Güncel Sayı

Cilt: 34 Sayı: 1, 29.02.2024

Yıl: 2024

Original Article

Review

Letter to the Editor

AMAÇ ve KAPSAM

Yayın İçeriği

Genel Tıp Dergisi orijinal bilimsel yayınları içerir. Editöryal çalışmalar hariç yayımlanan tüm makaleler çift taraflı kör akran değerlendirmesi sürecine tabidir.

Amaç ve Kapsam

Derginin amacı, bilimsel öneme sahip yüksek kaliteli yayınlar yayınlayarak bilime katkıda bulunmaktır. Bu amaçla, sağlık bilimlerinde temel veya genişletilmiş klinik deneyimle ilgili tüm alanlarda özgün araştırma makaleleri, derlemeler, olgu sunumları ve editöre mektuplar yayınlanır. Genel Tıp Dergisi Tıp ve tüm alanlarında makaleler yayınlamayı amaçlayan, bağımsız, çift kör hakemli, açık erişimli ve çevrimiçi yayın yapan bir dergidir. Makaleler, daha önce yayınlanmamış veya başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş orijinal verileri açıklamalıdır. Genel Tıp Dergisi gönderim kurallarına ve dergi kapsamına uygun görülen yazılar alanında uzman en az iki hakeme bilimsel değerlendirme için gönderilir. Uygunluğunu tartışan Genel Tıp Dergisi Editör Kurulu üyeleri, daha sonra her bir gönderiye ilişkin hakemlerin yorumlarını dikkate alır. Gönderilen tüm yazılar için nihai karar Baş Editör'e aittir. Genel Tıp Dergisi’nin Yayın Kurulu, International Council of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME) ve Committee on Publication Ethics (COPE) kriterlerine uymayı taahhüt eder.

Konu Kategorisi: Sağlık Bilimleri
Bilim Alanı: TIP
Anahtar Kelimeler: TIP

Yayın Dili

Tam Metin Yayın Dili:
• Birincil Dil: İngilizce
• İkincil Dil: Türkçe
İngilizce ve Latin Alfabesiyle Yazılan İçerik:
• Makale Başlığı: İngilizce & Türkçe
• Yazar Adı: Türkçe (Latin Alfabesinde)
• Yazar Adresi: İngilizce (Latin Alfabesinde)
• Anahtar Kelimeler: İngilizce & Türkçe
• Kaynakça: İngilizce & Türkçe (Latin Alfabesinde)
Tam Metin: İngilizce (Latin Alfabesinde)

Makale Başvuruları

Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.

Okur Kitlesi

Hedef okuyucu kitlesi; sağlığın her alanı ile meslek mensupları, uzmanlar, araştırmacılar, uzmanlık ve doktora öğrencileri yanı sıra bu alanla ilgili öğrencileridir. Sürekli mesleki gelişim ve araştırma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedefler.

Ücret Politikası

Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz. Genel Tıp Dergisi yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam da kabul etmemektedir. Genel Tıp Dergisinin tüm giderleri Selçuk Üniversitesi Yayınevi tarafından karşılanmaktadır.

Telif Hakkı

Genel Tıp Dergisinde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. Yazarlar gönderdikleri fikri eserin, Genel Tıp Dergisi tarafından Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.

Makalelerin Özgünlüğü

Genel Tıp Dergisi daha önce başka bir yerde yayımlanan çalışmaları kabul etmez.

