Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KOAGÜLAZ-NEGATİF STAPHYLOCOCCUS (KNS) VE MACROCOCCUS CASEOLYTICUS SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİNİN VE ADEZYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Yıl 2021, Cilt: 46 Sayı: 3, 500 - 514, 15.05.2021
https://doi.org/10.15237/gida.GD20099

Öz

Bu çalışmada geleneksel fermente Türk sucuklarından izole edilmiş toplam 50 adet koagulaz-negatif Staphylococcus (KNS) ve 10 adet Macrococcus caseolyticus suşlarının biyofilm oluşturma özellikleri fenotipik olarak belirlenmiş ve aynı zamanda suşlarda biyofilm oluşumu ile ilişkili genler ve adezyon genlerinin varlığı multipleks polimeraz zincir reaksiyonu (mPZR) ile araştırılmıştır. Fenotipik olarak slaym (slime) üretimi Congo Red agar (CRA), biyofilm üretim düzeyi mikrotitre plaka yöntemi ile belirlenmiştir. CRA besiyerinde slaym üreticisi olduğu belirlenen 33 suşun tamamının mikrotitre plaka yöntemi ile biyofilm üreticisi olduğu tespit edilmiştir. KNS ve M. caseolyticus suşlarının 28’inin orta, 23’ünün zayıf ve 1’nin güçlü biyofilm üreticisi olduğu saptanmıştır. Sekiz suşta ise biyofilm üretiminin olmadığı tespit edilmiştir. mPZR denemeleri sonucu biyofilm üreticisi olduğu belirlenen KNS ve M. caseolyticus suşlarının %84.62’sinin araştırılan genlerden en az birini içerdiği bulunmuştur. Suşların %66.67’sinde eno geni, %15.67’sinde icaA geni varlığı belirlenmiştir. Diğer taraftan biyofilm üreticisi olduğu belirlenen 8 suşun ise çalışma kapsamında araştırılan biyofilm genlerinin hiçbirini içermediği tespit edilmiştir.

Destekleyen Kurum

Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

4204-YL1-14

Teşekkür

Bu çalışmayı 4204-YL1-14 nolu proje ile maddi olarak destekleyen Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Atshan, S.S., Shamsudin, M.N., Sekawi, Z., Lung, L.T.T., Hamat,R.A., Karunanidhi, A., Ali., A.M., Ghaznavi-Rad, E., Ghasemzadeh-Moghaddam, H., Seng, J.S.C., Nathan, J.J., Pei, C.P. (2012). Prevalence of Adhesion and Regulation of Biofilm-Related Genes in Different Clones of Staphylococcus aureus. J Biomed Biotechnol, 976-972.

INVESTIGATION OF BIOFILM FORMATION PROPERTIES AND ADHESION FACTORS OF COAGULASE-NEGATIVE STAPHYLOCOCCUS AND MACROCOCCUS CASEOLYTICUS STRAINS

Yıl 2021, Cilt: 46 Sayı: 3, 500 - 514, 15.05.2021
https://doi.org/10.15237/gida.GD20099

Öz

In this study, biofilm forming properties of 50 coagulase-negative Staphylococcus (CNS) and 10 Macrococcus caseolyticus strains isolated from traditional fermented Turkish sausages (sucuk) were phenotypically determined and also the presence of genes associated with biofilm formation and adhesion genes in the strains was investigated by multiplex polymerase chain reaction (mPZR). Slime production was determined on Congo Red agar (CRA) by phenotypically and biofilm production level was determined by microtiter plate method. All 33 strains determined to be slime producers in CRA medium were determined to be biofilm producers by microtiter plate method. It has been determined that 28 of KNS and M. caseolyticus strains are medium, 23 are weak and 1 is strong biofilm producers. Biofilm production was not detected in eight strains. As a result of mPZR experiments, 84.62 % of CNS and M. caseolyticus strains determined to be biofilm producers were found to be contain at least one of the genes investigated. eno gene was detected in 66.67% of the strains and the presence of icaA gene in 15.67% of the strains. On the other hand, it was determined that 8 strains determined to be biofilm producers do not contain any of the biofilm genes investigated within the scope of the study.

