Aspergillus ve Penicillium grubu küfler, mikotoksin oluşturan belli başlı küflerdir. Mikotoksin oluşumu, küfün çeşidine, ortamda bulunan besin maddelerine, Sa-değerine, pH-değerine, Eh-potansiyeline, sıcaklık ve zamana bağlı olarak değişir. Et ve ürünlerinden izole edilen ve sentetik besi ortamında (Malzextrakt-Agar) Penicillium ve Aspergillus’lar tarafından üretilen, kimyasal yöntemle tesbit edilen belli başlı mikotoksinler; Aflatoksin, Brevianamid, Citreoviridin, Citrinin, Cyclopiazon asit, Fumitremorgen B, Gliseofulvin, Ochratoksin A, B, Patulin, Penicillin asit, Penitrem A, PR-Toksin, Roquerfortin, Rugolosin, S-Toksin, Sterigmatoycstin, Tremortin A, Verruculogen TR1, Xanthomegnin’dir. Küflendirilmiş et ürünlerinde, mikotoksin oluşumunu engellemek ve kontrollü üretimi sağlamak amacı ile P. nalgiovense starter kültür olarak önerilmektedir.
Aspergillus ve Penicillium grubu küfler, mikotoksin oluşturan belli başlı küflerdir. Mikotoksin oluşumu, küfün çeşidine, ortamda bulunan besin maddelerine, Sa-değerine, pH-değerine, Eh-potansiyeline, sıcaklık ve zamana bağlı olarak değişir. Et ve ürünlerinden izole edilen ve sentetik besi ortamında (Malzextrakt-Agar) Penicillium ve Aspergillus’lar tarafından üretilen, kimyasal yöntemle tesbit edilen belli başlı mikotoksinler; Aflatoksin, Brevianamid, Citreoviridin, Citrinin, Cyclopiazon asit, Fumitremorgen B, Gliseofulvin, Ochratoksin A, B, Patulin, Penicillin asit, Penitrem A, PR-Toksin, Roquerfortin, Rugolosin, S-Toksin, Sterigmatoycstin, Tremortin A, Verruculogen TR1, Xanthomegnin’dir. Küflendirilmiş et ürünlerinde, mikotoksin oluşumunu engellemek ve kontrollü üretimi sağlamak amacı ile P. nalgiovense starter kültür olarak önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 1987 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 Cilt: 12 Sayı: 1 |