Foods may undergo
quality loss in many different ways from production to consumption. Therefore,
it is essential to prevent quality loss while preserving sensory characteristics
and nutritional value of foods during storage, transportation and marketing.
Edible films and coatings have recently gained interest as an alternative way
of packaging. They can be used especially for ready to eat, ready to cook or
precooked portioned, skinned or peeled food pieces as a secondary covering layer
between the food and the primary packaging. Edible films and coatings can also play
an important role in carrying multifunctional ingredients like antioxidants,
antimicrobials, coloring and flavoring agents. Many natural biopolymers can be
used in manufacturing of edible films and coatings. Gelatin, as one of those
biopolymers, brings some advantages as it is readily available, relatively
cheap, multifunctional, compatible, easy to use and generally recognized as
safe. In this review, recent studies on gelatin based edible films and coatings,
their production, applications, formulations, ingredients, mechanical strength,
barrier and functional properties are reviewed.
Food preservation Gelatin Edible film and coating Active packaging
Gıdalar üretimden
tüketime kadar pek çok farklı şekilde kalite kaybına uğramaktadır. Bu nedenle; depolama,
nakliye ve pazarlama süresince gıdaların duyusal özellikleri ve besin değeri
korunurken söz konusu kalite kayıplarının önlenmesi esastır. Son zamanlarda,
yenilebilir film ve kaplamalar alternatif bir ambalaj yöntemi olarak önem
kazanmıştır. Yenilebilir film ve kaplamalar; özellikle tüketime hazır, pişmeye
hazır ya da ön pişirme uygulanmış parça, derisiz veya kabuksuz gıdalarda, gıda
ile asıl ambalaj materyali arasında ikincil bir kaplama olarak kullanılabilir. Yenilebilir
film ve kaplamalar; antioksidanlar, antimikrobiyeller, renk ve tat bileşenleri
gibi fonksiyonel bileşenlerin taşınmasında önemli bir rol oynayabilir.
Yenilebilir film ve kaplamaların üretiminde pek çok doğal biyopolimer
kullanılabilmektedir. Bu biyopolimerlerden biri olan jelatin; kolay bulunması,
nispeten ucuz olması, çok fonksiyonlu olması, gıdalarla uyumlu olması, kolay
kullanımı ve genel olarak güvenli kabul edilmesi nedeniyle bazı avantajlar
sunmaktadır. Bu derlemede, son yıllarda yapılan çalışmalar ışığında jelatin
bazlı yenilebilir film ve kaplamaların üretimi, uygulamaları, formülasyonları, kullanılan
bileşenler, mekanik kuvvet, geçirgenlik ve fonksiyonel özellikleri
değerlendirilmiştir.
Gıda muhafaza Jelatin Yenilebilir film ve kaplama Aktif ambalaj
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 4 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 16 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).