Cilt: 10 Sayı: 1, 15.03.2023

Yıl: 2023

Makaleler

        Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ESOGUIFD), 2014 yılından itibaren yılda iki kez yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Dergimiz, İslami ilimler, felsefe ve İslam tarihi başta olmak üzere sosyal bilimler alanına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Dergimizde, alanında özgün araştırma ve tercüme makale, kitap kritiği ve çeşitli tanıtım yazıları yayımlanmaktadır.

Dergimizin yayım dili Türkçe olmakla beraber Arapça, İngilizce gibi diğer dünya dillerinde de yayım yapılmaktadır. Dergimize gönderilen makaleler, ilk olarak editör tarafından dergi yayın politikası ve şekil şartlarına uygunluk ve intihal açısından incelenmektedir. Yayın formatına uygun görülen çalışmalar çift taraflı kör hakemlik uygulamasına tâbi tutulmaktadır. Hakemlik süreci tamamlanan ve hakemlerden yayım onayı alan makaleler 750 kelimelik geniletilmiş özet ile beraber yayımlanmaktadır. Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerden ve yayınlanan makalelere internet üzerinden erişim için herhangi bir ücret talep edilmez.

        Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 15 Mart ve 15 Eylül tarihlerinde olmak üzere yılda iki kez matbu ve online olarak yayımlanır. 15 Mart tarihli sayı için 01 Ekim - 01 Aralık; 15 Eylül tarihli sayı için ise 01 Nisan - 01 Haziran tarihleri arasında yazı kabul edilir. Derginin yayın tarihi geldiğinde hakemleme veya editöryal inceleme süreçleri tamamlanmamış olan çalışmalar bir sonraki sayıya tehir edilir.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 19/01/2019 tarihinde yapılan İlahiyat Alan Dergileri Editörler Çalıştayı II'de alınan kararları benimsemektedir.

        Dergimizde aşağıdaki alanlarda üretilen akademik makaleler yayınlanır. 

Temel İslam Bilimleri

Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı

Felsefe ve Din Bilimleri

İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Mantık

İslam Tarihi ve Sanatları

İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi,  Türk-İslam Edebiyatı, Dini Musiki

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Eğitimi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’nde yayımlanmak üzere gönderilen yazıların şu hususlara göre hazırlanması gerekmektedir.

1. Doktora öğrencileri, tek yazar olarak; yüksek lisans öğrencileri ise danışmanları ile birlikte  (ilk yazar öğrenci - ikinci yazar danışman öğretim üyesi) kaleme aldıkları çalışmaları dergiye gönderebilirler.

2. Kitap değerlendirmesi türünde, yalnızca doktora derecesine sahip uzmanlarca hazırlanan çalışmalar incelemeye alınır.

3. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 15 Mart ve 15 Eylül tarihlerinde olmak üzere yılda iki kez matbu ve online olarak yayımlanır. 15 Mart tarihli sayı için 01 Ekim- 01 Aralık; 15 Eylül tarihli sayı için ise 01 Nisan - 01 Haziran tarihleri arasında yazı kabul edilir.

4. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’ne gönderilen çalışmanın ilk sayfasında İSNAD Atıf Sistemi’ne uygun şekilde yazarın isim, kurum, ORCID ve cep telefonu bilgisi yazılı olmalıdır.

5. Makale ve çeviri türündeki çalışmalar için kelime üst sınırı 7.500, diğer yayın türleri için ise 1.500’dür. 

6. Çeviri makalelerin yayıncısından alınan izin yazısı/maili başvuruya eklenmelidir.

7. Başvuru esnasında 100-150 kelimelik Türkçe öz, İngilizce abstract ve en az 5’er adet Türkçe ve İngilizce anahtar kavram yazılmalıdır. İlk anahtar kavram ilgili bilim dalı olmalıdır. Hakemden geçen makaleler için ayrıca en az 750 kelimelik İngilizce genişletilmiş özet talep edilir. (Arapça ve İngilizce makaleler için kelime sayısı değil sayfa sayısı esas alınır. Belirtilen dillerdeki çalışmaların 30 sayfayı aşmaması gereklidir.)

8. Çalışmalar, bağlantıdaki makale şablonuna uygun olarak yazılmalıdır.

