Meat yields, lipid levels
and fatty acid compositions of four commercially important reared fish species
(meagre, sea bream, sea bass, and rainbow trout) were investigated in this
study. The lipid levels were measured in the following order; meagre <sea
bass<sea bream<rainbow trout. The meat yields of the fish were between 55% and 66%. Additionally,
the levels of SFA in reared fish used in the study were found to be
29.10-40.40%, the levels of MUFA 21.15-36.62%, and PUFA 11.95- 21.44%. The
predominant fatty acids of meagre, sea bream and rainbow trout were C16:0,
C18:0, C18:2n6, and C22:6n-3. The major fatty acids of the sea bass were
identified as C16:0, C18:0, C22:6n-3 and C20:5n-3. Moreover, the DHA and EPA
levels of reared fish differ from each other. This difference was statistically
significant in all measurements except for DHA levels of meagre and sea bass (P
<0.05).
Argyrosomus regius Sparus aurata Dicentrarchus labrax Fish lipid fatty acid Oncorhynchus mykiss
Bu çalışmada ülkemizde tüketilen kültüre alınmış olan ve
ticari öneme sahip; Muskar (Argyrosomus regius), Çipura (Sparus
aurata), Levrek (Dicentrarchus labrax) ve Alabalık (Oncorhynchus
mykiss) balıklarının et verimi, % yağ miktarı ve yağ asitleri
kompozisyonları araştırılmıştır. Balıkların ölçülen yağ seviyeleri arasındaki
ilişki Muskar<Levrek<Çipura<Alabalık şeklinde ve et verimleri ise
%55-66 aralığında bulunmuştur. Çalışmada kullanılan kültür balıklarının doymuş
yağ asitleri düzeyi (SFA) %29.10-40.40, tekli doymamış yağ asitleri düzeyi
(MUFA) %21.15-36.62, çoklu doymamış yağ asitleri düzeyi (PUFA) %11.95-21.44
arasında belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan Muskar, Çipura ve alabalığın
temel yağ asitleri palmitik asit (C16:0), stearik asit (C18:0), linoleik asit
(LA C18:2n6), dokosaheksaenoik asit (DHA, C22:6n-3) olarak belirlenmiştir.
Levrek balığının temel yağ asitleri için ise bu sıralama C16:0, C18:0, DHA ve
eikosapentaenoik asit (EPA, C20:5n-3) şeklinde tespit edilmiştir. Çalışmada
kullanılan kültür balıklarının DHA ve EPA düzeyleri birbirlerinden farklılık
göstermiştir. Bu farklılık Muskar ve Levrek balıklarının DHA seviyeleri hariç
tüm balıklarda istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (P <0.05).
yağ asitleri Argyrosomus regius Sparus aurata Dicentrarchus labrax Balık yağı Oncorhynchus mykiss
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 1 |