Cilt: 5 Sayı: 2, 30.06.2022

Yıl: 2022

Orijinal Çalışma

Vaka Takdimi

Derleme

Anadolu Acil Tıp Dergisinin görevi acil tıp ile ilgili makaleler yayınlayarak tıbbi bilgiyi genişletmek ve yaymak ayrıca fikirleri keşfetmek ve birbirine bağlamak için canlı ve destekleyici bir akademisyenler topluluğu oluşturmaktır.

Anadolu Acil Tıp Dergisinin editörler kurulu ve yayıncısı Uluslararası Tıbbi Dergi Editörleri Konseyi (ICMJE), Dünya Medikal Editörler Derneği (WAME), Bilimsel Editörler Konseyi, Yayın Etiği Komitesi, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, ABD Araştırma Doğruluğu Ofisi, Avrupa Bilimsel Editörler Derneği ve Uluslararası Teknik ve Yönetim Editörleri Topluluğu’nun prensiplerine uyarlar.


Anadolu Acil Tıp Dergisinde yayınlanan bütün yazılar Türkiye Acil Tıp Derneği’ne aittir.


Derginin ana bölümleri: erişkin ve pediatrik aciller, travma, kardiyovasküler aciller, toksikoloji, gastrointestinal aciller, solunum hastalıkları acilleri, enfeksiyon hastalıkları acilleri, obstetrik ve jinekolojik aciller, nörolojik aciller, endokrin ve metabolik aciller, hematolojik ve onkolojik aciller, psikiyatrik aciller, afet tıbbı, hastane öncesi acil tıp, acil hemşireliği, acil tıp sistemleri, akademik acil tıp, acil tıp eğitimi, acil servis yönetimi, çevresel aciller, sağlık politikaları, etik, önleyici tıp, bilişim teknolojileri, laboratuvar, acil radyoloji, ağrı yönetimi ve analjezi ve sedasyondur.

Lütfen Yazarlara Bilgi sayfasını ziyaret ediniz

Etik İlkeler ve Yayın Politikası


Etik İlkeler

Derginin politikalarına göre bütün deneysel, klinik çalışmalar ya da ilaç çalışmaları için bu alanda uluslararası kurallar olan WMA’nın Helsinki Bildirgesi- İnsanların Katıldığı Tıbbi Araştırmalar için Etik İlkeler- (en son güncelleme: Ekim 2013, Fortaleza, Brezilya), Laboratuvar Hayvanlarının Kullanımı ve Bakımı İçin Rehber (8. baskı, 2011) ve/veya Hayvanlar Üzerinde Yapılan Biyomedikal Araştırmalar için Uluslararası Rehberlik İlkeleri (2012)’ne uygun olarak çalışan bir etik kurulun onayı gereklidir. İnsanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalar için hastalar ve gönüllülerden yapılabilecek işlemlerin detaylı olarak açıklanmasından sonra bilgilendirilmiş onam alındığını gösteren bir cümle eklenmelidir. Dergi ilgili kurumdan alınmış Etik Kurul Onayı’nın bir kopyasını isteyebilir. Derginin etik ilkeleri ile ilgili daha detaylı bilgiye Yazarlar İçin Bilgi sayfasından ulaşılabilir.

Etik Sorumluluklar
  Editöryel Kurul;
  -Anatolian Journal of Emergency Medicine (Anadolu Acil Tıp) Dergisi'ne başvurusu yapılan her makalede bağımsız olarak değerlendirilir.
  -Editör kurulu yayınların niteliğini sürekli olarak geliştirmeyi amaçlar.
  -Editörler kurulu, yayınların kör hakemlik sürecinde, dergi politikalarına uygun olarak yayın ve araştırma etiği ilkelerinin çerçevesinde değerlendirilmesini benimser ve sağlar.
  -Editörler kurulu, makalelerin kayıtlarını, dergi ile olan yazışmaları Dergipark sistemi üzerinde saklar.
  -Editörler kurulu ‘Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics – COPE (https://publicationethics.org/)) yayınlamış olduğu ‘COPE Dergi Editörleri için Etik Davranışlar ve En İyi  Uygulamalar Kılavuzu’ (COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors (https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf)) ve ‘COPE Dergi Editörleri için En İyi Uygulamalar Kılavuzu’nda (COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors (https://publicationethics.org/files/u2/Best_Practice.pdf)) yer alan ve aşağıda listelenen etik sorumluluklara uymayı beyan eder.

