Vitamin D deficiency is an important public health
problem as it is a major risk factor for many diseases. Fortification of foods
with vitamin D to increase serum vitamin D levels is an important approach in
addressing the current problem and milk is the most commonly used food source
for fortification. Over the years, however, milk consumption has decreased,
particularly due to lactose intolerance. Yogurt, considered as a functional
food, is a significant nutrient due to its high nutritional value, immune system
booster and disease risk reducing effects as well as humans’ tolerance to even
high levels of consumption without any side effects. For this reason,
fortification of vitamin D with yogurt may be expected to effectively reduce or
prevent diseases related to vitamin D deficiency. In this review, the effects of
vitamin D on health, stability of vitamin D during shelf life of vitamin D
fortified yogurt, and the metabolic effects of regular consumption have been
described in the context of the literature.
D vitamini eksikliği ve yetersizliği, birçok hastalık
riskine neden olan veya katkıda bulunan bir faktör olması nedeniyle önemli bir
halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Serum D vitamini düzeyini
arttırmak için gıdaların D vitamini ile zenginleştirilmesi mevcut sorunun
giderilmesinde önemli bir yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Süt, D vitamini
takviyesinin en yaygın olarak kullanıldığı bir gıda kaynağıdır. Ancak yıllar
içerisinde, özellikle laktoz intoleransı nedeniyle, süt tüketiminin azaldığı görülmektedir.
Fonksiyonel bir gıda olarak değerlendirilen yoğurdun, besleyici değerinin
yüksek, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, birçok hastalık riskini azaltması,
laktoz intoleransı olan kişilerde herhangi bir yan etki yapmadan tüketilmesi ve
tüketim oranının yüksek olması sebebiyle beslenmede önemli bir yere sahiptir.
Bu nedenle yoğurdun D vitamini ile zenginleştirilmesi D vitamini eksikliği ve
yetersizliğine bağlı hastalıkları etkili bir şekilde azaltacak veya
önleyecektir. Bu derlemede, literatürler eşliğinde D vitamininin sağlık üzerine
etkileri, D vitamini ile zenginleştirilmiş yoğurtların raf ömrü boyunca D
vitamini stabilitesi ve düzenli tüketiminin metabolik etkileri anlatılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Diğer ID | GD18011 |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 4 |