Güncel Sayı

Cilt: 22 Sayı: 2, 31.10.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Derleme

Coğrafi Bilimler Dergisi (CBD); coğrafyanın tüm dallarını ilgilendiren konularda gerek coğrafya disiplinine gerekse diğer disiplinlere mensup araştırmacıları bir araya getirerek, bilgi üretimi ve paylaşımı ile bilimsel çözüm üretimi sağlayarak, coğrafi bilimler alanındaki çalışmalara ulusal ve uluslararası düzeyde katkı yapmayı amaçlamaktadır.

Coğrafi Bilimler Dergisi (CBD), Ankara Üniversitesi, Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yayın organı olup, 2003 yılından itibaren hakemli olarak yılda iki sayı halinde yayımlanmaktadır. 

Dergide Coğrafyanın tüm dallarını ilgilendiren konularda gerek coğrafya disiplinine gerekse diğer disiplinlere mensup araştırmacılar tarafından hazırlanmış orijinal makaleler yayımlanmaktadır. Coğrafi Bilimler Dergisi’nin yayın politikası; başta yeni bilimsel yöntem ve teknikler uygulanarak araştırma ve incelemeye dayalı bulgular elde edilmiş makaleler olmak üzere, ampirik ve derleme türü (model önerileri, literatür incelemeleri ve tartışmalar) makaleleri yayımlamaktır. Makaleler dışında kitap eleştirisi veya değerlendirmesi, kongre veya sempozyum raporları, araştırma raporları ile ilgili haberler de dergide yer alabilir.

Dergiye gönderilecek yazıların Editörler Kurulu’nun onayından geçmesi gerekmektedir. Ayrıca yazılar en az iki hakem tarafından değerlendirilir ve hakemlerden basılabilir görüşü alması şartıyla yayımlanır. Hakemlerden ve editörden yayımlanabilir görüşü alamayan makaleler yayınlanamaz.  Çalışmanın, toplam 25 sayfadan fazla olmamasına özen gösterilmelidir (ana metin, referanslar, çizelge-şekiller ve fotoğraflar dahil). Dergide yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazarına aittir. Yazarlar dergiye makale gönderirken, söz konusu çalışmalarının daha önce başka bir bilimsel yayın organında basılmamış veya basılmak üzere gönderilmemiş olduğunu kabul etmiş sayılır. Buna bağlı olarak makale değerlendirme sürecini daha verimli kullanabilmek ve derginin bilimsel kalitesini artırmak için yazarların belirtilen makalenin biçim özelliklerine uymaları zorunludur. Diğer taraftan aynı gerekçeyle makalenin yapısı ile ilgili olarak yazarların makalenin yapısal özelliklerine uymaları önerilmektedir. 



 

COĞRAFİ BİLİMLER DERGİSİ

(Turkish Journal of Geographical Sciences) 

YAZIM KILAVUZU

            Coğrafi Bilimler Dergisi’ne gönderilecek makaleler  "Örnek Makale Şablonu"na göre hazırlanmalıdır. Örnek Makale Şablonu üzerinden makale hazırlanırken; Giriş sekmesinde yer alan stiller bölümünden yararlanmaları yazarlara tavsiye edilir.

Örnek Makale Şablonunu indirmek için tıklayınız


A. MAKALENİN BİÇİM ÖZELLİKLERİ

 1. SAYFA YAPISI: Makalenin sayfa yapısı üst, sol, sağ ve alt boşluk 2,5 cm. olarak ayarlanmalıdır. Makaleler, PC ortamında, MS Word.doc formatında, 11 punto Times New Roman karakteri ile 1,25 satır olarak hazırlanmalı, paragraf arası 6nk olarak verilmeli, paragraflarda ilk satır girintisi ise 1.25 cm. olarak ayarlanmalı, metin içerisinde tablo ve şekiller dahil koyu karakterlere yer verilmemelidir. Sayfa sayısı 30 sayfayı aşmamalıdır.