Sorumlu Editör: İnci KARA, Prof. Dr.
Adres: Alaeddin Keykubat Campus, Selcuklu, Konya-TURKIYE
Yayıncı: Selçuk Üniversitesi Yayınları
Telefon: + 90 332 224 43 19
E-Posta: geneltip@selcuk.edu.tr


YAZIM İLKELERİ
Genel Tıp Dergisi'ne (GTD) gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. GTD, alandaki çok çeşitli konularda makaleler yayınlayan uluslararası, kar amacı gütmeyen, Açık Erişim (AE) bir dergidir. YAZIM DİLİ İNGİLİZCEDİR. DERGİMİZ; TIP VE SAĞLIK BİLİMLERİ ALANINDA ORJİNAL MAKALE, DAVETLİ DERLEME, EDİTÖRE MEKTUP VE OLGU SUNUMU TÜRÜNDE ÇALIŞMALARI KABUL ETMEKTEDİR.
Lütfen göndermeden önce telif hakkıyla ilgili bölüm de dahil olmak üzere tüm Yazar Yönergelerini dikkatlice okuyun. Hızlı akran değerlendirmesi ve yayımı sağlamak için, aşağıdaki talimatlara uymayan makaleler, akran değerlendirmesine tabi tutulmadan önce teknik revizyon için ilgili yazara iade edilecektir.
Bu dergi, International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE). https://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf tarafından formüle edilen Tıp Dergilerinde Akademik Çalışmaların Yürütülmesi, Raporlanması, Düzenlenmesi ve Yayınlanmasına ilişkin Önerilere uymasını önerir. https://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf Çalışmayı gönderen/ilgili yazar, geçerli ve kalıcı bir e-posta adresi sağlamaktan sorumludur ve redaksiyon prosedürünü geciktirmemek için e-postayı düzenli olarak kontrol etmelidir.

MAKALE GÖNDERİM İLKELERİ
Gönderimin, içeriğin bilimsel bir toplantı veya sempozyumun bildiri kitaplarında kısa bir özet dışında başka bir yerde yayınlanmadığından veya yayınlanmak üzere gönderilmediğinden emin olun. Başvurunuzu Kılavuza uygun olarak hazırladıktan sonra, makaleler çevrimiçi olarak https://dergipark.org.tr/tr/journal/3567/submission/step/manuscript/new adresinden gönderilmelidir.
Başvurularda çalışmanın sorumlu yazarının hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili tüm yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen e-posta ile sorumlu yazara iletilir.

YAZIM KURALLARI
A-BAŞLIK SAYFASI

1.Tüm gönderilerle birlikte ayrı bir başlık sayfası sunulmalı ve bu sayfa şunları içermelidir (Başlık kısa ve bilgilendirici olmalı, içerikle ilgili önemli anahtar kelimeleri içermelidir. Başlık kısaltmalar içermemelidir): Türkçe ve İngilizce başlık, kısa başlık, tüm yazarların ad-soyad, nitelikleri (akademik derece), bağlı olduğu kurum, kurum adresleri, e-posta, ROR ID ve *Orcid ID .
2.Sorumlu yazarın adı, adresi, e-posta adresi ve telefon numarası başlık sayfasında ayrı ayrı açıkça belirtilmelidir.
3.Dergi, çift-kör hakemlik politikası uygular, bu nedenle lütfen kimlik bilgilerinin yalnızca başlık sayfası dosyasına dahil edildiğinden ve 'Ana Metin' dosyasının anonimleştirildiğinden emin olun.
4.Makale dosyasını yüklerken, çift-kör hakemlik süreci nedeniyle yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir öğe (YAZAR ADI VE KURUM GİBİ) içermediğinden emin olun.
5.Yüklenmesi Gereken Dosyalar:

A. TAM METIN DOSYASI
B. BAŞLIK SAYFASI
C. ETİK KURUL DOSYASI
D. TABLO VE ŞEKİLLER
E. TELİF HAKKI BİLDİRİM METNİ
F. ÖN YAZI

6. Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işlenir . Yazarların makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekmektedir.
7. ÇIKAR ÇATIŞMASI VE FİNANS bilgileri yer almalıdır.

