In this research, the effect of variety and location on the quality of some bread wheat varieties grown at 5 different locations and in two years (1987 and 1988) have been examined. A total of 80 samples were evaluated. As a results of statistical evaluations (P<0.01); The quality criteria of wheat were affected significantly by variety were larger than those for location on the amount of vitreous kernels, 1000 kernel weight, water absorption, dough resistance, and exstensograph energy. The criteria which were more affected by the environment were ash content, farinograph dough development time, dough extensibility, bread weight, loaf volume and bread quality (according to Dallman).
Bu çalışmada iki yıl (1987 ve 1988) ve beş değişik çevrede yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin kalitesi üzerine çeşit ve çevrenin etkileri araştırılmıştır. Toplam 80 örnek analiz edilmiştir. İstatistiksel olarak önemli bulunan sonuçlara göre (P<0.01); buğdayın kalite kriterleri, çeşit, çevre ve yıl tarafından önemli ölçüde etkilenmektedir. Camsı tane, 1000 tane ağırlığı, su adsorpsiyonu, uzama mukavemeti ve enerji üzerine çeşidin etkisi çevreden daha fazladır. Daha çok çevreden etkilenen kriterler ise kül miktarı, gelişme müddeti, uzama kabiliyeti, ekmek ağırlığı, ekmek hacmi ve ekmek değer sayısıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1990 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1990 Cilt: 15 Sayı: 6 |