Çay, Camellia
sinensis L. (O) Kuntze bitkisinin genç sürgün ve yapraklarından üretilen
bir içecektir. Genellikle siyah ve yeşil çay olarak tanınan bu içeceğin, Uzak
Doğu ülkelerinde sarı çay, oolong çay, pu-erh çay, beyaz çay gibi çeşitleri de
bulunmaktadır. Çin’de yüzyıllardır üretilen beyaz çay ve pu-erh çaya, özgün tat
ve aromaları nedeniyle ilgi artmaya başlamıştır. Bunlardan, beyaz çay, batı
dünyasının ve Türkiye’nin de gündemine girmeye başlamıştır. Ancak, çay üreten
bir ülke olan Türkiye’nin beyaz çaya yaklaşımı hem üretim hem tüketim
açısındandır. Beyaz çay da siyah ve yeşil çay gibi aynı çay bitkisinden
üretilir. Beyaz çay, çay sürgün ucunda tam açılmamış beyaz gümüşi renkli, tüylü
tepe tomurcukları tercih edilmesi ve minimal işlem uygulamasıyla diğer çay
çeşitlerinden ayrılmaktadır. Bu derlemede, beyaz çayın tarihçesi, üretimi,
çeşitleri, bileşimi ve sağlık üzerine etkileri irdelenmiştir.
Tea is a beverage which produced from young shoots and
leaves of the tea plant Camellia sinensis
L. (O) Kuntze. Although it is usually known as black and green tea, in fact
there are different kinds of teas such as yellow, oolong, pu-erh and white tea especially
in Southeast Asia. White and pu-erh tea have started to get attention for their
original taste and flavor. Recently, white tea has found in Western World and
Turkey’s agenda as well. However, as a tea producing country, Turkey approaches
white tea both in terms of production and consumption. White tea is produced
from them same tea plant like black and green tea, but only buds and young
leaves, which are not fully opened, are preferred in its production. In this study,
the history, production, varieties, composition and health benefits of white
tea are reviewed.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ağustos 2018 |
Gönderilme Tarihi | 24 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 16 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).