Lisans eğitimimi Bangladeş’teki Üniversiteler arasında en iyi eğitime sahip olan Dakka Üniversitesi Temel İslam Bilimleri bölümünden 4.00 üzerinden 3.89 akademik ortalamayla (2014) birinci olarak tamamladım. Yüksek Lisans eğitimimi aynı bölümden 4.00 üzerinden 4.00 ortalamayla (2015) bitirerek birinci oldum. Bu sayede Bangladeş Cumhurbaşkanı (Sayın Abdülhamid) tarafından verilen Altın Madalya Ödülü’nü kazandım. Ayrıca Bangladeşin Kustia bölgesinde bulunan-İslam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis yüksek lisans bölümünü kazanarak, iki yıl süren bir eğitim aldım.
2016 yılında YTB bursuyla “Bangladeş’te Tasavvufun ve Tarikatların Değerlendirilmesi, Sosyal Gelişimleri ve Oynadıkları Rol” adlı üçüncü yüksek lisans tezi üzerinde çalışmak suretiyle Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri (Tasavvuf) Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. Vahit Göktaş hocanın danışmanlığında 4.00 üzerinden 4.00 ortalamayla öğrenimimi bitirdim ve 2023 yılında aynı bölümden Prof. Dr. Vahit Göktaş hocanın danışmanlığında “Hint Alt Kıtasında Sûfî-Selefî Mücadelesi Bağlamında İslâm'da İç Barışın Korunması” teziyle 4.00 üzerinden 4.00 ortalamayla doktora eğitimimi tamamladım. Türkiye’deki tüm yabancı öğrenciler’ in arasında akademik alanda gösterdiği en yüksek performanstan dolayı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmiş olan “2019 Yılı En Başarılı Öğrenci Ödülü’nü kazandım.
2017 senesinde Polonya’da Gdansk Üniversitesi’nde alanımla ilgili araştırmalarda bulunmuş olup 2018 yılında Alman Akademik Değişim Servisi’nden (DAAD) burs kazanarak Erfort Üniversitesi’ndeki yaz okulundan sertifika aldım. Aynı yıl, Almanya’da Gottingon Üniversitesi’nin düzenlediği konferansta sunum yapmış olup ayrıca 2018 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Gençlik Medya Kapasite Geliştirme Yaz Konferansı & Kampına katıldım. 2017 yılından beri Araştırma ve Politika İncelemeleri Merkezinde yönetici olmakla birlikte International Journal of Social, Political and Economic Research (IJoSPER) ve CenRaPS Journal of Social Sciences dergilerde Editör Yardımcısı olarak görevini de yürütmekteyim. 2022 yılında Katar Üniversitesi’nden burs kazanıp Arapça programına katılarak B2 seviye sertifikası aldım. Ayrıca bildiğim yabancı diller İngilizce, Almanca, Arapça, Urduca ve Türkçedir.
İlahiyat ve Sosyal Bilimleri alanında Bangladeş, Türkiye, Kıbrıs, ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Macaristan, Polonya, Azerbaycan ve Endonezya'da yaklaşık 28 hakemli ESCI, Scopus (Q2, Q4) ve Tr Dizin dergilerde araştırma makaleleri, konferans bildirileri, kitap bölümleri ve bir kitap yayınladım. Makalelerim şu ana kadar Google Akademik'te 84 atıf almıştır.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunudur. Yüksek lisansını Felsefe ve Din Bilimleri/Din Eğitimi, doktorasını Temel İslam Bilimleri/Kırâat alanlarında tamamladı. Hâfızlığını Kadıköy Söğütlüçeşme Camii Baş İmam-Hatibi ve Abdurrahman Gürses Hocaefendi’nin talebesi Kurrâ Hâfız Hayati Kılıç’ta yaptı. Kur’ân’ın tamamını Âsım kırâatinin Hafs rivâyetine göre dünyaca ünlü Mısırlı Hâfız Dr. Ahmed Na‘ina’ya okudu ve icazet aldı. Nâfi kırâatini okudu. Ayrıca profesyonel düzeyde müzik eğitimi aldı. Müziği belli kriterler çerçevesinde Kur’ân tilâvet sanatında kullanmaktadır. Kur’ân’ın güzel okunması çerçevesinde 108 bölümlük bir radyo programı hazırlayıp sunmuştur. Akademik çalışma itibariyle; kırâat, tecvîd, tefsîr ve Kur’ân’ın fonetik ve iç müzikal yapısı özelinde müzikolojiyle ilgilenmektedir.
