Microbiological effects of sodium tripolyphosphate (0.1%; 0.2%; 0.3%) were investigated on hamburgers which were stored at –10 oC and –20 oC for 60 days. No significant bacterial inhibition by sodium tripolyphosphate levels was observed on mesophilic, psychrotrophic and coliform bacterial numbers but the interaction of storage temperature and storage time affected significantly (P<0.01) on these bacteria. The reduction of these bacterial numbers at –20 oC was higher than at –10 oC.
-10 oC de ve –20 oC de 60 gün süre ile depolanan hamburgerlerde sodyum tripolifosfatın (%0.1; %0.2; %0.3) mikrobiyolojik etkisi araştırılmıştır. Hamburgerlerin toplam mezofil aerobik, psikrofilik ve koliform grubu bakteri sayılarına sodyum tripolifosfat düzeyinin etkisinin olmadığı, depolama sıcaklığı ve depolama süresi interaksiyonunun etkisinin önemli (P<0.01) olduğu belirlenmiştir. Her üç grup bakteri yükündeki yıkım, -20 oC de depolamada daha fazla olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 1992 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1992 Cilt: 17 Sayı: 2 |