 

2. MAKALENİN BAŞLIĞI: Bir okuyucunun makale ile ilgili ilk olarak başlıkla ilişki kurduğu göz önünde tutulursa başlığın makalenin amacını ve sınırlarını tam olarak yansıtan niteliğe sahip olması çok önemlidir. Bu doğrultuda makale başlığı çok uzun olmamalı ve 10 kelimeyi geçmemesine özen gösterilmelidir. Makalenin başlığı, Times New Roman karakterinde kalın, sola yaslı 16 punto ve küçük harflerle yazılmalıdır (sözcüklerin baş harfleri büyük).   Makale Türkçe ise İngilizce, İngilizce ise Türkçe ikinci bir başlık yazılmalıdır. Bu ikinci başlık kalın, Times New Roman karakterinde, sola yaslı ve sadece ilk sözcüğün ilk harfi büyük (özel isimler hariç) 14 punto olmalıdır. Başlıkların paragraf boşlukları üst ve alt 6nk. olarak ayarlanmalıdır. İlk başlıktan sonra sadece yayınlanması kabul edilen makalede yer almak kaydıyla, yazar adı, unvansız, 12 punto, normal ve sola yaslı, Times New Roman karakterinde yazılmalı, yazar(lar)ın kurum ve ORCID bilgileri dipnotta Times New Roman karakterinde normal, 9 punto ve sola yaslı olarak belirtilmelidir. Makalede bir iletişim/sorumlu yazar belirlenmeli ve ilk sayfanın altına şablonda olduğu gibi iletişim yazarının e-posta adresi 9 punto ve sola yaslı olarak verilmelidir.


 2. ÖZ/ABSTRACT: Makalede Türkçe ve İngilizce hazırlanmış öz bulunmalıdır. Bilindiği üzere öz, makalede önemsiz ayrıntıların atlanarak çalışmanın konusu, amacı, yöntemi, veri derleme aracı/araçları ve teknikleri, analiz türü ve bulguların ya da sonuçların sunulduğu bir nitelik taşımaktadır. Bu nedenle öz, makalenin amacını, veri kaynaklarını, bulgularını ve sonuçlarını içermelidir. Öz, 150 sözcüğü geçmemelidir. Yazılacak özetler, tek paragraf, italik, 10 punto, Times New Roman karakterinde olmalıdır. Sadece Özet başlıkları, özet metninin başında koyu ve italik olarak yazılmalı, ayrıca beş anahtar kelime verilmelidir. 

  

3. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Yayımlanan makalelere yer veren indeks ve öz (abstract) veri tabanlarında anahtar sözcükler ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Veri tabanları üzerinde yapılacak taramalardan rasyonel bir biçimde sonuçların alınabilmesi amacıyla anahtar sözcükler doğru verilmelidir. Çalışmanın uygulandığı coğrafi alan/bölge en sonda yer almalıdır. 5 anahtar sözcük verilmelidir.


4. METİN BAŞLIKLARI:  Makalelerde kullanılacak başlıklar 11 punto Times New Roman karakterinde sadece ilk harfleri büyük, sola yaslı, paragraf girintisi 1.25 cm, üst ve alt boşlukları 6 nk. olacak,  Giriş ve Sonuç dahil örnekteki gibi şekillendirilecek ve numaralandırılacaktır. (Şablonda verilen başlıklar ve makalenin yapısal özellikler ile ilgili açıklamalar yazarlara öneri niteliğindedir). Çalışmanın alt hedeflerine / hipotezlerine uygun olarak alt başlıklar kullanılabilir. Alt başlıklar paragraf girintisi 1.25 olacak şekilde, ilk harfleri büyük olarak verilmelidir. 

 Örnek metin şablonunda  “Stiller”  bölümü metin şablonuna göre düzenlendiği için başlıklar, çizelgeler, şekiller ve fotoğraflar, paragraf, notlar, kaynaklar bu kısımdan da yararlanılarak düzenlenebilir.