B-ANA METİN
1.Özgün yazılar şu şekilde bölümlere ayrılmalıdır: TR ve ENG özet, Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Tartışma.
2.Makaleyi bir Microsoft Word dosyası olarak gönderin; 12 punto yazı tipi kullanılarak (Times New Roman); 1,5 aralık; ve altını çizmek yerine italik kullanır. MAKALE BİÇİMİ WORD OLMALIDIR. DOK. DOCX.
3.Sayfalar numaralandırılmalı ancak başka herhangi bir otomatik özellik (son notlar, üst bilgiler veya alt bilgiler gibi) veya bir yazının çeşitli taslaklarındaki değişiklikleri izlemek için herhangi bir mekanizma kullanılmamalıdır.
4. Birden ona kadar olan sayılar, ölçü birimi olarak kullanılmadıkça metin içinde kelime olarak yazılmalıdır; tablo ve şekillerde tüm sayılar rakam olarak yazılmalıdır.
5.Cümleyi başlatan tüm sayılar rakamla değil, yazıyla yazılmalıdır.
6.Kağıt içinde bölüm ve alt-bölüm başlıkları koyu olarak yazılmalıdır.
7.Kâğıt metninde tırnak veya girinti kullanmayın.
8.Yazı açık, basit ve doğrudan olmalıdır.
9.Tüm tablolar, kaynakçadan sonra makalenin sonunda yer alır.
10.TABLODA KULLANILAN KISALTMALAR TABLO ALTINDA AÇIKLANMALIDIR.
11.TABLO VE ŞEKİL BAŞLIKLARI, KAYNAKLARIN SONUNA TABLO VEYA ŞEKİL AÇIĞI OLARAK EKLENMELİDİR.
12.Fotoğraflar ve resimler ayrı JPG, JPEG veya TIFF dosyaları olarak (en az 300 dpi çözünürlükte) sunulur.
13.3-5 BU ÇALIŞMA SONUCU ELDE EDİLEN EN ÖNEMLİ BİLGİLER, MADDELERDE BELİRTİLMELİDİR.
14.YAZARLARIN ÇALIŞMAYA KATKILARI MAKALE SONUNDA ANA METİNE EKLENMESİ GEREKMEKTEDİR.
15.TEŞEKKÜRLER KAYNAKLARDAN ÖNCE OLMALIDIR.

C-ÖZET & ANAHTAR KELİMELER
1.GTD, tüm orijinal makaleler için yapılandırılmış özetler gerektirir.
2.Uygun yerlerde aşağıdaki başlıklar kullanılmalıdır: Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular ve Sonuç.
3.Lütfen özetin çalışmanın amacına cevap verdiğinden ve toplam kelime sayısının 300'ü geçmediğinden emin olun.
4.Tıbbi Konu Başlıklarından (MeSH) 4-8 anahtar kelime veya terim listesi https://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html indekslemeye uygun terimler özet sayfasının alt kısmına yazılmalıdır.

D-REFERANSLAR
1.Makaleler GENEL TIP DERGİSİ Atıf Sistemine göre hazırlanmalıdır.
2.Kaynaklar metinde ilk geçtiği sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
3.Metin içindeki atıfları parantez içinde Arap rakamları ile şu şekilde belirtiniz: "Kara (5) ile gösterildiği gibi":... iki yazarlı ise; "Yılmaz & Ulusoy (6)";... ikiden fazla yazarlı ise; "Türk-Dağı ve diğerleri (7)".
4.İki veya daha fazla kaynağa aynı anda atıf yapılırken her biri için virgülle ayrılmış bir sayı yazılır, örneğin (1, 2) veya (6, 12) 5.Ardışık olarak numaralandırılan ikiden fazla kaynağa atıf yapılırken kısa çizgi yerine kısa çizgi kullanılır. virgül, örneğin (3-5)
6.Belirli bir eserden birden fazla alıntı yapmanız gerekiyorsa, her alıntı için aynı referans numarasını kullanabilirsiniz. iki nokta üst üste ve noktalı virgülden önce.
7.Kaynakların stili Vancouver sistemine uygun olmalıdır ve dergi başlıklarının kısaltmaları için lütfen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals/ adresinde barındırılan Dergiler veritabanına başvurun
8.metinde atıfta bulunduğunuz kısa alıntının tüm ayrıntılarını verir ve makalenizin sonunda gösterilir.
9.Bir referans, yazarları, başlıkları, basımları, yayıncı ayrıntılarını ve dergi ayrıntılarını içerecektir Çalışmanın altı veya daha az yazarı varsa, hepsini listeleyin.
10.Altıdan fazla yazar varsa, ilk altı yazarı ve ardından et al.
11.Kaynakların stili Vancouver sistemine uygun olmalıdır ve dergi başlıklarının kısaltmaları için lütfen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals/ adresinde barındırılan Dergiler veritabanına başvurun.
12.Örnek referans listesiExample list of references