Mehmet Ata Mirzaoğlu, 1984 yılında Batman’da doğdu. Evli ve iki çocuk babası olan Mirzaoğlu, lise öğrenimini Batman Lisesi’nde tamamladı. Lisans öğrenimini 2006 yılında, Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde, Yüksek lisansını 2016 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Din Sosyolojisi Bilim Dalında “Dinin Sosyal Dayanışmaya Etkisi” konulu teziyle bitirdi. 2020 yılında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami Araştırmalar Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Din Sosyolojisi Bilim Dalında doktora programına başladı.
Meslek hayatında çeşitli projelerde sosyolog olarak görev alan Mirzaoğlu, sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonundan gençlik liderliğine kadar geniş bir yelpazede çalışmıştır. Rehber öğretmen olarak Batman’daki çeşitli okullarda görev yaptıktan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı Siirt İl Müdürlüğünde memuriyet hayatına başlamış ve farklı birimlerde sistem sorumlusu, proje ofisi birim sorumlusu ve şube müdürü gibi çeşitli pozisyonlarda görev almıştır. Halen Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Mirzaoğlu, yerel ve ulusal düzeyde birçok konferans, toplantı ve seminerlere katılarak etkili iletişim teknikleri, gençlik çalışmaları, uyuşmazlık yönetimi gibi çeşitli konularda bilgi ve deneyim kazanmıştır. Ayrıca, çeşitli eğitim ve seminerlere katılarak gençlere ve yetişkinlere yönelik birçok konuda konuşmacı olarak yer almıştır.
1987 Yılında Trabzon´un Akçaabat ilçesinde dünyaya geldi. 2005´te Trabzon İmam Hatip Lisesinden; 2010´da da İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu ve aynı yıl aynı fakültede pedagojik formasyon eğitimini tamamladı. 2012´da İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Temel İslâm Bilimleri, İslâm Mezhepleri Tarihi alanında yüksek lisansını tamamladı. Aynı üniversitenin aynı bölümünde "Osmanlı’da Dinî-Siyasî Bir Yapılanma Olarak Kadızâdeliler Hareketi" adlı doktora çalışmasını 2020 yılında tamamlayarak “doktor” ünvanını aldı.
2007-2017 yılları arasında Hattat Selim Türkoğlu´ndan özel Hüsn-i hat sanatı dersleri aldı. 2008´de kısa bir süre Suriye’de bulunarak Dımaşk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yüksek Dil Enstitüsünde Arapça dersler aldı. 2008-2010 yılları arasında bir yandan iki yıl boyunca İslâm Araştırmaları Merkezinde (İSAM) LADEP Programı çerçevesinde Temel İslâm Bilimleri alanlarında Arapça-Türkçe çeşitli seminerlere katılım sağlarken; diğer yandan özel bir dil kursundan İngilizce dersler aldı.
İyi derecede İngilizce, Arapça ve Osmanlıca bilmekte olup, alanında çeşitli akademik çalışmalara da sahiptir. Evli ve üç çocuk babası olan Durmuş, 2011-2012 yılları arasında BUSMEK Gemlik Şube Müdürlüğü görevinde bulunmuş ayrıca 2012-2013 yılları arasında Gümüşhane’de, 2013-2017 yılları arasında da İstanbul’da, 2017-2020 yılları arasında da Gemlik’te çeşitli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak göreve yapmıştır. Durmuş, aynı zamanda Hüsn-i Hat sanatında kaleme aldığı tablolarıyla da dikkat çekmektedir.
2023-: Ordu Üniv. İlahiyat Fakültesi, Dinler Tarihi ABD (Dr. Öğr. Üyesi)
2018-2022: Erciyes Üniversitesi SBE - Dinler Tarihi (Dr.)
