Yazım Kuralları

 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Makale Yazım ve Yayım İlkeleri Kılavuzu


Form ve Dosyalar


Yazar Rehberi

Yazım Şablonu

Telif Hakkı Devir Formu

Yazar Katkısı ve Çıkar Çatışması Beyan Formu

Dergi Akış Şeması


Genel Kurallar


1. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, yayın aralığı yılda 4 kez (Mart, Haziran, Eylül ve Aralık) olmak üzere Türkçe/İngilizce dillerinde makale yayınlamaktadır.

2. Dergimizde, sosyal bilimlerle ilgili konularda bilimsel, özgün ve nitelikli makaleler, röportajlar, çeviriler, tanıtım yazıları vb. çalışmalar yayımlanabilir.

3. Dergimizde yayınlanan makalelerin hukuksal sorumlulukları yazarlarına aittir.

4. Dergimizde e-mail yoluyla veya editör kuruluna gönderilen makale başvuruları dikkate alınmamaktadır. Dergimize makale gönderimi sadece DergiPark üzerinden https://dergipark.org.tr/tr/pub/cbayarsos adresinden gerçekleştirilmektedir.

5. Dergimize makale gönderim işlemleri sırasında tam metin dosyasında yazar/yazarlara ait isim, kurum bilgisi, orcid vb. herhangi bir bilgi verici dipnot bulunmamalıdır. Ek olarak sisteme yüklenen benzerlik raporunda da aynı hassasiyet gösterilmelidir.

6. Dergimize gönderilecek makalelerde yazarlara ait tüm bilgiler makale gönderim aşamasında DergiPark sistemi üzerinden eksiksiz bir şekilde girilmelidir. Sonradan yazar bilgilerine ait değişiklikler dergi iş ve işlemlerini yavaşlattığı gerekçesiyle uygulanamamaktadır.

7. Dergi editör kurulu, makale yoğunluğuna göre makale kabulüne ara verme hakkını saklı tutar. Makale kabulü hakkında ilgili duyurular https://dergipark.org.tr/tr/pub/cbayarsos adresinde dergimize ait duyuru sayfasında ve dergimizin bağlı bulunduğu Manisa Celal Bayar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne ait https://lee.mcbu.edu.tr/ adresinde paylaşılmaktadır.

8. Dergimize gönderilecek makalelerin daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayın sürecinde olmaması gerekmektedir. Bu konuda sorumluluk yazar/yazarlara aittir. Bu noktada dergi kurulumuz tarafından herhangi bir tespit olursa süreç iptali gerçekleşir. Yazar/yazarlar ve bağlı bulunduğu kurumlarla gerekli yazışmalar yapılır.

9. Sadece hukuksal zorunluluk ya da editör kurulu tarafından kabul edilebilir bir zorunluluk bulunması halinde gönderilen makaleler geri çekilebilir.

10. Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, Editörlük tarafından içerik ve şekil yönünden incelenmektedir. Uygun olması durumunda Alan Editörü’ne gönderimi sağlanmaktadır. Dergimiz yazım kurallarına uymayan makaleler yazara gerekli düzenlemeleri yapması için iade edilir. Düzenleme sonrası hala kural dışı metin ve içerik barındıran makaleler için “Red” kararı işaretlenir.

11. Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, özet ve kaynakça dahil 20 sayfa/7000 kelimeyi aşmamalıdır.

12. İlk başlık ve özet makalenin ana dilinde, ikinci başlık ana dili Türkçe makaleler için İngilizce, ana dili İngilizce makaleler için Türkçe olmalıdır.

13. Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilen makalelerin benzerlik raporları sisteme yüklenmelidir. Makalenin genel benzerlik oranının %20 ve altında olması gerekmektedir.

14. Etik kurul onayı gerektiren makalelerde ilgili belge sisteme yüklenmelidir. Etik kurulu onayı gerektirmeyen makalelerde ise etik kurul onayı gerektirmediğine dair beyan yazar/yazarlar tarafından doldurulup imzalanarak Etik Kurul Belgesi olarak sisteme yüklenmelidir.

15. Alan Editörlerimiz tarafından incelenen makalelere uygun görülmesi durumunda hakem atamaları gerçekleştirilir. İlgili atamalar en az 2 hakem olacak şekilde yapılır. Dergimizde makale inceleme süreçlerinde kör hakem sistemi uygulanmaktadır.

16. Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda varsa düzeltmeler için yazar/yazarlara süre verilir. Düzeltilmiş tam metin dosyaları düzeltme için verilen süre içerisinde sisteme yüklenmelidir. Düzeltme işlemi için ekstra süre kesinlikle verilmemektedir. Revizyon süresi dolduğu halde hala sisteme yüklenmeyen makaleler için “Red” kararı işaretlenir.

17. Dergimizde 1 takvim yılı içerisinde daha önce makalesi yayınlanan eser sahiplerinin tekrar makale gönderimleri durumunda Alan Editör’üne iletilmeden yazara iade edilerek “Red” kararı işaretlenir.

Makale Gönderimi
Dergimize makale gönderimi sadece DergiPark üzerinden https://dergipark.org.tr/tr/pub/cbayarsos adresinden gerçekleştirilmektedir. Derginin mail adresine ya da editör kuruluna gönderilen makaleler dikkate alınmayacaktır. Makale gönderim aşamasında Akış Şeması’nı takip ediniz.

