In this
research, production of novel beverages from the infusion of dried rooibos
leaves was planned and evaluation of physicochemical properties, total
phenolics, antioxidant capacity, and the bioaccessibility of the products were
aimed. For this purpose, 1% extract of rooibos (RE), citric and ascorbic acids,
natural lemon flavor were added all types of beverages.
Additionally, sucrose, natural sweetener agave and aspartame and acesulfame–K
were respectively added to the beverages coded as RS, RA and RSW.
Mixtures were plate filtered, filled
into 200 mL glass bottles and pasteurized at 98 °C for 15 min. Total phenolic content and antioxidant capacity with FRAP,
CUPRAC and DPPH assays were determined both in beverages and the rooibos extract.
An in vitro model simulating
gastrointestinal (GI) digestion system was also adapted to assess the
bioaccessibility of phenolics and antioxidant capacities. Total phenolics were
determined more bioaccessible in RS (405.02±4.57 mg GAE/100 mL) while
the highest bioaccessibilities of antioxidant capacity was
obtained from RA with CUPRAC (7.19%) and FRAP (1.82%) resulting with the
highest functionality.
Rooibos herbal tea beverage bioaccessibility antioxidant capacity
Bu çalışmada kurutulmuş rooibos yapraklarının
infüzyonu ile hazırlanan ekstrakttan yeni içecek çeşitlerinin üretilmesi
planlanmış ve elde edilen ürünlerin fizikokimyasal bileşimlerinin yanı sıra, toplam
fenolik madde miktarı ve antioksidan kapasiteleri ile fenolik madde ve antioksidanların
biyoalınabilirliğinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu amaçla içerisinde %1
rooibos ekstraktı (RE) bulunan içeceklerin her birine, sitrik asit, askorbik
asit ve doğal limon aroması eklenmiştir. Ayrıca içecek çeşidine özgü olarak RS
kodlu içeceğe şeker, RA kodlu içeceğe doğal tatlandırıcı olarak agave şurubu,
RSW kodlu içeceğe ise aspartam ve asesülfam-K ilavesi yapılmıştır. Karışımlar
plakalı filtreden geçirilerek, 200 mL’lik cam şişelere doldurulmuş, taç kapakla
kapatılmış ve ardından 98°C’de 15 dk pastörize
edilmiştir. İçecek çeşitleri ve rooibos ekstraktında toplam fenolik madde
analizi yapılmış, antioksidan kapasiteleri ise FRAP, CUPRAC ve DPPH yöntemleri
ile tayin edilmiştir. Bununla birlikte, toplam fenollerin ve antioksidan
kapasitenin biyoalınabilirliklerinin belirlenmesi için in vitro sindirim modeli uygulanmıştır. Toplam fenollerin
biyoalınabilirliği RS içeceğinde en yüksek olarak saptanırken, antioksidan özellik
gösteren bileşenlerin biyoalınabilirliği %7.19 (CUPRAC)
ve %1.82 (FRAP) oranları ile en yüksek olarak RA örneğinden elde edilmiştir.
Rooibos bitki çayı içeceği biyoalınabilirlik antioksidan kapasite
Diğer ID | GD17050 |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 6 |