 

5. METİN ALANI: Metin alanı, Times New Roman yazı tipinde, 11 punto büyüklüğünde, 1,25 satır aralığında, paragraf girintisi sadece ilk satır 1.25 cm, üst ve alt boşlukları 6 nk. olacak şekilde ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Özet ve kaynakça hariç metin alanındaki kelime sayısı 5000-10000 aralığında olmalıdır. 


6. ŞEKİL VE ÇİZELGELER: Makaledeki şekil, harita ve fotoğrafların bilgisayar kayıtları, kaliteli basıma uygun yüksek çözünürlükte olmalı, makalede metin içerisine yerleştirilmeli ve baskı aşamasında orijinalleri de makaleyle birlikte gönderilmelidir. Kullanılan her harita, çizelge, fotoğraf, grafik ya da şekil için metin içinde gönderme yapılmalıdır. Çizelge başlıkları çizelgenin üstüne, çizelge kaynağı ise altına verilmeli, çizelgeler örnekteki gibi şekillendirilmeli, kesinlikle dikey çizgiler, renklendirme ve gölgelendirme kullanılmamalıdır. Çizelgeler içerisinde koyu karakterlere yer verilmemelidir. Çizelge ve şekil açıklamalarında sadece ilk kelimenin baş harfi büyük, diğerleri küçük harflerle yazılmalıdır. Çizelge içerisindeki metinlerde de aynı kural geçerlidir. Tüm tablolar “Çizelge”; tüm grafik, harita ve çizimler “Şekil” olarak; fotoğraflar “Foto” olarak adlandırılmalıdır. Şekil ve fotoğraf isimleri (açıklamalar dahil) şeklin ya da fotoğrafın altında verilmelidir. Tüm şekil, çizelge ve fotoğraf adları 9 punto, Times New roman karakterinde olmalı, numaralandırmalardan sonra nokta verilmelidir. Çizelge, şekil ve fotoğraf kaynakları 8 punto olarak ayarlanmalıdır. Şekil, çizelge ve fotoğraflar ortalı;  şekil, çizelge ve fotoğraf yazıları ile kaynak yazıları ise şeklin başlangıç yerine hizalı olmalıdır.
                                                    
7. NOTLAR: Notlar bölümü açılacaksa: Yazarlar dipnotları, referanslar yada varsa teşekkür bölümünden önce “Notlar” başlığı altında vereceklerdir. Notlar, Times New Roman karakterinde 9 punto yazılacak ve satır girintisi verilmeyecektir. 


 8. TEŞEKKÜR ve BİLGİLENDİRME: Teşekkür bölümü açılacaksa: Bu bölümde yazar(lar), çalışmanın hazırlanması sürecinde yardım almış oldukları kişilere; çalışmaya parasal destek sağlayan kişi, kurum ya da kuruluşlara; ya da verilerin kullanılmasına izin veren kişi,  kurum ya da kuruluşlara teşekkür edebilir. Bu not, çalışma metninin bitiminde ama referanslardan önceki kısımda yer almalıdır.


9. ATIF VE REFERANSLAR: Çalışmada, yapılan alıntıların ve yararlanılan kaynakların belirtilmesi gerekmektedir. Kelime sayısı 40'dan az ise alıntılar tırnak içinde verilmelidir. Kelime sayısı 40'dan fazla ise alıntılar ayrı bir paragrafta, tırnak kullanılmaksızın, paragraf başı yapıldıktan sonra soldan 2 cm., sağdan 2 cm. bırakılarak, düz ve 10 punto yazılmalı, ardından nokta konulmalıdır.


Metin içi göndermeler ve kaynakça aşağıda belirtilen kurallarına uygun olarak düzenlenmeli ve kaynakça alfabetik düzende verilmelidir.


