1) Bitlis İlahiyat Dergisi; Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi öncelikli olmak üzere Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında gerçekleştirilen akademik çalışmaları yayımlar.
2) Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı şeklinde elektronik ortamda yayınlanan dergimizin makale kabul tarihleri Haziran sayısı için 1 Ocak-1 Mayıs; Aralık sayısı için 1 Temmuz-1 Kasım arası olacaktır. Makale sayısının yeterli düzeye ulaşması halinde bu tarihlerden önce de makale kabul süreci kapatılabilecektir.
3) Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır.
4) Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.
5) Yazar(lar)ın telif hakları ve yayın hakları saklıdır.
6) Yüksek lisans ve doktora öğrencileri danışmanları ile birlikte (ilk yazar öğrenci - ikinci yazar danışman öğretim üyesi) kaleme aldıkları çalışmaları dergiye gönderebilirler. Kitap değerlendirmesi türünde, uzmanlarca kaleme alınan çalışmalar incelemeye alınır.
7) Aynı yazarın aynı yayın döneminde sadece bir makalesi işleme alınabilmekte ve hakemlerden geçerse yayımlanabilmektedir.
8) Çalışmalar derginin yazım kurallarına uyularak hazırlanmalıdır.
9) Makaleler dergi web sitesine “Makale Gönder” sekmesinden elektronik olarak gönderilmelidir.
10) Makale, Microsoft Word'de Bitlis İlahiyat Dergisi, Makale Şablonu kullanılarak Palatino Linotype yazı tipinde Ana başlıklar 12 punto, ara başlıklar 11 punto, metin 1,5 aralık 11 punto, kaynakça tek aralık 11 punto, dipnotlar tek aralık 9 punto ile yazılmalıdır.
11) İSNAD Atıf Sistemi kullanılmayan makaleler tashih için yazara iade edilir.
12) 8.000 kelime veya makale kapağı dâhil 30 sayfa sınırını aşan makaleler kelime ve sayfa sayısının düşürülmesi için yazara iade edilir.
13) Gönderilen makaleler, 150-200 kelimelik Türkçe özet, İngilizce özet ve en az 5 Türkçe ve İngilizce anahtar kelime içermelidir. Özetlerin Palatino Linotype yazı stili ile başlıklar 11 punto, metin 10 punto olacaktır. Yayına kabul edilen makalelerden 600-750 kelime genişletilmiş İngilizce özet istenecektir (Genişletilmiş özet Palatino Linotype yazı stili, tek aralık, 10 punto ile bir sayfaya sığacak genişlikte olmalıdır).
14) Derginin tüm giderleri Yayıncı tarafından karşılanmaktadır. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.
15) Makale yayınlanmak üzere Dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbirinin ismi, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez ve yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.
16) Bu dergi, incelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını kontrol eder. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkâr edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dâhildir.
17) Çift Kör Hakemlik: İntihal kontrolünden sonra, uygun olan makaleler baş editör tarafından orijinallik, metodoloji, işlenen konunun önemi ve dergi kapsamı ile uyumluluğu açısından değerlendirilir. Editör, makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakemlikten geçmesini sağlar ve makale biçimsel esaslara uygun ise gelen yazıyı yurtiçinden ve /veya yurtdışından en az iki hakemin değerlendirmesine sunar.
18) Yayın Kararı: Hakemler gerekli görürse yazar tarafından değişiklik yapılır. Yayın Kurulu, yazar tarafından düzeltilen metnin yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verir.
19) Ön inceleme ve hakem süreci ortalama 70 Gün / 10 Hafta sürmektedir.
20) Kalıcı Makale Tanımlayıcısı: Yayınlanan tüm makalelere, kalıcı makale tanımlayıcısı olarak DOI atanır.
21) Bu dergide yayınlanan makaleler LOCKSS'de dijital olarak arşivlenir. LOCKSS sistemi, bu erişim Arşiv Birimi'ni toplama, koruma ve sunma iznine sahiptir.
22) İSNAD Atıf Sistemi kullanılmayan makaleler red edilir.
23) Tüm belge ve dosyalar Word belgesi (.doc veya .docx) olarak sunulmalıdır.
24) Makale sonunda, kaynakçadan önce, araştırmacıların katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı, çatışma beyanına aşağıdaki tabloya uygun olarak belirtilmelidir.
25) Etik Kurul onayı gerektiren makaleler için Etik Kurul onayı alınmalı ve bu onay (kurul adı, tarih ve numarası) makalenin ilk sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir. Etik Kurul onayı gerektiren araştırmalar için lütfen Derginin Etik İlkeleri ve Yayın Politikası'nı inceleyiniz.
Kullandığımız atıf sistemine daha detaylı incelemek için bkz. İSNAD Dipnotlu:
https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/isnad-dipnotlu/ İSNAD Metiniçi:
https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/isnad-metinici/ İSNAD Kısaltmalar:
https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/akademik-yazim/24-kisaltmalar-dizini-turkce-ingilizce-arapca/ İSNAD Öz ve Özet Yazımı:
https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/akademik-yazim/4-oz-ve-ozet-yazimi/ İSNAD Atıf ve Alıntı Yapmak:
https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/akademik-yazim/20-atif-ve-alinti-yapmak/ İSNAD Akademik Yazım:
https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/akademik-yazim/ SAYFA DÜZENİ DETAY (Makale KAPAĞI ve ŞABLONU)