9. Çalışmalardaki atıf ve kaynakça yazımında, İSNAD Atıf Sistemi kullanılmalıdır: www.isnadsistemi.org

10. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi ticari kullanım hariç olmak üzere anında açık erişimdir.

11. Dergiye gönderilmek üzere gönderilen çalışmalar lisansüstü tezlerden üretilmiş ise gönderim esnasında belirtilmelidir. Aksi takdirde oluşabilecek intihal durumlarından dergimiz sorumluluk kabul etmemektedir.

12. Gönderilen makalenin dilinin Arapça olması durumunda çalışma Traditional Arabic yazı fontu ve 14 punto ile düzenlenmeli, dipnot ise 12 punto olmalıdır.

13. Dergiye gönderilen ve yayına kabul edilen çalışmaların telif hakkı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’ne devredilmiş sayılır. Yayımlanan yazıların ilmî, fikrî ve edebî sorumluluğu yazarlarına aittir.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, ilmî bir çalışmanın oluşturulma ve yayınlanma süreçlerinde yazar, okuyucu, araştırmacı, dergi editörü, hakem ve yayımcı kuruluşların da sorumlu oldukları bazı etik kuralların dikkate alınmasını istemektedir. Bu kurallar sırasıyla şöyledir:



Yazarlar:

1. Gönderilen yazılar özgün ve bilimsel nitelikte olmalıdır.

2. Gönderilen yazılar akademik alanlara katkı sağlayacak özellikte olmalıdır, bu konudaki sorumluluk yazara aittir.

3. Gönderilen yazıların dergi tarafından intihal taraması yapılacağından yazarların bu hususta oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir.

4. Gönderilen yazının daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve aynı anda başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır.

5. Çalışmada akademik katkısı olmayan kişiler ilave yazar olarak gösterilmemelidir.

6. Yazıların atıf ve kaynakçası eksiksiz olmalıdır.

7. Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nun Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesini dikkate almalıdır.



Hakemler:

1. Hakemler, yazıları inceleme ve değerlendirme sürecinin öncesinde ve sonrasında gizlilik ilkesine dikkat etmelidirler.

2. Hakemler değerlendirmeyi tarafsız ve eleştirel bir şekilde yapmalıdır.

3. Hakemler değerlendirmede bulunurken sadece yazıların akademik yönden doğruluğunu dikkate almalı, yazıda ortaya koyulan düşüncenin kendisine uygun olup olmamasına bakmamalıdır.

4. Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.

5. Hakem, raporları hazırlarken hakaret, küçümseme, şahsı hedef alan, itham içeren ifadelerden kaçınmalı, sadece metni esas alarak objektif ve ölçülü ifadeler kullanmalıdır.

6. Hakemler, değerlendirme raporlarında net ifadeler kullanmalı, olumlu ya da olumsuz neticeyi gerekçeleriyle beraber ifade etmelidir.

7. Hakemler, yazı hakkında olumsuz kanıya vardıkları ya da yazıya düzeltme verdikleri takdirde muhakkak “alternatif öneriler” sunmalıdırlar.

8. Hakemler, kendilerine tanınan süre içerisinde makaleleri değerlendirmeli, aksi bir durumda değerlendirme yapamayacaklarını, makul bir süre içerisinde dergiye bildirmelidirler.

9. Hakemlerden birisinin olumlu diğerinin olumsuz değerlendirmesi durumunda, karar editöre aittir.



Editörler:

1. Editörler bir makaleyi kabul ya da ret konusunda tüm sorumluluk ve yetkiye sahiptir.

2. Editörler, kabul ya da reddedilen makaleler ile herhangi bir çıkar çatışması içinde olmamalıdır.

3. Hakemlerin ve yazarların isimlerinin karşılıklı olarak gizli tutulması editörlerin sorumluluğudur.

4. Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal taraması yapılması editörün sorumluluğundadır.

5. Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayınlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin görevidir.

6. Editörler dergiye makale kabul ederken akademik kaygı ve ölçütleri öncelemelidir.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'ne yayınlanmak üzere gönderilen makalelerden değerlendirme ve yayınlanma amacıyla ve yayınlanan makalelere internet üzerinden erişmek amacıyla herhangi bir ücret talep edilmez.

Creative Commons Lisansı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ESOGUIFD) Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.