Cilt: 23 Sayı: 2, 29.06.2022

Yıl: 2022

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (AUİİBFD) temelde sosyal bilimler alanında olmak üzere işletme, iktisat, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, maliye, kamu yönetimi ve siyaset bilimi alanlarında elektronik olarak yayımlanmaya başlanan açık erişimli ve hakemli bir dergi olup yılda dört sayı olarak okuyucularla buluşmaktadır. Dergi'nin bu alanlarda bilgi birikimi ve üretimini sağlayarak akademik tartışmalara katkı sağlaması amaçlanmaktadır. 

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (AUİİBFD), işletme, iktisat, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, maliye, kamu yönetimi ve siyaset bilimi alanlarında yapılan özgün nitelikte, bilimsel araştırma süreçlerini benimsemiş, bilginin yayılması ve üretilmesine katkı sağlayan çalışmaları yayımlamaktadır. Dergi'de ilgili alanlarda yapılmış her türlü bilimsel (çeviri, eleştiri, değerlendirme, inceleme vb.) çalışmalara yer verilmektedir. Bu bağlamda aşağıdaki çalışma türleri de Dergi'nin kapsamı içerisindedir:

  -  Nitel yönteme dayalı araştırmalar

  -  Nicel yönteme dayalı araştırmalar

  -  Karma yönteme dayalı araştırmalar 

  -  Politikalar üzerine perspektifler

  - Eleştirel alanyazın taramaları

  - Kitap değerlendirme

YAZIM KURALLARI

Önemli Not: Yeniden yapılanma sürecinde olan Dergimizin yayın ilkeleri ve politikalarında değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda Dergimizin yazım kurallarında yeni düzenlemeler sağlandığından, alan editörlerimizin, hakemlerimizin ve yazarlarımızın bu düzenlemeler üzerinde özenle durması beklenmektedir.


- Çalışmaların dili Türkçe veya İngilizce olmalıdır. Türkçe çalışmalarda İngilizce başlık da yer almalıdır. Başlıkların Türkçe ve İngilizce adı yatay olarak ortalanmalıdır. Başlıklar, Times New Roman yazı karakterinde ve 13 punto harf boyutunda, büyük harflerle yazılmalıdır.

- Çalışmada en az 100 en çok 150 kelime uzunluğunda Türkçe ve İngilizce “Özet (Abstract)” bölümü ve en az 3 en fazla 5 tane anahtar kelime (keywords) bulunmalıdır. Çalışma en az iki adet JEL Kodu içermelidir. JEL Kodlar için bakınız. Özet, anahtar kelime ve kodların başlıkları kalın (bold), sola dayalı, sadece ilk harfi büyük olmalıdır. Times New Roman yazı karakterinde ve 10 punto harf boyutunda, tek satır aralığında düzenlenmelidir.

- Çalışma, Microsoft Word, Google Docs ya da Libre Office programlarında yazılabilir. Sisteme Microsoft Word (.doc veya .docx uzantılı) formatında yüklenmelidir. Sayfa tasarımları dosya yüklenmeden önce kontrol edilmelidir.

- Çalışmadaki noktalama işaretlerinin kullanımıyla sözcük ve kısaltmaların yazımında Türk Dil Kurumu (TDK) Yazım Kılavuzu temel alınmalı ve Türkçe'nin kullanımıyla ilgili gereken kontroller yapılmış olmalıdır.


- Sayfa düzeni ayarları üst 2,5 cm, sol 2,5 cm, sağ 2,5 cm, alt 2,5 cm. olarak belirlenmelidir. Paragraflar arasında 1 satır (12 nokta-nk) boşluk bırakılmalıdır. Her paragraf, soldan 1 cm içeriden başlamalıdır.

- Metin içerisindeki başlıklara numara vermeyiniz. Yazınızda en fazla üç düzey başlık kullanınız. 

        * Birinci Düzey Başlık: Sola dayalı, kalın (bold) ve tamamı büyük harf olmalıdır.

        * İkinci Düzey Başlık: Sola dayalı, kalın (bold) ve her sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır.

        * Üçüncü Düzey Başlık: Sola dayalı, kalın (bold) ve sadece ilk sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır.

- Metin, Times New Roman yazı karakteri ile 11 punto harf boyutunda yazılmalıdır. Metin, 1,5 satır aralığında iki yana yaslanmış olmalıdır.