Brown RG, Robinson PJ. The level of depression in Parkinson's disease. Am J Psychiatry 1987; 149:122‐129

Meakin CJ, King DA, White J, Scott JM, Handley H, Griffiths A, et al. Screening for depression in the medically ill. J Nerv Ment Dis 1991; 12: 45‐53

Guy J. The view across the river: Harriette Colenso and the Zulu struggle against imperialism. Charlottesville, Virginia: University Press of Virginia; 2001.

Sparkes V. Function of the spine. In Everett T, Kell C, editors. Human movement: an introductory text. 6th ed. Edinburgh: Churchill Livingston Elsevier; 2010. p. 191‐ 209.

(GTD EndNote çıktı stili için TIKLAYINIZ)

SON KONTROL LİSTESİ
Aşağıdaki öğelerin mevcut olduğundan emin olun:
1. Yazar bilgisi eklendi.
• E-posta adresi
• Orcid numarası
• Tam adres
• Telefon numarası
2. Gerekli tüm dosyalar yüklendi.
• Makale metni
• Telif Hakkı Bildirim metni
3. "Yazım denetimi" ve "gramer denetimi" tamamlandı.
4. Kaynaklar bölümünde belirtilen tüm kaynaklar metin içinde alıntılanmıştır VE DERGİ YAZIM KURALLARINA UYGUNDUR.
5. Etik Kurul Onayı: Tüm yazılara etik kurul onay belgesi eşlik etmelidir.

İNTİHAL
İntihal genellikle bir başkasının araştırmasını veya çalışmasını kendinizinmiş gibi “geçirmek” olarak anlaşılır. DERGİMİZE GÖNDERİLEN TÜM MAKALELER BENZERLİK VE ANORMALLİK AÇISINDAN TARANACAK VE KAYNAKLAR BÖLÜMÜ DIŞINDA BENZERLİĞİ %30'DAN FAZLA OLAN ÇALIŞMALAR KABUL EDİLMEYECEKTİR.

*ORCID
Tüm yazarların açık araştırmacı ve katılımcı kimliğinin (ORCID) verilmesini öneririz. ORCID için yazarlar https://orcid.org/register adresinde bulunan ORCID web sitesine kayıt yaptırmalıdır. Kayıt, dünyadaki her araştırmacı için ücretsizdir.

REVİZYON
Yazarlar makale revizyon dosyalarını gönderirken ana metinde yaptıkları değişiklikleri renkli olarak işaretlemelidirler. Hakemlere verilen cevaplar ayrı bir Word dosyasında belirtilmelidir.

YAZAR KILAVUZU
YAZARLARIN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

YAZARLIK VE KATKI

Yazarlık, çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunan kişilerle sınırlandırılmalıdır. Tüm önemli katkıda bulunanlar ortak yazar olarak listelenmelidir. Çalışmaya dil düzenlemesi gibi küçük katkılar varsa, bunlar teşekkür bölümünde belirtilmelidir. İlgili yazar, tüm ortak yazarların nihai makaleyi görüp onayladığını ve yayınlanmak üzere göndermeyi kabul ettiğini sağlamalıdır. Yazarlardan, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları beklenir. Editör, yalnızca istisnai durumlarda makale gönderildikten sonra yazarları eklemeyi, silmeyi veya yeniden düzenlemeyi dikkate alacaktır. Tüm yazarlar bu tür ekleme, silme veya yeniden düzenlemeyi kabul etmelidir.