  Editör, Editör Yardımcıları ve Alan Editörleri;
  -Editörler, hakemlerin, yazarların ve okuyucuların gerek duydukları bilgi gereksinimlerini karşılamaya çaba gösterir.
  -Makaleler hakkında karar verirken, derginin amaçlarını, makalelerin özgünlüğü, acil tıp ve genel tıbba katkısını, kullanılan yöntemlerin geçerliliğini göz önünde bulundurur.
  -Her makalenin kör hakemlik kuralları içinde, nesnel ve bilimsel veriler doğrultusunda, süresi içinde değerlendirilmesini sağlar.
  -Makaleler hakemlere uzmanlık alanları dikkate alınarak gönderilir.
  -Makalelerdeki kişisel verilerin, insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterilir. Etik kurul onayı ve hasta/katılımcı onam belgelerinin sunulmasına özen gösterir.

  Hakemler;
  -Hakemler uzmanlık alanları ile ilgili makaleleri, nesnel, yansız ve gizlilik içinde değerlendirmelidir.
  -Hakemler çıkar çatışması-çıkar ilişkisi olan makaleyi değerlendirmemelidir.
  -Hakemler değerlendirmeyi, Anatolian Journal of Emergency Medicine Değerlendirme Formu’nu dikkate alarak akademik kurallara uygun, yapıcı bir dil kullanarak, süresi içinde gerçekleştirmelidir.

  Yazarlar;
  -Yazarlar makalelerini birden fazla dergiye aynı anda değerlendirmek üzere göndermemelidir.
  -Makaleye katkı sağlayamayan kişiler yazar listesine eklenmemeli, yayınlanmak üzere kabul edilen makalenin yazar sırasında değişim, yazarların eklenmesi-çıkarılması önerilmemelidir.
  -Etik kurul onayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayının alındığı; etik kurul adı, toplantı tarihi ve onay numarası makalenin gereç ve yöntem(ler) bölümü ile makalenin sonunda belirtilmeli, etik kurul onayını gösteren belge Dergipark sistemine yüklenmelidir. Olgu sunumlarında da aydınlatılmış onam formunun alındığı makale içinde ve sonunda belirtilmeli, imzalı onam formu Dergipark sistemine yüklenmelidir.
  -Yazarlar araştırma ve yayın etiğine uyduğuna dair beyanı makale sonunda yazılı olarak belirtmelidir.


İntihal politikası

Hakem değerlendirmesi sürecinde intihal taraması için özel bir çaba harcamaktayız. Şüpheli intihal durumlarında yazınız hemen reddedilecek ve yazarların çalıştığı kurum dergi editörlerince haberdar edilecektir.

Anadolu Acil Tıp Dergisi en yüksek araştırma ve yayıncılık etik standartları ile çalışmaktadır. Bütün gönderilen metinler değerlendirme sürecinde intihal yazılımı (iThenticate®) ile çakışma örnekleri ve benzer metinleri saptamak için taranmaktadır. Yüksek benzerlik skorları (%20) olması bir metnin reddedilmesine neden olabilir.

Editörler eğer bir etik hatadan şüphelenirlerse yayın ve araştırma etiği ile ilgili uluslararası kurallara (COPE rehberi, WAME kaynakları, WMA politikaları ve ORI) uygun hareket edeceklerdir.

Çıkar çatışması politikası

Anadolu Acil Tıp Dergisi editöryal değerlendirme süreci uluslararası editör organizasyonların iyi editörlük pratikleri ile uygunluk içindedir. (WAME, COPE)

WAME değerlendirme sürecindeki (metnin dergiye gönderilmesi, hakem değerlendirmesi, editörlük kararları ve yazarlar, hakemler ve editörler arası iletişim) bir yazar, hakem ya da editörün kişinin sorumluluklarını (akademik dürüstlük, araştırmanın yan tutma olmadan yapılması ve raporlanması, karar verme ve değerlendirmelerin doğruluğu) değerlendirme sürecinde haksız yere etkileyebilecek yarışan bir çıkarı olduğunda çıkar çatışması olduğunu belirtir.

Anadolu Acil Tıp Dergisi için her yazar, hakem ve editörün kişisel, ailesel, finansal, politik, dini ya da yukarıdaki WAME tanımına giren herhangi bir çıkar çatışması olması halinde bunu açıkça belirtmesini zorunludur.

Çıkar çatışması ya da finansal destek olsa da olmasa da bu durum hem Çıkar Çatışması Beyanında hem de metinlerin sonunda bildirilmelidir. Eğer bir hakem, yardımcı editör ya da bölüm editörü belirli bir yazı için çıkar çatışması olduğunu ya da bu yazı için uygun bir hakem veya editör olmadığını düşünüyorsa bu hakem ya da editör verilen görevden çekilmelidir.