- Çalışmanın sayfa sayısı kaynakça dahil 30'u geçmemelidir. Sayfa numaraları sayfa altında ve ortada yer almalıdır.

- Çalışma, araştırma ve yayın etiğine uygun olmalıdır. İntihal tespit yazılımı (Turnitin, iThenticate vb.) kullanılarak alınan özgünlük raporu makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Araştırmada “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; makalenin “Yöntem” bölümünde Etik Kurul onayına ilişkin bilgiler (etik kurulun adı, onay belgesinin numarası ve tarihi) belirtilmelidir. Etik kurul onayı olmayan çalışmalar değerlendirmeye alınmamaktadır. 

- Çalışmada yer alan Tablo ve Şekillerin başlıkları sola dayalı ve sadece ilk sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır. Kaynakları var ise Tablo ve Şekillerin hemen altında yer almalıdır.
(Örneğin; Tablo 1: Araştırmada kullanılan değişken türleri ve sınıflaması) Denklem numaraları kullanıldıysa sağa dayalı olarak parantez içerisinde verilmelidir. 

- Kaynakçada yer alan tüm kaynaklara çalışma içerisinde atıf verilmiş olmalıdır. Çalışmada metin içi atıflar dipnot olarak verilmemeli, aşağıdaki biçimsel kurallara uygun olarak atıflar yazılmalıdır:
• Tek yazarlı kaynağın metin içi gösterimi; “(Yazarın Soyadı, yayın yılı)” veya “(Yazarın Soyadı, yayın yılı, s. sayfa numarası)” biçimindedir.
• İki yazarlı kaynağın metin içi gösterimi; “(Yazarların Soyadı, yayın yılı)” veya “(Yazarların Soyadı, yayın yılı, s. sayfa numarası)” biçimindedir. İki yazarlı kaynakta yazarlar arasında “ve” kullanılır.
• Üç, dört ve beş yazarlı çalışmalara gönderme yapılırken sadece metin içindeki ilk göndermede tüm yazarların soyadları verilir. Diğer göndermeler için ilk yazarın soyadının yanına ve diğerleri (vd.) ifadesi eklenmelidir. 


- Gönderilen makalelerin ilk sayfasında yazarlara ait hiçbir bilgi bulunmamalıdır. Yazar(lar) tüm bilgilerini (yazar(lar)ın adı, soyadı, unvanı, ORCID’i, iletişim bilgileri) makale yükleme aşamasında eksiksiz bir şekilde sisteme girmelidir. Çalışma, bir tezden türetilmişse veya daha önce bildiri olarak sunulmuşsa makalenin ilk sayfasında dipnot verilerek belirtilmelidir. Gönderim sürecinde aşağıdaki belgelerin eksiksiz sisteme yüklenmiş olması gerekmektedir:

1) Başlık sayfası (Sıralı yazar isimleri, yazarların ORCID numaraları, e-mail adresleri ve kurum bilgileri, sorumlu yazar belirtilmeli ve sorumlu yazarın telefon vs. tüm iletişim bilgileri olmalıdır).

2) Telif hakkı devir formu (Her yazar ayrı ayrı doldurup imzalamalıdır).

3) Etik beyan formu

4) Özgünlük raporu

5) Yazarlara ait ad, soyad, iletişim bilgisi gibi hiçbir bilgi olmayan tam metin dosyası.

- Dergimiz kaynak göstermede APA (American Psychological Association) Style 6th Edition stilini kullanmaktadır. Yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. Ayrıca Dergimiz kaynak gösterilen makalelerin DOI bilgisinin kaynakçaya eklenmesini önermektedir. Ayrıntılı bilgi için bakınız.

* Kitaplar

Borton, H. (1970). Japan's Modern Century. New York: The Ronald Press Company.

Chul-Han, B. (2021). Psikopolitika: Neoliberalizm ve Yeni İktidar Teknikleri. (Çev: Haluk Barışcan). İstanbul: Metis Yayınları.

Zechmeister, E. B., & Johnson, J. E. (1992). Critical thinking: A functional approach. USA: Thomson Brooks/Cole Publishing Co.

* Makaleler

Behrent, M. C. (2013). Foucault and technology. History and Technology, 29(1), 54-104.

Erdem, F., & Aytemur, J. Ö. (2008). Mentoring-A relationship based on trust: Qualitative research. Public Personnel Management, 37(1), 55-65.

