Cilt: 14 Sayı: 3, 18.12.2021

Yıl: 2021

Makaleler

Prof. Dr. Özlem BARAN ACIMERT Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Malzeme Bilimi ve Teknolojileri, Malzeme Tasarım ve Davranışları, Triboloji, Kaplama Teknolojisi, Malzeme Karekterizasyonu
Dr. Öğr. Üyesi Fidan ERDEN KARAOĞLAN ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ
Enzimler, Gıda Bilimleri, Gıda Biyoteknolojisi

Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisinin amacı; Fen bilimleri ve Mühendislik bilimleri alanlarında yapılan özgün araştırma makaleleri, derlemeleri bu alanlara kaliteli bir katkı oluşturmak amacıyla yayınlamaktır.

Dergimizde yayınlanabilecek konu başlıkları:

  • Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve alakalı temel bilim alanları
  • Makine, Elektrik, Elektronik ve İnşaat ve alakalı mühendislik alanları
  • Sağlık bilim alanları

Sayfa Düzeni

Sayfa yapısı A4 boyutunda her kenardan 2,5 cm. bırakılarak ayarlanmalıdır. Tüm sayfalara numara verilmeli ve kaynaklar ile birlikte en az 2 en çok 20 sayfa olmalıdır. Gerektiğinde yayın kurulu bu sayıyı artırabilir. 

Başlık

Makale başlığı kısa ve açıklayıcı olmalı, “Her Sözcüğün İlk Harfi Büyük ve Kalın” şekilde ortalanarak yazılmalıdır.

Yazar İsimleri

Yazar(lar)'ın adının ilk harfi büyük diğerleri küçük, soyadı büyük harflerle ortalanmış olarak yazılmalıdır. Yazar isimlerinden sonra virgül ve adres belirtmek için üst simge olarak rakam kullanılmalıdır (1, 2, 3, gibi). Sorumlu yazar isminde mutlaka üst simge yıldız sembolü olmalıdır (*). Yazarların tam adresleri isimlerin hemen alt kısmına küçük harflerle, ortalı ve yazılmalı, sorumlu yazarın e–posta adresi dipnot olarak bulunmalıdır. Yazar adları yazılırken herhangi bir akademik unvan belirtilmez. 

Öz ve Anahtar Kelimeler

Türkçe veya İngilizce çalışmanın başında Türkçe ve İngilizce özet/Abstract olmalıdır. Özet 200 kelimeyi geçmemelidir.  

Özetin altına küçük harflerle 4–6 tane anahtar kelime (key words) yazılmalıdır. Anahtar kelimeler, zorunlu olmadıkça başlıktakilerin tekrarı olmamalıdır. 

Genel Biçim

Yayım metni “Times New Roman”,  “12 punto”, “iki yana yaslı”, “düz”, “satır aralığı 1,15” ve “sonra 12 nk” olarak, varsa metin içerisindeki vurgulanmak istenen kelimeler, cümleler veya tanımlamalar italik olarak yazılabilir fakat kalın olarak yazılmamalıdır. Yazımda noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılmalıdır.

Çalışmada SI (Systeme International) birimleri ve kısaltmaları kullanılmalıdır. Diğer kısaltmalar kullanıldığında, metinde ilk geçtiği yerde 1 kez açıklanmalıdır.

Kaynak Gösterme(Atıf):

Gönderilen çalışmalar, APA 6.0 (American Psychological Association) yazım kuralları göz önünde bulundurularak yazılmalıdır. Makale ve kitapların referans olarak veriliş şekilleri aşağıdaki gibidir:

Tablo 1. Kaynak gösterme

 

Cümle başında veya ortasında:

Cümle sonunda:

Tek yazarlı çalışmalar

Sancar (2004) veya

Polat (2004); Yalçın (2006)

(Sancar, 2004). veya

(Polat, 2004; Yalçın, 2006). veya

(Polat, 1991; Aktaş, 1993; Çağlar, 2003; Çubuk ve Korkmaz, 2007).

Aynı yıl içindeki tek yazarlı çalışmalar

Kandemir (2000a ve b)

(Kandemir, 2000a ve b).

İki yazarlı çalışmalar

Sülün ve Balkı (2006) veya

Treagust and Coll (2004)

(Sülün ve Balkı, 2006). veya

(Treagust and Coll, 2004).

İkiden fazla yazarlı çalışmalar

Arf vd. (2000) veya

Lehmer et al. (2003)

(Arf vd., 2000).  veya

(Lehmer et al., 2003).