Sadece metin içerisinde belirtilen çalışmalara bu bölümde yer verilmelidir. Bu bölümde, eksik (metinde belirtilmiş ancak referanslar kısmında yer almayan) ya da fazla (metin içerisinde belirtilmemiş ancak referanslar kısmında yer alan) kaynak isimlerine kesinlikle yer verilmemelidir. Referanslar, yazarların soyadına göre alfabetik sıra ile verilmelidir.  Referanslar, bu başlık altında düzenlenerek, 9 punto, Times New Roman karakterinde yazılacak ve her eserin ikinci satırındaki girinti 1.00 cm. olacaktır.  


COĞRAFİ BİLİMLER DERGİSİ

Kaynakça ve Gönderme Örnekleri

Bu kılavuz, yazarlara atıf verme ve referans göstermede örnek olması için hazırlanmıştır. Bilgi kaynaklarının hızla çeşitlenmesi nedeniyle bu bölüm belirli aralıklarla güncellenecektir. Bu nedenle yazarların makalelerini dergimize göndermeden önce bu bölümü incelemelerinde yarar vardır.

 

Bu kılavuzun sonunda, İngilizce yazılan makaleler için gerekli olan bazı ifade farklarına ilişkin notu bulabilirsiniz.

 

 Metin İçinde Atıf

  • Yazarlardan metin içi atıflarda sayfa numarasını vermeye özen göstermeleri beklenmektedir.
  • Harita, şekil veya fotoğraf atıflarında ise örnekteki sistem kullanılacaktır (Çizelge 1; Foto 3).

 

Örnekler

Yazar sayısı

Parantez formatında metinde esere yapılan atıf

Metinde esere yapılan atıf

Tek yazarlı

(Aslan, 2017: 20)

Aslan (2017: 20)

İki yazarlı

(Aslan ve Deniz, 2015: 60)

Aslan ve Deniz (2015: 60)

Üç veya fazla yazarlı

(Aslan vd., 2015:13)

 

Aslan vd. (2015:13)

 

·   Kurumlara yapılan atıflarda ilk kullanımda kurum isimleri açık bir şekilde yazılır ve yanına kurum kısaltması eklenmelidir. Aynı kuruma metin içinde diğer atıflarda sadece bu kısaltmanın kullanılması yeterlidir.

Örnek

İlk Kullanım

Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB, 2013) yayınladığı rapora göre….

2013 yılında hazırlanan bir raporda (Millî Eğitim Bakanlığı, MEB) …

Sonraki Kullanım

MEB (2013) tarafından hazırlanan raporda, yaşam boyu öğrenme konusuna da geniş yer ayrılmıştır.


Referanslar Yazımı

  • Kaynakçada aynı yazarın çok sayıda kaynağı varsa, kaynaklar eskiden yeni tarihe doğru sıralanarak yazılmalıdır.
  • Yazarlardan makalelerin DOİ numaralarını vermeye özen göstermeleri beklenmektedir. Bu yoksa, makalelerin yayınlandığı dergilerin url adreslerini referansa eklenmeleri gerekmektedir.

Örnekler

Burada yer alan örnekler anonim olarak oluşturulmuştur. Amaç, makalelerde kullanılan farklı kaynakların referanslarda nasıl yer alması gerektiğini göstermektir.

Tek yazarlı kitap

İzgül, E. (2006). Coğrafya Bilmek. Ankara: Bahtiyar.


Çok yazarlı kitap

İzgül, E., Arslan, T. S., Ulucan, R. (2005). Coğrafya Bilmek. Ankara: Bahtiyar.


Editörlü kitap

İzgül, E. (Ed.) (2005). Coğrafya Bilmek. Ankara: Bahtiyar.