Şıklar, İ., & Kocaman, M. (2018). FDI and macroeconomic stability: The Turkish case. European Financial and Accounting Journal, 13(1), 19-40.

* Kitap bölümü

Watson, J. (1998). Engineering Education in Japan After the Iwakura Mission. I. Nish (Ed.). The Iwakura Mission in America and Europe: A New Assessment (s. 108-112). Surrey: Japan Library.

* Yayımlanmamış Tezler

Altınok, H. (2017). Goodwin konjonktür dalgalanması modeli: Türkiye uygulaması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

* Bildiriler

Kaynak, B. D., Kaynak-Malatyalı, M., & Hasta, D. (2016). Kız çocuk evliliklerine yönelik tutum ölçeği, 1. Sosyal Psikoloji Kongresi, (Poster Bildiri).

* Raporlar

Devlet Planlama Teşkilatı (2004). Devlet yardımlarını değerlendirme özel ihtisas komisyonu raporu (Rapor No: DPT: 2681). Ankara.

* İnternet Siteleri

Bebek, H. (3 Kasım 2021). Düşüncenin anarşisi. https://www.politikyol.com/dusuncenin-anarsisi/ (Erişim tarihi: 4.12.2021).


Önemli Not: Dergiye gönderilen tüm yazılar önce Editör Kurulu tarafından ön değerlendirmeye alınır. Anadolu Üniversitesi İİBF Dergisi kapsamında  bilimsel bir yazı formatına içerik ve şekil şartları açısından uymayan yazılar, Editör Kurulu veya Yayın Kurulu tarafından hakemlik süreci başlatılmadan geri çevrilir ya da bu kurullar yazılarla ilgili değişiklik önerileri yapabilirler. Bu yönergede yer almayan herhangi bir şekil koşulu üzerinde değerlendirme yapmak gerekiyorsa düzeltme yapılmasını isteme yetkisi Yayın Kurulu’na aittir.


ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI

Önemli Not: Yeniden yapılanma sürecinde olan Dergimizin yayın ilkeleri ve politikalarında değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda Dergimizin etik ilkeler ve politikalarında yeni düzenlemeler sağlandığından, alan editörlerimizin, hakemlerimizin ve yazarlarımızın bu düzenlemeler üzerinde özenle durması beklenmektedir.

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (AÜİİBFD), makale kabul ve yayın sürecine ilişkin koşullar ve karşılanması gereken kriterler bağlamında Yayın Etiği Komitesi (COPE-Committee on Publication Ethics) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu Yönetmeliği (TÜBİTAK, 2018) tarafından belirlenen yayın etiği konusundaki yüksek standartları titizlikle gözetmektedir.

Bu standartlar çerçevesinde yazarlara, hakemlere ve editörlere ilişkin uyulması beklenilen etik sorumluluklar aşağıdaki gibidir:

Yazarların Etik Sorumlulukları

- Değerlendirilmek üzere Dergiye gönderilen çalışmaların özgün olması gerekmektedir. Daha önce başka bir yayın organında yayınlanmamış veya başka bir yayın organında değerlendirilme sürecinde olmaması gereken çalışmalarda yazar(lar)ın kendi eserinin çoğaltılması da dahil olmak üzere uygun bir atıf yapılmadan kısmen veya tamamen yaptıkları intihal, Dergi tarafından tolere edilmez. Dergiye sunulan çalışmalar, özgünlük açısından intihal karşıtı yazılım kullanarak kontrol edilmektedir. Dergi Yayın Kurulu, intihal politikası açısından aşağıdaki kuralları benimsemiştir:

• Benzerlik oranı %15'den fazla olan  (kaynakça hariç) makaleler değerlendirilmeye alınmadan reddedilir.
• Sadece benzerlik oranı %15 ve altındaki (kaynakça hariç) makaleler inceleme sürecine alınır.
• Yukarıda belirtilen kurallar, Dergiye makale yükleyen tüm yazarlar tarafından kabul edilmiş demektir.

- Dergi editörlüğü tarafından yazar(lar)dan istenilen her türlü bilgi, belge ve makale ile ilgili değişikliklerin en geç 15 gün içerisinde yapılarak sistem üzerinden gönderilmesi ve editörün bilgilendirilmesi gerekmektedir. Süresi içerisinde söz konusu isteklerin yerine getirilmemesi durumunda yazar(lar)ın makaleyi geri çekmiş sayılacağı bilinmelidir.