2016-2018: Erciyes Üniversitesi SBE - Dinler Tarihi (Bilim Uzmanı)
2011-2016: Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (Mezun)
Arapça B2 | İngilizce B2 | Japonca B2 | Korece A1
1979’da Konya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Derbent’te tamamladı. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2003’te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2004’te “Kendini Gerçekleştirme ve Dindarlık İlişkisi” başlıklı çalışmasıyla yüksek lisansını bitirdi. 2009’da “Prososyal Davranışlarda Dindarlık ve Empatinin Rolü” başlıklı doktora çalışmasına tamamladı. 2008-2009 öğretim yılında Irbid (Urdun), Yermûk Üniversitesi’nde ve 2010-2011 öğretim yılında Londra Üniversitesi’nde araştırmacı olarak bulundu. 2012 yılında Doçent, 2017 yılında Profesör oldu. Halen M. Ü. İlahiyat Fakültesi “Din Psikolojisi” bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Eserleri: Psikoloji ve Din, Din Psikolojisi, Empati ve Din, Tanrı’ya Sığınmak, Türbeler.
27.12.1963'de İstanbul'da doğdu. İlk, Orta ve End. Meslek Lisesi (Elektrik Bölümü) tahsilini İstanbul'da tamamladı. 1987'de Ankara Ü. İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 1987–1993 yılları arasında Elazığ ve Sivas'ta öğretmenlik yaptı. 1993 yılında Erciyes Ü. İlahiyat Fakültesi'nde Felsefe Tarihi A. B. Dalı Araştırma Görevlisi oldu. 1997'de “William James’in Ahlak Anlayışı” çalışmasıyla doktor unvanını aldı. 1998'de Felsefe Tarihi A. B. Dalına Yrd. Doçent olarak atandı. 2001 Ağustos–2002 Temmuz arasında Oklahoma State Üniversitesi Felsefe Bölümünde “Pragmatizm” ile ilgili araştırmalarda bulundu. Mayıs, 2004’te doçent oldu. 2007 yılında Kaliforniya Üniversitesinde “Dini Çoğulculuk” ve Southern Illinois Üniversitesinde “John Dewey” ile ilgili araştırmalarda bulundu. 2010 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi A. B. Dalına Profesör olarak atandı. 2013 yılında Kanada/McGill Üniversitesi, İslami Araştırmalar Enstitüsünde alanıyla ilgili araştırmalar yaptı. Çalışma alanı Pragmatizm, Ahlak ve İslam Düşüncesidir.
1964 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Harun köyünde doğdu. İlk tahsilini ailesiyle birlikte gittiği Berlin’de tamamladı. 1977’de yurda dönüp orta öğrenimine İstanbul’da başladı ve 1984’te Sivas Gazi Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi. 1988’de bu bölümden mezun oldu ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansa başladı. “Enis Receb Dede- Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Dîvânı” adlı teziyle bu çalışmasını tamamladı. 1990 yılında Marmara Üniversitesi’nde başladığı doktora öğrenimini, 1994’te tamamladı. Doktora tezinin konusu, 15. asır Osmanlı şairlerinden Bedr-i Dilşâd’ın “Murad-nâme” adını koyduğu ve 1427 yılında Sultan II. Murad’a sunduğu mesnevisinin incelenmesi ve metninin ilmî usule göre hazırlanmasıydı. Keykâvus’un 1082 yılında oğlu için yazdığı ve “Kābus-nâme” adıyla tanınmış, mensur Farsça Nasîhat-nâme’nin, bazı ilâve ve çıkarmalarla yapılmış manzum bir tercümesi olan bu eser, 1997 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlandı.
1993 sonunda Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde araştırma görevlisi, 1995’te aynı bölümde "yardımcı doçent" unvanıyla öğretim üyesi oldu. 2000 yılında doçent, 2007’de profesör unvanını aldı. Doçentlik çalışmasının konusu, “Türk Edebiyatı’nda Hazret-i Ali Vecizeleri”dir. Yıllarca sürmüş bir araştırma ve çalışmanın sonucu olan bu eser, 2006 yılında Ankara’da yayımlandı.
1995’ten 2019 yılına kadar lisans seviyesinde Eski Türk Edebiyatı, Osmanlı Türkçesi, Eski Türk Edebiyatında Nesir, yüksek lisans ve doktora seviyesindeyse Metin Şerhi, Metin Neşri, Eski Türk Edebiyatının Kaynakları gibi çeşitli dersler verdi. İlim dalıyla ilgili yayınlanmış kitap, makale ve bildirileri bulunmaktadır.
Interests
Türk Dili ve Edebiyatı
Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/