BibTex RIS Kaynak Göster

Pectin as a Gelling Agent (in Turkish)

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 4, - , 01.08.1988

Öz

Pektin, jel oluşturma özelliğinden yararlanılan ve en önemli kullanım alanı gıdalar olan bir katkı maddesidir. Bu nedenle pektin reçel marmelat, jele gibi mamullerin üretiminde kullanılır. Yüksek bitkilerin hücreleri arasında yada hücre duvarlarında yer alan pektin, bitki dokularının çoğunda ve tam olgunlaşmamış meyvelerde suda çözünmeyen “protopektin” şeklinde bulunur. Meyve olgunlaştıkça protopektin suda çözünür forma dönüşür. Bu değişim, olgunlaşma ile oluşan dokusal değişmenin, olgunlaşma ile oluşan dokusal değişmenin kaynağıdır. Yüksek molekül ağırlığına sahip doğal pektinlerin (protopektinler) suda çözünmezliği muhtemelen, pektik maddeler arasındaki birincil ve ikincil bağlara, hücre çeperlerindeki diğer maddelere, çok değerli katyonların ve karboksil grubu içeren çözünmeyen tuzların oluşmasına ve büyük moleküllerin hücre çeperlerindeki diğer maddelerce sarılmasına bağlıdır.

Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 4, - , 01.08.1988

Öz

Pektin, jel oluşturma özelliğinden yararlanılan ve en önemli kullanım alanı gıdalar olan bir katkı maddesidir. Bu nedenle pektin reçel marmelat, jele gibi mamullerin üretiminde kullanılır. Yüksek bitkilerin hücreleri arasında yada hücre duvarlarında yer alan pektin, bitki dokularının çoğunda ve tam olgunlaşmamış meyvelerde suda çözünmeyen “protopektin” şeklinde bulunur. Meyve olgunlaştıkça protopektin suda çözünür forma dönüşür. Bu değişim, olgunlaşma ile oluşan dokusal değişmenin, olgunlaşma ile oluşan dokusal değişmenin kaynağıdır. Yüksek molekül ağırlığına sahip doğal pektinlerin (protopektinler) suda çözünmezliği muhtemelen, pektik maddeler arasındaki birincil ve ikincil bağlara, hücre çeperlerindeki diğer maddelere, çok değerli katyonların ve karboksil grubu içeren çözünmeyen tuzların oluşmasına ve büyük moleküllerin hücre çeperlerindeki diğer maddelerce sarılmasına bağlıdır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ö. Utku Çopur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1988
Yayımlandığı Sayı Yıl 1988 Cilt: 13 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Çopur, Ö. U. . (1988). Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin. Gıda, 13(4).
AMA Çopur ÖU. Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin. GIDA. Ağustos 1988;13(4).
Chicago Çopur, Ö. Utku. “Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin”. Gıda 13, sy. 4 (Ağustos 1988).
EndNote Çopur ÖU (01 Ağustos 1988) Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin. Gıda 13 4
IEEE Ö. U. . Çopur, “Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin”, GIDA, c. 13, sy. 4, 1988.
ISNAD Çopur, Ö. Utku. “Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin”. Gıda 13/4 (Ağustos 1988).
JAMA Çopur ÖU. Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin. GIDA. 1988;13.
MLA Çopur, Ö. Utku. “Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin”. Gıda, c. 13, sy. 4, 1988.
Vancouver Çopur ÖU. Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin. GIDA. 1988;13(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/