YAZAR DEĞİŞİKLİK İSTEKLERİ
Yazar listesine yazar adlarının eklenmesi, silinmesi veya yeniden düzenlenmesi ancak makale kabul edilmeden önce ve dergi Editörü tarafından onaylanması halinde yapılabilir.
Editör, böyle bir değişiklik talep edilmesi halinde sorumlu yazardan (a) yazar listesindeki değişikliğin gerekçesini ve (b) tüm yazarlardan değişikliği kabul ettiklerine dair yazılı onay (e-posta) ister. Editör, istisnai durumlarda, yalnızca makale kabul edildikten sonra yazarları eklemeyi, silmeyi veya yeniden düzenlemeyi düşünecektir.

MAKALE YAZIMI
Orijinal araştırma makalelerinin yazarları, konuyu otantik bir şekilde ve nesnel bir tartışma ile ele almalıdır. Makale, başkalarının çalışmayı tekrar etmesine izin verecek kadar yeterli ayrıntı ve referans içermelidir. Hileli veya bilerek yanlış ifadeler etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez.

ÖZGÜNLÜK
Yazar, makalenin orijinal olduğunu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığını ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini garanti etmelidir.

ORİJİNAL KAYNAK KULLANIMI VE ALINTI
Yazarlar, tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve başkalarının eserlerini veya sözlerini kullanmışlarsa, uygun şekilde alıntı yaptıklarından emin olmalıdırlar. Üçüncü kişilerle yapılan görüşmeler, yazışmalar veya tartışmalar gibi durumlarda özel olarak elde edilen bilgiler, kaynağın açık ve yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.

VERİ ERİŞİMİ VE SAKLAMA
Yazarlardan, editoryal inceleme için makalelerini destekleyen araştırma verilerini sağlamaları ve/veya derginin açık veri gereksinimlerine uymaları istenebilir. Yazarlar, mümkün olduğunda, bu tür verilere halkın erişimini sağlamaya ve bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul bir süre boyunca saklamaya hazırlıklı olmalıdır.

ÇOKLU VE EŞ ZAMANLI YAYIN
Bir yazar aynı araştırmayı içeren bir makaleyi birden fazla dergide yayınlamamalıdır. Aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye göndermek etik dışı bir davranıştır. Bir yazar, özet olarak yayınlanmamışsa, daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirilmek üzere göndermemelidir.

ANKET VE GÖRÜŞMEYE DAYALI ÇALIŞMALARIN YAYINLANMASI
Tüm disiplinlerde yapılan ve etik kurul izni gerektiren araştırmalar için (etik kurul onayı alınmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul onayı gerektiren araştırmalar için izne ilişkin bilgi (kurul adı, tarihi ve sayısı) numarası) makalenin yöntem bölümünde de yer almaktadır. İlk/son sayfalardan birinde olgu sunumlarında, aydınlatılmış onam formunun imzalandığına dair bilgi makalede yer almalıdır

ÇIKAR ÇATIŞMASI
Kişinin işiyle çatışabilecek, tarafsızlığı önemli ölçüde zedeleyebilecek veya herhangi bir kişi veya kuruluşa haksız bir avantaj sağlayabilecek herhangi bir mali veya diğer çıkar. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sırasında tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken potansiyel çıkar çatışmalarına örnek olarak istişareler, işe alımlar, hibeler verilebilir. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.

HATA RAPORLAMA
Bir yazar yayımladığı çalışmada önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde derhal dergiye haber vermelidir. Editör tarafından gerekli görüldüğü takdirde makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için işbirliği yapmak da yazarın yükümlülüğündedir. Editör veya yayıncı, yayınlanan bir makalenin hatalar içerdiğini üçüncü bir kişiden öğrenirse, editöre haber vermek de dahil olmak üzere editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğündedir.