Gerekli Belgeler

1.Tam Metin
Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, özet ve kaynakça dahil 20 sayfa/7000 kelimeyi aşmamalıdır. Çalışmanın metin içi kaynak gösterimi APA 6 formatına uygun olarak yapılmalıdır.
Dergimize makale gönderim işlemleri sırasında tam metin dosyasında yazar/yazarlara ait isim, kurum bilgisi, orcid vb. herhangi bir bilgi verici dipnot bulunmamalıdır. Ek olarak sisteme yüklenen benzerlik raporunda da aynı hassasiyet gösterilmelidir.

Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, Editörlük tarafından içerik ve şekil yönünden incelenmektedir. Uygun olması durumunda Alan editörü’ne gönderimi sağlanmaktadır. Yazım kurallarına uymayan makaleler yazara gerekli düzenlemeleri yapması için iade edilir. Düzenleme sonrası hala kural dışı metin ve içerik barındıran makaleler için “Red” kararı işaretlenir.

Yazım İlkeleri

Çalışmanın başlığı
Times New Roman yazı tipinde, 14 punto büyüklüğünde, ilk harfleri büyük, ortalı ve kalın punto yazılmalıdır.

Özet bölümü
Times New Roman yazı formatında 10 punto büyüklüğünde, iki yana yaslı ve 150 sözcüğü geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.

Bölüm başlıkları
Times New Roman yazı tipinde, 11 punto büyüklüğünde, kalın ve büyük harfle yazılmalıdır. Metin alanı, Times New Roman yazı tipinde, 11 punto büyüklüğünde, tek satır aralığında ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.

Metin içi düzen
 Paragraflar, hizalama; “yaslanmış”, girinti; “yok”, aralık; önce sonra “6” satır aralığı; “tek” şeklinde düzenlenmelidir.
 Sayfa yapısı, Üst:3 cm, alt:2 cm, sol:1.5 cm, sağ:1.5 cm, üstbilgi:1 cm, altbilgi:1 cm şeklinde olmalıdır.
 Çalışmanın tümünde dipnot Times New Roman yazı formatında 8 punto büyüklüğünde olmalıdır.
 Çalışmanın metin içi kaynak gösterimi APA 6 formatına uygun olarak yapılmalıdır.
Tablo ve Şekillerin Gösterimi
Tablo adı 11 punto boyutunda yazılır ve ortalanır. Tablo adının ilk harfleri (ve, de, mi, ile mi gibi bağlaç ve edatlar hariç) büyük yazılır. Tabloda ara çizgiler gösterilmez. Tablo pencereye otomatik sığdır özelliği ile iki yana yaslanır. Tablo içeriğindeki yazılar 9 punto ile yazılmalıdır. Tablo numarası, tablo adı, tablo ve tablonun satırları arasındaki boşluk 1nk olarak ayarlanır. Tablo altında kaynak gösterimi 8 punto kalınlığında yapılır. Tablonun son satırı ile tablodan sonraki paragraf arasında 1 karakterlik boşluk olmalıdır.
Şekil sayfaya ortalı olarak eklenmelidir. Şekil sayfaya büyük geliyor ise tablolarda olduğu gibi pencereye otomatik olarak sığdırılmalıdır. Şekil numaraları ve başlıklar, şeklin üzerinde ortalanmış olarak, 11 punto büyüklüğünde verilir. Özel adlar hariç şekil adlarının sadece ilk harfi büyük yazılır. Koyu yazılmaz. Şekil adından önceki bölüm (Şekil 1. Şekil 2.) Kalın yazılır. Şekil altında kaynak gösterimi 8 punto kalınlığında yapılır. Şekil adı ile şekilden sonraki paragraf arasında 1 karakterlik boşluk olmalıdır.
Kaynakça Gösterimi
Times New Roman 9 punto büyüklüğünde, önce sonra 0 nk, Asılı 0,5cm, Satır aralığı tek şeklinde düzenlenmelidir.

2.Benzerlik Raporu
Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilen makalelerin benzerlik raporları sisteme yüklenmelidir. Makalenin genel benzerlik oranının %20 ve altında olması gerekmektedir. Ithenticate, Turnitin ve intihal.net üzerinden alınan raporlar kabul edilmektedir. Dergimize makale gönderim işlemleri sırasında tam metin dosyasında yazar/yazarlara ait isim, kurum bilgisi, orcid vb. herhangi bir bilgi verici dipnot bulunmamalıdır. Ek olarak sisteme yüklenen benzerlik raporunda da aynı hassasiyet gösterilmelidir.

3.Etik Kurul Formu
Etik kurul onayı gerektiren makalelerde ilgili belge sisteme yüklenmelidir. Etik kurulu onayı gerektirmeyen makalelerde ise etik kurul onayı gerektirmediğine dair beyan yazar/yazarlar tarafından doldurulup imzalanarak Etik Kurul Belgesi olarak sisteme yüklenmelidir. Formu indirmek için https://dergipark.org.tr/tr/pub/cbayarsos/writing-rules adresini ziyaret edin.

4.Telif Hakkı Devir Formu
İlgili form tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır. Yazarların uzak mesafelerde olması durumundan dolayı online ortamda imzaların atılarak pdf birleştirme işlemleri yapılarak hazırlanabilir. Formu indirmek için https://dergipark.org.tr/tr/pub/cbayarsos/writing-rules adresini ziyaret edin.

5.Yazar Katkısı ve Çıkar Çatışması Formu
İlgili form tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır. Yazarların uzak mesafelerde olması durumundan dolayı online ortamda imzaların atılarak pdf birleştirme işlemleri yapılarak hazırlanabilir. Formu indirmek için https://dergipark.org.tr/tr/pub/cbayarsos/writing-rules adresini ziyaret edin.

Son Güncelleme Zamanı: 5.04.2024 15:32:13