Editörlü kitapta bölüm

Ulucan, R. (2005). Coğrafyanın Tarihsel Gelişimi. Emel İzgül (Ed.), Coğrafya Bilmek içinde (115-135). Ankara: Bahtiyar


Birden çok baskısı olan kitap

İzgül, E., Arslan, T. S., Ulucan, R. (2005). Coğrafya Bilmek (3. Baskı). Ankara: Bahtiyar.


Dergiden tek yazarlı makale

İzgül, E. (2010). Coğrafya bilmek. Sosyal Bilimler Dergisi, 80 (2), 150-185. doi:10.1237/0096-2445.134.2.260


Dergiden çok yazarlı makale

İzgül, E., Arslan, T. S., Ulucan, R. (2010). Coğrafya bilmek. Sosyal Bilimler Dergisi, 80 (2), 150-185. doi:10.1237/0096-2445.134.2.260


Basılmamış tezler, posterler, bildiriler


  • Tezlerin YÖK Ulusal Tez Merkezi’nden alınan url uzantıları da eklenmelidir.

İzgül, E. (2010). Coğrafya Bilmek. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/112545**-1 adresinden edinilmiştir.



İnternet Kaynakları

  • İnternetten alınan kaynaklarda son erişim tarihinin verilmesi zorunludur.

İzgül, E. (2013, 23 Aralık). Coğrafyada Temel Kavramlar, 10.12.2018 tarihinde http://cografyadersnotları.acikarsiv/Old.pdf adresinden alındı.

 

İstatistikler, raporlar

Basılı olanlar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK, 2012). Yaşlılık İstatistikleri, 1990-2010. Ankara: Türkiye İstatistik Kurumu Yayınları, Yayın No: 12.

Basılı olmayanlar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK, 2012). Yaşlılık İstatistikleri, 1990-2010. 10.12.2018 tarihinde http://tuiknufus/arsiv.pdf adresinden alındı.

                                                     

İngilizce Makale İçin Notlar

Türkçe

İngilizce

 

Çev.

Trans.

ve

and

vd.

et al.

Aktaran

as cited in

 

İçinde

İn

Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi

Unpublished Master’s Thesis

 

Yayımlanmamış Doktora Tezi

Unpublished Doctoral Thesis

 

Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi

Unpublished Expertise Thesis

 

 

 

10. İNGİLİZCE GENİŞLETİLMİŞ ÖZET (EXTENDED ABSTRACT)

Yayına kabul edilen makalelerden  1500 kelimeden az, 1800 kelimeden fazla olmayan genişletilmiş özet istenmektedir. Genişletilmiş özet çalışmanın genel olarak tüm bölümlerini (Giriş, Yöntem, Bulgular ve Sonuç) kapsamalıdır. Bu bölümler metin içinde ayrı ayrı başlıklar altında sunulmalıdır. Metin içinde yapılan atıfların mümkün olduğunca tümü, İngilizce genişletilmiş özette de kullanılmalıdır.

 

 

B. MAKALENİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ (Burada belirtilen açıklamalar öneri niteliğindedir)

 

1. GİRİŞ: Bu bölümün amacı, çalışmanın genel bir tespitini ve analizini yapmaktır. Çalışmanın amacı, konusu, dayandığı kuramsal çerçeve, çalışmanın aşamaları, bölümleri, işlenen düşünceler net ve bütünlüklü olarak kısaca özetlenerek okuyucuya aktarılmalıdır. Bu bölümde konunun ne olduğu, araştırmanın niçin yapıldığı, hangi bölümlerde nelerin söz konusu edildiği gibi soruların yanıtları yer almalıdır. Bu sorular arasında, var olan bir sorunu ortaya koymak, bir soruna çözüm getirmek, herhangi bir konuyla ilgili literatüre katkıda bulunmak gibi amaçlar bulunabilir. Bu bölümde konu ile ilgili literatür taramasına (istenildiğinde İlgili çalışmalar bölümü olarak ayrı bir başlık altında ele alınabilir) da yer verilebilir.