 

Tablo ve Grafikler:

Çalışmanın içeriğine göre gerekli görüldüğünde çalışma tablo, şekil ve grafiklerle desteklenerek açıklanmalıdır. Tablo dışında kalan fotoğraf, resim, çizim ve grafik gibi göstermeler “Şekil” olarak verilmelidir.

Her tablo ve şeklin metin içindeki yeri belirtilmelidir. Tüm tablo ve şekiller çalışma boyunca sırayla numaralandırılmalı (Tablo 1., Şekil 1.), başlık ve açıklamalar içermelidir. Şekiller sayfa boyutları dikkate alınarak yerleştirilmelidir. Şekillerin sıra numaraları ve başlıkları alta, tabloların ise üst kısmına yazılmalıdır.

Dipnotlar:

Sadece ilk sayfada; sorumlu yazarın e – posta adresi ve eğer sunulan çalışma bildiri, tez veya proje çalışmasının bir kısmı ise dipnot olarak belirtilmelidir.

Bölüm ve alt bölümler: 
Çalışmadaki ana bölümler; (Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Sonuç ve Tartışma,  Öneriler) Her Sözcüğün baş harfleri büyük ve kalın, 12 punto olarak sola dayalı yazılmalıdır.

Alt bölümlerin başlıkları Yalnız ilk sözcüğün ilk harfi büyük diğer sözcükler küçük ve kalın 12 punto olarak sola dayalı yazılmalıdır. Bütün bölüm/alt bölüm başlıklarına numara verilmelidir.

Giriş: Konu hakkında kısa bir literatür bilgisi verilmeli, sonunda çalışmanın amacı kısaca belirtilmelidir.

Materyal ve Metot: Eğer çalışma deneysel ise kullanılan deneysel yöntemler detaylı ve açıklayıcı bir biçimde verilmelidir. Çalışmada kullanılan metot, başkaları tarafından tekrarlanabilecek şekilde açıklayıcı olmalıdır.

Bulgular: Bu bölümde elde edilen bulgular verilmeli ve yorum yapılmamalıdır.

Sonuç ve Tartışma: Sonuçlar mutlaka tartışılmalı fakat gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır. Sonuçların başka araştırmalarla benzerlik ve farklılıkları verilmeli, bunların muhtemel nedenleri tartışılmalıdır.

Öneriler(Seçimlik): Gerekli ise elde edilen sonuçların bilime katkısı ve önemi belirtilebilir.

Teşekkür(Seçimlik): gerekli görüldüğünde Teşekkür genellikle çalışmaya maddi destek sağlayan kurumlara veya kişilere veya çalışmayı yayına gönderilmeden önce inceleyip önerilerde bulunan uzmanlara yapılır. Mümkün olduğunca kısa olmalıdır.

Kaynaklar: Yayınlanmamış bilgiler kaynak olarak verilmemelidir. (Örnekler: Hazırlanmakta olan veya yayına gönderilen çalışmalar, yayınlanmamış bilgiler veya gözlemler, kişilerle görüşülerek elde edilen bilgiler, raporlar, ders notları, seminerler gibi). Ancak, tamamlanmış ve jüriden geçmiş tezler kaynak olarak verilebilir.

Kaynaklar 12 punto ve tek aralıklı sonra 6 nk olacak şekilde ve ikini satır ve sonrası soldan 1cm girintili olacak şekilde yazar soyadlarına göre sıralı yazılmalıdır.

APA 6 standartlarına uygun olarak verilmelidir. Türkçe ve yabancı kaynaklar birden fazla yazarlı ise son yazarın soyadından önce ‘ve/and' yazılmalıdır. Kaynaklara metin içinde numara verilmemeli ve aşağıdaki örneklerde olduğu gibi belirtilmelidir.

Ekler: Tüm ekler ayrı sayfalara yazılmalı ve Romen rakamları ile numaralandırılmalıdır.

Kaynakların yazımı
Makale:

Yazarın Soyadı, adının baş harf(ler)i. Yıl. “Çalışmanın başlığı”, derginin adı (italik), cilt numarası(varsa sayısı), sayfa numarası.

Şahin, S. 2008. “Su Arıtma Teknolojisindeki Kolloidlerin Kararlılık Esasları”, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 1(2), 133-154.

Kitap:

Yazarın Soyadı, Adının Baş Harf(ler)i. (Basım Yılı). “kitabın adı varsa baskı sayısı”, (varsa çeviri editör(ler)i),  basımevi(italik), Yayınlandığı yer, varsa cilt numarası, sayfa aralığı.

McAdams, W. H. (1942). “Heat Transmission 2nd ed.”, Mc Graw Hill, New York, 278-292.