GÖRÜNTÜ BÜTÜNLÜĞÜ
Bir görüntüyü iyileştirmek, karartmak, taşımak, kaldırmak veya belirli bir özellik eklemek kabul edilemez. Yazarlar, dergi tarafından uygulanan grafik resimler politikasına uymalıdır.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Yayın Etiği İlkeleri

Yayın Etiği, daha yüksek editoryal işleme standartları oluşturmak için yazarlar, hakemler ve yayıncılar adına dürüstlük konusunda ısrar eden bir öz-düzenleme mekanizması olarak tanımlanabilir. Yayın için etik standartlar, yüksek kaliteli bilimsel yayınları, halkın bilimsel bulgulara güvenini ve insanların fikirlerine itibar edilmesini sağlamak için mevcuttur.
• Dürüst araştırmacılar, intihal yapmaz.
• Kaynakları hatalı belirtmez.
• Çürütemeyecekleri itirazları gizlemezler.
• Karşıt görüşleri çarpıtmazlar.
• Verileri yok etmez veya gizlemezler.

Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekleyen ve hayata geçiren çalışmalardır. Bu noktada yayın sürecine dahil olan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uyması büyük önem taşımaktadır. Genel Tıp Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. Genel Tıp Dergisi Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir. Ayrıca Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da uymayı taahhüt eder.
Basın Kanunu (Ulusal Mevzuat)
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Ulusal Mevzuat)
Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (Ulusal Mevzuat)
Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (Uluslararası Kriterler)
Türkiye Editörler Çalıştayı Kararları (Ulusal Kriterler)

Tekrar Yayın

Tekrar yayın, aynı makalenin veya büyük ölçüde benzer makalelerin birden fazla dergide yayınlanmasıdır. Editör bu tür makaleyi incelemeden geri gönderir. Bundan sonra editör, tekrar yayına teşebbüs eden yazara belli bir süre ambargo uygulayabilir, yazarın daha önce yayın yaptığı dergide (belki de önceki makaleyi yayınlayan derginin editörü ile eşzamanlı duyuru olarak) kamuoyuna bu durumu açıklayabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte uygulayabilir.

Aynı çalışmanın birden fazla dergiye eşzamanlı olarak gönderilmesi

Yazarlar aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, olası eşzamanlı gönderimi öğrenirse, makaleyi alan diğer editör(ler)e danışma hakkını saklı tutar. Ayrıca editör, makaleyi incelemeden iade edebilir veya incelemeleri dikkate almadan reddedebilir veya bu kararı ilgili diğer editör(ler)le tartışarak alabilir ve yazarlardan belli bir süre makale başvurusu kabul etmemeye karar verebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol

Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmaktır.
Genel Tıp Dergisi gönderilen tüm makaleleri intihal engellemek için taramaktadır. İncelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını Turnitin & İthenticate, yazılımı kullanılarak kontrol edilir. Benzerlik oranın %20’den az olması beklenir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kuralların uymasıdır. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır.
İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Sahtecilik

Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermektir.
Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmektir.

Katılımcıların Kişisel Verilerinin Korunması

Genel Tıp Dergisi yasal olarak kamuya açık olmayan insan katılımcılarla ilgili kişisel veya hassas verileri veya materyalleri içeren tüm araştırmaların resmi etik incelemeye tabi olmasını şart koşar.
Araştırma Suistimali İddialarının Ele Alınması
Genel Tıp Dergisi, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine uyar. Genel Tıp Dergisi editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suiistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için tedbir alacaktır. Hiçbir durumda Genel Tıp Dergisi editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Genel Tıp Dergisi editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.

Etik İhlal Bildirimleri

Okurlar, Genel Tıp Dergisi.’nde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiklerinde ya da editoryal içerik ile ilgili (intihal, yinelenen makaleler vb.) herhangi bir şikâyetleri olduğunda geneltip@selcuk.edu.tr adresine e-posta göndererek bildirimde bulunabilir. Gelişmemiz için fırsat sağlayacağından başvuruları memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yaparız.