2. İLGİLİ ÇALIŞMALAR: Ayrı başlık açılmadan giriş bölümünün altında da verilebir. Bu bölümde, makale konusuna giren alanda daha önce gerçekleştirilmiş benzer araştırmalara yer verilir. Bu bölüme çeşitli yazarlar ‘literatür’, ‘alanyazın taraması’ örneğinde olduğu gibi farklı isimler verebilmektedir. Söz konusu araştırmalarda hangi konuların, hangi yöntemlerle incelendiği, hangi sonuçlara ulaşıldığı vb. konulara kısaca burada değinilir. Ayrıca, makalenin ilgili alana getirdiği katkının belirlenmesi açısından da ilgili çalışmalara yer verilmesi önemlidir.

4. MATERYAL ve YÖNTEM: Bu bölüm açıldığında bu aşamaya kadar yapılan açıklamaların ışığında, var olan veya olduğuna inanılan sorunun ve çözümünün ortaya konulabilmesi için yürütülen araştırmaya ait bilgiler açıklanır. Çalışmada kullanılacak yaklaşım ve yöntemin tam bir betimlemesi yapılır. Bu bilgilerin verilme nedeni kullanılan yöntemin izlenmesi ile bir başka araştırmacının aynısını tekrarlamasına olanak tanımasıdır. Bu nedenle yöntem, bilimsel bilginin temeli olan tekrar edilebilirlik koşulu için yeterli açıklıkta anlatılmalıdır. Ana kütlenin özellikleri, bilgi toplama tekniği, niçin bu veri toplama tekniğinin tercih edildiği, tekniğin avantajlı ve dezavantajlı yönleri tartışılır. Araştırmada veri derlemede kullanılan aracın geliştirilme aşamaları ve içeriği gibi konular olabildiğinde ayrıntılı bir biçimde açıklanır. Araştırma alan araştırması tekniklerinden biri ile gerçekleştirilmiş ise, seçilen örnekleme tekniği ve bu tekniğin tercih edilme nedenleri açıklanır.

5. ANALİZ VE BULGULARIN YORUMLANMASI: Bu bölüm araştırmanın esasını teşkil eden verilerin analizinin yapıldığı yerdir. Analiz bölümü, veri derlemeye dayalı olan çalışmalar için geçerlidir. Derleme (toplu bakış) türü makalelerde analiz bölümü genellikle bulunmaz. Buradaki açıklamalar genel olarak alan araştırması teknikleri ile derlenen verilerin analizi üzerine yapılmaktadır. Analiz çeşidinin seçimi, istatistiksel testler, güven aralığı, istatistiksel testlerin tercih edilme nedeni vb. noktalar bölümün giriş kısmında açıklanır. Bunlar yapıldıktan sonra sıra bulguların yorumlanması gelmiştir. Bulguların yorumlanması bölümünde ise, verilerin analizi ile elde edilmiş bulguların sunumuna yer verilir. Bulgular, araştırma soruları, başka deyişle hipotezler ile değerlendirilerek organize edilir. Hipotezlerin ışığında veriler incelenir, yorumlanır. Bulguların hipoteze uygunluğu değerlendirilir. Sunum biçimi; harita, tablo, grafik ya da şekillerden biri veya birkaçı ile gerçekleştirilebilir. İstatistiksel analiz sonuçlarının sunumu da bu bölümde yapılır. Bulguların yorumlanması bölümünde bulguların tekli, ikili veya çoklu tablolar biçiminde istatistiksel testlerin sonuçları ile birlikte sunumunun tercih edilmesi yerinde olacaktır. Böylelikle hangi testin hangi veriler üzerine uygulandığına ilişkin bilgiler daha açık bir şekilde anlaşılır. Bulguların yorumlanması bölümünde örnekleme ilişkin genel bilgiler (demografik veriler), araştırmadan elde edilen bilgiler olmak üzere iki aşamada sunulmalıdır. Araştırmadan elde edilen bulgular ise kendi arasında bir veya birkaç aşamalı olarak sunulabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, makaleyi açıklamaları gereğinden fazla kullanılan tablolar ile boğmamaktır. Mümkün olduğunca tablolar birleştirilmeli ya da araştırma amacı/sorusu ile doğrudan ilgisi olmayan tablolar kullanılmamalıdır. Ayrıca genel bilgilerin tek bir tablo halinde sunulmasında yarar vardır.