- Birden fazla araştırmacıyla yapılan çalışmaların yayımında, yazarlık sıfatını hak edecek düzeyde katkısı bulunanın ismini çıkarmak, yazarlık sıfatını hak edecek düzeyde katkısı olmayanı yazar olarak eklemek veya yazar sıralamasını uygun olmayan bir biçimde düzenlemek etik kurallara aykırı olduğundan, değerlendirmeye gönderilen çalışmalarda yazar(lar)ın bu konuda etik sorumluluklarını göz etmesi beklenmektedir. Ayrıca değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesinin (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma vb.) teklif edilemez.

- Çalışmalar yürütülürken ve sonuçları raporlanma aşamasında finansal, kişisel herhangi çıkar ilişkisi olmamalıdır.  Araştırmayı destekleyen ticari kuruluşlar ile yazar(lar)ın aralarında hiçbir çıkar ilişkisi olmadığını belirten çıkar beyanı Dergiye sunulmalıdır.

- Bir çalışmanın kabulü üzerine yazar(lar)ın doldurması gereken “Telif Hakkı Devir Formu” öncelikle çalışmanın özgünlüğünü teyit eder. Aynı verilerin ve sonuçların birden fazla yayında verilmediği, aynı çalışmanın değişik dillerde yayınlamadığı, tek bir çalışmadan çıkan sonuçların yapay olarak bölünerek birden fazla yayın çıkarılmadığını teyit eden bu beyan, diğer çalışmalardan, kurumlardan elde edilmiş verilerin, ölçeklerin, rakamların gerekli izinlerinin alındığının teyitini de kapsar. Bu formun yazar(lar) tarafından imzalanması ile çalışmaya ait telif hakkı kapsamındaki tüm hakların Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'ne (AUİİBFD)devredildiği beyan edilmiş olur. - Sosyal Bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için "Etik Kurul Onayı" alınmış olmalıdır. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda onay alındığını gösteren etik kurul belgesi çalışmanın değerlendirilmek üzere Dergiye gönderilme sürecinde sisteme yüklenmiş olması gerekir. Veri toplanması gereken nitel ve nicel yöntemlerin kullanıldığı, klinik araştırmalarda, kişisel verilen korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalarda etik kurul onayı gerekmektedir. izinle ilgili bilgilerin (kurum adı, tarif ve sayı no) çalışmanın araştırma yöntemi bölümünde ve çalışmanın ilk/son sayfasında yer alması gerekmektedir.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

- Hakemlik, güven ve gönüllük esaslı yürüyen bir süreçtir. Bu süreçte hakemler, akademik uzmanlık alanı dışında kalan çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmemelidir. - Çıkar çatışması oluşturacak durumlarda hakemler, çalışmayı değerlendirmeyi kabul etmemelidir. Hali hazırda yazarlardan herhangi biriyle aynı kurumda çalışmak veya yakın zamanda (örneğin, son 3 yıl içinde) herhangi bir işbirliği içinde olmak çalışmayı değerlendirmeyi kabul etmemeyi gerektirmektedir. Buna ek olarak, başka bir dergide hazırlanmakta olan veya değerlendirme aşamasında olan bir çalışmaya çok benzeyen bir çalışmayı değerlendirmemek hakemlerin göz etmesi gereken temel etik sorumluluklardan biridir.

- Hakemlik davetinin kabulü ve değerlendirmeyi içeren raporun sunulmasında geçen süreye özen gösterilmelidir.

- Çalışmanın değerlendirilmesinde Dergi tarafından sağlanan değerlendirme aracının kullanılması önemlidir. Yazar(lar)ın çalışmalarını geliştirmeye katkı sağlayacak, yapıcı ve objektif değerlendirmelerin hakem tarafından sağlanması beklenmektedir. Eleştirilerin spesifik olması, kuram ve literatüre dayalı olarak uygun referanslarla destekleyici kanıtların sunulması temel etik standartlardan biridir. Profesyonel olmayan, zedeleyici ve küçümseyici bir dilin kullanılması Dergi tarafından tolere edilmez.

Editör ve Alan Editörlerinin Etik Sorumlulukları

AÜİİBFD'nin editörü ve alan editörleri, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayımlanan "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberindeki temel sorumlulukları yerine getirmelidir. 