Kitapta Bölüm:

Bölüm yazarın soyadı, adının baş harf(ler)i, (basım yılı). “Bölüm Başlığı”, kitabın adı varsa baskı sayısı,  (varsa çeviri editör(ler)i),  basımevi(italik), Yayınlandığı yer, varsa cilt numarası, sayfa aralığı.

Goto, S., Levec, J. and Smith, J. M. 1942. “Mass transfer in packed ebds with two-phase flow” , Heat Transmission 2nd ed., McGraw Hill, New York, 278-292.

Kongre ve Sempozyum:

Yazar(lar)ın soyadı, adının baş harfi. Yıl. “Çalışma başlığı”, kongre adı(italik), kongreyi düzenleyen kurum, yapıldığı yer, sayfa numarası.

Gürses, E., Yalçın, H., Uğur, K., “Anlamlı Öğrenme ve Verim, Dönüşümlülük ve Entropi Kavramlarının İlişkilendirilmesi”, V. Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi, Gazi Üniversitesi, Ankara, 97. 

Tez: 

Yazarın Soyadı, Adının baş harf(ler)i. Yıl “Tezin Adı”, Tezin Cinsi (Yüksek Lisans/Doktora), Tezin Sunulduğu Enstitü (italik), Sunulduğu yer, sayfa aralığı.

Okur, M. 2006 “Cebir paket programları vasıtasıyla izomorfizim kavramının öğretimi”, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, 10-15.

Anonim:

Anonim, (basım yılı). “yayının adı”, basıldığı yer, sayfa aralığı.

Anonim, (2005). “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik. T.C. Tarim ve Köyişleri Bakanlığı”, Resmi Gazete, 2.

Anonim kaynaklar, Kaynaklar bölümünde yıl sırasına göre verilir.

Patentler:

Kitchen, (1986). “Combustion Improver Fuel Additive”. US Patent No: 4, 585, 462. April 29.

İnternet:

Eğer bir bilgi herhangi bir internet sayfasından alınmış ise (internetten alınan ve dergilerde yayınlanan Çalışmalar hariç), kaynaklar bölümüne internet sitesinin ismi tam olarak yazılmalıdır.

Yazarın Soyadı, adının baş harf(ler)i. (Yıl). “Çalışmanın başlığı”, derginin adı (italik), varsa cilt numarası, varsa sayısı (parantez içerisinde), sayfa numarası.

İnternette yayımlanan dergi

Yazarın Soyadı, Adının baş harf(ler)i. (Derginin yayımlandığı Yıl). “Çalışma Başlığı”, Derginin adı (italik), cilt numarası(varsa sayı no), 
Erişim Adresi, 
Son erişim tarihi: Gün. Ay. Yıl

İnternet sayfası

Kurum/Kuruluş Adı. “Atıf yapılan bölüm/tablo/şekil başlığı”, 
Erişim adresi, 
Son erişim tarihi: Gün.Ay.Yıl

TUİK. “2004 Belediye Atık su İstatistikleri”, 
http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=416,
Son erişim tarihi: 01.01.2017

Robotics at Boston Dynamics, (2008),
http://www.bostondynamics.com/content/sec.php?section=robotics 
Son Erişim Tarihi: 21.10.2008 

Şayet internet sayfasının yazarı belli değil ise:

Anonim 2008. http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/icerik.asp?efl=uretim/organiktarim/organik_tarim.htm&curdir=\uretim\organiktarim&fl=istatistikler/organikistatistik.html

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ile “Committee on Publication Ethics” (COPE) tarafından yayınlanan ilkeleri dikkate almaktadır. Bu bağlamda yazarların, hakemlerin ve editörlerin yerine getirmeleri önem arz eden hususlar aşağıda belirtilmiştir.

A. Yazarlar:
1. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, değerlendirilmek üzere dergiye iletilen tüm çalışmaları sadece DergiPark tarafından sunulan sistem ile kabul etmektedir. Posta, faks, e-posta veya diğer yollar ile iletilmeye çalışılan çalışmalar değerlendirilmeye alınmamaktadır.

2. Yazarlar, çalışmalarını Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’nin internet sitesinde ilan edilmiş olan formata uygun şekilde hazırlamak ve istenilen tüm belgeleri (Telif Hakkı Devir Formu, Etik Kurul Onay Belgesi vs.) dergiye sunmakla yükümlüdürler. Yazar isimleri, kurum bilgileri, iletişim adresleri ve ORCID bilgileri eksiksiz ve doğru verilmeli, bu bilgilerde bir değişiklik olması durumunda en kısa sürede dergi yetkilileri ile iletişime geçilmelidir.

3. Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı tüm eylemlerden kaçınılması ile etik ilkelere uyulması konularında ortaya çıkabilecek tüm sorumluluk yazarlara aittir. İntihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık, destek alınan kurum ve kuruluşların katkılarının belirtilmemesi, henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez çalışmalarının sahiplerinin izni olmadan kullanılması, anket vb. çalışmaların katılımcıların açık rızası alınmadan kullanılması, araştırma ve deneylerde çalışmalara başlanmadan önce alınmış olması gereken izinlerin alınmadan çalışmanın yapılmış olması ve diğer tüm ihlallerden yazarlar sorumludurlar.

4. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne değerlendirilmek üzere iletilen çalışmalarının özgün olması beklenmektedir.

5. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne değerlendirilmek üzere iletilen çalışmalarda kullanılan tüm kaynakların eksiksiz ve doğru biçimde, dersinin internet sitesinde ilan edilen örnek makale dosyasında belirtilen kurallara riayet edilerek kaynak olarak gösterilmiş olması gerekmektedir.

6. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne değerlendirilmek üzere iletilen çalışmaların, değerlendirilmek üzere aynı anda başka bir dergiye daha gönderilmemesi veya başka bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilen çalışmanın aynı anda Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Yazarlar, çalışmalarını Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne değerlendirilmek üzere gönderdiklerinde bu durumu kabul etmiş olurlar.

7. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi editör kurulu üyelerinin veya çalışmayı değerlendiren hakemlerin gerekli görmesi durumunda yazarlar çalışmalarının ham verilerini sunmakla yükümlüdürler.

8. Yazarlar, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne değerlendirilmek üzere gönderdikleri çalışmalarında varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek tüm durumları ve ilişkileri açıkça beyan etmelidirler.

9. Yazarlar, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne değerlendirilmek üzere gönderdikleri çalışmalarında varsa verilerin tüm kullanım haklarına, araştırma/analiz/ölçme/anket/değerlendirme/saha çalışması/klinik çalışma vb. diğer konularda ise gerekli izinlere sahip olduklarını gösteren belgelere sahip olmalıdırlar ve istenildiğinde dergiye sunmalıdırlar.

10. Yazarlar, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne değerlendirilmek üzere gönderdikleri çalışmaları ile ilgili süreçleri DergiPark sistemi üzerinden takip edebilirler. Çalışmalarının durumu ile ilgili olarak, editörler kurulu üyelerini e-posta, telefon ve/veya diğer iletişim kanalları ile rahatsız etmeleri durumunda çalışmalarının değerlendirme süreçleri durdurularak sonlandırılabilir.

B. Hakemler:
1. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne değerlendirilmek üzere iletilen çalışmaların bilimsel içeriğinin, bilimsel düzeninin, derginin ilke ve standartlarına uygunluğunun, kamuoyu ve bilim camiasının erişimine sunulacak şekilde yayınlanmaya uygun olup olmadığının denetimi hakemler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu hususlar ile etik ilkeler dikkate alınarak hakemlik davetinin kabul/red edilmesi gerekmektedir.

2. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne hakemlik davetleri ve tüm süreçler sadece DergiPark tarafından sunulan sistem ile yapılmaktadır. Hakemlerin; değerlendirmek üzere davet edildikleri çalışmalar ile ilgili olarak editör, yazar vb. üçüncü şahıslara telefon, e-posta, faks vb. diğer yollar ile ulaşmaları veya iletişime geçmeye çalışmaları durumunda hakemlikleri geçersiz sayılabilir. Bu bağlamda; hakemlerin, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi tarafından sağlanmış olan “Makale Değerlendirme Formu” ile değerlendirdikleri çalışmalar ile ilgili olan görüş ve önerilerini editörlere iletmeleri gerekmektedir.

3. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların isimleri yazarlara bildirilmemektedir.

4. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların, sadece vakit ayırabilecekleri ve değerlendirme yapmak için konu ile ilgili uzmanlık alanına giren çalışmaları incelemeyi kabul etmesi gerekmektedir.

5. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların, değerlendirmelerini tarafsızlık ve gizlilik içerisinde; dürüst, adil ve nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmaları beklenmektedir. Cinsiyet, milliyet, siyasal görüş, dini inanış ve ticari kaygılar gibi faktörlerin değerlendirmeye etki etmelerine izin vermemelidirler.

6. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların, hakemlik sürecinin bir çaba gerektirdiğini ve yeterli zaman ayırarak yapılması gerektiğini bilerek, değerlendirmelerini derginin internet sitesinde hakemlere yönelik alanda belirtilen süre içerisinde tamamlamaları beklenmektedir.

7. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların, değerlendirmeleri istenilen çalışmanın yazarları ile her hangi bir çıkar çatışması içerisinde olmaları durumunda, bunu en hızlı şekilde alan editörü veya dergi editörüne iletilmeleri gerekmektedir.

8. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların, değerlendirmeleri istenilen çalışma hakkındaki görüşlerini iletecekleri “Makale Değerlendirme Formu”nda ilgili alanları hassasiyetle tamamlamaları, editöre ve yazarlara iletilecek alanları dikkatle doldurmaları gerekmektedir. Değerlendirmelerinde yapıcı ve nazik bir dil ve tutum kullanmaları, eleştiri ve önerilerini akademik etiğe uygun bir şekilde iletmeleri beklenmektedir. Aşağılayıcı, düşmanlık, hakaret, küçümseyici ve/veya benzeri kişisel yorumlar içeren ifadelerden kaçınılmalıdır.

9. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların, değerlendirmeleri istenilen çalışma hakkındaki görüşlerini iletecekleri “Makale Değerlendirme Formu”nda kararlarının gerekçesini net ve açıklayıcı şekilde ifade etmelidirler. Özensiz ve baştan savma değerlendirmelerin, yeniden hakemlik süreci gerektirdiğini unutmayarak sürece dahil olan tüm tarafların zamanını boşa harcayacak tutumlardan kaçınmalıdırlar.

10. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne hakem olarak davet edilen araştırmacılar ve/veya uzmanların, değerlendirdikleri çalışma hakkında görüşleri ne olursa olsun süreç esnasında ve sonrasında fikirlerini gizli tutmaları gerekmektedir.

C. Editörler / Alan Editörleri:
1. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne iletilen çalışmaların değerlendirme süreçleri ve değerlendirme politikası, derginin internet sitesinde belirtilmiştir. Bu bağlamda bir çalışmanın değerlendirilmesi için atanmış editör/alan editörleri bu açıklamaları benimseyerek hareket etmelidirler.

2. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne iletilen çalışmalar, benzerlik ve yazım kontrolleri yapıldıktan sonra alan editörüne iletilmektedir. Çalışmalar ilgili alan editörüne, dergi editörü tarafından atanmakta ve bu aşamaya kadar akademik bir değerlendirme yapılmamaktadır. Bu süreçte rol alan tüm katılımcılar, çalışmalar ile ilgili bilgilerin gizliliği hususunda gereken hassasiyette hareket etmelidirler.

3. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne iletilen bir çalışma ile ilgili olarak editör/alan editörleri; çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlamak için gerekenleri yapmakla yükümlüdürler.

4. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne iletilen bir çalışma ile ilgili olarak editör/alan editörleri; yazarların cinsiyet, milliyet, siyasal görüş, dini inanış, kurum, makam, mevki ve/veya herhangi bir çıkar ilişkisinin (akademik, ticari, siyasi, sosyal vb.) değerlendirmeye etki etmelerine izin vermemelidirler.

5. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne iletilen bir çalışma ile ilgili olarak editör/alan editörleri; her hangi bir çalışmanın değeri, özgünlüğü, derginin odak ve kapsamına uygunluğu, bilimsel katkısı, akademik seviyesi, benzerlik oranı, yazım kurallarına uygunluğu vb. gibi faktörleri göz önüne alarak kabul veya red edilmesine karar verme hakkına sahiptirler.

6. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne iletilen bir çalışma ile ilgili olarak editör/alan editörlerinin; bir çalışmanın değerlendirilmesi amacı ile ilgili çalışmanın tarafsız, objektif ve efektif olarak değerlendirilmesini sağlayabilecek en az iki (2) hakem ataması yapmaları gerekmektedir.

7. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne iletilen bir çalışma ile ilgili olarak kabul/red kararı alan editörü tarafından hakem görüşleri dikkate alınarak verilir ve editöre iletilir. Ancak; dergi editörü, hakemlerin görüş ve önerileri ile yazarların değerlendirme sürecindeki cevaplarını göz önüne alarak kabul/red kararını gerekçelendirerek değiştirme hakkına sahiptir.

8. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne iletilen bir çalışma ile ilgili olarak editör/alan editörleri; çalışmanın içeriğini, hakemler ve editörler kurulu üyeleri dışında üçüncü şahıslarla hukuki olarak zorunlu durumlar haricinde gizli tutmalıdırlar.

Değerlendirilmek üzere dergimize gönderilen makalelerin hiçbirinden herhangi bir başvuru, değerlendirme ve/veya yayın ücreti alınmamaktadır.