6. SONUÇ: Makaleden elde edilen sonuçların özetlendiği, gerektiği durumlarda genellemelerin yapıldığı bölümdür. Bu bölüm, ele alınan sorunun kısa bir tekrarı ile başlamalı ve bunu, elde edilen sonuçların kısa bir özeti izlemelidir (ampirik çalışmalar için). İfadeler kısa ve öz olmalıdır. İlgili literatüre yapılan olası bilimsel katkı da burada kısaca özetlenebilir. Burada daha sonra bu alanla ilgili araştırmalarda bulunacak olanlara yol gösterici açıklamalar da yapılabilir. Olası araştırmacılara bu alanda hangi konuların araştırılmaya gereksinme duyduğu, araştırmalarda hangi konulara dikkat edilmesi gerektiği gibi açıklamalarda bulunulabilir.


 

 

 

YAYIN ETİĞİ

Coğrafi Bilimler Dergisi'ne gönderilen tüm makaleler özgün, yayınlanmamış veya başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editör ve en az iki hakem tarafından kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.

Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Olası bilimsel etik dışı davranışlar ve etik yayın ihlali durumunda, COPE Ethics Flowcharts dikkate alınır: https://publicationethics.org/files/Full_set_of_flowcharts_Turkey_2017%20%281%29.pdf


YAYIN İLKELERİ

TANIM

Coğrafi Bilimler Dergisi (CBD), Ankara Üniversitesi, Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yayın organı olup, 2003 yılından itibaren hakemli olarak yılda iki sayı halinde yayımlanmaktadır.


ODAK VE KAPSAM

Dergide Coğrafyanın tüm dallarını ilgilendiren konularda gerek coğrafya disiplinine gerekse diğer disiplinlere mensup araştırmacılar tarafından hazırlanmış orijinal makaleler yayımlanmaktadır. Coğrafi Bilimler Dergisi’nin yayın politikası; başta yeni bilimsel yöntem ve teknikler uygulanarak araştırma ve incelemeye dayalı bulgular elde edilmiş makaleler olmak üzere, ampirik ve derleme türü (model önerileri, literatür incelemeleri ve tartışmalar) makaleler yayımlamaktır. Makaleler dışında kitap eleştirisi veya değerlendirmesi, kongre veya sempozyum raporları, araştırma raporları ile ilgili haberler de dergide yer alabilir.

Dergiye gönderilecek yazıların öncelikle Editörler Kurulu’nun onayından geçmesi gerekmektedir. Ayrıca yazılar en az iki hakem tarafından değerlendirilir ve hakemlerden basılabilir görüşü alması şartıyla yayımlanır. Hakemlerden ve editörden yayımlanabilir görüşü alamayan makaleler yayınlanamaz. 

Çalışmanın, toplam 25 sayfadan fazla olmamasına özen gösterilmelidir (ana metin, referanslar, çizelge-şekiller ve fotoğraflar dahil). Dergide yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazarına aittir. Yazarlar dergiye makale gönderirken, söz konusu çalışmalarının daha önce başka bir bilimsel yayın organında basılmamış veya basılmak üzere gönderilmemiş olduğunu kabul etmiş sayılır. Buna bağlı olarak makale değerlendirme sürecini daha verimli kullanabilmek ve derginin bilimsel kalitesini artırmak için yazarların belirtilen makalenin biçim özelliklerine uymaları zorunludur. Diğer taraftan aynı gerekçeyle makalenin yapısı ile ilgili olarak yazarların makalenin yapısal özelliklerine uymaları önerilmektedir.