Sizden tüm yazarlar için ICMJE kılavuzlarında (lütfen bunları www.icmje.org adresinden bakınız) listelenen potansiyel çıkar çatışmalarının olup olmadığını doğrulamanız istenecektir. Özellikle size herhangi bir yazar ya da yazarların çalıştıkları kurumların bağış, konsültasyon ücreti ya da harcı, toplantılara katılım ve seyahat için destek, veri izleme komiteleri ya da istatistiksel analiz gibi hakemlik aktivitelerine katılma ücreti, metni yazmak, yazımına yardım etmek ya da gözden geçirmek için alınan ücretler ve/ veya ilaçlar, ekipman ya da yönetim desteği alıp almadığı sorulacaktır. Bütün bu sorulara verilecek pozitif cevaplar aynı zamanda metnin başlık sayfasında belirtilmelidir.

Anadolu Acil Tıp Dergisinin Editörler kurulu üyeleri de kendi yazılarını dergiye gönderebilirler. Ancak kendi yazılarının yayın işleri ile karar süreçlerinin herhangi bir aşamasında yer alamazlar. Onlara da herhangi bir yazar gibi davranılacaktır ve eğer yazıları kabul edilecekse bu kabul en az iki dış hakemin olumlu bildirimi sonrasında yapılabilir.

Yazarlar değerlendirme süreci boyunca bölüm editörlerinin hiçbirisi ile iletişime geçmemelidir. Bir yazının değerlendirilmesi ile ilgili bütün gerekli bilgiler editörlük bürosundan alınabilir. Ayrıca yazıyla ilgilenen editör ve hakemlerin isimleri yazarlara verilmez. Anadolu Acil Tıp Dergisinin çift kör değerlendirme ilkeleri gereği yazarlar ve hakemler birbirlerinin isimlerini bilmezler.

Gönderdiğiniz çalışmada yazdıklarınızı etkileyebilecek olarak algılanabilecek ya da potansiyel olarak etkileyebileceği görünümünü verebilecek biyomedikal alanda olan son 36 aydaki bütün finansal ilişkilerinin varlığı ya da yokluğu ile ilgili bilgiyi bütün yazarlar için vermeniz istenecektir. Bunun örnekleri arasında kurul üyelikleri, danışmanlık, işte çalışma, bilirkişilik, bağışlar/ bekleyen bağışlar, konuşmacı büroları da dahil konuşmalar için alınan ücretler, yazı yazmak için alınan ödemeler, patenler (planlanmış, bekleyen ya da basılmış), telif ücretleri, eğitim sunumlarının geliştirilmesi için olan ödemeler, hisse senetleri/ hisse senedi opsiyonları, diğer seyahat, barınma ve toplantı masrafları vardır ancak bunlarla sınırlı değildir. Pozitif ya da negatif bütün yanıtlar ayrıca başlık sayfasında da yazılmalıdır (ve eğer yazı kabul edilirse bunlar da basılacaktır).

Açık Erişim Politikası

Anadolu Acil Tıp Dergisi’nin sponsoru Türkiye Acil Tıp Derneği’dir (TATD) ve bütün yazılar ücretsiz olarak Dergipark üzerinden basılır, okunabilir ve indirilebilir.

Diğer Basım Politikaları

Özgün İçerik: Anadolu Acil Tıp Dergisi daha yüksek dereceli kanıt sunduklarından özgün araştırma makalelerini basmayı tercih eder. Özgün bilgi ve veri içeren bürün makaleler başka bir yerde yayınlanmamış olmalı veya eş zamanlı olarak yayınlanmak amacı ile bir başka bilimsel dergiye gönderilmemiş olmalıdır. Bu kısıtlama bilimsel çalışmalar ve kongrelerde sunulan özetler için geçerli değildir.

Birden çok yazar: Tüm yazarlar gönderilen yazının hazırlanması ve içeriği ile ilgili sorumluluk ve görevleri paylaşırlar.

İstatistik Danışmanı: İstatistik analizi içeren bütün makaleler o konunun istatistik analizinde tecrübeli bir kişinin danışmanlığında hazırlanmalıdır. Yazarlardan biri ya da yazarlar dışında istatistiksel analiz konusunda tecrübeli bir kişi istatistiksel bilginin doğruluğu ile ilgili sorumluluk almalıdır.

İzinler: Gönderilen bütün materyallerin örneğin daha önce başka bir dergi ya da kitapta basılmış tablolar ve şekillerin tıpkıbasımı için yazılı izin alınması gereklidir. Özgün araştırmalar için uygun etik kurullardan onay ve olgu sunumu, olgu serisi ya da görüntü için hastalardan yazılı onam alınması şarttır.