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi

Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını

Genel Tıp Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Özel Sayı Yayımlama Politikası

Dergimizde Yayın Kurulu'nun talebi üzerine yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir. Özel sayıda yer alması için gönderilen makaleler önce Editöryal ön incelemeye tabi tutulur. Sonra derginin yazım kurallarına uygunluk açısından incelenir ve intihali önlemek için benzerlik tarama yapılır. Bu aşamalardan sonra çift taraflı körleme modelinin kullanıladığı akran değerlendirmesi sürecine alınır.

Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü

Genel Tıp Dergisi'nin editörleri, gönderilen tüm yazıları gizli belgeler olarak ele alır; bu, yazarların izni olmadan bir yazı hakkındaki bilgileri kimseye ifşa etmeyecekleri anlamına gelir. Makale inceleme sürecinde şu kişiler makalelere erişebilir: Editörler, Hakemler, Yayın Kurulu Üyeleri. Bir yazıyla ilgili ayrıntıların yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebileceği tek durum, editörün ciddi araştırma suistimalinden şüphelenmesidir.

Bilimsel Suistimal İddiaları-Şüpheleri

Bilimsel suistimalin farklı tanımları vardır. Genel Tıp Dergisi büyük yayın etiği kurumları tarafından oluşturulan rehberliği takip ederken bu sorunları vaka bazında ele alıyoruz. Editör, etik ihlalden şüphelenirse veya bir ihlal iddiası olursa harekete geçmekle yükümlüdürler. Bu görev hem yayınlanmış hem de yayınlanmamış makaleleri kapsar. Editör, olası suistimallerle ilgili endişeleri dile getiren makaleleri basitçe reddetmemelidir. Etik olarak iddia edilen davaları takip etmekle yükümlüdür. Editör, uygun olduğunda COPE akış şemalarını izlemelidir. Editörler, öncelikle görevi kötüye kullandığından şüphelenilen kişilerden bir yanıt istemelidir. Yanıttan memnun kalmazlarsa, ilgili işverenlerden veya kurumdan araştırma yapmasını istemelidir. Editör, iddia edilen suistimalle ilgili uygun bir soruşturmanın yürütülmesini sağlamak için tüm makul çabayı göstermelidir; bu olmazsa, editör soruna bir çözüm bulmak için ısrar etmek için tüm makul girişimleri yapmalıdır. Bu zahmetli ama önemli bir görevdir.
Genel Tıp Dergisi, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine uyar. Genel Tıp Dergisi editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suiistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için tedbir alacaktır. Hiçbir durumda Genel Tıp Dergisi veya editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Genel Tıp Dergisi editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.
Hakemler, araştırma veya yayının suistimalinden şüphelendiklerinde durumu Editöre iletmelidir. Editör, COPE tavsiyelerine uyarak gerekli işlemleri yürütmekle görevlidir.

Genel Tıp Dergisi, aşağıdaki veya benzeri konularda suistimal iddialarıyla karşılaştığında COPE akış şemalarına uygulamayı taahhüt eder.
• Tekrar yayından şüphelenildiğinde yapılacaklar
• İntihalden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Uydurma verilerden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Yazarlık değişikliği taleplerinde yapılacaklar
• Açıklanmamış çıkar çatışması durumundan şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Haksız veya hediye yazarlıktan şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Bir yazıda etik probleminden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Etik ihlal şüphesi e-posta vb. ile doğrudan haber verildiğinde yapılacaklar
• Sosyal medya aracılığıyla etik ihlal şüphesi duyurulduğunda yapılacaklar

