BibTex RIS Kaynak Göster

Lead in Foodstuffs (in Turkish)

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 4, - , 01.08.1986

Öz

tarih öncesi devirlerde, insan diyetinde bulunduğu sanılan kurşun miktarı 2 ng/g (0.002 ppm)’dir. Bu miktar, bioküredeki ve diyetteki atomik Pb/Ca oranı ve biyopürifikasyon olayı gözönüne alınarak hesaplanmıştır ve çok eski ağaçların gövdelerinde bulunan çok düşük kurşun miktarı ile de doğrulanmıştır. Tarih öncesi devirlerde insan diyetindeki kurşun miktarının çok düşük olduğunun en büyük delili, taze ton balığı kası ile yapılan çalışmalardır. Denizden alınmış taze ton balığı kası, şimdiye kadar incelenen biyolojik dokular içinde en az kurşun bulunduran doku olarak tanımlanmaktadır (0.3 ng/g). Bu bulguya dayanarak; bazı hiçbir işlem görmemiş gıdalarda görülen kurşun miktarlarının, yanlış bir düşünceyle, doğal kurşun miktarı olarak kabul edildiği; oysa bunların, yaygın endüstriyel kirlenmenin sonucunda artmış miktarlar olduğu ileri sürülmüştür.

İnsan Gıdasında Kurşun

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 4, - , 01.08.1986

Öz

tarih öncesi devirlerde, insan diyetinde bulunduğu sanılan kurşun miktarı 2 ng/g (0.002 ppm)’dir. Bu miktar, bioküredeki ve diyetteki atomik Pb/Ca oranı ve biyopürifikasyon olayı gözönüne alınarak hesaplanmıştır ve çok eski ağaçların gövdelerinde bulunan çok düşük kurşun miktarı ile de doğrulanmıştır. Tarih öncesi devirlerde insan diyetindeki kurşun miktarının çok düşük olduğunun en büyük delili, taze ton balığı kası ile yapılan çalışmalardır. Denizden alınmış taze ton balığı kası, şimdiye kadar incelenen biyolojik dokular içinde en az kurşun bulunduran doku olarak tanımlanmaktadır (0.3 ng/g). Bu bulguya dayanarak; bazı hiçbir işlem görmemiş gıdalarda görülen kurşun miktarlarının, yanlış bir düşünceyle, doğal kurşun miktarı olarak kabul edildiği; oysa bunların, yaygın endüstriyel kirlenmenin sonucunda artmış miktarlar olduğu ileri sürülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hilal Özgüneş Bu kişi benim

Suna Duru Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1986
Yayımlandığı Sayı Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özgüneş, H. ., & Duru, S. . (1986). İnsan Gıdasında Kurşun. Gıda, 11(4).
AMA Özgüneş H, Duru S. İnsan Gıdasında Kurşun. GIDA. Ağustos 1986;11(4).
Chicago Özgüneş, Hilal, ve Suna Duru. “İnsan Gıdasında Kurşun”. Gıda 11, sy. 4 (Ağustos 1986).
EndNote Özgüneş H, Duru S (01 Ağustos 1986) İnsan Gıdasında Kurşun. Gıda 11 4
IEEE H. . Özgüneş ve S. . Duru, “İnsan Gıdasında Kurşun”, GIDA, c. 11, sy. 4, 1986.
ISNAD Özgüneş, Hilal - Duru, Suna. “İnsan Gıdasında Kurşun”. Gıda 11/4 (Ağustos 1986).
JAMA Özgüneş H, Duru S. İnsan Gıdasında Kurşun. GIDA. 1986;11.
MLA Özgüneş, Hilal ve Suna Duru. “İnsan Gıdasında Kurşun”. Gıda, c. 11, sy. 4, 1986.
Vancouver Özgüneş H, Duru S. İnsan Gıdasında Kurşun. GIDA. 1986;11(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/