Önceki ya da benzer yayınlar: Size daha önce aynı metnin ya da çalışmanın Anadolu Acil Tıp Dergisine gönderilmiş farklı bir gönderme sıralaması ve/ veya makale numarasına sahip bir önceki versiyonu olup olmadığı sorulacaktır. Ayrıca bu çalışmada kullanılan verilerin bir başka makalede (basılmış, gönderilmiş ya da hazırlanan) kullanılıp kullanılmadığı da sorulacaktır.

Verilere Erişim: Anadolu Acil Tıp Dergisinin Editörleri yazarlardan hakem değerlendirme sürecinde makalenin daha iyi değerlendirilebilmesi için özgün verileri göndermelerini isteyebilir. Bu nedenle başlık sayfasında hem tam adresin hem de diğer iletişim bilgilerinin gönderilmesi önemlidir.

Basılan bilginin sorumluluğu: Yazarlar metinlerindeki bütün bilgiden sorumludur. Anadolu Acil Tıp Dergisi yazarların beyanlarından sorumlu tutulamaz.

İçerik feragatnamesi:

Anadolu Acil Tıp Dergisinde yayınlanan makalelerdeki bütün fikir ve bilgiler yazarların kişisel görüşleridir. Editörler, yayıncı ve Anadolu Acil Tıp Dergisinin sahibi bu makalelerle ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmez. Makalelerin içine reklam alınamaz

Makale Değerlendirme Süreci

Dergipark sistemine yüklenen makaleler Ön Sekretarya Birimi tarafından 1 hafta içinde incelenmektedir. Bu inceleme sürecinde eksik belgeler saptanması durumunda yazarlardan eksik belgelerin tamamlanması istenmektedir. Belgeleri tamamlanan makaleler için Editör ve Yardımcı/Alan Editörü ataması gerçekleştirilir. Her makale en az 2 hakem ve 1 yardımcı/alan editörü tarafından değerlendirilir.

Araştırma makaleleri;
Araştırma makalelerinde  hakemler için öngörülen değerlendirme süresi 14 gündür. Hakemlerin ek süre istemesi ya da hakemin değerlendirmede gecikmesi durumunda bu süre 1 hafta olarak uzatılabilir. Hakemin süresi içinde değerlendirmeyi kabul etmemesi ya da hakemlerin olumlu ve olumsuz görüşlerinde eşitlik olması durumunda editörler ek hakem değerlendirmesi talep edebilir.

Olgu Sunumları ve Editöre Mektuplar;
Olgu sunumları ve editöre mektuplar için öngörülen hakem değerlendirme süresi 14 gündür. Hakemlerin ek süre iste istemesi ya da hakem değerlendirmelerinin gecikmesi durumunda yardımcı editör tarafından ek değerlendirme süresi tanınabilir. Olumlu ve olumsuz hakem görüşlerinin eşit olması durumunda editör/yardımcı editör karar verebilir ya da ek görüş isteyebilir.

Derleme makaleleri;
Derleme makaleleri editöryel kurul tarafından konusunda uzman kişilerden talep edilmektedir. Sisteme yüklenen derleme makaleleri de 14 gün süresi içinde hakemler ve editöryel kurul tarafından değerlendirilmektedir.

Düzeltme ve Geri Çekme Süreci

Düzeltme Süreci;
Yazarlar editörler kurulu tarafından önerilen revizyonları 14 gün süre içinde gerçekleştirmelidir. Yazarlar revizyon için ek süre taleplerini editörler kuruluna bildirmelidir.
Revizyon süresi içinde revizyonu gerçekleştirilmeyen ya da yazarlar tarafından revizyonu kabul edilmeyen makaleler editörler kurulu tarafından reddedilmiş olarak kabul edilir.

Geri Çekme Süreci;
Yazarlar, makale değerlendirme süreci karar aşamasına ulaşmadan önceki her aşamada (ön sekreterlik, hakem değerlendirilmesi aşaması) makalelerini geri çekebilir.
Karar aşamasına ulaşmış (kabul, red yada revizyon kararı verilen) makalelerde yazarların geri çekme talebi:
- Kabul kararı verilen makalelerde geri çekme talebini editörler kurulu değerlendirir.
- Red/ revizyon kararı verilen makalelerde geri çekme talebi halinde makale reddedilmiş olarak kabul edilir.  

Anadolu Acil Tıp Dergisi’nin sponsoru Türkiye Acil Tıp Derneği’dir (TATD) ve bütün yazılar ücretsiz olarak Dergipark üzerinden basılır, okunabilir ve indirilebilir.