Şikayet Prosedürü

Bu prosedür, Genel Tıp Dergisi'nin veya yazı kadromuzun sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetler için geçerlidir. Şikayetler, iyileştirme için bir fırsat ve teşvik sağlayabilir ve hızlı, nazik ve yapıcı bir şekilde yanıt vermeyi amaçlıyoruz.
Şikâyet, Genel Tıp Dergisi'nin veya yazı işleri ekibimizin sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili olmalıdır. Şikayetler doğrudan geneltip@selcuk.edu.tr adresine e-posta ile gönderilmelidir ve gizli olarak ele alınacaktır. Editör, şikayetlere anında yanıt verir. Editör, şikayetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedürü takip eder.
Şikayetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenir ve çözülemezse şu süreçler izlenir:
• Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikayetçi, şikayetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilir.
• Şikayetçi hoşnut kalmazsa, şikayetler baş editöre iletilebilir.
• Mümkünse iki hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.
COPE, bilimsel dergilerin editörleri için bir uygulama kodu yayınlar. Bu editörler, dergiler ve yayıncılarla olan anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştıracaktır ancak yalnızca derginin kendi şikâyet prosedürleri tükendikten sonra buraya başvuru yapılabilir.

İtiraz Süreci

Editörler ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere dair ciddi itirazları memnuniyetle karşılıyoruz. Bilimsel içeriğini yanlış anladığımız için makalenizi reddettiğimizi düşünüyorsanız, lütfen geneltip@selcuk.edu.tr adresinden editör ekibimize bir itiraz mesajı gönderin. Bu aşamada makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye çalışmayın. İtiraz mektubunuzu okuduktan sonra itirazınızın haklı olduğunu anlarsak, sizi makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye davet edebiliriz. Böylece çalışmanız dış hakem sürecine tekrar gönderilir. Lütfen itiraz mektubuna mümkün olduğunca fazla ayrıntı ekleyin. Son olarak, her makale için yalnızca bir itirazı dikkate alabiliriz, bu yüzden lütfen itirazınızı net bir şekilde ortaya koymak için ayrıntılı şekilde mektubu yazmaya zaman ve çaba harcayın - bir şansınız var, bu yüzden onu iyi kullanın. Reddedilen makaleler üzerinde uzun süreli müzakerenin genellikle hem yazarlar hem de editörler için tatmin edici olmadığını gördük, bu nedenle aynı çalışma için birden fazla itirazı işleme almıyoruz.

Çıkar Çatışmaları

Çıkar çatışması, birincil bir çıkarla ilgili mesleki yargı, ikincil bir çıkardan (mali kazanç veya kişisel rekabet gibi) etkilenebildiğinde ortaya çıkar. Bir makaleyi nasıl ele alacağımıza dair en iyi kararı verebilmek için yazarların rekabet halindeki çıkarlarını bilmemiz gerektiğine ve makaleyi yayınlarsak okuyucuların da bunları bilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler yer alır. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.
Genel Tıp Dergisi’nin tarafsız incelemeyi sağlamak için editörlerden, çalışanlardan veya yayın kurulu üyelerinden gelen gönderileri ele almak için belirlenmiş bir süreci vardır. Bu tür gönderiler öncelikle başka dergilere yönlendirilir. Bunun mümkün olmaması halinde gönderinin sahibinin dergideki görevi askıya alınır. Bu gönderiler çift taraflı körleme sürecinde incelenir.
Editör, kendisinin veya aile üyeleri tarafından yazılmış makalelerle ilgili kararlarda yer almamalıdır. Ayrıca, böyle bir çalışma, derginin tüm olağan prosedürlerine tabi olmalıdır. Editör, yazarlar ve hakemler tarafından olası çıkar çatışmalarının ifşa edilmesiyle ilgili ICMJE yönergelerini uygulamalıdır.

Araştırma Etiği İlkeleri

Genel Tıp Dergisi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
• Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
• Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
• Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
• İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

Genel Tıp Dergisinin tüm giderleri Selçuk Üniversitesi Yayınları tarafından karşılanmaktadır. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz. Genel Tıp Dergisi yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam da kabul etmemektedir.