Bu çalışmanın amacı turunçgil
kabuğundan elde edilen liflerin ters fazlı yüksek basınçlı sıvı kromatografisi
yöntemi ile flavonoidlerinin belirlenmesidir. Ayrıca, bu çalışmada turunçgil
kabuklarından lif hazırlanırken kullanılan normal veya sıcak yıkama
işlemlerinin toplam fenol miktarı, toplam flavonoid miktarı, toplam karotenoid
miktarı ve oksijen radikal soğurma kapasitesi değerine etkisi
araştırılmaktadır. Kullanılan HPLC metodu çoklu metoksiflavon ve flavanollerin
ayrılmasını sağlayan ve hızlı sonuç veren bir yöntemdir. Kuersetin, kemferol,
sinensetin, nobiletin, heptamethoksiflavon ve tangeretin belirlenmiştir. Nobiletin 3.33 mg/g kuru ağırlık ile en yüksek miktarda bulunan flavonoiddir.
Sinensetin 1.96 mg/g kuru ağırlık ile,
heptametoksiflavon ise 1.24 mg/g kuru ağırlık ile takip etmektedir. Sıcak
yıkama veya normal yıkamanın toplam flavonoid içeriği ve toplam karotenoid
içeriğine etkisi görülmemiştir (P >0.05). Ancak, toplam fenolik madde ve oksijen
radikal soğurma kapasitesi değeri sıcak yıkama yapılan liflerde daha düşük
bulunmuştur (P < 0.05).
Turunçgil lif flavonoid toplam fenol miktari oksijen radikal soğurma kapasitesi değeri HPLC
The objective of this study is
to evaluate the presence of flavonoids in citrus fıber using reverse-phase
high-pressure liquid chromatography (RP-HPLC). In this study, we also
investigate the effect of regular and hot-washing preparations on total
polyphenol content (TPC), total flavonoid content (TFC), oxygen radical
absorbance capacity (ORAC) and total carotenoid content (TCC) of citrus fiber.
The HPLC method used provided fast results and good separation for
polymethoxyflavones and flavonols. Quercetin and kaempferol (flavonols), and
sinensetin, nobiletin, heptamethoxyflavone, and tangeretin
(polymethoxyflavones) were identified. Nobiletin had the highest concentration
with 3.33 mg/g dry weight followed by sinensetin (1.96 mg/g dry weight) and
heptamethoxyflavone (1.24 mg/g dry weight), respectively. The TFC and TCC of
citrus fiber were unaffected (P >0.05) by the citrus fiber production
procedure; however, the TPC and the ORAC values of citrus fiber prepared using
hot-washing were significantly lower (P < 0.05).
Citrus fiber flavonoid total polyphenol content ORAC value HPLC
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 6 |