Proje Numarası

4204-YL1-14

Kaynakça

  • Atshan, S.S., Shamsudin, M.N., Sekawi, Z., Lung, L.T.T., Hamat,R.A., Karunanidhi, A., Ali., A.M., Ghaznavi-Rad, E., Ghasemzadeh-Moghaddam, H., Seng, J.S.C., Nathan, J.J., Pei, C.P. (2012). Prevalence of Adhesion and Regulation of Biofilm-Related Genes in Different Clones of Staphylococcus aureus. J Biomed Biotechnol, 976-972.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gaye Asuman Yerli 0000-0003-4586-9343

Banu Özden Tuncer 0000-0001-9678-4441

Proje Numarası 4204-YL1-14
Yayımlanma Tarihi 15 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 46 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yerli, G. A., & Özden Tuncer, B. (2021). KOAGÜLAZ-NEGATİF STAPHYLOCOCCUS (KNS) VE MACROCOCCUS CASEOLYTICUS SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİNİN VE ADEZYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Gıda, 46(3), 500-514. https://doi.org/10.15237/gida.GD20099
AMA Yerli GA, Özden Tuncer B. KOAGÜLAZ-NEGATİF STAPHYLOCOCCUS (KNS) VE MACROCOCCUS CASEOLYTICUS SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİNİN VE ADEZYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI. GIDA. Mayıs 2021;46(3):500-514. doi:10.15237/gida.GD20099
Chicago Yerli, Gaye Asuman, ve Banu Özden Tuncer. “KOAGÜLAZ-NEGATİF STAPHYLOCOCCUS (KNS) VE MACROCOCCUS CASEOLYTICUS SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİNİN VE ADEZYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Gıda 46, sy. 3 (Mayıs 2021): 500-514. https://doi.org/10.15237/gida.GD20099.
EndNote Yerli GA, Özden Tuncer B (01 Mayıs 2021) KOAGÜLAZ-NEGATİF STAPHYLOCOCCUS (KNS) VE MACROCOCCUS CASEOLYTICUS SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİNİN VE ADEZYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Gıda 46 3 500–514.
IEEE G. A. Yerli ve B. Özden Tuncer, “KOAGÜLAZ-NEGATİF STAPHYLOCOCCUS (KNS) VE MACROCOCCUS CASEOLYTICUS SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİNİN VE ADEZYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI”, GIDA, c. 46, sy. 3, ss. 500–514, 2021, doi: 10.15237/gida.GD20099.
ISNAD Yerli, Gaye Asuman - Özden Tuncer, Banu. “KOAGÜLAZ-NEGATİF STAPHYLOCOCCUS (KNS) VE MACROCOCCUS CASEOLYTICUS SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİNİN VE ADEZYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Gıda 46/3 (Mayıs 2021), 500-514. https://doi.org/10.15237/gida.GD20099.
JAMA Yerli GA, Özden Tuncer B. KOAGÜLAZ-NEGATİF STAPHYLOCOCCUS (KNS) VE MACROCOCCUS CASEOLYTICUS SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİNİN VE ADEZYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI. GIDA. 2021;46:500–514.
MLA Yerli, Gaye Asuman ve Banu Özden Tuncer. “KOAGÜLAZ-NEGATİF STAPHYLOCOCCUS (KNS) VE MACROCOCCUS CASEOLYTICUS SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİNİN VE ADEZYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Gıda, c. 46, sy. 3, 2021, ss. 500-14, doi:10.15237/gida.GD20099.
Vancouver Yerli GA, Özden Tuncer B. KOAGÜLAZ-NEGATİF STAPHYLOCOCCUS (KNS) VE MACROCOCCUS CASEOLYTICUS SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİNİN VE ADEZYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI. GIDA. 2021;46(3):500-14.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/