Genel Görevler ve Sorumluluklar

- Anadolu Üniversitesi İİBF Dergisi'nin paydaşları olan okuyucular, yazarlar, hakemler ve kurul üyeleri ile düzenli olarak görüşerek Dergi'nin sürecini iyileştirecek fikirlerin oluşmasını desteklemek,

- Akademik açıdan ve yayın etiği açısından uygun olmayan davranışları azaltacak girişimleri desteklemek,

- Düşünce özgürlüğünü ve fikir tartışmalarını sürdürmek,

- Dergi'nin kurumsal yapısını sürdürmesi için gerekli koşulları ve nitelikleri sürekli iyileştirmek,

- Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerden hangilerinin derginin amaç ve yayın politikalarına uygun olup yayınlanması gerektiğine karar vermek.

Okuyucularla İlişkiler

- Dergi'de yayımlanan her türlü çalışmanın nitelikli bir değerlendirme ve yayına hazırlık sürecinden geçtiğinden emin olmak,

- Dergi'de yayımlanan her türlü çalışmanın çalışmaya katkı sunan yazarların sıralamasından çıkar çatışmalarının beyanına kadar bilimsel araştırma süreçlerine uygun olduğundan emin olmak,

- Kişisel hakların gözetildiği, objektif, bilimsel bilgi üretimi ve paylaşımı üzerinde hassasiyetle duran bir dergi süreci yönetildiğinden emin olmak.

Yazarlarla İlişkiler

- Çalışmaların yüklenmesinden değerlendirme sürecine kadar yazarlara net, tutarlı ve açık bilgiler sunmak,

- Yazarlara yayın yönergeleri hakkında güncel bilgi sunmak ve ilgili referans kaynaklarını sunmak,

- Yazarlara çalışmalarının uzman kişiler tarafından objektif bir şekilde değerlendirileceğinin garantisini vermek,

- Bilimsel yayın etiğine aykırı durumların tespitinde izlenen yollar hakkında yazarlara bilgi sunmak.

Hakemlerle İlişkiler

-Hakemleri çıkar çatışması oluşturabilecek durumlar hakkında bilgilendirmek,

- Hakemleri etik ihlaller hakkında bilgi vermeleri için desteklemek,

- Hakemlerin çoklu yayınlar, intihaller hakkında dikkatli olmaları konusunda desteklemek,

- Yüksek kalitede, özenli değerlendirme sunan hakemlerin dergiye olan katkısını önemsemek; aksi yönde hareket eden hakemlerin değerlendirme sürecinde yer almaması için gerekli adımları takip etmek,

- Kör hakemlik süreçlerinin izlendiğinin garantisini vermek,

- Bilimsel olmayan, kişisel hakaret içeren, nezaketsiz değerlendirmeleri takip etmek ve sürece dahil etmemek.

Dergi Sahibi ve Yayıncı ile ilişkiler
Editörler (Editör ve alan editörleri) ve yayıncı arasındaki ilişki editöryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır.  AÜİİBFD’nin yayıncısı Anadolu Üniversitesi'dir. 
Editörler, Anadolu Üniversitesi İİBFD’ne gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler Editör ve Alan Editörleridir. AÜİİBFD’nde yayımlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir. 

Editöryal ve Kör Hakemlik Süreçleri
Editörler, dergi yayın politikalarında yer alan “Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci” politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.

Kalite Güvencesi
Editörler, Dergi'de yayımlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Kişisel Verilerin Korunması
Editörler, değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

Açık Erişim Politikası
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (AUİİBFD) tamamen açık erişimli bir dergidir ve yayımladığı makalelere herhangi bir kısıtlama, abonelik veya zorunluluk olmaksızın ücretsiz ve sınırsız erişim sağlar.  Açık erişim politikası, bilginin olabildiğince geniş bir şekilde yayılmasına da yardımcı olur.
Açık erişim politikasına göre Dergi, okuyucuların makalelerinin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bunlara bağlantı vermesine ve okuyucuların bunları başka herhangi bir yasal amaçla kullanmasına izin verir.

Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşmanız Durumunda;

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen auiibfd@anadolu.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.

Dergiye gönderilen makalelerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Yazılar için telif ücreti de ödenmemektedir.

88x31.png
Bu eser 2023 yılından itibaren Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.