kurallara uymadan, atıf yapmaksızın kısmen ya da tamamen kendi makalesi gibi yansıtmak,
- Makalede gerçekte olmayan veya üzerinde değişiklik yapılmış verileri kullanmak,
- Belirli bir kişi, kurum veya kuruluşların katkısı ile yürütülen çalışmalar sonucunda yayınlanan makalelerde ilgili kişi, kurum ve kuruluşun katkılarının belirtilmemesi,
- Kayıtlı araştırmaları veya elde edilen bulguları değiştirmek, araştırmada faydalanılmayan araç ya da gereçleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarlarına uyacak şekilde araştırma bulgularının değiştirilmesi ve şekillendirilmesi,
- Nihayete erdirilmemiş tez veya araştırmaları, sahibinden izinsiz şekilde kaynak olarak kullanmak,
- Birebir aynı içeriğe sahip eseri farklı dergilerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
- Bir araştırmanın bulgularını, araştırmanın bütünlüğüne aykırı biçimde parçalara ayırıp birden fazla makale olarak sunulması,
- Etkin bir şekilde katkısı olmayan kişileri yazarlar kısmına eklemek veya olan kişileri eklemeyerek, yazar sıralamasını nedensiz ve uygunsuz biçimde tahrif etmek,
- Makalede, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korumamak etik dışı haller olarak kabul edilir. Bununla birlikte, makalelerde evrensel olarak kabul edilmiş bilim kuramları, bilim alanlarının temel bilgileri, matematik teoremleri ve ispatları gibi önermelerin kullanılması etik ihlal teşkil etmez.
Araştırma Etiği
Ahi Evran Üniversitesi İİBD, araştırma etiğinde yüksek standartları benimsemektedir. Aşağıda yer alan uluslararası araştırma etiği ilkeleri doğrultusunda makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
- Araştırmanın biçimlendirilmesi, gözden geçirilmesi ve araştırmanın sürdürülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri esas olmalıdır,
- İnsanlarla ilgili biyomedikal araştırmaların yer aldığı makalelerde ilgili mevzuat hükümlerine uygun davranılmalıdır,
- Bilimsel bir araştırma amacıyla yapılan anket ve tutum incelemelerinde katılımcıların açık rızası olmaksızın ya da bir kurumda inceleme yapılacaksa kurumun iznini almadan bu veriler makalede sunulmamalıdır,
- Araştırmaya katılanların bilgilerinin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak biçimde tasarlanmalıdır,
- Araştırmaya katılan bireylerde gönüllülük esas olmalıdır, herhangi bir zorlama yapılmamalıdır.
Yazarların Etik Sorumluluğu
- Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır,
- Yazar makalenin özgün olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığının teminatını sağlamalıdır.
- Diğer yazarların, katkı sunanların çalışmaları ya da kullanılan kaynaklar bilimsel çerçeveye uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.
- Yazarlardan çalışmaları ile ilgili değerlendirme esnasında gerekli olabilecek ilgili ham veriyi sunmaları istenebilecektir, bu nedenle yazarlar verilere erişimi sağlamaya hazır olmalı ve çalışmalarının yayınlanmasından sonra da makul bir sure daha bu verileri elde tutmalılardır.
- Aslında aynı olan araştırmayı tanımlayan metin birden fazla makalede yayınlamamalıdır.
- Yazar olmayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında verilmelidir. Buna ek olarak, teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da finansal destek sunan kişiler verilebilir.
- Makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı bulunmalıdır. Yazar olan kişi ya da kişiler, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmekle yükümlü kişilerdir. Finansal destek sağlanması, veri toplanması gibi haller tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz.
- Tüm yazarlar çalışmanın sonuç ve bulgularına etki eden herhangi finansal kaynağı veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.
- Bir yazarın yayınlanmış bir çalışmada herhangi bir yanlışlık fark etmesi halinde, bu durumu acil olarak dergi editörüne bildirmek ve yanlışlığın düzeltilmesi için editörle işbirliği sağlamak o yazarın yükümlülüğüdür.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
-Hakemler, makale konusu hakkında kendini yetkin bulmuyor ya da zamanında geri dönüş sağlama ihtimali bulunmuyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini talep etmelidir.
-Hakemlik objektif biçimde, yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmadan, geri bildirim esaslı, dürüst ve kibar bir üslupta olmalıdır.
- Hakemler, yazarı ile aralarında rekabet, işbirliği veya diğer ilişki ya da bağlantılar sebebiyle oluşacak çıkar çatışmalarının var olduğu çalışmaları değerlendirmemelidir.
- Hakemler raporlarını veya makalenin geri bildirimlerini başkalarıyla paylaşmamalıdırlar ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdırlar.
- Hakemler makaledeki olası etik meseleler konusunda dikkatli davranarak etik ihlal gördükleri kısımları editörün dikkatine sunmalıdır.
- Hakemler incelenmesi için ellerine ulaştırılmış makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bu bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler.
- Hakemlerin kimliğinin gizli tutulması sağlanarak, bazı hallerde editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi değerlendiren diğer hakemlere ulaştırılarak hakemlerin bu süreçte bilgilendirilmesi sağlanabilir.
Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları
- Editör yayınlanması için gönderilen makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi görüşünden bağımsız olarak değerlendirmelidir.
- Ahi Evran Üniversitesi İİBD editörleri, dergiye gönderilen makalelerin derginin amaç ve yayın politikalarına uygunluğunu değerlendirerek, yayınlanması gerektiğine karar vermekten sorumludurlar.
- Editör, yayına gönderilen makalelerin hakkaniyetli bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Bu süreçte gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti etmelidir.
- Sunulan bir makalede yer alan bilgiler yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.
- Editör, hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İİBF Dergisi'nde yayımlanan makaleler için yazara herhangi bir ücret ödenmez ve de yazardan ücret talep edilmez. Dergimiz makale gönderimi, makale-editörlük süreçleri veya yayın ücreti (sayfa veya renk ücretleri) için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Makaleler dijital olmak üzere ücretsiz erişime açıktır.