YAYIN DİLİ

Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Makalelerde biri Türkçe olmak üzere iki özet olmalıdır. Türkçe makalelerin İngilizce, İngilizce makalelerin ise Türkçe özetleri verilmelidir. Makaleler çift dilde de yayınlanabilir.


YAYIN SIKLIĞI

Ankara Üniversitesi, Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin bünyesinde yayımlanmaya başlayan Coğrafi Bilimler Dergisi, 2003’ten itibaren yayın hayatına devam etmektedir. Dergi, Nisan - Ekim aylarında ve düzenli olarak yılda iki sayı yayımlanmaktadır. 


ÜCRETLENDİRME

Coğrafi Bilimler Dergis'nde makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiç bir aşamasında ücret talep edilmez. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti ödemezler.


DİZİNLEME/TARANMA

Coğrafi Bilimler Dergisi, ULAKBİM Sosyal Bilimler Veri Tabanı, Academia Sosyal Bilimler İndeksi (ASOS INDEX), SOBIAD ve DOAJ tarafından dizinlenmektedir.


TELİF HAKKI

Makalelerdeki düşünce ve öneriler ile kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Dergi’de yayınlanan makalelere telif hakkı ödenmez. Yazarlar, makalelerinin telif hakkından feragat etmeyi kabul ederek, basıma kabul edilen makalelerin telif hakkını Coğrafi Bilimler Dergisi’ne devrederler. Yayın Kurulu, makalelerin yayımlanması konusunda yetkili kılınır. Bununla birlikte yazarların aşağıdaki hakları saklıdır:

1. Telif hakkı dışında kalan bütün tescil edilmiş haklar.

2. Makaleyi satmamak koşulu ile kendi amaçları için çoğaltma hakkı.

3. Yazarın üreteceği kitaplar, makaleler vb. çalışmalarında, Dergi’nin kaynakça olarak belirtilmesi koşuluyla, makalenin tümü ya da bir bölümünü kullanma hakkı.


DÜZELTME RAPORU

Yazar(lar) düzeltilmiş metinlerini gönderirken editörün ve hakemlerin önerilerine göre yaptıkları düzeltmelerin listesini içeren raporu ayrı bir dosya halinde iletmelidirler.


GENİŞLETİLMİŞ ÖZET

Yayınlanması uygun bulunan çalışmaların Yazar(lar)ından, çalışmanın genel olarak tüm bölümlerini kapsayan (giriş, yöntem, bulgular ve sonuç) 1500 kelimeden az, 1800 kelimeden fazla olmayan İngilizce genişletilmiş özet istenmektedir. 


MAKALE TAKİBİ

Yazarlar dergiye sundukları makalelerinin hangi aşamada (alan editörü incelemesi, hakem değerlendirmesi aşamaları) olduğu konusundaki bilgileri tucaum.cbd@gmail.com adresine durumu soran bir e-posta göndererek veya çok gerekli durumlarda idari editörden (Dr. Öğr. Üyesi Ayla Deniz: (312) 310 32 80/1207) telefon aracılığıyla alabileceklerdir.


AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI

Açık erişim, bilgiye küresel erişimi artırmaktadır. Coğrafi Bilimler Dergisi açık erişim sağlama politikasını benimsemektedir.


KULLANIM

Coğrafi Bilimler Dergisi açık erişim sağlama politikası bağlamında kaynak göstermek koşuluyla kullanılabilir, çoğaltılabilir ve paylaşılabilir. Derginin resmî web sayfası http://dergiler.ankara.edu.tr/detail.php?id=33’dür. Okuyucular dergideki tüm yayımlanan makalelere bu linkten ulaşabilir. 


Makale gönderim ve yayınlama ücreti alınmamaktadır.